viikko/kuukausiraha

annatteko lapsille kyseistä rahaa? Minkä ikäiselle ja minkä verran?
Pitääkö sen eteen tehdä jotain kotityötä vai saako rahan jokatapauksessa?
Saako lapsi rahan lisäksi esim. leluja tms. vai maksetaanko ne noista rahoista?
Jääkö raha jossain tilanteessa saamatta?
Tässäpä muutama kysymys?! :)
 
Meillä lapset ovat saaneet tähän asti viikkorahaa joka on sidottua kotitöihin/oman huoneen siivoukseen. Se on ollut 2e ja lisäksi ostan karkkipäviän karkit yms. herkut. jos esim. elokuviin haluavat pitää tehdä ylimääräistä. Nyt vanhin on 12v ja kyseli mahdollisuutta kuukausirahaan siten että saisi 30e josta vähennetään puhelinlasku (jonka saldo 20e). Ehdotti itse että näin pysyisi hällä puhelutkin kurissa kun se vähentäisi kuukausi rahaa...Joten tämä on harkinnassa =) Pienet saa edelleen sitä viikkorahaa. liä ansioita saavat kun jakavat mainoslappuja, mieheni työhön kuuluvia. Näin oppivat ennakoimaan rahantarvetta ja suunittelemaan suurempia ostoksia. Näin meillä :D
 
Meillä alettiin totuttelemaan omaan rahaan muistaakseni 5 vuotiaana, annettiin 2 ekua viikko.
Nyt tyttö 9 v. ja saa viikkorahaan vaikuttaa itse. Olen hinnoitellut listan kotitöistä, koiran ruokinnasta pikkuveljen katsomiseen ja omahuone on oltava perjantaisin täysin siivottavissa. Imuroi joskus jopa sen itse, samoin saa siivous- ja järjestelykohtauksia ja pyyhkii pölyt itse. Huone on oltava pe siisti ja saa siitä aina 1 ekun.... Meillä tämä toimii, oppii rahan eteen tekemään jotain itsekin.
Herkut ja karkit osan viikonlopuksi, raha on neidin omaa. Hän harkiten, joko säästää johonkin kivaan tai sitten käydään shoppailemassa yhdessä. Shoppailemassakin ollessaan aika harkitseva on ostoksissaan.
Juuri sovimme, että lähdemme pääsiäispyhien välissä lauantaina kahdestaan shoppailemaan. Ja voitte, kuvitella että koiralla on täysi maha, huone on siisti, roskat viety ja mikä ihaninta äiti saa aamulehden valmiiksi pöytään..... :heart: ;)Näin on taas vimma saada rahaa kasaan! :whistle:
 
Meillä alkoi viikkorahasysteemi pyörimään aika varhaisessa vaiheessa, olisikohan poika ollut ehkä 4v? Näin hän aika nopeasti oppi rahan arvon. Silloin hän sai 2 e viikossa.

Nykyään poika on 7 v. ja meillä on rastisysteemi käytössä. Jääkaapin ovessa on lista tehtävistä, esim. postin haku, roskien vienti, viikkosiivous, puiden haku, lumen kolaaminen, y.m. Yhden rastilistan tekeminen vie noin kuukauden, ja korvaus on 15-20 euroa, riippuen työmäärästä. Näin yritämme opettaa poikaa säästämään (esim. kahden kuukauden työllä saa jo melkein uuden peikkaripelin). Karkit y.m ostan minä. Tämä on meillä toiminut hyvin.
 
vierassh
Voi kun meilläkin olisi jokin ansaintasysteemi kuukausirahoihin. Meillä on ollut miehen kanssa aina erimielisyyksiä kuukausirahan suhteen. Tosin, en olekaan lasten äiti, mutta kun minua on aina kismittänyt se, että mies ei edellytä mitään kotitöitä tehtävän 20 euron kuukausirahan eteen. Ja tuloksena on, ettei ne ymmärrä vieläkään rahan arvoa, 12v, 14v, 14v. Ja yksi 14v. kinuaa ensikesäksi skootteria isältään ja kyllähän se ostaa sen, eikä tytön tarvitse tehdä sen eteen mitään. Se on vaan sitten varsin ikävää, kun pitäisi alkaa itse huolehtimaan itsestään ja huomaa että jotain pitäisi vielä tehdä rahan saamisen eteen, mutta ainahan sitä voi ottaa sitten rikkaan puolison.

Tämä eripura on ärsyttävää lähinnä meidän yhteisen lapsen vuoksi, koska minusta rahan arvo pitää opettaa pienestä lähtien ja miehen mielestä lasten ei tarvitse sitä vielä opetella. Ne kuulemma osaavat sitten isona. Mutta kun eivät taatusti osaa.
 
meillä on käytössä tällainen systeemi: lapset 8 v ja 6 v, viikkoraha on 4 euroa kummallekin. edellytyksenä on että oma huone on siisti, omat tavarat ja vaatteet viedään käytön jälkeen paikalleen ja lisäksi imuroidaan oma huone viikottain. viikkorahan saaminen edellyttää myös avustamista vanhempien pyytämissä kotitöissä esim. lumenluontia, lelujen keräämistä lattioilta, pikkusisarten huoneen siivoamista yms. karkkia emme osta, vaan tämän rahan täytyy riittää omiin karkkeihin. jos haluaa esim. lehtiä, joutuu niiden vuoksi jättämään karkkeja vähemmälle ja säästämään. puhelinlaskut maksamme me ja tietty välillä joutuu antamaan ylimääräistä joihinkin harrastuksiin, turnauksiin, laskettelurinteeseen yms. lähdettäessä. toimiva systeemi meillä -mutta senhän joutuu jokainen perhe luomaan itse oman tilanteensa mukaan! ;)
 
Hienoja kirjoituksia tuossa yllä, ei voi kuin ihailla. :)

Meillä vanhin 15v-seuraavat 13v-9v-ja pikkuiset 3vja2vuotiaat.

Meillä ei viikko rahaa saa... siitä oli jokunen vuosi, olisiko viisi vuotta sitten ollut puhetta. Se haudattiin, kun kerroimme että kuitenkin te saatte kaikkea, mitä olette pyytäneet.

Jos saatte rahaa, olette vaan koulun jälkeen kaupassa karkkia ostamassa. Kyniä ja kummia ja vihkoja kun teillä on ja niitä ostetaan jos on tarvis.

Eivät ole sen enempää viikko rahaa pyydelleet.

Mutta harrastuksiin palaa rahaa ... me maksamme ne. Tytöt tietää että heihin menee paljon rahaa...ja...ymmärtävät sen hyvin.

Synttärilahjoiksi he pyytää rahaa, ja sillä ostavat sitten uusia laskettuluvälineitä ja vaatteita.(vanhimmat)

9v kerää rahaa mönkijään. Pikkuiset ei vielä ymmärrä, muuta kuin raha on rahaa...

Meillä tämä systeemi on toiminut hyvin, mutta myös joutuvat tekemään kotona kotitöitä ja hakemaan puita ja vahtimaan pikkuisia.


 
jeps
meillä poika (9v.) saa pitää kaikki rahat joita tulee tyhjistä pulloista ja sitten jos tarvitsee jotain niin pyytää rahaa...eli kaiketi lellitty lapsi.
Tietää rahanarvon koska laittaa lähes kaikki pulloista tulevat rahat ja lahjaksi saadut rahat säästöön ja miettii kannattaako jotain tuotetta ostaa vai ei.
Erillistä viikkorahaa meillä ei ole, tai on mutta se laitetaan suoraan tilille josta rahaa voi käydä nostamassa vain jos toinen vanhemmista on mukana.
Minut on kasvatettu aikoinaan samoilla kaavoilla ja uskon että pojastamme tulee täysin yhteiskuntakelpoinen yksilö.
Olemme päätyneet tähän vaihtoehtoon/ratkaisuun koska omassa nuoruudessani osa kavereista/tutuista varasti mm karkkia koska eivät saaneet kotoolta rahaa...ja tasan tarkkaan heille oli opetettu mikä on oikein ja mikä ei...oppi ja karkin himo eivät vain menneet käsi kädessä.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 30.03.2006 klo 13:31 rentunruusu kirjoitti:
annatteko lapsille kyseistä rahaa? Minkä ikäiselle ja minkä verran?
Pitääkö sen eteen tehdä jotain kotityötä vai saako rahan jokatapauksessa?
Saako lapsi rahan lisäksi esim. leluja tms. vai maksetaanko ne noista rahoista?
Jääkö raha jossain tilanteessa saamatta?
Tässäpä muutama kysymys?! :)
meillä rahaa annetaan sitä mukaan kun lapsi sitä johonkin ns järkevään pyytää. Ensin mietimme sopivaa viikkorahaa mutta emme nähneet järkeä antaa 1-2 euroa koska rehellisesti sanoen niin mitä sillä saa tänäpäivänä...ei juuri mitään...omassa lapsuudessa 6 markalla sai limsapullon ja namia.
 
Meillä lapset ovat 11 v, 12 v ja 14 v. Eivät saa eivätkä ole koskaan saaneet viikko/kuukausirahaa. Maksamme lauantaikarkit (2 e maksimi), harrastukset yms. tarpeet. Poika kerää pulloja kun löytää ja säästää ne rahat. Saavat myös synttärilahjaksi ym. sukulaisilta rahaa, jotka pannaan säästöön. Minusta tuntuu suoraan sanottuna ihan järkyttävältä että joillekin 4-7 vuotiaille maksetaan viikkorahaa!
 
Marile harmaana
Moikka,

Meillä käytiin juuri eilen samaista keskustelua.
Koskaan ennen ei ole tullut esiin tarve viikkorahasta.

Mutta yhteisten neuvottelujen jälkeen päädyttiin seuraavaan
(lapset siis 12 ja 10v)

Kuukausiraha on 20?, jonka saa kun on suorittanut joka viikolle
annetut kotitehtävät (lappu jääkaapin ovessa tehtävistä mm. siivousta, imurointia, roskien vientiä, tiskikoneen tyhjäystä jne.). Jos
jollain viikolla on tehtävät tekemättä tai niistä joutuu mainitsemaan lähtee molemmilta pois 5? (yhteisvastuullisuutta)
Enää ei myöskään anneta rahaa lauantaikarkkeihin tai
uimahalli käynteihin. Muutoin harrastukset ym maksetaan kuten
ennenkin. Koeaika käyntännölle on heinäkuun loppuun ja sitten taas porukalla sovitaan jatketaanko vai ei. Kokemuksia ei siis vielä ole.
Kyllä minustakin tuntuisi oudolta antaa viikkorahaa alle kouluikäiselle, mutta jokainen tyylillään.

Terv. Marile
 
Meillä on lapset 9 ja 7, ja viikkorahaa saavat euron ja puoltoista. Lisäansaintamahdollisuuksiakin on, aina silloin tällöin.

EN ole välttämättä sitä mieltä että tämänikäiset saavat itse rahaa, mutta meidän isomman pojan kohdalla tämä on toimiva ratkaisu, sillä hän on hirveän kiinnostunut numeroista ja laskemisesta, lisäksi hänellä on toisinaan paljonkin toivomista käytöstavoissa. Meillä viikkorahat on sidottu kotitöihin ja hyvään käytökseen. Esim. sellaisisina päivinä kun pikkusiskon kiusaaminen tuntuu olevan pääasiallinen huvitus, me "pelaamme" vikkorahoilla ja niiden menettämisellä. Meillä viikkorahojen menetys toimii paljon paremmin kuin mikään muu uhkaus, joten sitä sitten käytämme.

Minusta tuon ikäisen viikkorahan ei pidä olla kovin suuri, sillä vaikka lapsi ymmärtäisi rahan arvon, niin hänen kulutuspäätöksensä eivät vielä pitkään aikaan ole järkeviä. Meillä ainakin ostettaisiin karkkia tai kauheata muovikrääsää jota en mistään hinnasta ottaisi kotiini...
 
meidän 6v yrittää jo vinkua viikkorahaa ja isänsä olisi valmis sitä maksamaan mutta itse olen sitä mieltä ett ennen koulun alkua ei raha-hanat aukea..

yritti kyllä ett jos tekis kotihommia ja sais niiatä rahaa mut siinäkään en heltynyt vaan kotihommia saa/joutuu tehdä ilman maksua.
 
meillä 9 vuotias tyttö saa 2 euroa ja hänen kuuluu pitää oma huone järjestyksessä sekä autella kotiaskareissa. Nyt 6 vuotiaskin on alkanut vaatia viikkorahaa jota saa 1 euron kun kerää huoneensa lattialta lelut päivittäin ja pitää työpöydän siistinä ja tekee pyydettäessä jotain pikkuaskareita. Kuopus 4 vuotta ei vielä viikkorahaa saa.
 

Yhteistyössä