Varmaan ollut jo täällä kommentoitavana--Kaneliherkkuja säännöstellen lapsille

Kaneliherkkuja säännöstellen lapsille
17.12.2008 13:40
Kanelin kanssa on syytä pitäytyä kohtuudessa, sillä ylenpalttinen piparinsyönti saattaa johtaa myrkyllisen kumariinin yliannostukseen. Etenkään pienten lasten ei pitäisi nauttia useita kanelilla maustettuja tuotteita säännöllisesti päivittäin.

Noin 15-kiloisella lapsella hyväksyttävä saantiraja 1,5 milligrammaa päivässä voi ylittyä kanelin kumariinipitoisuudesta riippuen 2 - 10 joulupiparilla tai 0,5 - 1 lautasellisella riisipuuroa, johon on lisätty kanelia. Myöskään aikuisille ei suositella useiden kanelia sisältävien tuotteiden nauttimista päivittäin.

Kumariini on maksatoksinen aine, jonka siedettävän päiväsaannin rajaksi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on määritellyt 0,1 milligrammaa ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa.

Eviran mukaan eurooppalaisissa kanelia sisältäviä elintarvikkeita koskeneissa tutkimuksissa on todettu, että kanelin sisältämän kumariinin pitoisuudet ovat huomattavasti korkeammat kuin mitä on oletettu. Kumariinin saanti voi ylittää hyväksyttävän tason henkilöillä, jotka käyttävät runsaasti kanelia sisältäviä elintarvikkeita. (Finfood)
 
no just joo
Onko tuo muka suoraan kopioitu jostain? Miten voidaan määritellä että 0,5-1 puurolautasellista johon on ripoteltu päälle kanelia voi olla jo liikaa kun jokainen käyttää ihan eri määriä kanelia puuronsa päällä ja se puurolautasellinenkin voi olla ihan erikokoinen minulla kuin naapurilla. Jos noin pienistä määristä voi olla haittaa, niin kyllä pitäisi silloin kanel vetää kaupoista kokonaan pois.
 
Jaha. Varmaan se aiheuttaa ylivilkkautta ja kilipäisyyttä. Kuopus veti tänään piparkakkutaikinaa varmaan puoli kiloa, kun selkäni käänsin. Vaikka saattaahan se johtua siitä sokeristakin, että riehuu kui heikkopäinen...
 
no just joo
Alkuperäinen kirjoittaja Eviran sivuilta:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/kaneli_ja_kumariini/
Silti minusta aika outo varoitus. 2-10 piparia on aika laaja haarukka. Ja edelleen olen sitä mieltä että jos noin pienistä määristä on vaarallista pitäisi vetää kokonaan markkinoilta.
 
vieras
Meinasin just tehä samasta asiasta aloituksen, kun joka joulukekkereillä (esim. kerhojen)tarjoillaan vain kanelipiparkakkuja. Voisi olla muutakin piparia lisäksi.
Olen sitten mieluummin antanut lapselle joulutorttua vaikkei terveellistä sekään.
Täällä ainakin nuo varoitukset otetaan tosissaan ja korvapuustia ei enää meillä syödä.
 
uskoo kuka uskoo
Alkuperäinen kirjoittaja äksypöksy:
Jaha. Varmaan se aiheuttaa ylivilkkautta ja kilipäisyyttä. Kuopus veti tänään piparkakkutaikinaa varmaan puoli kiloa, kun selkäni käänsin. Vaikka saattaahan se johtua siitä sokeristakin, että riehuu kui heikkopäinen...
Sokeri ei villitse. Se on tutkittu juttu. :whistle:
 

Yhteistyössä