Vielä noista rasvoista..

  • Viestiketjun aloittaja Ape
  • Ensimmäinen viesti
Ape
Kliinisen ravitsemustieteen professori Helena Gylling kommentoi näin:

Rasva herättää intohimoja. Siinä ovat mukana niin yhteiskunnalliset, poliittiset kuin kaupallisetkin intressit. Terveys myy hyvin. Gylling ihmettelee, missä on kovan rasvan puolustajien vastuu. He puhuvat vain yksittäistapauksista.

Virallisten suositusten taustalla ovat vuosikymmenten tieteelliset tutkimukset. -Tieto perustuu valtavaan kansainväliseen tutkimusnäyttöön. Tutkimusta tehdään koko ajan. Jos sen saan aikaiseksi, ettei kukaan kliinisen ravitsemustieteen opiskelijoistani mene julistamaan televisioon toisenlaista totuutta, olen eläkepäiväni ansainnut.

--------------------
Ja nämä siis omia ajatuksiani:
Ihmettyttää kyllä, miten joku skandaalinhakuinen MOT-ohjelma ja Heikkilä saavat ihmiset näin sekaisin. Eikö ihmiset ymmärrä, että jos on olemassa pari tutkimusta, jotka puoltaa ns. kovia rasvoja, niin on olemassa tuhansia tutkimuksia, jotka puoltaa niiden välttelyä. Ei suosituksia kukaan keksi päästään, vaan oikeesti käydään vuosikymmenien tutkimusaineistoja läpi ja tehdään niistä johtopäätökset! Ei ne suositukset itsestään ilmesty tai ei niitä tehdä margariiniteollisuuden rahoilla :D Ihan uskomatonta miten ihmiset saa nykyään höynäytettyä mihin tahansa.

Ja kaikki salaliittoteoriat vielä siihen päälle.. Oikeesti menkääpä itse terveydenhuollon tietokantoihin ja etsikää tutkimuksia luotettavista lähteistä. Kun olette tehneet kattavan kirjallisuus katsauksen, niin tulkaa kertomaan mitä johtopäätöksiä teitte..
 
Voiko puhua yksittäistapauksista, jos tuhannet on saanu korjattua terveyttään siirtymällä rasvaisempaan (ja vähähiilihydraattisempaan) ruokavalioon?

Tutkimuksiaki on monenlaisia. Yhtä "laadukkaita" ku pohjois-karjalaprojekti.
 
Helekutti
Siis anteeks, missä ne tuhannet ja tuhannet tutkimukset voin ja maitorasvan vaaroista ovat??
Jep, missä ovat. Jos näitä oikeasti olisi niin kyllä niitä olisi lyöty pöytään aika aktiivisesti pari vuotta. Mutta kun ei ole. Ne "tuhannet tutkimukset" on lukittu jonnekin kassakaappiin piiloon. Ettei vain kukaan saisi tietää ettei keisarilla olekaan vaatteita.
 
"tööt"
Taitaapa tällä proffalla kaatua oma lypsylehmä ojaan kun rasvateoria kaatuikin. Ettei vain lääketeollisuus olisi rahoittanut tämän rouvan professuuria aika radikaalisti.
 
Ape
[QUOTE="tööt";23006759]Taitaapa tällä proffalla kaatua oma lypsylehmä ojaan kun rasvateoria kaatuikin. Ettei vain lääketeollisuus olisi rahoittanut tämän rouvan professuuria aika radikaalisti.[/QUOTE]

Rasvakahakka :: Terveyskirjasto

Tuolta voi lukea muutamia faktoja:

Varsinainen rasvasota Suomessa alkoi niihin aikoihin, kun valmistuin lääkäriksi. Maataloustuottajat ja Valio puolustivat voita ja muita maitorasvoja. Hyökkääjinä olivat Lääkärit ja tutkijat, jotka kertoivat, että maitorasva ja muut eläinrasvat ovat haitallisia. Ne kun kohottavat veren kolesterolia, joka tukkii valtimoita. Ankarimmat taistot käytiin 1970-luvulla.

Rasvasota päättyi tutkimustiedon selvään voittoon. Suomalaiset siirtyivät voista margariiniin ja alkoivat käyttää vähärasvaisia maitotuotteita. Valio ja muut maidon jalostajat reagoivat välittömästi ja alkoivat tarjota vähärasvaisia tuotteita kansalle.

Suomalaisten kolesteroliarvot lähtivät hämmästyttävästi alenemaan. 1970-luvun alussa kansalaisten keskimääräinen veren kolesteroli oli melkein seitsemän, nyt se on lähellä viittä. Samaan aikaan sydäninfarktin kuolleisuusluvut alkoi alentua. Tällä hetkellä työikäisten kuolleisuus on enää viidesosa neljänkymmenen vuoden takaisista huippuluvuista.

Ja mitä tulee MOT-ohjelmaan:

Ohjelmassa taitavasti vältettiin ne kymmenet ja sadat tutkimustulokset, jotka kertovat kohonneen kolesterolin haitoista ja erilaisten rasvojen vaikutuksista. Yhtä taitavasti toimittajan omat "tutkimukset" onnistuivat kaivamaan esille valtavirrasta poikkeavia tuloksia. Suomalaisten kolesterolin ja sydäninfarktien samanaikainen ja dramaattinen väheneminen sivuutettiin.

MOT:n toimittajalle todisteeksi riitti jopa yhden lääkärin tekemä koe kovan eläinrasvan lisäämisestä. Tällä Atkinsin dieetilllä paino putosi reilusti ja veren rasvat laskivat. Lääkäri ja toimittaja eivät selvästikään tienneet, että aina kun ihminen laihtuu, myös rasva-arvot laskevat, riippumatta siitä mitä syö.
 
Ape
Maataloustuottajat ja Valio puolustivat voita ja muita maitorasvoja. Hyökkääjinä olivat Lääkärit ja tutkijat, jotka kertoivat, että maitorasva ja muut eläinrasvat ovat haitallisia. Ne kun kohottavat veren kolesterolia, joka tukkii valtimoita. Ankarimmat taistot käytiin 1970-luvulla.
Eli siis nämä voin ja maidon tuottajat olisivat hyökänneet itseään vastaan ja alkaneet rahoittaa omia tuotteitaan vastaan tutkimuksia, jotta pääsevät ottamaan käyttöön uuden tuotteen? Siis samat firmathan ne on tuottanut voit ja maidot, sekä myöhemmin nämä rasvattomat tai margariiniversiot? Ei oikein aukene tämä logiikka minulle..
 
Ape
Ja kun jotkut käyttää perusteluna sitä, että margariini sisältää transrasvoja, jotka on vaarallisimpia, niin voi sisältä niitä huomattavasti enemmän :D

Osa margariineistä sisältää transrasvoja, joiden terveysvaikutuksia tutkitaan aktiivisesti ja useissa maissa ollaan säätämässä lakeja, joiden mukaan näistä tulee olla varoitukset pakkauksissa. Finelin mukaan suomalainen margariini sisältää transrasvaa 0,3-0,5 %, voi 2 % ja kasviöljy 0 % painosta.[1] Eviran tutkimuksen mukaan alle puolessa Suomessa myytävistä margariineista ja levitteistä on transrasvoja, ja pitoisuudet ovat pieniä, eikä niillä ole terveydellistä merkitystä [2]. Yhdysvaltojen terveysviranomaisen FDA:n mukaan on terveellisempää syödä margariinia kuin voita, koska voissa on korkeampi tyydyttyneen ja transrasvan kokonaispitoisuus.
 
"voi"
Ja kun jotkut käyttää perusteluna sitä, että margariini sisältää transrasvoja, jotka on vaarallisimpia, niin voi sisältä niitä huomattavasti enemmän :D

Osa margariineistä sisältää transrasvoja, joiden terveysvaikutuksia tutkitaan aktiivisesti ja useissa maissa ollaan säätämässä lakeja, joiden mukaan näistä tulee olla varoitukset pakkauksissa. Finelin mukaan suomalainen margariini sisältää transrasvaa 0,3-0,5 %, voi 2 % ja kasviöljy 0 % painosta.[1] Eviran tutkimuksen mukaan alle puolessa Suomessa myytävistä margariineista ja levitteistä on transrasvoja, ja pitoisuudet ovat pieniä, eikä niillä ole terveydellistä merkitystä [2]. Yhdysvaltojen terveysviranomaisen FDA:n mukaan on terveellisempää syödä margariinia kuin voita, koska voissa on korkeampi tyydyttyneen ja transrasvan kokonaispitoisuus.
Voin transrasva on luonnollista CLA:ta. Margariinissa ym. se on keinotekoista ja erittäin vaarallista.

Maitotuotteiden on todettu parantavan sydänterveyttä ja jopa laihdutavan, syyksi sanotaan juuri tuo CLA.

Ei linkkiä, kuukkelilla löytyy...
 
Suomalaisten kolesteroliarvot lähtivät hämmästyttävästi alenemaan. 1970-luvun alussa kansalaisten keskimääräinen veren kolesteroli oli melkein seitsemän, nyt se on lähellä viittä. Samaan aikaan sydäninfarktin kuolleisuusluvut alkoi alentua. Tällä hetkellä työikäisten kuolleisuus on enää viidesosa neljänkymmenen vuoden takaisista huippuluvuista.
Kumma kyllä, suomalaiset ei oo yhtään terveempiä nyt kuin 70-luvulla. Päinvastoin ennemminki. Sairastuvuus sydän- ja verisuonitauteihin ei oo tainnu pudota juurikaan. Kuolleisuuden väheneminen johtuu paremmasta hoidosta (pallolaajennus ym), nyt ei kuolla sydäninfarktiin vaan esim syöpään.
Diabetes on räjähtänyt käsiin.
Vanhukset kärsii dementiasta liian alhaisen kolesterolin takia.
 
Helekutti
Jep jep. Kuolleisuus sydäntauteihin on todellakin viidesosa siitä mitä se oli. Mutta tiedättekö mitä toimenpiteitä ei ollut 70-luvulla? Ei ollut pallolaajennuksia eikä ohitusleikkauksia. Nyt tarkkaa tietoa sellaisista toimenpiteistä ei edes enää saa mistään koska voitaisiin heti päätellä että SAIRASTAVUUS sydäntauteihin on vain lisääntynyt. Täydellinen ohitusleikkaus tarkoittaa sitä että kyseinen jantteri olisi kuollut 100% varmasti 70-80-luvuilla, ja nopeasti. Pallolaajennus tarkoittaa sitä että kyseinen jantteri olisi kuollut 10 vuoden sisällä ilman toimenpidettä.

Suomi on Euroopan sairain kansa. Oi, miten ne muut sen tekevätkään ilman ruisleipää ja kissanrasvoja???
 
hjk
Suomalaisten kolesteroliarvot lähtivät hämmästyttävästi alenemaan. 1970-luvun alussa kansalaisten keskimääräinen veren kolesteroli oli melkein seitsemän, nyt se on lähellä viittä. Samaan aikaan sydäninfarktin kuolleisuusluvut alkoi alentua. Tällä hetkellä työikäisten kuolleisuus on enää viidesosa neljänkymmenen vuoden takaisista huippuluvuista.
Miksi sydäntautikuolemat vähenivät kaikkialla? Myös siellä missä ei ruokavaliota muutettu?

Missä se voittava tutkimustieto on? Laita nyt ihmeessä linkki sellaiseen tutkimukseen, joka aukottomasti todistaa eläinrasvojen haitallisuuden? Vai tarkoititko sellaisia "tutkimuksia", kun P-K projekti tai mielisairaalatutkimus...
 
Miksi sydäntautikuolemat vähenivät kaikkialla? Myös siellä missä ei ruokavaliota muutettu?

Missä se voittava tutkimustieto on? Laita nyt ihmeessä linkki sellaiseen tutkimukseen, joka aukottomasti todistaa eläinrasvojen haitallisuuden? Vai tarkoititko sellaisia "tutkimuksia", kun P-K projekti tai mielisairaalatutkimus...
No siksi koska terveydenhuolto kehittyy. Suomalaisista saadaan helposti euroopan sairain kansa samalla tavalla kuin suomalaiset tekevät itsemurhia eniten. Tämä johtuu paljolti suomalaisesta kirjaamismenetelmästä. Esim. katoliset maat tuppaavat mielellään tilastoimaan itsemurhat tapaturmiksi koska yllätys yllätys itsemurha on synti jonka jälkeen taivaan portit on ja pysyvät kiinni. Siinähän ajatellaan lähinnä omaisten tunteita.

Mutta asiaan eli eipä ole vedenpitävää tutkimusta puolesta eikä vastaan. Ja se tutkija joka sellaisen esittää niin luultavasti menettää uskottavuutensa, koska ihmisen ravitsemus riippuu niin monesta tekijästä, sairauksista, perintötekijöistä, ravinnon laadusta ym.

Toiseen suuntaan kumartaa niin toiseen pyllistää.
 
Ape
Miksi sydäntautikuolemat vähenivät kaikkialla? Myös siellä missä ei ruokavaliota muutettu?

Missä se voittava tutkimustieto on? Laita nyt ihmeessä linkki sellaiseen tutkimukseen, joka aukottomasti todistaa eläinrasvojen haitallisuuden? Vai tarkoititko sellaisia "tutkimuksia", kun P-K projekti tai mielisairaalatutkimus...
Tyydyttyneet rasvat, sekä transrasvat on todettu lisäävän ahlzheimerin riskiä: Dietary Fats and the Risk of Incident Alzheimer Disease -- Morris et al. 60 (2): 194 -- Archives of Neurology

No tässä tutkimuksessa todettiin, että Tyydyttymättömät rasvahapot vähentää kuolleisuutta (96 normaalidietti, 66 kuollutta dietillä, jossa syötiin paljon tyydyttymättömiä rasvoja): A Controlled Clinical Trial of a Diet High in Unsaturated Fat in Preventing Complications of Atherosclerosis -- DAYTON et al. 40 (12): II-1 -- Circulation

LDL/HDL kolesterolin suhde saatiin paremmaksi vaihtamalla tyydyttyneet rasvat tyydyttymättömiin: The Serum LDL/HDL Cholesterol Ratio Is Influenced More Favorably by Exchanging Saturated with Unsaturated Fat Than by Reducing Saturated Fat in the Diet of Women — J. Nutr.

Composition of lipids in human serum and adipose tissue during prolonged feeding of a diet high in unsaturated fat — The Journal of Lipid Research

Ja faktaa siitä, että korkea HDL vähentää sydänsairauksia: Elsevier

HDL cholesterol and other lipids in coronary heart disease. The cooperative lipoprotein phenotyping study -- Castelli et al. 55 (5): 767 -- Circulation

Isolated Low HDL Cholesterol As a Risk Factor for Coronary Heart Disease Mortality: A 21-Year Follow-up of 8000 Men -- Goldbourt et al. 17 (1): 107 -- Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology

Ja näitä tutkimuksia voisi etsiä loputtomiin. Ja niistähän selviä toinen toisensa perään, että parhaita rasvoja ovat tyydyttymöttämät rasvahapot, niillä on positiivinen vaikutus terveyteen. Ja eniten näitä on kylmäpuristetussa rypsiöljyssä + paljon muissakin kasvisöljyissä (lukuunottamatta kookosrasva). Eli sen voin käytön sijaan itse ainakin suosittelisin lisäämään öljyjen käyttöä.
 
Ape
Etsin juuri ison kasan tutkimuksia, jotka siis puolsivat tyydyttymättömien rasvojen terveysvaikutuksia yksiselitteisesti, sekä sitä, että korkea HDL kolesteroli ehkäisee sydänsairauksia yms. mutta tämä kone sanoi, että se on jäänyt johonkin spämmifiltteriin. Tuleeko teksti siis ilmestymään ja mistä tämä spämmi epäily johtui? eikö saa olla niin montaa linkkiä?
 
Ape
Miksi sydäntautikuolemat vähenivät kaikkialla? Myös siellä missä ei ruokavaliota muutettu?

Missä se voittava tutkimustieto on? Laita nyt ihmeessä linkki sellaiseen tutkimukseen, joka aukottomasti todistaa eläinrasvojen haitallisuuden? Vai tarkoititko sellaisia "tutkimuksia", kun P-K projekti tai mielisairaalatutkimus...
Tyydyttyneet rasvat, sekä transrasvat on todettu lisäävän ahlzheimerin riskiä: http://archneur.ama-assn.org/cgi/reprint/60/2/194

No tässä tutkimuksessa todettiin, että Tyydyttymättömät rasvahapot vähentää kuolleisuutta (96 normaalidietti, 66 kuollutta dietillä, jossa syötiin paljon tyydyttymättömiä rasvoja): http://circ.ahajournals.org/cgi/content/abstract/circulationaha;40/1S2/II-1
 
Ape
LDL/HDL kolesterolin suhde saatiin paremmaksi vaihtamalla tyydyttyneet rasvat tyydyttymättömiin: http://jn.nutrition.org/content/133/1/78.abstract

http://www.jlr.org/content/7/1/103.short

Ja faktaa siitä, että korkea HDL vähentää sydänsairauksia: http://www.amjmed.com/article/0002-9343%2877%2990874-9/abstract

http://circ.ahajournals.org/cgi/content/abstract/55/5/767

http://atvb.ahajournals.org/cgi/content/abstract/atvbaha;17/1/107

Ja näitä tutkimuksia voisi etsiä loputtomiin. Ja niistähän selviä toinen toisensa perään, että parhaita rasvoja ovat tyydyttymöttämät rasvahapot, niillä on positiivinen vaikutus terveyteen. Ja eniten näitä on kylmäpuristetussa rypsiöljyssä + paljon muissakin kasvisöljyissä (lukuunottamatta kookosrasva). Eli sen voin käytön sijaan itse ainakin suosittelisin lisäämään öljyjen käyttöä.
 

Yhteistyössä