Meillä ei pakoteta syömään. Yllättävän tehokasta ennaltaehkäisyä tuntuu olevan, että jos alkaa näyttää siltä, että ruokailu on menossa pelleilyksi, sanon heti, ettei ole pakko syödä. Kaipa siinä lapsi menettää valttikortin jo alkuunsa. Jos puljaaminen silti alkaa, kysyn kerran, onko nälkä ja syökö lapsi annoksen. Jos ruokailu jatkuu normaalisti, ok. Ellei, lautanen lähtee ruokineen. Juotavaa saa vielä ottaa päälle jos tahtoo. Jos lautanen lähtisi lentoon, lähtisi kyllä muksukin pöydästä että vilahtaisi. Lapsi on vielä niiin pieni, että siivoan jäjet itse, mutta luulen, että nappaisin kiinni kainaloiden alta ja kiikuttaisin muksun muualle. Tervetuloa seuraavalla ruokailukerralla sitten syömään taas.
Koska en ole istuttanut lasta pöydässä, ei ruokaa ole tarvinnut lämmittää uudelleen. Mutta jos joku ajautuu siihen tilanteeseen, minusta olisi reilua edes lämmittää se ruoka välillä, sillä muutenkin kurjassa tilanteessa kylmä ruoka ei taatusti houkuta. Jos ruoka menisi alas, kiitokset tietysti lapselle reippaudesta.
Jos meillä ruokailu katkeaa syystä tai toisesta kesken, seuraavalla aterialla tarjotaan seuraavan aterian ruokaa. Tosin jos ongelmia ilmenee lounaalla, samaa on edessä päivälliselläkin, sillä teen vain yhtä laatua lämmintä ruokaa per päivä. Jos ruoka on uutta ja maku ei miellytä, sitä maistellaan muutama lusikallinen ja sitten voidaan ottaa leipää ja kasviksia tai muuta ruokaa.