"Ulkomaalaisten työttömyys nousi huippuunsa Vantaalla. Vantaalla ulkomaalaiset jäivät joukoittain työttömiksi."

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Ulkomaalaisten osuus työttömistä kasvoi ennätysmäisiin lukuihin Vantaalla. Asia selviää työ- ja elinkeinoministeriön tilastosta.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomessa oli joulukuussa yli 44 000 ulkomaalaista työtöntä työnhakijaa. Se on mittaushistorian suurin luku. Vantaalla heitä oli 5 000.

Ennen koronapandemian pahenemista vuoden 2020 alussa heidän määränsä oli selvästi alle kolmetuhatta

Vantaan kaupunginjohtaja Pekka Timonen kertoo, että Vantaan omissa luvuissa ei näy ulkomaalaisten työttömien määrä vaan vieraskielisten työttömien määrä.

Ne ovat tietenkin eri asia, koska monet vieraskieliset ovat kuitenkin Suomen kansalaisia.

Vantaalla vieraskielisten osuus väestöstä on suurin Suomessa, yli 25 prosenttia.

”Laskimme, että tammikuussa Vantaalla työttömistä työnhakijoista 7 239 oli vieraskielisiä. Vastaava luku oli tammikuussa Espoossa 6 303 ja Helsingissä 13 147”, Timonen kertoo.
 
vierailija
Ja jos ulkomaiset rakennustyöntekijät poistuvat maasta tulee rakennusala kärsimään jatkossa vielä pahemmin kun suomalaiset eivät alalle enää palaa, kuten ei hoitajatkaan sairaaloihin koska palkka ei päätä huimaa vaikka työ on fyysisesti niin kuormittavaa.
 
vierailija
EK:n ylläpitämän mielikuvan mukaan meillä on valtava työvoimapula. Ja tarvitaan runsaasti työperäistä maahanmuuttoa. Nyt kuitenkin valitetaan, että on näin paljon vieraskielistä porukkaa työttömänä. Sen lisäksi meillä on kantasuomalaisia parisataatuhatta työttömänä. Kun ilmestyy muutamakin vakituinen työpaikka auki jossa on säällinen palkka ja muut työehdot ok niin heti tulee satoja hakemuksia.
 
vierailija
Mitäs sitä työttömyyslukuja ihmettelemään kun Suomi on kunnon lamassa, vaikka edelleen puhutaankin työvoimapulasta.
Työläisvihamielisen työllisyyspolitiikan maassa ei talous voi hyvin. Usko tulevaisuuteen ja luottamus päättäjiin sekä oikeudenmukaisuuteen kokenut hyvin suuren kolauksen, se pistää miettimään mihin uskaltaa kuluttaa kun omakin talous, ostovoima ja tuevaisuus voi kasvavan työttömyyden takia olla vaarassa.

Kansalaispulssi: Kokemus yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta on edelleen heikentynyt
Valtioneuvoston viestintäosasto
23.2.2024
https://valtioneuvosto.fi/-/10616/kansalaispulssi-kokemus-yhteiskunnan-oikeudenmukaisuudesta-on-edelleen-heikentynyt
Kokemus yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta on laskenut helmikuun 2024 Kansalaispulssi-kyselyssä mittaushistorian alimmalle tasolle. Kansalaispulssi-kyselyitä on toteutettu kuukausittain huhtikuusta 2020 alkaen.

Kokemus yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta on heikentynyt selvästi syksystä 2023 alkaen aiempaan nähden. Tulokset ovat laskeneet kaikissa taustaryhmissä alkuvuoteen 2023 nähden, mutta etenkin pienituloiset, naiset ja yli 60-vuotiaat kokevat yhteiskunnan aiempaa harvemmin oikeudenmukaisena.

Koettu stressi mittaushistorian korkeimmalla tasolla

Kansalaispulssi-kyselyssä on säännöllisesti kysytty vastaajien kokemasta stressistä. Helmikuun 2024 kyselyssä koettu stressi on ylimmillään huhtikuusta 2020 alkavassa mittaushistoriassa. Melko tai erittäin paljon stressiä kertoo kokevansa 32 prosenttia kyselyyn vastanneista. Kaikista eniten stressiä kokevat nuoret naiset. 15-29-vuotiaista tytöistä ja naisista yli puolet kertoo nyt kokevansa vähintään melko paljon stressiä.
 
vierailija
Ukrainalaiset ovat ahkeria työläisiä kuten suomalaisetkin
Marinin kaudella Suomen työllisyysaste saatiin historiallisen korkeaksi, kokoaikaiseksi laskettu työllisyysaste, joka on ainoa vertailukelpoinen tapa tarkastella työllisyyttä, saatiin JOPA Pohjoismaiden korkeimmaksi, tarkoittaa että Suomalaiset olivat pohjolan ahkerimpia työläisiä tehden työväestön määrään suhteutettuna Pohjoismiden eniten työtunteja. Ukrainalaiset ovat samanlaista työteliästä kansaa, joten sopivat Suomeen hyvin.

Nyt työttömyys kasvanut jotain 25 000 - 30 000 hengellä ja nousussa.
 
vierailija
Ja jos ulkomaiset rakennustyöntekijät poistuvat maasta tulee rakennusala kärsimään jatkossa vielä pahemmin kun suomalaiset eivät alalle enää palaa, kuten ei hoitajatkaan sairaaloihin koska palkka ei päätä huimaa vaikka työ on fyysisesti niin kuormittavaa.
Hyvä, loppuu se turha lähiluonnon tuhoaminen jatkuvan rakentamisen tieltä. Jo nyt on vuokra-asuntoja paljon tyhjillään. Sitäpaitsi helppo ala oppisopimuskouluttaa omia työttömiä jos tarvetta on.
 

Yhteistyössä