V
Vähän myöhässä
Vieras
Vappumämmi
Ainekset:
3 litraa vettä
350 g mämmimaltaita
950 g karkeita tai puolikarkeita ruisjauhoja
1 desilitra siirappia
1 ruokalusikalista pomeranssin kuorta
1 teelusikallista suolaa
Valmistusohje:
Keitä 3 litraa vettä 5-6 litran kattilassa. Jäähdytä vesi noin 70-75 asteiseksi. Sekoita odottaessa maltaat ja jauhot kulhossa kuivina valmiiksi veteen lisäämistä ja sekoittamista varten.
Sekoita mallas-jhauhoseos vähitellen ja koko ajan sekoittaen noin 70-75 asteiseen veteen, niin että saat notkeahkon puuromaisen seoksen.
Laita seoskattila tasaiseen noin 65-70 asteiseen lämpöön, esimerkiksi 70 asteiseen sähkölieden uuniin. Anna imeltyä sähkölieden uunissa noin 3-4 tuntia. 3 tuntia usein riittää. Ylipitkä imeltämisaika huonontaa tarpeettomasti imeltymistulosta. Sekoita imetymisen aikana 2-4 kertaa ja maistamalla voit seurata imeltymistä. Ohenna imeltämisen jälkeen VAIN TARVITTAESSA kuumalla vedellä.
Laita imeltynyt seos liedelle ja sekoita koko ajan varoen pohjaan palamista. Lisää suola ja siirappi. Kuumenna seosta liedellä varovasti koko ajan sekoittaen, niin että seos alkaa kuplimaan. Anna kuplia noin 10 minuuttia koko ajan sekoittaen. Siirrä sosekattila sivuun ja anna seisoa noin 15-30 minuuttia.
Laita vappumämmiseos kunnolliseen uunivuokaan.
Paista vappumämmiä aluksi noin 180 asteisessa uunissa. Kun vappumämmi alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Ohuehko kerros mämmiä vuoassa johtaa helposti siihen että mämmi korppuuntuu paistamisen aikana. Lisää paistamisen alussa pinnalle muutama ruokalusikallinen vahvaa siirappivettä estämään kuorettumista ja toisen kerran tarvittaessa. Vaihtoehtoisesti pinnalle voi lisätä paistamisen aikana useammankin kerran tavallista vettä muutaman ruokalusikallisen.
Anna mämmin seisoa peitettynä viileässä 2-4 päivää. Mämmi on silloin parhaimmillaan.
Tarjoile vappumämmi makean vihreän hillon tai marmeladin, keltaisten hedelmäviipaleiden ja valkoisen kermavaahdon kanssa.
Ainekset:
3 litraa vettä
350 g mämmimaltaita
950 g karkeita tai puolikarkeita ruisjauhoja
1 desilitra siirappia
1 ruokalusikalista pomeranssin kuorta
1 teelusikallista suolaa
Valmistusohje:
Keitä 3 litraa vettä 5-6 litran kattilassa. Jäähdytä vesi noin 70-75 asteiseksi. Sekoita odottaessa maltaat ja jauhot kulhossa kuivina valmiiksi veteen lisäämistä ja sekoittamista varten.
Sekoita mallas-jhauhoseos vähitellen ja koko ajan sekoittaen noin 70-75 asteiseen veteen, niin että saat notkeahkon puuromaisen seoksen.
Laita seoskattila tasaiseen noin 65-70 asteiseen lämpöön, esimerkiksi 70 asteiseen sähkölieden uuniin. Anna imeltyä sähkölieden uunissa noin 3-4 tuntia. 3 tuntia usein riittää. Ylipitkä imeltämisaika huonontaa tarpeettomasti imeltymistulosta. Sekoita imetymisen aikana 2-4 kertaa ja maistamalla voit seurata imeltymistä. Ohenna imeltämisen jälkeen VAIN TARVITTAESSA kuumalla vedellä.
Laita imeltynyt seos liedelle ja sekoita koko ajan varoen pohjaan palamista. Lisää suola ja siirappi. Kuumenna seosta liedellä varovasti koko ajan sekoittaen, niin että seos alkaa kuplimaan. Anna kuplia noin 10 minuuttia koko ajan sekoittaen. Siirrä sosekattila sivuun ja anna seisoa noin 15-30 minuuttia.
Laita vappumämmiseos kunnolliseen uunivuokaan.
Paista vappumämmiä aluksi noin 180 asteisessa uunissa. Kun vappumämmi alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Ohuehko kerros mämmiä vuoassa johtaa helposti siihen että mämmi korppuuntuu paistamisen aikana. Lisää paistamisen alussa pinnalle muutama ruokalusikallinen vahvaa siirappivettä estämään kuorettumista ja toisen kerran tarvittaessa. Vaihtoehtoisesti pinnalle voi lisätä paistamisen aikana useammankin kerran tavallista vettä muutaman ruokalusikallisen.
Anna mämmin seisoa peitettynä viileässä 2-4 päivää. Mämmi on silloin parhaimmillaan.
Tarjoile vappumämmi makean vihreän hillon tai marmeladin, keltaisten hedelmäviipaleiden ja valkoisen kermavaahdon kanssa.