Hei,
mä oon ravintolakokki ja mä oon monta kertaa miettinyt, että pitäisi kirjoittaa syömisrajoituksista. Musta tuntuu, että moni raskaana oleva ei tiedä tarpeeksi ruoan valmistusreseptiikasta ja syö siksi tietämättään riskiruokia.
Salmonella voi aiheuttaa keskenmenon/sikiön kuoleman. Siksi ei raakaa kananmunaa. Raakaa kananmunaa on
- mousseissa esim suklaamousse (vatkataan vesihauteessa mutta ei yleensä tarpeeksi kuumaksi jotta salmonella tuhoutuisi)
- liivatteella hyydytetyissä maitovanukkaissa (bavarois) - sama syy kuin yllä
- majoneesissa
- tiramisussa
- hollandaise, bearnaisekastikkeissa (keltaiset voikastikkeet)
- sabayonkastikkeessa (makea jälkiruokakastike)
- hienoissa keitoissa suuruksena (lähinnä fine dining -paikoissa)
Listeria on samalla tavalla vaarallinen ja listeriatartuntaa ei välttämättä äiti edes huomaa! Listerian voi saada
- multajäämistä kasviksissa tai hedelmissä
- kuumentamattomista marjoista. iso osa marjajälkiruoista tehdään kuumentamattomista marjoista. Ja nykyään Itä-Eurooppalaiset pakastemarjat on niin paljon halvempia, että kaikki joukkoruokapaikat käyttää niitä. Kaikki marjavaahdot, mousset, marjasoseet on riskiruokaa! Maallikot yllättyisivät jos tietävät miten surutta marjat menee pakkasesta ruokaan.
Syy että kannan tästä niin huolta, on se että oma lapseni kuoli infektioon viimeisellä raskauskolmanneksella. Silloin en vielä ollut kouluttautunut kokiksi enkä osannut varautua.
mä oon ravintolakokki ja mä oon monta kertaa miettinyt, että pitäisi kirjoittaa syömisrajoituksista. Musta tuntuu, että moni raskaana oleva ei tiedä tarpeeksi ruoan valmistusreseptiikasta ja syö siksi tietämättään riskiruokia.
Salmonella voi aiheuttaa keskenmenon/sikiön kuoleman. Siksi ei raakaa kananmunaa. Raakaa kananmunaa on
- mousseissa esim suklaamousse (vatkataan vesihauteessa mutta ei yleensä tarpeeksi kuumaksi jotta salmonella tuhoutuisi)
- liivatteella hyydytetyissä maitovanukkaissa (bavarois) - sama syy kuin yllä
- majoneesissa
- tiramisussa
- hollandaise, bearnaisekastikkeissa (keltaiset voikastikkeet)
- sabayonkastikkeessa (makea jälkiruokakastike)
- hienoissa keitoissa suuruksena (lähinnä fine dining -paikoissa)
Listeria on samalla tavalla vaarallinen ja listeriatartuntaa ei välttämättä äiti edes huomaa! Listerian voi saada
- multajäämistä kasviksissa tai hedelmissä
- kuumentamattomista marjoista. iso osa marjajälkiruoista tehdään kuumentamattomista marjoista. Ja nykyään Itä-Eurooppalaiset pakastemarjat on niin paljon halvempia, että kaikki joukkoruokapaikat käyttää niitä. Kaikki marjavaahdot, mousset, marjasoseet on riskiruokaa! Maallikot yllättyisivät jos tietävät miten surutta marjat menee pakkasesta ruokaan.
Syy että kannan tästä niin huolta, on se että oma lapseni kuoli infektioon viimeisellä raskauskolmanneksella. Silloin en vielä ollut kouluttautunut kokiksi enkä osannut varautua.