vilja-allergia

Meillä tytöllä ollut nyt muutaman viikon kotimaiset viljat pois ruokavaliosta koska kakka ollut useamman kuukauden löysää. Muuta oiretta ei ole ollut. Nyt on näyttänyt auttavan tuo viljaton dietti. Kome päivää sitten aloitettiin kauralla ja tänä aamuna oli kakka taas löysää. Haluaisin kuulla muiden kokemuksia vilja-allergiasta, oireista ym.
 
Kyllähän tuo aika vahvasti näyttäis siltä, ettei kotimaiset viljat sovi.
Meidän neidillä ei ole vielä yhtään sopivaa viljaa (ei käy quinoa, tattari ym ym), mutta oireena on pääosin aina pulauttelu.
 
Tyttö oli pienenä myös kova pulauttelmaan tuonne 8 kk ikään asti. Sai pelkästään rintaa 6 kk ikään asti. Mutta kaitpa se voi tulla sitten äidinmaidosta läpi. Ensimmäiset 2 kk oli myös kovia ilmavaivoja. 10 kk iästä lähtien vasta kakka ollut löysää ja nyt tyttö 1 v 4 kk. Siksi olenkin tässä vähän ulalla homman kanssa kun ei ole ollut muita oireita ja tosiaan vasta 10 kk iästä lähtien tuli tuo kakka löysäksi. Neuvolasta sanottiin sen olevan normaalia.
 
Meidän 1 v neiti oireilee vehnälle, rukiille ja ohralle pääosin vatsallaan. Oireet tulevat 2-7 päivän kuluttua. Maha menee löysälle ja lopulta ihan ripulille. Iho-oireita tulee vasta n. 3-5 päivän kuluttua, kuivaa ihottumaa poskeen ja taipeisiin. Pitemmän päälle iho rupeaa muutenkin kuivumaan ja punoittamaan. Vehnäaltistusta jatkettiin 8 päivää, kunnes maha oli niin ihan ripulilla ja taipeet melkein auki.
Pulauttelua meillä oli imetysiakana runsaasti, mutta loppui imetyksen loputtua. Tosin meillä oireita aihettaa myös riisi, porkkana, peruna, banaani, vadelma jne. joten imetyksen aikaisista oireista en tee mitään johtopäätöksiä.
 
Alkuperäinen kirjoittaja lumikko:
Oletteko saaneet jotakin tukea kelalta tuohon allergiaan?
Kelan alimpaan tukeen pitää olla maito- ja vilja-allergia. Pelkästä vilja-allergiasta ei siis Kelalta saa tukea. Kelan säännöissä on niin, että vilja-allergia käytännössä todetaan sillä että vehnä on todistettu epäsopivaksi (valvottu altistus).

Jos kotimaiset viljat eivät käy, voi kokeilla esim. hirssiä, tattari ja riisiä.
 
Lääkärillä oli sitten väärä tieto. Hän nimittäin sanoi, että Kelalta saa tukea jos on useampi vilja kuin yksi. Eikä puhunut mitään, että altistuksen pitää olla valvottu. Ollaan nyt siis ihan kotona altistettu. Ja aika outoa sitten, että aloitettiin kauralla.

Yritin tuolta kelan sivuilta katsoa tuosta tuesta, mutta en löytänyt sieltä mitään yksityiskohtaisia tietoja.
 
Hei, otanpa sanani takaisin, koska lapsen ikä vaikuttaa tuen saamiseen....! Jos lapsi on täyttänyt 1 vuotta ja ruokavaliosta poissa vehnän lisäksi ruis ja ohra, voi saada perusvammaistukea.

Todentamisesta Kelaa varten tarkennuksena että vehnä on altistettava valvotusti. Muut viljat voi altistaa yksitellen ohjatusti kotona pitäen seurantapäiväkirjaa.

Tässä linkki ehtoihin. Se on tosi hankalasti löydettävissä Kelan nettisivuilta.
http://www.kela.fi/in/internet/liite.nsf/NET/300905212853ML/$File/2luku_2.pdf?openElement
 
kelanlääkärit osaa kyllä olla tosi wee-mäisiä.
Meillä tytöllä todettiin yx -vuotiaana(-01) vilja-allergia(vehnä, ohra,kaura,ruis).
Saatiin heti sairaanlapsen hoitotukea. Tarkistus tehtiin vuodenväleein. Tarkistusajankohta ois ollu taas heinäkuussa 2006, mutta satuin olemaan synnyttämässä ja jouduin jäämään pitkäx aikaa sairaalaan. Parin kk:n päästä käytin tytön testeissä, niin kelan lääkäri eväs meiltä tuen. Ei kuulemma ole vakava allergia kun en ajallaan uusinut b-lausuntoja.

Nahka menee kyll vieläkin verslihalle kun viljoja saa. B-lausunnot löytyy, mut kela ei myönnä enää tukea. Vähän on kyll pyllystä....
 
Alkuperäinen kirjoittaja Kengu-Ruu:
Nahka menee kyll vieläkin verslihalle kun viljoja saa. B-lausunnot löytyy, mut kela ei myönnä enää tukea. Vähän on kyll pyllystä....
Voi olla että sulle tuli vaan kirjoitusvirhe mutta nyk. vammaistukea saadakseen pitää olla c-todistus. Ja jos altistukset on oikein suoritettu ei Kelan lääkärillä ole oikeutta tukea evätäkään. Valitusta menemään vaikka tuntus turhauttavalta. Kun saa vuoden tuet takautuvasti takaisin on hymy herkässä

=)
 

Yhteistyössä