Natrium ja kalium
Noin 90 % suolistostamme imeytyvästä natriumista on peräisin natriumkloridista eli ruokasuolasta. Natrium ja kloridi ovat välttämättömiä ravintoaineita, joiden ansiosta keho pystyy ylläpitämään kehon nestetasapainoa. Keskiverto yhdysvaltalainen kuluttaa kuitenkin natriumia grammakaupalla enemmän kuin hänen elimistönsä sitä tarvitsisi. Liiallinen natrium häiritsee verisuonten luontaista kykyä supistua ja laajentua ja saa elimistön pidättämään vettä, jolloin nestemäärä kasvaa. Tällöin verisuonten läpi virtaa enemmän verta, mikä edistää sydän- ja verisuonitautien kehittymistä. Verenpaine kohoaa ja sen mukana aivohalvauksen ja sydäninfarktin riskit kasvavat.
Kalium vastustaa natriumin ylimäärän aikaansaamia vaikutuksia sydämeen ja verisuonistoon saamalla munuaiset erittämään enemmän natriumia pois elimistöstä. Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että suuri kaliumin saanti on yhteydessä matalampaan ja terveempään verenpaineeseen. Monissa tutkimuksissa asiaa on pengottu hieman syvemmältä, jolloin on havaittu, että kaliumin ja natriumin välinen suhde saattaa olla tärkeämpi tekijä kuin kalium tai natrium yksinään, vaikkakaan ei tiedetä tarkasti, mikä tämän suhteen pitäisi olla.
Lähes kaikkien ihmisten tulisi saada ruoastaan enemmän kaliumia ja paljon vähemmän natriumia. Paras tapa päästä suosituksiin on: Syö paljon hedelmiä ja vihanneksia (joista saat runsaasti kaliumia) ja vähennä voileipäkeksien, suolaisten naposteluruokien, pikaruoan ja valmisruoan kulutusta (joista saat herkästi liikaa natriumia).