ummetus

  • Viestiketjun aloittaja epätoivoinen
  • Ensimmäinen viesti
epätoivoinen
Meillä 4 v. kaksospojat. Molemmilla pienestä asti kova maha. Allergioita ei ole ja kaikki mahdollinen on kokeiltu / käytössä ( ruokavalio, juominen, liikunta, pellavansiemenet, levolac....lahjonta, uhkailu ja kiristys ).
Toinen poika tehnyt kakan ok n. puoli vuotta pottaan / pöntölle 1-2 kertaa viikossa.
Mutta toinen poika... Kakka ei yksinkertaisesti tule ilman peräruisketta. Poika pidättää vaikka 2 viikkoa. Microlaxin annamme noin 5 pv:n välein.
Luulen että vika on siinä ettei poika halua kakkaa tehdä koska pelkää että se sattuu niinkuin nuorempana sattuikin. Nyt pylly rasvataan ym. ennen kakkaamista mutta kun ei tule ilman ruisketta niin ei tule.
Kakan teosta on luvattu vaikka mitä mutta poika ei kuulema halua palkintoa eli ei halua tehdä kakkaa. Lasta käy sääliksi kun ei voi auttaa.
MITÄ TEEN????
 
mä kerran annoin pojalleni,kun hän oli vauva,mallasuutetta..poika oli ollu kakkaamatta tosi kauan!poika oli niskaa myöten kakassa!autto!yritä paljon kuitupitoista ruokaa antaa,vettä paljon,vihanneksia,luumuja,leseitä esim jugurtin kanssa !sinun kannattais varmaan lääkäriltä kysyä neuvoa!jaksamista sinulle ja toivottavasti asiat järjestyvät :hug:
 
Microlax ei varmasti tee asiaa yhtään helpommaksi, koska se ei pehmitä kakkaa, vaan "pakottaa" suolen tyhjenemään. Jos maha on kovalla, niin on oikeasti tuskaista. Oletteko puhuneet asiasta lääkärin kanssa? Kannattaa kokeilla Duphalacia kuurina, se lisää massan määrää ja sitoo siihen nestettä -> pehmeämpi kakka. Vähintään viikon kuuri, pari päivää ei auta kuin hetken.

Ruokavaliosta vielä, syövätkö he vaaleaa leipää ja sokerisia tuotteita? Ne kannattaa jättää pois, joruteetina voi olla maustamatonta jogurttia, jossa vaikka hedelmän paloja. Mehut pois, samoin alkuun pullat ja keksit sun muut sokeriset herkut. Kuituja olettekin kokeilleet, niitä ei aiankaan pois kannata jättää.

En oikein osaa muuta enää neuvoa, kysäise apua lääkäristä.
 
:hug:
voi ei pahalta kuullostaa. Ummetusta joskus meilläkin mutta ei tossa mittakaavassa.

Mallasuute voisi tosiaan auttaa sitä voi käyttää leivonnassa, puurossa jne.
Banaania osaat varmaan välttää....muita hedelmiä sitten roppakaupalla Lääkärissä kannattaisi varmaan käydä

:hug: :hug: :hug:
 
epätoivoinen
\
Alkuperäinen kirjoittaja 07.10.2006 klo 10:58 vieras kirjoitti:
Microlax ei varmasti tee asiaa yhtään helpommaksi, koska se ei pehmitä kakkaa, vaan "pakottaa" suolen tyhjenemään. Jos maha on kovalla, niin on oikeasti tuskaista. Oletteko puhuneet asiasta lääkärin kanssa? Kannattaa kokeilla Duphalacia kuurina, se lisää massan määrää ja sitoo siihen nestettä -> pehmeämpi kakka. Vähintään viikon kuuri, pari päivää ei auta kuin hetken.

Ruokavaliosta vielä, syövätkö he vaaleaa leipää ja sokerisia tuotteita? Ne kannattaa jättää pois, joruteetina voi olla maustamatonta jogurttia, jossa vaikka hedelmän paloja. Mehut pois, samoin alkuun pullat ja keksit sun muut sokeriset herkut. Kuituja olettekin kokeilleet, niitä ei aiankaan pois kannata jättää.

En oikein osaa muuta enää neuvoa, kysäise apua lääkäristä.
Siis tarkennusta vielä. Pojan kakka on tullessaan normaalia, ei kovaa. Lääkäriin menoa vältän viimmeiseen asti koska poikia on elämänsä aikana "testailtu" ynnä tutkittu ihan liikaa > kova lääkärikammo
 
Meillä tytöllä meni maha kovaksi maidosta. Ei siis ole maidolle allerginen, vaan paljo maidon juonti vaan veti ummelle. Meillä käytettiinkin maidon sijaan jonkin aikaa kaurajuomaa Oatly H+, jossa lähes samat vitamiinimäärät kuin maidossa. Muuten käytettiin normaaleja maitotaloustuotteita.

Jossain keskustelupalstalla joku kertoi joskus, että omalla vauvalla oli maha mennyt aivan kovaksi soseisiin siirryttäessä eivätkä tavalliset kikat (luumu, Levolac yms.) auttaneet. Heillä kiropraktikko, jolla varmaan oli hivenaineopinnot takana, oli suositellut magnesiumia. Tarkemmista annosmääristä en tiedä.

Jos kakka on ollut jo pidempään kovalla, kova ulostemassa on hyvä saada pois kokonaan vaikka Microlaxin avulla. Kun sitten panostetaan siihen, että kakka pysyy pehmeänä, suolessa ei ole enää kovia pipanoita, jotka voivat haitata.

Tosi ikävää, että pikkumies ei suostu edes yrittämään tavallista kakkaamista. Oletko kokeillut, jos pari kertaa ihan suosiolla annat Microlaxin etkä vaadi kakkaamista pottaan/pyttyyn ja kehuisit miten hienosti poika kakkasi (vaikkakin M:n avulla)? Ja alkaisit vasta sitten taas uudestaan ehdottelemaan, että kun se kakkaaminen ei enää satu niin mitä jos kokeiltaisiin pottaan tai pyttyyn (kumpi nyt sitten olisi coolimpi vaihtoehto sillä hetkellä). Kyllähän tossa tilanteessa alkaa jo ketä tahansa vanhempaa ahdistaa. Yritä sinnitellä! Uskon, että tilanne kyllä helpottuu ajan myötä, kunhan poika oppii luottamaan siihen, että kakkaaminen ei satukaan aina.

Terveisin Äiti joka kysyy joka kerta tytöltään sattuiko kakkaaminen
 
kokemusta
Meillä poika 5v. ja kova vatsa vaivannut aina. Pidättää edelleen mieluummin ja käy nykyään n. joka toinen päivä kakalla. Kaksi vuotiaana kävimme lääkärissä ja silloin määräsivät Movicolia ja sitä saa edelleen. On ollut hyvä. Annan sitä edelleen hänelle säännöllisesti. Laxoberonia jouduimme käyttämään lisäksi aikaisemmin, mutta siitä on päästy. Se edistää suolen toimintaa, mutta sitä ei ole hyvä käyttää pitkiä aikoja. Movicol, Duphalac, ja Levolac ovat turvallisia pitkäaikaisessa käytössä. Ei aiheuta ns. tottumista.

Poika on huono syömään vihanneksia, hedelmiä ym. enkä ole lähtenyt pakottamislinjalle. En halua tehdä asiasta suurempaa numeroa hänelle. Uskon että ikä auttaa ja myöhemmin sitten oppii itse esimerkin avulla syömään ruokia jotka auttavat myös vatsaa toimimaan. Pakottaminen ja asiasta jatkuvasti paasaaminen pahentavat kierrettä.

Minusta teidän kannattaisi käydä lastenlääkärillä niin saisitte sopivat ohjeet ja lääkkeet. Ei se aina niin ole, että pelkällä ruokavaliolla nämä asiat selviää. Kova vatsa on usein synnynnäinen ja peritty ominaisuus ja ulosteen pehmennyslääkkeet vain auttavat tähän vaivaan. Ne eivät ole haitallisia.
 
kokemusta
LISÄYS:

Silloin aikoinaan kun kävimme lääkärissä, niin sanoivat että Microlax ei hyvä silloin kun ulostetta päässyt kertymään paljon suoleen. Se aiheuttaa hirveän kivun, kun uloste on niin kovaa pitkän matkaa.

Me jouduimme silloin aluksi pehmentämään ja tyhjentämään suolta sellaisilla KLYX peräruiskeilla. Siinä on paljon enemmän nestettä kuin Microlaxissa. Niitä ei onneksi jouduttu käyttämään pitkään.
 
luumusose ja päärynäsose hyviä vatsan toiminnalle. lisäksi lakritsi ja näin yskä aikana muutama mynthon pastille saa meillä ainakin vatsan löysälle- ja kakka pehmenee tosi paljon.

ruan sekaan vehnäleseitä ja paljon vettä juotavaksi.

tsemppiäteille!!!!
 
Kaikkea olet kokeillut ja hyviä vastauksia olet saanut.
Itse ehdottomasti (lääkärikammosta huolimatta) suosittelen lastenlääkärillä käymistä. Pienten lasten ummetusvaivoista kun tulee herkästi noidankehä. Kova kakka tekee kipeää -> ei uskalla, halua kakata sen vuoksi -> ummella entistä enemmän -> joutuu käyttämään "järeämpiä keinoja" eli suppoja/ruiskeita -> kakkaaminen sattuu.
Lastenlääkärin kanssa voitte suunnitella yhdessä ravitsemusta ja siihen liittyvää hoitoa. Jos löytyisi jokin keino viheltää peli poikki ja ennalta ehkäistä noidankehän syntyminen/pitkittyminen.

Meillä 5 V:lle auttoi:
- kuitujen lisääminen ruoassa: vihannekset, hedelmät (ei banaani, ei mustikka)
- maidon vähentäminen (kesällä jäätelö)
- EHDOTTOMASTI JUOTAVAN NESTEEN LISÄÄMINEN (etenkin kun kuituja lisätään)
- luumusosetta muutama lusikallinen päivässä. Duphalac kuuri.
Tiukkaa tekee vieläkin, mutta joka päivä on tehtävä työtä sen eteen, että toinen ei vessassa pelkää että sattuu .
Tsemppiä, myötätunnolla ja suosittelen lastenlääkärin käyntiä.
 
samankokenut
Meillä ollut sama ongelma. tämä auttanut:
Aluksi levolacia 10ml aamuisin tyhjään vatsaan + luumusosepurkillinen parin, kolmen päivän ajan. sen jälkeen levolacia ylläpitoannoksena 5ml aamuisin tyhjään mahaan. Tulee jatkaa ainakin muutaman viikon ajan jokapäivä
Microlax annettava aluksi jokatoinen tai -kolmas päivä, että suolen saa tyhjentymään useammin.
Ruokavalio-ohjeita tässä jo tullutkin, ja niiden noudattamisessa kannattaa olla tarkkana. Mutta tuohon kiinnitin vielä huomiota että annat pojillesi pellavansiemeniä. Niitä ei suositella lapsille, koska niiden takia pitäisi juoda todella runsaasti ja liikkua paljon -> jos ei juo tarpeeksi, aiheuttaa vaan lisää ummetusta.
Tsemppiä! Meillä näillä ohjeilla + tiukalla ruokavaliolla helpotti reilussa viikossa - parissa viikossa. Mutta jos et saa apua vaivaan muutamassa viikossa on ehdottomasti mentävä lääkäriin vaikka lapsi sitä pelkääkin. Jatkuva ummetus/runsas ulostemassa peräsuolessa aiheuttaa suolen venymistä, mikä taas jatkossa aiheuttaa vaan enemmän ummetusongelmaa... :hug:
 
Meillä myös
Meillä on myös ollut pelastuksena tuo Movicol Junior.Aluksi annettiin säännöllisesti,mutta enää tarvii antaa tosi harvoin.Kannattaa pyytää lääkäriltä resepti. =)
 
meidän äiskä
Kokeile päivittäiseen käyttöön (meillä n 0,5 dl/päivä, poika tulee tammikuussa 5 v) joko Valion + kuitu mehua, muistaakseni appelsiini/aprikoosi. Niitähän on vaikka mitä, mutta sellainen keltainen purkki ja siinä lukee +kuitu.
Toisena vaihtoehtona kokeiltu meillä myös sitä sellaista Hyvää Päivää keltaista juomaa 0,5 pullosta, siinäkin lukee tuoteselosteessa että lisätty kuitua, voi olla laksatiivisia vaikutuksia.
Meillä nämä auttaneet, mehua juotu varmaan vuosi, tuo Hyvää Päivää uusi kokeilu, sekin näytti toimivan.
Annostus pitää kokeilla, mikä sopiva, saa myös löysänkin vatsan aikaan ainakin tuolla mehulla.
Me vaihdettiin Duphalac näihin, kun tuntui että lääke on aina lääke ja onko järkeä käyttää joka päivä. Ja noista mehuista saa lisäksi vitamiinejakin. Mutta tärkeintä on että muistaa ottaa joka ikinen päivä - meille kävi kerran unohtu kolmena aamuna -> piti ostaa Microlax.
 
PikkuKuu
Meillä tytöllä oli vuosia hankala ummetus, johon mikään ei tuntunut tepsivän. Kaikkea siis kokeiltiin. Apu tuli vasta kun jätettiin maito pois ruokavaliosta. Eli suolioireinen maitoallergia voi oireilla vaikka pelkästään ummetuksena. Nykyään voi syödä jugurtin päivässä, mutta maitoa juomana ei kestä vieläkään.
Voimia, tiedän kuinka kurjaa ummetus voi olla!
 
Hyviä ohjeita on tullut jo paljon, lisään vielä että SOKERI kovettaa vatsaa myös. Ja huomattava on että kaupan mehuissa, muroissa, jugurteissa ym on todella paljon sokeria, jos niitä käytetään on hyvä olla samalla aterialla myös jotain pehmentävää, hedelmiä, leseitä tms. Ja jostain olen lukenut että liian sokerin lisäksi liian vähä nesteiden saanti on suurin syy lasten yleistyneeseen ummetukseen.

 
Lapsellasi ei lukemani perusteella tunnu olevan ns. fyysistä ongelmaa vaan vika on vain siinä, että lapsi ei halua kakata. (Eli vaikka olisi kuinka ihanteellinen ruokavalio lapsi pidättää siihen asti kun ei enää pysty.)

Omalla lapseni panttaa kakkaa ja silloin tällöin. Mikään suuri ongelma se ei ole, koska vatsa toimii kuitenkin väh. joka kolmas päivä. Kurjaa vaan kun tietää, että lapsella on kurja olo...

Mielestäni anna suosiolla lääkettä säännöllisesti. Ajan mittaan lapsen kakkaamiskammo tod. näk. helpottuu ja ongelma poistuu. Yritä olla stressaamatta asiasta ja suhtaudu vessahommiin rennolla ja hilpeällä mielellä.
Kokeile vaikka lukea lapselle jotain huumoripitoista lastenkirjaa kakka-asioista.

Tsemppiä!
 
Meillä auttoi maidon vähentäminen minimiin (5 dl) ja luumua menee purkki päivässä.Päivittäin rasvaan pyllyn Shceriproctilla (?).Se on tarkoitettu peräpukamille ja siinä on puuduttavaa ainetta.Näitä lääkäri suositteli ja vatsa on toiminut =)
 
kerrohan
\
Alkuperäinen kirjoittaja 08.10.2006 klo 11:31 kokemusta kirjoitti:
Meillä poika 5v. ja kova vatsa vaivannut aina. Pidättää edelleen mieluummin ja käy nykyään n. joka toinen päivä kakalla. Kaksi vuotiaana kävimme lääkärissä ja silloin määräsivät Movicolia ja sitä saa edelleen. On ollut hyvä. Annan sitä edelleen hänelle säännöllisesti. Laxoberonia jouduimme käyttämään lisäksi aikaisemmin, mutta siitä on päästy. Se edistää suolen toimintaa, mutta sitä ei ole hyvä käyttää pitkiä aikoja.


mikä oli tuon laxoperonin annostus lapselle? ja lapsen ikä ja paino?
 
kokemusta
Poika oli 2v. kun lastenlääkäri laxoberonia hänelle määräsi. Iltaisin piti antaa ja kuudella tipalla aloitettiin. Tavoitteena saada vatsa aamulla toimimaan, tai ainakin seuraavana päivänä. Jos vatsa ei toiminut, niin sitten annosta lisättiin esim. kahdeksaan tai kymmeneen tippaan. Joskus pahimmillaam annoin 13 tippaa. Kun vatsa alkaa toimimaan niin jos kakka ollu sopivaa eikä liian löysää, niin siinä määrässä pidettiin ja vähitellen yritettiin annosta taas laskea. Jossain vaiheessa tavoitteena sitten voida jättää laxoberon pois. Movicol oli aina mukana aamuisin ja movicolia poika saa edelleen.

Jos kakka liian löysää, niin sitten annos tietysti liian suuri.

Lapsille laxoberonia ei pitäisi käyttää ilman reseptiä, ja lastenlääkäri muutenkin voisi arvioida tilanteen, jos niin pahana, että laxoberonia pitäisi käyttää. Meillä tosiaan pojalla silloin 2v. oli niin paha ummetus, että duphalac ja levolac eivät vaikuttaneet ollenkaan ja microlaxin käyttö lisäsi tuskia valtavasti. Ulostetta oli kertynyt suoleen saviseksi ja kovaksi paakuksi niin paljon.
 

Yhteistyössä