vanha oppi taas uutta

Vaihdoitko jo talvirenkaat alle? Huomioi tämä varoitus ja vältä vaaratilanne
26.10.202107:09
”Kuljettajan tulisikin asettaa itsensä talviajomoodiin talvirenkaiden vaihdon myötä. Kunnon turvavälin pitäminen edellä ajavaan ja ennakointi ovat entistä tärkeämmässä roolissa”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.KUVA: ANU KIVISTÖ
Autoliitto varoittaa, että talvirengas voi yllättää kuljettajan käytöksellään lämpimänä syyspäivänä.
Lukuaika noin 1 min

Marraskuun alusta lähtien talvirenkaita on pakko käyttää, jos sää- tai keliolosuhteet sitä edellyttävät. Talvirenkaat, niin nastat kuin nastattomat, voi kuitenkin vaihtaa alle tarvittaessa aiemminkin.
”Monin paikoin Suomessa on jo ollut täysin talvirengaskelit ja renkaiden vaihtamista on syytä harkita myös Etelä-Suomessa - varsinkin, jos on liikenteessä myöhään illalla, yöllä tai varhain aamulla”, kerrotaan Autoliiton verkkosivuilla.
Kesärengas on suunniteltu kesäkäyttöön, ja se on kumiseokseltaan kovempi ja runkorakenteeltaan jäykempi kuin talvirengas. Kesärenkaiden pito alkaa heikentyä lämpötilan laskiessa noin seitsemän asteen alle.

”Jos tien pinnalla on lunta tai jäätä ja siellä ajetaan kesärenkailla, auto lähtee helposti ja varoittamatta luistoon, jonka pysäyttäminen on käytännössä mahdotonta”, koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo Autoliiton verkkosivuilla.
Autoliitto muistuttaa kuitenkin autoilijoita siitä, että talvirenkaat eivät takaa erinomaista pitoa. Pohjoismaisten talvirenkaiden ominaisuudet on optimoitu talvikeleille, joten ne eivät ole Autoliiton mukaan parhaimmillaan ajettaessa vielä usein päivisin esiintyvissä jopa yli kymmenen asteen lämpötiloissa tai vesisateessa.
Kesärengasta velttorunkoisempi, talvipitoon optimoidusta pehmeästä kumiseoksesta tehty talvirengas voi yllättää kuljettajan käytöksellään lämpimänä syyspäivänä. Talvirenkaan ohjautuvuus varsinkin ääritilanteissa on sellaisessa kelissä kesärengasta epätarkempi ja jarrutusmatka pidempi.

”Kuljettajan tulisikin asettaa itsensä talviajomoodiin talvirenkaiden vaihdon myötä. Kunnon turvavälin pitäminen edellä ajavaan ja ennakointi ovat entistä tärkeämmässä roolissa”, Vesalainen kertoo.
”On kuitenkin huomattavasti turvallisempaa vaihtaa talvirenkaat ajoissa alle ja huomioida lämpiminä päivinä renkaan ominaisuudet kuin osua kesärenkailla syksyn ensiliukkaille.”
 

Yhteistyössä