Ajattelimpa kirjoitella omat kokemukseni tänne muiden joukkoon.
Aloitin oman "prosessini" viime syksynä, kun olin oman päätökseni tehnyt ja vaimonkin viimeisin pillerikokeilu oli todettu toimimattomaksi ja hänelle sopimattomaksi.
Varasin ajan kunnan terveyskeskukseen yleislääkärille. Oli kuulemma oikein "omalääkäri", jota en tietenkään koskaan aiemmin ollut edes tavannut. Menin sitten lääkärin pakeille sovittuun aikaan, ja kävi ilmi, että tämä omalääkärini olikin aika paljon itseäni nuorempi tyttö.
No, eihän tuo toki mitenkään haitannut, mutta teki tilanteesta aluksi hieman huvittavan, kun esitin asiani ja hieman punastellen alkoi kaivaa kaavakkeita esille. Taisin olla hänen ensimmäinen vasektomia potilaansa
Kaavakkeet saatiin täytettyä, ja hän pisti lähetteet eteenpäin jne.
Muutaman viikon kuluttua tuli HUS:sta kirje, että minut on laitettu jonoon ja, että jonotusaika on tyypillisesti noin puolivuotta. Kirjeessä kerrottiin myös, että HUS keskittää tällaisia operaatioita Peijaksen sairaalaan. Aha, siis Peijakseen, toiselle puolelle koko Uuttamaata.
Puolivuotta kului, ja lähdin sitten soittelemaan Peijaksen Urologian ajanvaraukseen. Ensimmäisenä päivänä klo 9-11 soittoaikana ei ollut mitään toivoa päästä läpi.
Toisena päivänä reilu puolentunnin sinnikkään yrittämisen jälkeen todella "innostuneen" kuuloinen naishenkilö vastasi. Esitin asiani ja kyselin, että mikähän mahtaa olla jonotilanne nyt? Tyrmistyksekseni nainen totesi, että viime syksynä jono on ollut yli kaksi vuotta, eikä se ole siitä ainakaan lyhentynyt.
Siis KAKSI VUOTTA!!! Ja kirjeessä sanottiin puolivuotta!
No, tähän operaatioon oli nyt kuitenkin henkisesti valmistauduttu se puolivuotta, joten yksityisen klinikan muutama satanen verrattuna julkisenpuolen edulliseen kahden vuoden jonoon alkoi houkuttamaan.
Pienellä Googlauksella löytyi Helsingistä kohtuu hintainen lääkäriasema, ja aseman nimikin oli osuvasti Mies.
Ajan urologin luokse sain heti samalle viikolle ja pois lähtiessä varasin ajan itse operaatioon. Tuon ajan olisi saanut heti seuraavaksi maanantaiksi, mutta se ei välttämättä olisi ollut hyvä idea, kun olin lähdössä sitä seuraavalla viikolla laskettelemaan.
Viime maanantaina se sitten tapahtui. Vaimo lähti mukaan kuskiksi ja pääsi mukaan itse operaatioonkin.
Tuo, että vaimo oli mukana salissa, teki operaatiosta loppujen lopuksi ehkä vähemmän kiusallisen. Hoitajakin totesi, että ihan kiva, kun olemme tehneet lasten synnytykset yhdessä ja nyt teemme sille päätöksenkin yhdessä.
Mitään esilääkityksiä ei tarvinnut ottaa, vai housut pois ja pöydälle.
Aluksi tuo mukavan oloinen hoitaja varoitteli, että salissa on tarkoituksella lämmin, jotta paikat pysyvät löysinä. Sen jälkeen hän ajeli karvat pois kulkusista tottunein ottein ja putsasi ne.
Vähän naureskeltiin reijälliselle suojapaperille, jonka hän laittoi alapään suojaksi ja sitten kutsuttiinkin itse tohtori paikalle.
Ensimmäiseksi otettiin käsittelyyn oikeapuoli. Puudutuspiikkiä laitettaessa varoiteltiin, että nyt tulee pieni pisto, ja se laitetaan aivan kiveksen yläosaan. Ajatuskin kauhistutti, mutta pisto oli tosiaan hyvin pieni ja sen päälle aavistus kirvelyä, joka hävisi muutamassa sekunnissa.
Lääkäri kertoi, että vaikutusta piti odotta vain yksi minuutti. Enpä siinä ehtinyt hänelle taivastella kuin, että viimeksi hammaslääkärin puudutuksen vaikutusta piti odottaa 15 minuuttia, kun aine olikin jo vaikuttanut.
Puudutuksen vaikutus varmistettiin pistämällä hieman jollain terävällä.
Sitten hyvin pieni viilto pussin kylkeen, jonka kautta operaatio suoritettiin. Pienen puuhastelun jälkeen lääkäri kysyi, että haluammeko nähdä poistetun pätkän ja, että se on ehkä vähän spagetin näköinen. Minusta se kyllä näytti enemmän nuudelilta
Tämän jälkeen, operoidessaan, hän kertoi tekevänsä kolminkertaisen varmistuksen, eli polttaa jäljellejäävät putkien päät, sitoo ne sulamattomalla langalla ja lopuksi vielä laittaa putkien päät jonkun kudos seinämän eripuolille. Lopuksi hän vielä poltti leikkaushaavan umpeen, ja se oli siinä. Ei siis tikkejä.
Sitten sama toiselle puolelle.
Mitään erikoista nykimistä, vetämistä, kipua, tms. en tuntenut koko operaation aikana, vain hoitajan lämpimän käden, joka piti "heppiäni" pois tieltä ja jos jotain työkaluja sattui osumaan reisille. Itse operaatio ei kestänyt kuin ehkä 20 minuuttia.
Hoitaja antoi vielä kaksi haavatyynyä, jotka sain laittaa kalsareihini, mutta ei niitäkään olisi näköjään tarvittu.
Vielä käynti tohtorin konttorilla, ja sitten kassan kautta kotiin.
Operaatio maksoi 464 ja pysäköintiin meni 8,40. Mukaan sain vielä ohjeet ja näytepurkin, jonka voin "täyttää" ja kiikuttaa labraan 25 siemensyöksyn jälkeen.
Kotiin päästyäni otin pari buranaa ja loppupäivän ja illan istuskelin sohvalla ketarat levällään vain tyyny kalleuksien edessä ja tyhjensin ison sixpackin olutta. Vähäsen kulkuset turposivat, mutta ei ne kipeät olleet. Yötävasten vielä varmuudenvuoksi muutama burana ja aamulla töihin.
Tiistai aamuna taas pari buranaa ja päivä töissä meni jokseenkin normaalisti. Jotain pientä kipua oli, jos sattui istumaan vähän huonosti.
Loppupäivästä tuota kipua enemmän häiritsi kulkusissa oleva sänki, joka sai reidet ja hepin ihan helläksi. Keskiviikkon alkupäivä meni suurinpiirtein samoilla tuntemilla ja buranalla.
Keskiviikkona iltapäivällä se sitten alkoi. Oikean puoleinen kives turposi aikalailla ja aina liikkuessa tuntui voimakasta vihlovaa kipua. Samanlaista kun hyppäisi huolimattomasti polkupyörän satulaan. Tuohon ei auttanut edes burana
Tuota sitten jatkui aina perjantai iltaan asti.
Lauantai päivä meni jokseenkin kivuttomasti. Kalsarit ja sänki lähinnä kiusasivat. Lauantai iltana samanlainen turvotus ja vihlonta sitten iskivät vasemmalle puolelle ja sitä jatkui aina tähän sunnuntai iltaan asti.
Nyt olen istunut muutaman tunnin kylmäpussi jalkojen välissä, ja nyt tuntuisi turvotus ja kipu hellittävän.
Katsotaan mitä huominen tuo tullessaan...
Tästä tuli nyt hieman pitkä tarina, mutta tarkoitukseni oli tuoda esille mahdollisimman selkeästi esille, että itse operaatio pitäisi olla täysin kivuton, sen arkaluonteisuudestaan huolimatta yllättävänkin mielyttävä ja sinne voi ottaa myös vaimon mukaan "tueksi ja turvaksi". Jälkihoito on kivuliainta, ja kipu voi tulla viiveellä. Se ei ole kuitenkaan ylitsepääsemätön kipu ja sitä voi vältellä pysymällä paikallaan ja kylmäpussilla.
Samalla halusin varoittaa noista julkisen puolen hirveistä jonoista ja siitä että todennäköisesti et saa parasta palvelua, vaikkakin todennäköisesti selviät koko touhusta alle satasella.
Lopuksi vielä kiitos Lääkäriasema Miehelle, mielyttävästä palvelusta!