Vielä kerran unikoulusta

Olen nyt kahlannut tuota Tracy Hoggin kirjaa läpi ja mielessä olisi aloittaa unikoulu neitokaiselle 5,5kk. Muutama kohta on vaan epäselvää, mitä en oikein hahmota niin löytyykö neuvoja muilta jotka tuota toteuttaneet...muistelisin ainakin että palezzu on tuon unikoulun käynyt pienen kanssa.

Eli onko tarkoitus että lapsi nukahtaa ilman tuttia? Ja kun yöllä herää niin myös silloin toistetaan tuota nostaylös/laskealas metodia...?

 
Me tehtiin nyt toista viikkoa sit oma tracyhogg-metodimme eli sitä mukaillen alettiin hoitamaan tuo nukkuminen. En nyt oo sit enää varma että miten paljon meillä on omaa sävellystä mutta teemme siis näin (ja poikahan on muistaakseni lähes päivälleen saman ikäinen kuin teillä, Firesun)

Nukkumaan mennessä tehdään kaikki normaalit rutiinit, että noin 5-10 minuuttia ensin istuskellaan rauhoittumassa äitin tai isin sylissä. Sitten mennään vaihtamaan yöpuku ja "pestään hampaat" (meillä on semmonen ienrapsutin käytössä siis), kuivat vaipat jnejne. Sit mennään makuuhuoneeseen jossa juttelen pojalle rauhallisesti hetken aikaa (poika siis sylissä), kerron vaikka mitä huomenna tehdään tms, sit laulan jonkun unilaulun ja heijaan poikaa siinä vaiheessa hiukan. Kun laulu loppuu sanon että "noniin, nyt omassa sängyssä oottaa hyvät unet" lasken pojan omaan sänkyynsä, peittelen, annan unirätin, silitän hetken päätä ja lähden huoneesta. Usein kuuluu pientä kitinää perään mutta se vaimenee.

Meillä ei siis tuttia enää olla yöllä annettu ollenkaan kun meni niin mahdottomaksi se rumba sen ympärillä. Uneen pääseminen kestää ehkä hiukan kauemmin (keskimäärin puolen tunnin kuluttua on nukahtanut kunnolla) mutta sit kun nukahtaa niin nukkuu huomattavasti rauhallisemmin. Yleensä siinä vaiheessa kun poika jää sit yksin omaan sänkyynsä, alkaa jonkin asteinen ähinä ja pieni kitinä, joskus hirmu pulputus kuuluu makkarista kun hän höpöttelee unipupulleen :D sit jos kitinä voimistuu, meen pojan luokse, paijaan taas päästä pari kertaa ja lähden pois. Jos puolestaan menee ihan hysterian puolelle, saatan napata ukkelin vielä ylös syliin hetkeksi rauhoittumaan mutta laitan suht nopeasti sitten takas sänkyyn. usein tässä vaiheessa itku yltyy uudelleen ja saatan toistaa saman, mutta ei liikaa, ettei lapsi luule, että joka kerta kun vähän inahtaa, pääsee syliin. Useimmiten pelkkä paijaus riittää rauhoittamaan mutta kun huoma että äiti on lähdössä, inisee hetken, mutta sekin loppuu sitten siinä vaiheessa kun vaan menee ulos huoneesta.

Yleensä käyn makkarissa varmaan semmosen viitisen kertaa ennen kuin poika sitten kunnolla nukahtaa. Ehkä tärkeintä on se, että kun käy silittelemässä lasta, lähtee kuitenkin välillä sitten pois vaikka lapsi vielä kitisiskin. Kyllä sen sitten huomaa milloin hän haluaa ihan oikeasti paijausta ja milloin on sit vaan jotain testailua.

Yöllä meillä heräillään edelleen, mutta huomattavasti harvemmin kuin tutin kanssa. Usein annan sitten maitoa tai jos se ei kelpaa (usein aamuyöllä ei enää maistu) niin pelkkä kevyt paijaus riittää. Sit jos ei rauhoitu niin nostan ylös, jossa usein alkaa pienen pieni höpötys (kuulostaa siltä kuin poika kertoisi että "äiti sitten siinä unessa oli NÄÄÄIN iso kala" tms :D ), mutta kun vaan laskee takaisin sänkyyn niin rauhoittuu taas.

Nyt meillä siis takana semmonen puolisentoista viikkoa tätä tyyliä ja hyvin toimii. Välillä herää useammin mutta rauhoittuu hyvinkin helposti. Alkuun oli sen ekan nukahtamisen kanssa vähän hankalaa (/hankalampaa) ja poika melkeinpä vaatimalla vaati tuttia mutta pysyttiin vaan kannassamme, että ei niin nyt hän ei enää sitä edes huolisi. Eli pitkäjänteisyyttä vaan ja toistaa samoja maneereita niin tosi nopeasti lapsi ymmärtää että mikä on homman nimi. Eilenkin poika pyysi äitiä luokseen enää vaan kerran.

Tsemppiä! :)
 
Me päädyttiin kanssa aika vastaavanlaiseen...katotaan nyt miten käy. Muutama yö ollaan menty nyt ilman tuttia, eli käydään nukkumaan ilman tuttia ja sitä ei yölläkään anneta (alkoi mennä niin mahdottomaksi, että puolen tunnin välein huusi tuttia), eli taputellaan pepusta ja silitetään ja kun rauhoittuu niin annetaan nukahtaa itekseen....pari yötä nyt mennyt ihan ok, mutta vielä en uskalla hirveästi riemuita.
 
Meillä ei oo koskaan tutti kelvannut, mut jos ois, niin oisin varmaan tuossa vaiheessa vieroittanut, koska se käy aika helposti samalla. Yösyötöt lähinnä jätin pois tuossa vaiheessa. Öisin vain nostelin tai silittelin vauvaa. Ja huomasin, et jos vauva yöllä heräs huuteleen, niin se saattoi rauhoittua minuutin päästä ihan itsekseenkin. Et ei välttämättä kannata rynnätä sinne vauvan luo. Mut tietty semmoiseen hätäitkuun pitää heti reagoida. Aluksi se varmaan onkin sitä, mut sit ajan kanssa se alkaa muuttumaan semmoiseksi protestoinniksi. Sit tehtiin niin et mies nousi parina yönä rauhoitteleen, niin jäi viimeinenkin syöttö pois. Mies myös ei heränny niin helposti vauvan itkuun ja malttoi näin olla ryntäämättä paikalle. ;) Itse nukuin toisessa huoneessa tulpat päässä. Nyt vauvaa ei saisi millään hereillä keskellä yötä. Jos esim vaipan joutuu vaihtamaan, niin aika unessa se on ja maitoa ei millään enää suostuisi yöllä ottamaan. Yösyötöt siis jäi pois 6kk iässä. Kun vauva oli sairaana, niin silloin joi pullon maitoa yöllä. Vauva siirtyi omaan huoneeseen, kun oppi nukkumaan yöt putkeen. Oon ite niin herkkäuninen, et herään sen joka ähinään. Jokeltelun kuulen kuitenkin toiseen huoneeseen.
Meilläki oli tuo 5-10min rauhoittelu tuossa unikoulun alussa. Samalla lauleskelen. Vieläkin joskus teen sitä. Iltarutiineina on puuro ja vaipan/yöpuvun vaihto. Vien vauvan sänkyyn/unipussiin, laulan unilaulun, anna suukon ja sanon hyvää yötä. =) Sit lähden huoneesta. Pari viikkoa kesti, että pystyi lähtemään huoneesta ihan suorilta. Ja meillä poika usein (varsinki päikkäreille mentäessä) huuteli sängystä isoon ääneen, mut nukahti sit siihen. Se ei ollu semmoista hätäitkua, niin en rynnännyt siihen. Mut jos se ei parissa minuutissa lakannut, niin sitten menin silitteleen. Vieläki tulee joskus semmoisia kausia, että päikkäreille ei tahdo rauhoittua. Silloin auttaa usein tuo 5min sylissä istuminen pimeässä huoneessa ym. Yleisesti ottaen vauva kuitenkin nukahtaa pinnikseen suosiolla ja nukkuu unet putkeen. =) Poika on nyt 9kk. Periaatteessa tuossa unikoulussa kesti 1-2vkoa, mut ehkä ensimmäinen kuukausi oli kuitenkin semmoista pientä säätöä. Meidän poika on aika jääräpää. xD
Näin jälkeenpäin huomaa, miten vauva varmasti oli ahdistunut, kun ei osannut 4-5kk iässä nukahtaa itse, vaan se piti 10 kertaa illassa käydä hyssyttämässä aina uudestaan uneen ja yöllä sai leikkia tuttia 2h välein. Meillä poika rauhoittui noin yleisesti ottaenkin tosi paljon.
 
Kiinnostaa :wave: !!
Kertokaahan vinkkejä tuon tuttihomman suhteen! Tiedän kyllä sen "hellä-irroitus" menetelmän mutta jotenki en tykkää-koe toimivaksi :/ Tai sitten on taidonpuutetta. Olisko vaan paras jättää kerrasta pois ja sillä sipuli??!
Osaa kyl nukahtaa mut vain tutin kanssa (ei siis tarvii mitää sylihyssytystä tms ) mutta tutti onkin sitten se uniongelma loppujen lopuks .Meillä nimittäi kans tuttirumbaa ku muuten nukkus kyllä ihan hyvin...ei syö enää öisin ku kerran. Mut esim saattaa herätä valvomaan ja höpöttämään mut samantien ku saa tulpan suuhun nii sammuu :| Eli just toi nukahdusongelma.
Viimeyö oli jotenki piste iin päälle.. tyttö olis varmasti juuri niinku PALEZZU sanoi, rauhallisempi ja tyytyväinen ku osais nukahtaa.

ikää siis n. 5.5 kk
 
Kauniskuu: mun tutuilla ainakin on ilmennyt ongelmia joskus 7-8kk iässä, jos tutti on ollut ehdoton nukkumisessa... ei siis illalla nukkumaan mennessä vaan nimenomaan yöllä, kun joutuu tunnin välein nousemaan ja laittaan tutin suuhun. se vois olla helpoin, et vieroittas sen vain kerralla siitä... mut tämä on vain minun veikkaus, en tiiä onko järkevin päätös. :D yks tuttu vieroitti just n.3-4kk ikäisen tutista, koska hänestä tuntui, että se oli tavallaan "liian tärkeä". onhan se kiva jos vauva osaa rauhoittua ilman tuttiakin... meillä on uniriepu tosi tärkeä nukkumisessa. mut sehän on helppo kun sen voi vain laittaa sänkyyn eikä sitä tarvi mitenkään korjailla yöllä. :)
 
Huh huijaa, lienenköhän virhettä tekemässä :D Ostin nimittäin juuri 5,5kk ikäiselle tytölle tutin, että josko tuo oppisi sitä syömään (eikä minua) öisin. Taidankin jättää tutin opettamatta ja kokeillaan tuota muuta nukahtamaanoppimiskonstia.. Esikoinen nukkui 2kk ikäisestä yöt läpi, joten ihan uusi tilanne on minulle tällainen yötissinä toimiminen - pahimmillaan tunnin välein.
 

Yhteistyössä