Vauva "raivoaa" kun yritän imettää

Meillä on vauvan kanssa yöt alkanu olla aika hankalia. Koko ajan se hinkuu rinnalle ja sitten kun koitan imettää niin tissi ei pysy suussa ja poika vaan potkii ja heiluu ja huutaa tai puhisee..vähän hankalaa siinä puoliunessa koittaa jotain saada aikaan, olenkin turvautunu pulloon sitten. mitä tässä voi tehdä, onkohan väärä imuote vai mikä :/ ei aluksi ollut tämmöstä hirviää riehumista. vauva on siis vasta kuukauden ikäinen.
 
Mulla on 2 viikkoinen tyttö. Välillä syö tisua hyvin ja rauhassa ja toisinaan raivoaa kuin mielipuoli tisulla vaikka on ite selvästi pyytäny maitoa(huutaa ja lussuttaa nyrkkiä). Sit tisulla huuto harmittaa mua kun ei kelpaakaan.
En tiiä tuleeko liian nopeeta maito, vai mitä?
Eilen huusi illalla niin että pyysi kokoajan tisua kello 21-23.30 välillä ja raivosi sitten aina rinnalla. Röyhtäytinkin aina välillä ja yritin keksiä muuta kivaa sille mutta ei...
 
Meillä oli ihan vastaavaa meininkiä ajoittain n. kolmikuiseksi asti. Ei kannata lannistua! Kyllä vauva syö, kun on nälkäinen. Jos on epäilystä asiasta, neuvolassa kannattaa käydä tarkastuspunnituksissa vaikka viikottain.

Syitä käytökseen voi olla monia:

1) Suihkutissit. Maitoa tulee liian paljon, jolloin nieleminen on vaikeaa. Myös silloin vauva hermostuu, kun haluaisi roikkua tissillä muuten vaan ja nauttia läheisyydestä ja tyydyttää imemisentarvettaan, mutta maitoa vaan tulee ja tulee. Tällöin kannattaa alkaa imettää samasta rinnasta useaan kertaan peräkkäin ja yrittää näin hillitä maidontuotantoa. Myös lypsäminen (ihan vähän 20-40 ml) ennen imettämistä saattaa auttaa. Kannattaa myös yrittää ennekoida lapsen nälkää ja imettää ennen kuin vauva on supernälkäinen.

2) Maitoa ei heru tarpeeksi nopeaan ja vauva hermostuu. Kannattaa lypsää vähän käsin ja käynnistää heruminen ennen kuin tarjoaa rintaa vauvalle. Rintaa voi myös "lypsää" vauvan syödessä.

3) Vauva on pettynyt rintaan jostakin syystä ja pelkää syödä. Ei kannata tuputtaa eikä varsinkaan hermostua. Rauhoita imetystilanne ja tarjoa usein.

Rintaraivareiden ja imetysongelmien aikana on viisainta pitää pää kylmänä ja pullot piilossa, koska riski vieroittumiseen on suuri. Melkein kaikki ongelmat menevät itsestään ohi ajan kanssa ja ed.mainitsemani niksit toimivat usein. Käy lukemassa lisää aiheesta Imetyksen tuki ry:n sivuilta (otsikkona rintaraivarit).

Tiedän kokemuksesta, että vaikeudet imetyksessä ovat todella kuluttavia! Ne kuitenkin ovat voitettavissa. Asiantuntevaa apua saa myös maitolaiturilta itu:n keskustelupalstalta.

Voimia!
 
Jos imuote on tähän asti ollut oikea, sen "vääristyminen" yhtäkkiä on epätodennäköistä, mikäli vauvalle ei ole juuri otettu tuttia tai tuttipulloa käyttöön. Monesti tuohon ikään lisäksi kuuluvat ns. rintaraivarit. Niiden syy jää usein hämäräksi - toisinaan myös vauvalle itselleen. Teillä on sikäli poikkeustilanne, että harvoin vauvat unissaan raivoavat, vaan syövät ihan nätisti.

Joskus vauva voi ähistä rinnalla, jos hänellä onkin pissahätä. Silloin hän hamuilee, mutta ei tyynnykään rinnalla, kun ikävä olo ei helpotakaan. Tiedän äitejä, jotka ovat nostaneet vauvan pissalle vadin tms. päälle, ja kun pissa on tullut, vauva on sitten rauhoittunut nukkumaan.

Rintaraivareista voi lukea Imetystukilistan sivuilta:
http://www.imetystukilista.net/faq/rintaraivarit.php

Vessahätäviestinnästä: http://www.latteria.biz/vvv/
 
Pumppaus ei kerro totuutta! Olen täysimettänyt vauvaani kohta puoli vuotta, kärsinyt suihkutisseistä, mutta saanut rintapumpulla aikaiseksi vain mitättömiä määriä. Vauvan imuteho ja herutteleminen on jotain aivan omaa luokkaansa. Jos vauva kasvaa hyvin, ei ole mitään syytä epäillä maidon riittävyyttä.
 
Kiitos vastauksista :flower: katotaanpas mitä tästä yöstä tulee :$ viime yönä säästyttiin raivareilta onneksi. Juu pumppaamalla saan kyllä aika huonoja tuloksia aikaan, se parikymmentä milliä jää vaan pullonpohjalle, mutta kyse voisi sitten tosiaan olla tuosta "suihkuamisesta"...ja minä pöhkö luulin että se on kiva vauvasta ku maitoa tulee nyt sit oikein kunnolla :whistle:
huhhuh mitä kaikkea noista vauvoista on vielä opittavana :D
 
Alkuperäinen kirjoittaja Naperot:
Tarkista tuleeko maitoa tarpeeksi.kk ikäinen vauva huitaisee maitoa kumminki jo reilusti.Tarkista maidon määrä vaikka pumpulla.

Ainoa luotettava keino kertomaan vauvan saavan riittävästi maitoa on vauvan punnitseminen. Jos vauva kasvaa normaalisti (väh. 500g/kk), hän saa riittävästi maitoa.

Kuukauden ikäinen syö rinnasta keskimäärin 750ml vuorokaudessa. Vaihteluväli on lapsikohtainen ja melko suuri: toiset pärjäävät vain 500ml määrällä, kun toiset voivat imeä n. 1200ml. (Austr. tutkimus, Peter Hartmann) Vauvan imemä keskimääräinen maitomäärä pysyykin sitten suunnilleen samana 2-6kk iässä, kun vauva on sen ensin haluamalleen tasolle ekan kuukauden aikana kasvattanut.

Pumppaaminen ei kerro oikeastaan mitään siitä, saako vauva tarpeeksi maitoa. Ei se kerro myöskään siitä, tuleeko äidiltä tarpeeksi maitoa. Ainoa info, mitä pumppaamalla saadaan on tieto siitä, että äiti heruu pumpulle :) Sekään kun ei kaikilla onnistu - mutta on harjoiteltavissa kyllä.

 
Meillä maitomäärä tasaantui tosiaan vasta kolmen kuukauden jälkeen. Sitä ennen maito suihkusi, vauva imi rauhattomasti, joskus raivosi, nieli tolkuttomasti ilmaa ja sai vatsanväänteitä. Hän päästi jatkuvasti rinnasta irti selvitäkseen maitomäärästä ja piti otteen tahallaan kapoisena hillitäkseen suihkua. Raukkaparka! Maito siis suihkusi, vaikka rinnat olisivat tuntuneet aivan tyhjiltä :eek: . Useimmiten maitomäärä vakiintuu aikaisemmin, n. 6-8 vkon ikäisenä.
 
Meillä oli molempien tyttöjen kanssa sama ongelma jossain vaiheessa..ja syykin löytyi. Lapset reppanat ei saanut tarpaaksi maitoa! Tissistä kyllä tuli kun puristi, mutta paino ei ollut noussut (esikoisella ihan vauvana), mutta maidon tulo kyllä korjaantui kun muisti juoda ite tarpeeksi ja imetinkin 8kk. Toisen kanssa sitten kävi päinvastoin..maitoa tuli suihkuamalla ja tyttö hermostui siitä ja loppua kohti kun maito väheni, tytön ollessa 5½kk, hermoisyui kun ei saanut tarpaaksi maitoa ja siirryttiin tutteliin. Älä luovuta silti, äidinmaito on parasta noin pienelle!!
 
Tuli lähinnä mieleen suihkutissit, koska meidän poika teki ihan samaa alussa. Liikaa ja liian nopeasti.
Jouduin pumppaan aina sen etummaisen "litkun" pois koska sitä tuli niin paljon että poika ei päässyt koskaan käsíksi siihen takamaitoon ja maha oli ihan vieterillä sen litkumaidon takia. Tosin ihan 20-30ml riittää ihan hyvin että saa kunnolla etu sekä taka maitoa hyvässä balanssissa. Alotin aina imetyksen viimeiseksi imetetystä rinnasta ja sitten kun se oli tyhjentynyt siirsin vasta toiselle. Sekä aina 3h imetysväli, muuten oli reppu sekasin kun pariisin liikenne ja voi sitä huutoo ja vääntöö...
 
Meillä vauva riehui tissillä refluksin takia. Halusi koko ajan maitoa happohyökkäystä lievittämään, tilanne oli pahin yöllä. Tissillä alkoi kuitenkin riehuminen ja ote irtosi koko ajan. Syynä oli se, että imeminen sattui happojen polttamaan kurkkuun.
 

Yhteistyössä