Vauvan tukkoinen nenä

  • Viestiketjun aloittaja pienisydän
  • Ensimmäinen viesti
pienisydän
Meidän pienelle vähän yli kolmeviikkoiselle vauvalle tuli nuha ja eilen illalla alkoi nenä vuotaa. Olemme koittaneet tyhjentää sitä steriloidulla lääkeruiskulla ennen imemistä. Myös minulla ja miehellä on flunssan oireita joten olisikohan joku virus. Onko vaarallista noin pienellä ja mitä muuta voisi tehdä olon helpottamiseksi? Tuntuu välillä, että nenä on kovin tukossa..milloin pitäisi lääkäriin mennä?
 
Meil sairastettiin 2kk iässä eka flunssa, jos ei kuume nouse korkealle niin ei sinne lääkäriin tarvi juosta... Nenäfriida on tosi hyvä nenän tyhjentämiseen ja suolavesitipat liuottaa kans räkää joten sen saa silloin helpommin poiskin... Kannattaa pitää kantoliinassa tai -pussissa pystyasennossa, on helpompi hengittää.
 
Meidänkin poika sai flunssa kolmeviikkoisena. Veimme toisen päivän iltana lääkäripäivystykseen, kun vauva oksensi maitoa runsaasti imemisen jälkeen.

Lääkäri totesi, että kyseessä on todellakin flunssa, eikä esim. oksennustauti ja kertoi, ettei noin pienille ole lääkitystä. Hän suositteli nukuttamaan auton turvakaukalossa pari yötä. Laitoimmekin siihen lakanan ja turvakaukalon pinnasänkyyn lähelle sänkyämme.

Imetystä hän suositteli jatkamaan tiheästi. Ei siis esim. tarvinut pumpata maitoa ja juottaa pullosta.

Lisäksi huuhtelimme nenää apteekista saatavilla keittosuolatipoilla. Sitä aina ennen imetystä ja nukkumaan mennessä. Kun räkää oli paljon, käytimme pikkuniistäjää (saa ainakin lastentarvikeliikkeistä ja apteekeista). Alussa pieni vastusteli ja itki, mutta tottui operaatioon yllättävän nopeasti.)

Flunssa kesti noin viikon. Ikävintä oli kuunnella pienen vaikeaa hengitystä, mikä johtuu kuulemma siitä, kun tuon ikäisellä kaikki röörit ovat vielä niin lyhyitä.

Pikaista paranemista!
 
Pim
Pinnasängyn toista päätä voi korottaa laittamalla vaikka kirjoja sängyn jalkojen alle.

Pilkottu sipuli tai nenäliinaan laitetut eukalyptusöljytipat sängyn läheisyydessä auttavat tukkoisuuteen koko perheellä.
 
AT
Apteekista saa keittosuolatippoja. Pudottakaa niitä n. 5 /sierain. Tipat tekevät rään vetisemmäksi ja helpommin liikkuvaksi ja saavat vauvan aivastamaan, jolloin rään voi poistaa sierainten ympäriltä vaikka kostutetulla ja kuivaksi puristetulla vanutyynyn kulmalla. Äidinmaitoa en laittaisi nenään, koska se 1) ärsyttää koska suolapitoisuus ei ole sama kuin elimistön 2) vaahtoaa, ja siksi pahentaa tukkoisuuden tunnetta. Tämä neuvo oli kyllä ihan vieras. Ja ruiskulla rään imeminen tuskin onnistuu.
Pääpuolta voi kohottaa laittamalla vaikka pyyhkeen patjan alle. Ja rintamaitoa voi tarjota usein. Nenän tukkoisuus hankaloittaa imemistä ja lapsi ei saa kerralla syötyä niin paljon kuin tavallisesti.
Lääkäriin ei tarvitse lähteä, mikäli lapsella ei ole kuumetta yli 38 astetta tai ei vaikuta olevan hengenahdistusta. Tavallinen nenän tukkoisuus johon ei liity kuumeilua hoituu kotikonstein, eikä lääkäri siihen voi mitään erityistä helpotusta tarjota. Ja lasten yskänlääkkeitä ei pidä käyttää.
 
jossu
no ei pelkän nuhan takia kyllä kannate lääkäriin viedä! jos on sitteri, nukuta siinä tai sitten turvakaukalossa. vanhemmista toinen saunaan tai lämpimään suihkuun ja toinen vauvan kans pesuhuoneeseen kosteaa ilmaa hengitään, sekin autta. ja suolatippoja sekä nenäfriidaa tms.
 
Vink vink
Jos sulla on säädettävä sitteri, on se paljon lempeämpi noin pienen vauvan selälle kuin turvaistuin, jossa oleskelua ei todellakaan suositella pitkiä aikoja tuon ikäiselle.

Älä missään nimessä tiputa maitoa nenään, maito tunnetusti lisää limaneritystä. Keittosuolatipat ovat yllättävän tehokkaita ja täysin vaarattomia eli eivät kuivata nenän limakalvoja.

 

Yhteistyössä