Vantaalla ei ole varaa maksaa syöpää sairastavan lapsen omaishoitajalle, mutta matuille maksetaan

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Matut saivat kesällä pikavauhtia upouudet ilmastointijärjestelmät vastaanottokeskukseen, kun joku kuumasta maasta tänne tullut keksi valittaa, että vokissa oli liian lämmin. Pahasta ruoastain ovat aikuiset miehet valittaneet ja välittömästi on kaikki toiveet toteutettu. Sotarikollisia leikitetään ja kuskaillaan ilmaiseksi kaikenmaailman kissanristiäisiin ja diskorahaakin saavat yltäkylläisesti.

Sen sijaan syöpään sairastuneen lapsen äidiltä peritään takaisin hoitotukea ja muutkin sairasta omaistaan hoitavat suomalaiset saavat jäädä nuolemaan näppejään. Kylläpä on taas arvot kohdallaan.

http://yle.fi/uutiset/3-9420381
 
vierailija
3-vuotias sairastui syöpään – kaupunki perii äidiltä 6000 euron tuet takaisin: "En ikinä pysty maksamaan"
Vakavasti sairaiden lasten vanhemmat syyttävät kuntia mielivaltaisista tukipäätöksistä.

Omaishoito
25.1.2017 klo 11:05päivitetty 25.1.2017 klo 20:20

Kuva on otettu diagnoosin jälkeisenä päivänä.Elina Halme

Satu Krautsuk

– En voi käsittää tätä linjausta, enkä ikinä pysty maksamaan tuollaisia summia. Monet muut kunnat vertaavat erityishoitorahaa palkkatuloon, ja palkkaahan omaishoitaja saa tienata aika vapaasti. Lisäksi kaupungilla on ollut koko ajan tiedossa, että saan erityishoitorahaa. Miksi se keksittiin vasta nyt?

Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunta hylkäsi joulukuussa Halmeen valituksen takaisinperintäpäätöksestä.

Tarkoituksena on, että tukea voitaisiin jatkossa maksaa useammille asiakkaille.

Vantaa on päivittänyt omaishoidon palkkioiden perusteita koskevaa ohjettaan syksyllä. Ohjeessa sanotaan, että esimerkiksi vähäistä suuremmat työtulot ja oikeus erityishoitorahaan pienentävät omaishoitajan palkkiota.

– Näissä tapauksissa omaishoitajalla on oikeus vain alempaan palkkioon. Päädyimme tähän, koska haluamme noudattaa lakia omaishoidon tuesta, toteaa palvelupäällikkö Armi Rintala Vantaan kaupungin vammaispalveluista

laki omaishoidon tuesta ei yksityiskohtaisesti määrää palkkion kriteerejä. Lain tulkinnassa on paljon eroja jo pelkästään pääkaupunkiseudulla.

Esimerkiksi Espoossa Kelan erityishoitoraha estää omaishoitajaa saamasta vain korkeimman, noin 1 700 euron hoitopalkkion. Monissa muissa kunnissa erityishoitoraha vaikuttaa myös alempiin palkkioluokkiin.

– Olemme päättäneet, että rajoitus koskee vain suurinta palkkiota, koska silloin hoitaja ei mitenkään pysty käymään palkkatöissä. Pienempiin palkkioihin se ei vaikuta, kertoo vammaispalvelupäällikkö Nina Hiltunen Espoon kaupungilta.

Kunnat myöntävät yleensä omaishoitajien palkkiot portaittain niin, että alin summa on noin 300 euroa. Summasta päätettäessä otetaan huomioon myös se, mitä muita palveluita ja tukia perhe saa.

Emme voineet myöntää loppuvuodesta palkkiota asiakkaille, jotka hakivat alinta tukea. He jäivät ilman.

Palkkion suuruus määräytyy hoidon sitovuuden ja vaativuuden perusteella, mutta näissäkin pallo on kunnalla.

– Kunnat joutuvat vuosittain miettimään sitä, paljonko omaishoidon tukeen on rahaa käytettävissä. Se, miten paljon tukea missäkin kunnassa myönnetään, on kiinni myös kunnan taloustilanteesta, sanoo vammaisten palvelujen erityisasiantuntija Pirjo Poikonen Kuntaliitosta.

Omaishoidon kehittäminen kuuluu hallituksen kärkihankkeisiin. Omaishoitoon on luvassa lisärahoitusta, ja tavoitteena on saada omaishoitajille nykyistä yhdenvertaisemmat, paremmin koordinoidut ja kustannusten kasvua hillitsevät palvelut. Poikonen myöntää, että käytännöt ovat tällä hetkelllä kirjavia. Hän sanoo erojen kuitenkin tasoittuvan jonkin verran sote-uudistuksen myötä.

– Silloin vastuu omaishoidon tuesta siirtyy kunnilta maakunnille, joten ainakin maakunnan sisälle saadaan yhteneväiset jakoperusteet, eikä kuntakohtaista vaihtelua ole samalla tavalla kuin nyt.

"Kunnalla ei ole nyt rahaa"
Kuntien erilaiset tukikäytännöt ovat herättäneet valtavasti keskustelua vanhempien tukiryhmissä ja Facebook-yhteisöissä. Vanhemmat pitävät monien kuntien päätöksiä mielivaltaisina ja täysin epäreiluina.

– Joillekin vanhemmille on sanottu, että olet oikeutettu korkeampaan tukeen mutta kunnalla ei ole nyt rahaa. Ja sitten on neuvottu hakemaan tukea uudelleen seuraavan vuoden alussa, kertoo leukemiaa sairastavaa tytärtään kotona hoitava Elina Halme.

Olen joutunut valjastamaan naapurit ja kumminkaimat hoitamaan tytön isoveljeä.

Esimerkiksi Kotkassa omaishoitajille suunnatut rahat ovat loppuneet kesken jo kahtena vuonna peräkkäin.

– Emme ole voineet myöntää loppuvuodesta palkkiota asiakkaille, jotka hakivat alinta tukea. He jäivät ilman. Tänä vuonna rahaa on käytössä hiukan enemmän, kertoo vammaispalvelujen johtaja Heli Kulmala.

Vaikka suuri osa omaishoitajista saakin käydä palkkatöissä tuen kärsimättä, käytännössä se on mahdotonta. Lapsen sairauden ollessa pahana päivystys on ympärivuorokautista, ja lähtö sairaalaan voi tulla milloin vain.

Monet miettivät muuttoa Espooseen
Espoo, joka on vuodenvaihteessa tehnyt omaishoidon tukeen vanhempia huomioivia parannuksia, näyttäytyy monille eräänlaisena mekkana.

– Usein me muualla asuvat mietimme, että pitäisi muuttaa Espooseen, Vantaalla asuva Elina Halme kertoo.

Halmeen omaa tilannetta vaikeuttaa kahden lapsen yksinhuoltajuus.

– Me olemme monesti joutuneet menemään sairaalaan yöllä ja jääneet osastolle viikoksi. Olen joutunut valjastamaan naapurit ja kumminkaimat hoitamaan siksi aikaa tytön isoveljeä, Halme toteaa.

Nyt on aivan valtava huoli, että tauti uusii.

Tyttären sairaus on rajoittanut valtavasti elämää. Infektiovaaran vuoksi ei voi mennä julkisille paikoille, ei kulkuneuvoihin, ei voi kutsua vieraita kylään. Tyttö kaipaisi kovasti kavereita, ja sairaus on jättänyt jälkensä pojankin elämään.

– On todella vaikea tukea pojan sähly- ja jalkapalloharrastuksia, kun häntä ei voi viedä pukukoppiin. Eskarivuodesta hän joutui olemaan varmaan puolet pois, koska siellä jylläsi infektioita. Itsekään en ole aina päässyt edes kauppaan. Eristys on ollut kaikkein suurin murhe.

Tautia ei ole nitistetty
Tytöllä on takanaan 2,5 vuoden leukemiahoitojakso, ja viimeisen vuoden hän on ollut ylläpitohoidossa. Lääkitys on ollut kevyempi, minkä vuoksi lapsi on voinut paremmin. Sairaalassakaan ei ole tarvinnut ravata.

– Olemme voineet myös ulkoilla ja leikkiä. Fyysinen jaksaminen ei kuitenkaan ole terveen lapsen tasolla. Tyttö on kulkenut sen vuoksi vielä 5-vuotiaana rattaissa.

Hiljattain otetussa luuydinnäytteessä paljastui, ettei tautia ole kokonaan nitistetty. Halme sanoo, että perheessä eletään nyt sairauden suhteen hyvin vaikeita aikoja.

– Silloin alussa menimme aamulla terveyskeskukseen ja illalla olimme leukemiahoidossa. Se tuli niin äkkiä, ettei siihen voinut varautua. Nyt on aivan valtava huoli, että tauti uusii.

Seuraava luuydinnäyte otetaan helmikuun alussa. Jos syöpäsoluja ei löydy, tyttö voi aloittaa päiväkodin ja Halme palata työelämään. Jos syöpäsolujen määrä nousee, edessä on uusi, kaksi vuotta kestävä hoitojakso.

Halmeen ja Vantaan kaupungin taistelu omaishoitajan palkkiosta jatkuu seuraavaksi hallinto-oikeudessa.
 
vierailija
Ensiksi voimia jutun asianosaisille ja toivottavasti julkinen keskustelu vaikuttaa takaisinperinnän kohtuulistamiseen tai mieluiten sen perumiseen.

Yleisesti olen törmännyt Kelan yleistyneeseen takaisinperintä juttuihin. Vaikka asiakas toimii oikein ja lähettää vaaditut selvitykset, Kela maksaa tietojen perusteella ja ykskaks löytävät pienen muotovirheen. Päätöksestä voi valittaa, mutta käsittelyaikojen yms. vuoksi moni jättää tekemättä valituksen. Sen varaan Kela laskee. Mikä onkaan muutoksenhakulappusten suhde niihin jotka eivät jaksa lähteä viemään asiaa eteenpäin, olisiko 1:5 tai 1:10 ehkä jopa enemmän.
 
vierailija
Ikävä tilanne, mutta toisaalta takaisinperintä voi olla oikeudenmukainen päätös. Ymmärsin tekstistä, että hoidosta on saatu eryishoitorahaa, joka on samanlainen korvaus kuin esim. äitiyspäiväraha, joka suuruus riippuu ansiotulojen määrästä. Nyt kunta on katsonut, että kun lapsen hoidosta saadaan jo etuutta, niin päällekkäisen etuuden maksaminen samasta asiasta on väärin. Palkkatyössä ollessa asia olisi erilainen, sillä palkka tulee henkilön tekemästä työstä eikä lapsen hoitamisesta ja omaishoidontuki tulee lapsen hoitamisesta. Korkein tai keskummäinen omaishoidon tuki yhdistettynä palkkaan tai erityishoitorahaan ei mielestäni ole kohtuullista, koska se on tarkoitu niille, jotka tulottomina hoitavat omaistaan. Tähän on lehtijutun perusteella vaikea ottaa kantaa, onko ok vai ei, koska faktat puuttuvat.
 
vierailija
Ikävä tilanne, mutta toisaalta takaisinperintä voi olla oikeudenmukainen päätös. Ymmärsin tekstistä, että hoidosta on saatu eryishoitorahaa, joka on samanlainen korvaus kuin esim. äitiyspäiväraha, joka suuruus riippuu ansiotulojen määrästä. Nyt kunta on katsonut, että kun lapsen hoidosta saadaan jo etuutta, niin päällekkäisen etuuden maksaminen samasta asiasta on väärin. Palkkatyössä ollessa asia olisi erilainen, sillä palkka tulee henkilön tekemästä työstä eikä lapsen hoitamisesta ja omaishoidontuki tulee lapsen hoitamisesta. Korkein tai keskummäinen omaishoidon tuki yhdistettynä palkkaan tai erityishoitorahaan ei mielestäni ole kohtuullista, koska se on tarkoitu niille, jotka tulottomina hoitavat omaistaan. Tähän on lehtijutun perusteella vaikea ottaa kantaa, onko ok vai ei, koska faktat puuttuvat.
Minä en näe mitään oikeudenmukaista siinä, että aikuisia sotarikollisia ja maahan laittomasti tulleille mätetään rahaa määrättömästi, mutta suomalaisille veronsa maksaneille omaishoitajille sitä muka ei riitä. Tuollaisessa tilanteessa oleville omaishoitajille olisi todellakin kohtuullista antaa vähintäänkin tuollainen tuki, mitä kyseinen äiti on saanut. Se on kuitenkin huomattavasti pienempi määrä, mitä laitetaan yhteen pakolaiseksi tekeytyvään täysin vastikkeetta.
 
vierailija
onhan tuo hirveää, kun mamuja samalla hyysätään. mutta taas se, että jos saa tavallaan jo kahta korvausta, niin eihän kela ole velvollinen niin tekemään. kuten tuossa yhdessä vastauksessa jo sanottiinkin.
Mitä väliä vaikka saisikin useampaa korvausta. Eiköhän sen ole ansainnut tuollaisessa tilanteessa.

Maassamme on loisinut jo useamman sukupolven ajan muualta tulleita täyselättejä asumista myöten. Siinäkin tukia tulee tukien päälle. Maksetaan ajokortit, autot ja jopa bensat. Eipä siinä paljoa ole laskettu, minkä verran on harkinnanvaraista tukea laitettu palamaan turhuuksiin.
 
"Kunnalla ei ole nyt rahaa"
Kuntien erilaiset tukikäytännöt ovat herättäneet valtavasti keskustelua vanhempien tukiryhmissä ja Facebook-yhteisöissä. Vanhemmat pitävät monien kuntien päätöksiä mielivaltaisina ja täysin epäreiluina.

– Joillekin vanhemmille on sanottu, että olet oikeutettu korkeampaan tukeen mutta kunnalla ei ole nyt rahaa. Ja sitten on neuvottu hakemaan tukea uudelleen seuraavan vuoden alussa, kertoo leukemiaa sairastavaa tytärtään kotona hoitava Elina Halme."


Tätä en käsitä. Tukeen oikeutetuille omaishoitajille ei löydy lakisääteistä rahaa, mutta tarvittaessa sitä rahaa yhtäkkiä löytyy huomattavsti vähemmän tärkeisiin juttuihin.
 
vierailija
Minä en näe mitään oikeudenmukaista siinä, että aikuisia sotarikollisia ja maahan laittomasti tulleille mätetään rahaa määrättömästi, mutta suomalaisille veronsa maksaneille omaishoitajille sitä muka ei riitä. Tuollaisessa tilanteessa oleville omaishoitajille olisi todellakin kohtuullista antaa vähintäänkin tuollainen tuki, mitä kyseinen äiti on saanut. Se on kuitenkin huomattavasti pienempi määrä, mitä laitetaan yhteen pakolaiseksi tekeytyvään täysin vastikkeetta.
Ihan turha puhua sotarikollisista. Ei tarvita kärjistystä. Voimme päättää kuka on tärkein, eli täysin terve muualta maahantullut esim. irakilainen tai esimerkiksi tämän kaltainen perhe.
Minä tiedän valintani ja tältä perheeltä ei valtion pitäisi kerätä etuuksista centtiäkään veroja. Samoin näitä perheitä pitäisi tukea sekä taloudellisesti että muutoinkin paljon enemmän. Minulla on unelma, ja siihen unelmaan kuuluu heikoimmista välittäminen. Eivätkä heikoimmat suinkaan ole tässä maassa rajan yli tulleet pakoilaiset.
 
vierailija
Ihan turha puhua sotarikollisista. Ei tarvita kärjistystä. Voimme päättää kuka on tärkein, eli täysin terve muualta maahantullut esim. irakilainen tai esimerkiksi tämän kaltainen perhe.
Minä tiedän valintani ja tältä perheeltä ei valtion pitäisi kerätä etuuksista centtiäkään veroja. Samoin näitä perheitä pitäisi tukea sekä taloudellisesti että muutoinkin paljon enemmän. Minulla on unelma, ja siihen unelmaan kuuluu heikoimmista välittäminen. Eivätkä heikoimmat suinkaan ole tässä maassa rajan yli tulleet pakoilaiset.
Valitettavasti tuossa ei ollut edes mitään kärjistystä. Suomalaiset veronmaksajat elättävät edelleen jopa niitä, jotka ovat todistettavasti lähteneet täältä sotimaan esim. Syyriaan ja palanneet sitten takaisin.

Löytyy paljon myös niitä tapauksia, joille tuet juoksevat, vaikka eivät majaile enää edes Suomessa. Tästä esimerkkinä Maryam Askar, joka nosti siskonsa tukia vuosikaudet sekä lieksalainen kaupunginvaltuuston jäsen, joka häippäsi kaupungin maksama läppäri mukanaan Somaliaaan.
 
vierailija
Valitettavasti tuossa ei ollut edes mitään kärjistystä. Suomalaiset veronmaksajat elättävät edelleen jopa niitä, jotka ovat todistettavasti lähteneet täältä sotimaan esim. Syyriaan ja palanneet sitten takaisin.

Löytyy paljon myös niitä tapauksia, joille tuet juoksevat, vaikka eivät majaile enää edes Suomessa. Tästä esimerkkinä Maryam Askar, joka nosti siskonsa tukia vuosikaudet sekä lieksalainen kaupunginvaltuuston jäsen, joka häippäsi kaupungin maksama läppäri mukanaan Somaliaaan.
Nämä ovat kuitenkin yksittäistapauksia. Tosiasiassa meidän EI pitäisi elättää yhtäkään muualta tullutta tuilla niin kauan kuin lapsia, vanhuksia, sairaita ja vammaisia on ahdingossa. Se on väärin. Tältä pohjalta on väärin sanoa ettei vain sotarikollisia pitäisi elättää vaan meidän ei pitäisi elättää ketään muualta tullutta, koska näitä tulijoita heikommassa osassa olevia on ahdingossa.
 

Yhteistyössä