"Veronmaksajien toimitusjohtajan mukaan Suomi on matkalla kohti maailman korkeinta veroastetta."

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Kokonaisveroaste on suorastaan romahtanut vuoden 2016 tasosta. Jos saamme nostettua veroasteen 2016 tasolle, se tehokkain yksittäinen keino saada kestävyysvajetta kuriin.
 
vierailija
Kokonaisveroaste on alle 42% tänä vuonna. Yli 2% vähemmän kuin PersKeKo aikana ja pieni-ja keskituloisten verotus laski tänä vuonna 0,5%. Sdp ei ole korottamassa palkkaverotusta. Kannattaa tutustua eikä uskoa populisteja.
 
vierailija
Suomessa verotus on huomaamatta keventynyt
11.2.2023
Kestävyysvajeen taustalla vaikuttaa myös se, että kokonaisveroaste on Suomessa alentunut selvästi vuoden 2016 jälkeen.

SUOMI on perinteisesti ollut korkean verotuksen maa. Vielä vuonna 2016 kokonaisveroasteemme eli kaikkien verotulojen suhde kokonaistuotannon arvoon oli 44 prosenttia ja lähellä pohjoismaisten verrokkimaiden tasoa. Tämän jälkeen kokonaisveroasteemme on kuitenkin alentunut.

Vuonna 2021 veroaste oli 43 prosenttia, ja tämän vuoden veroasteeksi valtiovarainministeriö ennustaa 41,2 prosenttia. Julkisen talouden ennusteissa veroasteen laskun ennakoidaan jatkuvan: vuodelle 2025 luvuksi arvioidaan 40,8 prosenttia.

Jos veroasteemme olisi pysynyt koko ajan vuoden 2016 tasolla eli 44 prosentissa, julkisen talouden tulot olisivat tänä vuonna noin 8 miljardia euroa suuremmat kuin niiden arvioidaan olevan. Tällöin valtiontalous voisi olla lähellä tasapainoa ja julkinen talous kokonaisuudessaan jopa ylijäämäinen. Veroasteen laskulla on siten ollut varsin huomattava vaikutus valtiontalouteen.

VAIKKA kokonaisveroasteen tähän mennessä toteutunut ja edelleen jatkuvaksi ennakoitu lasku on suuruudeltaan merkittävä, ei siitä ole juuri keskusteltu.

Tämä voi johtua siitä, että veroasteen laskun taustalla ei ole mitään yksittäistä syytä eikä mikään puolue ole sitä tavoitellut. Veroasteen lasku on tapahtunut osin huomaamatta ja sen taustalla on monia tekijöitä.
 

Yhteistyössä