Vähäuninen vastasyntynyt

Hei!

Meidän pikkuinen (3 vko) valvoo useita tunteja päivässä, parikin syöttöväliä päivän aikana (me on syötetty vauvaa 3-4 h välein). Osittain valvominen on varmaan johtunut korvikkeen aiheuttamista vatsavaivoista, mutta ei niitäkään aina ole. Vauva on vaikea saada unille, saattaa pian syötön jälkeen hamuilla ihan kuin olis nälkä, vaikkei voi olla, kun just on saanut maitoa. Kitisee sitten vaan seuraavaan syöttöön asti. Sitten kyllä kun nukkuu niin nukkuu yleensä pitkään (3-6 h). Huolettaa saako vauva tarpeeksi unta.
Onko kellään muulla vastaavaa ongelmaa?
 
ihan sama juttu täällä pikunen ei millään taho rauhottua nukkumaan ainut et kun lähtee ulos ni nukahtaa vaunuihin aika nopee! yöt onneks nukkuu suht hyvin! no toivotaan et tilanne muuttuu kun ikää alkaa tulla ja anna rohkeasti maitoa lisää jos hamuilee!
 
aina näitten pienten kanssa. Kapalointi voi auttaa, samoin huomasin omani rauhoittuvan unille, kun puin kevyen ulkopuvun päälle tai sellaisen vetoketjullisen kokopuvun, joka sinänsä on sisäkäyttöön tarkoitettu. Eka nukkui jonkin verran sitten sylissä, kun muuten oli niin vaikeaa, tokaa nukutin kantoliinassa, kolmannesta taas huomaan selvästi, että on kitisevämpi, jos ei nuku pitempiä unia päivälläkin, välillä lyhyt riittää, mutta tuntuu tarvitsevan pitempiä. Nyt on vaan huono aika kapaloinnin suhteen, kun on niin lämmintä. Hamuilu syöntön jälkeen voi olla sitä imemisen tarvetta. Meillä on tutti käytössä nukkumisen tai nukahtamisen apuna, koska sitä selvästi siinä vaiheessa kaipaa ja kyllä joskus nukkuu tissiinkin. Joskus sitten yritän hyssytellä rattaissa uudelleen uneen tutti suussa. Onnistuu joskus, joskus ei. Alkaa tässä pikku hiljaa toivoa aikaa, jolloin päiväunia tarvitaan vain parit päivässä.
 
Uskoisin, että pieni vauva nukkuu silloin kun on kova unentarve. Meilläkin ollaan alusta asti valvottu mielestäni ihmeellisen paljon, mutta tyttö on kyllä nukahtanut aina siihen missä sattuu olemaan kun uni yllättää.
Sinä päivänä kun neiti syntyi klo 14.45, niin hän valvoi ilta kahdeksaan asti! Me miehen kanssa siinä ihan ihmeissään, että eikös vastasyntyneet vain nuku ja syö :D
Yöt ovat menneet alusta asti hyvin, mutta päivällä neiti ei vieläkään nuku pitkiä pätkiä, torkahtelee vaan.
 
Laitan vähän infoa nykytilanteesta (Olen siis alkuperäinen, muutin vain nimimerkin). Arki on helpottanut huomattavasti. Tyttömme on nyt 4 kk ja on nukkunut nyt viikon verran 10 h yöllä putkeen ja päälle vielä 3 h. Päivät ovat edelleen sikäli ongelmallisia, että tyttö ei tykkää mennä aina vaunuihin nukkumaan. Sisällä ei osaa nukkua päiväunia ollenkaan. Pienellä hyssyttelyllä ja tutin kanssa nukkuu kuitenkin useimmiten kahdet päikkärit ulkona (2 h ja 1/2-1 h), joskus olen turvautunut nukuttamaan ergo-kantorepussa ja aikaisemmin nukutin kantoliinassa (ovat erittäin hyviä apuvälineitä). Olemme tutustuneet vauvaamme ja oppineet, että tämä tyllerö on sen verran tempperamenttinen (ja herkkä) tapaus, että tarvitsee tutut ja turvalliset rutiinit ja rauhallisen äänimaailman, että pystyy saamaan unen päästä kiinni. Pitää vaan hyväksyä se tosiasia, etteivät kaikki vauvat nuku ihan missä vaan ja helposti.
Muille saman ongelman kanssa painiville vaan tiedoksi, että kahta samanlaista päivää ei vauvan hoidossa ainakaan meillä tunnu olevan. Tilanteet muuttuvat vähän väliä. Mutta kaikenkaikkiaan kokoajan on menty helpompaan suuntaan, kun on opittu tuntemaan toisemme.
 
äiti32:
voin kyllä yhtyä tuohon että kaikki vauvat eivät nuku missä vaan ja milloin vaan vaikka olisivat kuinka väsyneitä.meidän tyttö on ollut aina todella herkkä äänille ja jossain vaiheessa ajattelin että olemme tämän siihen opettaneet mutta ei.Kyllä se vaan on niin että jotkut vauvat vaativat paljon rauhaa nukahtaessaan ja nukkuessaan.Toiset nukkuu missä metelissä vaan.
Meillä tyttö nukkui ekat 4kk päivisin vaan torkkuja mutta pikkuhiljaa oppi sitten nukkumaan kunnon päiväunia.
Nyt hän on 2.5 vuotias reipas tyttö mutta edelleen herkkä ja hiljaisuuden kipeä nukkuessaan.Oikein suututtaa sanonnat joidenkin suusta että kyllä ne sitten nukkuu kun niitä väsyttää....Eipä kaikki nuku.
 
nalihalle
neiti nyt 1kk ja 2 pv ja tässä yötä valvotaan..valvonut nyt ilta 18.15 lähtien. Iltaan on mahtunut yksi ½ h uni, muuten ollut koko ajan hereillä, tissillä ½h välein..nyt klo 03.30 ja äitiä alkaa uni painaa enemmän näköjään kun lasta...Millä vauvan saa nukkumaan???
Ollaan oltu täysin pimeässä huoneessa vieretysten tunti, ei nuku. Laitettu omaan sänkyyn, ei nuku. Yritetty tuttia, ei ota.. alkaa usko ja hermot menemään.
Päivällä nukkuu normaalisti yhdet 3h unet ja toiset lyhyemmät, n.2h.
Painoa tullut tähän mennessä hyvin, eli maidonkin pitäisi riittää. Neiti on täysimetyksellä.
Vinkkejä pliiiiiss?
 
Hei!

Teidän vauva on vielä niin pieni, että se nukkuu milloin nukkuu. Sitä ei saa nukkumaan milloin haluaisi, vaikka kuinka haluaisi ja yrittäisi. Yksi asia mikä saattaa valvottaa vauvaa on ilmavaivat. Vauvan vatsa on vielä niin kehittymätön, ettei sulata välttämättä maitoa kovin hyvin. Meillä kyllä annettiin lisäksi korviketta, mutta käsittääkseni myös rintamaito voi aiheuttaa ilmavaivoja. Meille avun toivat rela-tipat. Joillekin auttavat cuplaton- tai disfafyl-tipat. Itkeekö teidän vauva, vai on vaan muuten valveilla? Nuo ilmavaivat kyllä oppii erottamaan itkun laadusta, jos teillä ne valvottavat. Vauva alkaa itkemään jonkun aikaa syöttämisen jälkeen, menee karrelle ja laittaa kädet nyrkkiin.
Jos yhtään lohduttaa, niin kolme kuukautta on semmoinen maaginen raja, jolloin useimmat vauvat alkavat nukkua säännöllisemmin, maha toimii paremmin ja itkua on vähemmän. Näin ainakin meillä kävi. Vaikka täytyy myöntää, että joskus unen puutteessa oli kyllä usko koetuksella, että mikään voisi ikinä helpottua. Tärkeintä olisi, että sinä saisit välillä nukuttua kunnon yöunet, niin jaksat taas taistella seuraavan päivän...ja sitä seuraavan...jne.
Kyllä se alkaa pikkuhiljaa helpottamaan.

Itse kyllä huomasin senkin, että kaikkia neuvoja ei kannata ottaa kirjaimellisesti. Jokainen vauva on yksilö ja se mikä toimii toisella, ei välttämättä toimi toisella.
Me opimme pikku hiljaa tuntemaan vauvaamme niin, että huomasimme tytön olevan herkkä tapaus, joka tarvitsee tuttuja rutiineja ja ihmisiä ympärilleen. Me vietiin alussa vauvaa joka paikkaan, mutta se tuntui vain menevän oudoista asioista enemmän sekaisin. Vieläkin on päiviä (tyttö kohta 5 kk), jolloin rytmi on hukassa ja mikään ei suju vauvan kanssa, mutta kaikenkaikkiaan elämä on nyt PALJON helpompaa kuin alussa.
 

Yhteistyössä