Välimeren ruokavalio kerää jälleen ylistystä – merkittävää hyötyä naisille

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Lissulla on kärjistäviä harhautustekniikoita.

-Ekalla sivulla julistaa että ihminen on lihansyöjä
-sit puhuu että muut puhuvat vegaaniudesta.
-kolmantena puhuu roskaruuasta

Ei, vaan uskoisin että porukka tarkoittaa tässä ketjussa terveellistä SEKAruokavaliota. Niitä ovat Välimeren ja Itämeren ruokavaliot, nykyiset ravitsemussuositukset.

Ne eivät ole vegaaniruokavalioita eikä roskaruokaa. Roskaruokaa on Mäkkäri ja sokeria&vehnäjauhoa paljon sisältävät ruuat.
Välimeren ja Itämeren ruokavalioissa EI purra yliprosessoitua hampurilaista eikä vedetä pullaa vaan ne ovat oikeasti huipputerveellisiä.
Juu, sekaruokavalio on Välimeren perinteinen ruokavalio, jota myös Kreetalaiseksi ruokavalioksi kutsutaan. Roskaruoka minimiin ja välimeren perinteisiä ruoka-aineita itse ruoka niistä tehden. Suomessa voidaan lisätä metsämarjat ja pohjolan sienet sekä täysjyväkaura ja -ruis.
 
Ihminen on ollut ihan ensin keräilijä. Marjat, metsässä kasvavat jutut jne. Siinä ohessa alettiin metsästää riistaa.

Mutta missään vaiheessa EI luovuttu kasviksista. Sen aikaa mitä ihmiskunta on syönyt lihaa ja kalaa, on se pitänyt kasvikset mukanaan, ja tätä tukee kivikauden historiatutkimus.

Se, että maatalouden tultua porukka eli pidempään, johtui myös siitä että porukalla ei ollut koko ajan tajuton nälkä ja pystyttiin ruokkimaan isoja ihmismääriä kerralla ja myös eläimiä alettiin ruokkia viljasadon rippeillä. Silloin oli terveelliset alkuviljat (speltti jne) käytössä, ei valkoisia höttöhiilareita.

Ruokavalio ei koskaan saa olla yksipuolinen. Onhan esim.kehitysmaiden nälkäänäkeville kehitteillä joku äärimmäisen ravitseva pähkinätahna jossa ravintoaineita riittää, mutta ei yhtä tai kahta ruokaa voi ajatella loppuelämän ruokavalioksi.
 
  • Tykkää
Reactions: -roosaruusa-
vierailija
Ihminen on ollut ihan ensin keräilijä. Marjat, metsässä kasvavat jutut jne. Siinä ohessa alettiin metsästää riistaa.

Mutta missään vaiheessa EI luovuttu kasviksista. Sen aikaa mitä ihmiskunta on syönyt lihaa ja kalaa, on se pitänyt kasvikset mukanaan, ja tätä tukee kivikauden historiatutkimus.

Se, että maatalouden tultua porukka eli pidempään, johtui myös siitä että porukalla ei ollut koko ajan tajuton nälkä ja pystyttiin ruokkimaan isoja ihmismääriä kerralla ja myös eläimiä alettiin ruokkia viljasadon rippeillä. Silloin oli terveelliset alkuviljat (speltti jne) käytössä, ei valkoisia höttöhiilareita.

Ruokavalio ei koskaan saa olla yksipuolinen. Onhan esim.kehitysmaiden nälkäänäkeville kehitteillä joku äärimmäisen ravitseva pähkinätahna jossa ravintoaineita riittää, mutta ei yhtä tai kahta ruokaa voi ajatella loppuelämän ruokavalioksi.
Pähkinöitä, manteleita ja siemeniä ei saa edes syödä päivittän liikaa, niissä on raskasmetalleja. Sopiva päiväannos on 30 grammaa eli pieni kourallinen, josta enintään puolet saa olla siemeniä.
 
  • Tykkää
Reactions: Echo
Älä, @Echo , vielä nuolaise.

Kyl Lisbeth kertoo pian kaikista kasviksista haittapuolet ja asia on taas käännetty niin, että vain ja ainoastaan luomuruokittu äärestrasvainen naudanliha on ihmiselle kelpoa ravintoa.

Viis siitä, että pääsääntöisesti rehuilla me tänne saakka ollaan lajina selvitty.
 
  • Tykkää
Reactions: Echo
Älä, @Echo , vielä nuolaise.

Kyl Lisbeth kertoo pian kaikista kasviksista haittapuolet ja asia on taas käännetty niin, että vain ja ainoastaan luomuruokittu äärestrasvainen naudanliha on ihmiselle kelpoa ravintoa.

Viis siitä, että pääsääntöisesti rehuilla me tänne saakka ollaan lajina selvitty.
Juu eikä muhun enää uppoa tuo "follow the money" -lause. Jos kasvisteollisuudessa on isot rahat niin kyllä on lihateollisuudessakin, kun ihmiset mättävät lihaa kaksin käsin.
 
vierailija
Ihminen on ollut ihan ensin keräilijä. Marjat, metsässä kasvavat jutut jne. Siinä ohessa alettiin metsästää riistaa.

Mutta missään vaiheessa EI luovuttu kasviksista. Sen aikaa mitä ihmiskunta on syönyt lihaa ja kalaa, on se pitänyt kasvikset mukanaan, ja tätä tukee kivikauden historiatutkimus.

Se, että maatalouden tultua porukka eli pidempään, johtui myös siitä että porukalla ei ollut koko ajan tajuton nälkä ja pystyttiin ruokkimaan isoja ihmismääriä kerralla ja myös eläimiä alettiin ruokkia viljasadon rippeillä. Silloin oli terveelliset alkuviljat (speltti jne) käytössä, ei valkoisia höttöhiilareita.

Ruokavalio ei koskaan saa olla yksipuolinen. Onhan esim.kehitysmaiden nälkäänäkeville kehitteillä joku äärimmäisen ravitseva pähkinätahna jossa ravintoaineita riittää, mutta ei yhtä tai kahta ruokaa voi ajatella loppuelämän ruokavalioksi.
👍
 
vierailija
Juu, sekaruokavalio on Välimeren perinteinen ruokavalio, jota myös Kreetalaiseksi ruokavalioksi kutsutaan. Roskaruoka minimiin ja välimeren perinteisiä ruoka-aineita itse ruoka niistä tehden. Suomessa voidaan lisätä metsämarjat ja pohjolan sienet sekä täysjyväkaura ja -ruis.
Just näin. Ja tosiaan ns. Välimeren ruokavalio ei kokonaisuudessaan koske esim. Italiaa, koska suuret osat maan alueista ovat kaukana Välimerestä - siinä missä etelässä syödään juuri paljon tuoreita mereneläviä ja vihanneksia ja öljyä käytetään paljon, aivan pohjoisessa syödään enemmän lihaa, käytetään kermaa ja voita. Näin siis tosi yleistettynä. Ilmasto on erilainen ja vuoristossa elävät tarvitsivat "tuhdimpaa" ravintoa, kun taas etelässä kuumalla säällä ruoka on kevyempää.

Mutta meidän metsien antimet ovat aivan ensiluokkaisen hyvää ravintoa.
 
Eihän joku ihanneruokavalio kerro siitä, mitä porukka _käytännössä_ syö. Ei Välimeren ihmiset ole sidottu Välimeren ruokavalioon, vaan he saattavat vetää liikaa pihviä, hampurilaisiakin, ouzoa, pastaa jne. Ja ruokamäärät, liikunnan määrä jne. on kansalaisten päätettävissä.

Mutta kyse on tutkimuksissa siitä, että mitä jos oikeesti syö jonkun ihanneruokavalion mukaan eikä syö mitään muuta, niin mitä sitten tapahtuu kropassa.
Pihviä ei voi syödä liikaa. Jos syöt ihmiselle optimaalista ravintoa niin syöt kunnes olet kylläinen, eikä tosiaan ole nälkä vähään aikaan.

Juu, Välimerelläkin on yliprosessoidut tuotteet aiheuttaneet ongelmia jo pitkään, harmi.

Tärkeintä olisi ymmärtää se, että oikeasti saa sitä oikeaa ravintoa. Ihmiset yleisesti eivät tiedä mitä tarvitsevat, eikä näitä koulussa opeteta. Sanotaan vaan lautasmalli, ja se on siinä.🤷‍♀️ Ei se kerro riittävästi.
Lisäksi, maaperä on melko köyhää nykyään, johtuen synteettisistä lannotteisya, ja syötävä ei ole enää niin puhdasta - paljon käytetään torjunta-aineita, ja, ei niin terveellisiä eikä tutkittuja, lisäaineita.

Ihmetyttää myös, että miksi ravinnosta ei puhuta avoimesti. Ihmisiä saattaisi kiinnostaa esim. se, että ihminen ei kykene hyödyntämään kasviproteiinia optimaalisesti, ja, että kuidut blokkaavat ravinteita.
Kuitenkin kasveja hypetetään ja annetaan ihmisten luulla, että kasvisruoka on hyvä. Huonoja kasviöljyjä tungetaan meille joka paikassa ja valehdellaan, että eläinperäinen rasva, kuten voi, on epäterveellistä. Joskus myös kananmunat ovat epäterveellisiä!😂 Joopa joo.

Meidän puolesta päätetään, että muun muassa kouluissa/muissa laitoksissa syödään enimmäkseen kasvisruokaa, eikä aitoa lihaa ja eläinperäistä rasvaa ole juuri tarjolla. Lenkkimakkara, einespulla, leipäkalapuikko tms. eivät ole mitään aitoa lihaa vaan yliprosessoitua höttöä.

Btw, me olemme suomalaisia ja meille optimaalista on kotimainen ravinto. Ei niinkään eksoottiset hedelmät esim. avokadot tai oliivit. Olen melko huolissani suomalaisen maatalouden tilasta. S ja K tilaavat halvalla ulkoa ja oma maataloutemme ajetaan alas. Emme missään nimessä voi alkaa ruokariippuvaisiksi.

Puhdas kotimainen ravinto tulisi priorisoida ja tätä tulisi taloudellisesti tukea.
Terveysmenot (myös mielenterveys menot) laskisivat älyttömästi jos ihmiset vain söisivät oikein. Samalla aktiivisuuskin kasvaa.👍
 
"Parsakaali on yksi ravinteikkaimmista vihanneksista."

Nimenomaan ja vielä antiestrogeenisia nuo kaalit. Monessa tutkimuksessa on todettu että jos syöt vain yhtä kasvista syö parsakaalia, joko raakana tai kevyesti höyrytettynä tai uunissa haudutettuna.

Parsakaalit ja kaalit yleensä: valko/keräkaali, punakaali, kukkakaali, lehtikaali, ruusukaali jne. raa'an sipulin esim. kelta/ruokasipulin, punasipulin ja raa'an valkosipulin, tomaatin sekä basilikan ja neitsytoliiviöljyn kanssa on supercombo.
Näinhän meille on tuputettu, mutta on hyvä käydä keskustelua vaikka siitä, että mikä siinä parsakaalissa on hyvä…ja mihin verrattuna…

Menen nyt nukkumaan, mutta jätän kiinnostuneille pohdittavaa:

 
Aina kun näen Lissun linkkaavan noita videopätkiä ni syön seuraavana päivänä enemmän kasviksia ja marjoja.

Ku pelottaa että taannun itsekin älyllisesti tilaan jossa en viitsi lukea vaan katson videoita saadakseni tarvitsemani tiedon.

Uusia perunoita ja silliä. Vihersalaattia ja hölskykurkkuja. Ja jälkkäriksi raparperipiirakkaa vois olla tänään. Joooo! :p
 
vierailija
Aina kun näen Lissun linkkaavan noita videopätkiä ni syön seuraavana päivänä enemmän kasviksia ja marjoja.

Ku pelottaa että taannun itsekin älyllisesti tilaan jossa en viitsi lukea vaan katson videoita saadakseni tarvitsemani tiedon.

Uusia perunoita ja silliä. Vihersalaattia ja hölskykurkkuja. Ja jälkkäriksi raparperipiirakkaa vois olla tänään. Joooo!
Äänikirjat on nykypäivää ja podcastit. Seniorit ei vaan tajuu. Hei sokerii ei kannata syödä liikaa siitä voi saada syövän.
 
vierailija
Ekho ja -Roosaruusa- valittaa ylipainostansa ja kaikenlaisista vaivoistansa mut ei osaa ajatella että ruokavaliossa on parannettavaa. Ei pelkkä liikunta riitä pitään terveenä, vaikka liikkus paljonki.
 
vierailija
Pihviä ei voi syödä liikaa. Jos syöt ihmiselle optimaalista ravintoa niin syöt kunnes olet kylläinen, eikä tosiaan ole nälkä vähään aikaan.

Juu, Välimerelläkin on yliprosessoidut tuotteet aiheuttaneet ongelmia jo pitkään, harmi.

Tärkeintä olisi ymmärtää se, että oikeasti saa sitä oikeaa ravintoa. Ihmiset yleisesti eivät tiedä mitä tarvitsevat, eikä näitä koulussa opeteta. Sanotaan vaan lautasmalli, ja se on siinä.🤷‍♀️ Ei se kerro riittävästi.
Lisäksi, maaperä on melko köyhää nykyään, johtuen synteettisistä lannotteisya, ja syötävä ei ole enää niin puhdasta - paljon käytetään torjunta-aineita, ja, ei niin terveellisiä eikä tutkittuja, lisäaineita.

Ihmetyttää myös, että miksi ravinnosta ei puhuta avoimesti. Ihmisiä saattaisi kiinnostaa esim. se, että ihminen ei kykene hyödyntämään kasviproteiinia optimaalisesti, ja, että kuidut blokkaavat ravinteita.
Kuitenkin kasveja hypetetään ja annetaan ihmisten luulla, että kasvisruoka on hyvä. Huonoja kasviöljyjä tungetaan meille joka paikassa ja valehdellaan, että eläinperäinen rasva, kuten voi, on epäterveellistä. Joskus myös kananmunat ovat epäterveellisiä!😂 Joopa joo.

Meidän puolesta päätetään, että muun muassa kouluissa/muissa laitoksissa syödään enimmäkseen kasvisruokaa, eikä aitoa lihaa ja eläinperäistä rasvaa ole juuri tarjolla. Lenkkimakkara, einespulla, leipäkalapuikko tms. eivät ole mitään aitoa lihaa vaan yliprosessoitua höttöä.

Btw, me olemme suomalaisia ja meille optimaalista on kotimainen ravinto. Ei niinkään eksoottiset hedelmät esim. avokadot tai oliivit. Olen melko huolissani suomalaisen maatalouden tilasta. S ja K tilaavat halvalla ulkoa ja oma maataloutemme ajetaan alas. Emme missään nimessä voi alkaa ruokariippuvaisiksi.

Puhdas kotimainen ravinto tulisi priorisoida ja tätä tulisi taloudellisesti tukea.
Terveysmenot (myös mielenterveys menot) laskisivat älyttömästi jos ihmiset vain söisivät oikein. Samalla aktiivisuuskin kasvaa.👍
Olet oikeassa.👍
 
vierailija
Aina kun näen Lissun linkkaavan noita videopätkiä ni syön seuraavana päivänä enemmän kasviksia ja marjoja.

Ku pelottaa että taannun itsekin älyllisesti tilaan jossa en viitsi lukea vaan katson videoita saadakseni tarvitsemani tiedon.

Uusia perunoita ja silliä. Vihersalaattia ja hölskykurkkuja. Ja jälkkäriksi raparperipiirakkaa vois olla tänään. Joooo!
Tosi mielenkiintoisia videoita, mä tykkään.
 
Ekho ja -Roosaruusa- valittaa ylipainostansa ja kaikenlaisista vaivoistansa mut ei osaa ajatella että ruokavaliossa on parannettavaa. Ei pelkkä liikunta riitä pitään terveenä, vaikka liikkus paljonki.
Mun ruokavalio on hyvä ja monipuolinen.

Toki juomavalio helposti peittoaa edut jotka siitä saan.

Mut milloin oon valitellut ylipainoani? Mun duunissa pari ekstrakiloa on vain hyvästä.
 
  • Tykkää
Reactions: Echo

Yhteistyössä