Ilman Trumpin ja tämän kauhukabinetin petturimaista koronkuskontakiristystoimien soutamista ja huopaamista Ukrainan tilanne olisi vielä nykyistäkin parempi. Biden tai Harris olisivat takuulla vielä lisänneet aseapua, kun huomataan Ukrainan oman ase- ja ammustuotannon huima kehitys sekä Venäjän tappioiden kasvu ja hyökkäysten hyytyminen. Trump hallintoineen näyttää tekohengittävän Venäjän hyökkäyssotaa.
Ukraina kehitti käänteentekevän risteilyohjuksen - Pietari ja Moskova helposti kantomatkan sisällä
Uuden risteilyohjuksen kantama 1 000 kilometriä.
Ukraina kertoi maaliskuun puolivälin aikoihin kehittäneensä uuden, erittäin tehokkaan hyökkäysaseen. Kyseessä on Neptune-MD-risteilyohjus.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tiedotti uudesta aseesta tyytyväisenä 14. maaliskuuta.
Se on uusi ukrainalainen ohjus. Sen kantama on tuhat kilometriä. Monet kiitokset ukrainalaisille kehittäjille, valmistajille ja armeijallemme, Zelenskyi lausui.
Presidentti kertoi olevansa tyytyväinen ohjuksella saatuihin tuloksiin. Zelenskyi viittasi todennäköisesti Ukrainan päivää aikaisemmin tekemään iskuun Tuapsen öljynjalostamoon Mustanmeren rannalla.
Ohjus ammuttiin Defence-Industry-julkaisun mukaan Odessan seudulta 700–800 kilometrin päästä Tuapsesta. Öljynjalostamossa syttyi valtava tulipalo, jonka sammuttaminen vei venäläiseltä palokunnalta kolme päivää.
Vanhemman Neptune-mallin suorituskyky ei tyydyttänyt Ukrainan tarpeita. Siinä oli vain 150 kilon taistelukärki, ja sen kantomatka oli 300 kilometriä.
Neptune-MD-ohjus on tehokas lisä Ukrainan asearsenaaliin. Ukraina pystyy periaattessa iskemään lähes minne tahansa Venäjän länsiosassa. Turvassa eivät ole esimerkiksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin kotikaupunki Pietari, Koiviston öljysatama Viipurin lähellä tai vaikkapa Moskovan Kreml.
350 kilon taistelukärki aiheuttaa kohteessa suuret tuhot. Risteilyohjus on paljon haastavampi alasammuttava kuin esimerkiksi hitaat droonit.
Ukrainalle on lisäksi ratkaisevan tärkeää, että ohjuksia voidaan tuottaa riittävän paljon.
Deutsche Wellen haastattelema ukrainalainen puolustusalan konsultti Serhiy Zgurets arvioi, että maan pitäisi tuottaa uusia Neptuneita 40–50 kappaleen kuukausivauhdilla.
Ukraina tuottaa aseita hurjaa vauhtia
Presidentti Zelenskyi on ollut optimistinen kertoessaan Ukrainan pitkän kantaman asetuotannon kehityksestä. Hiljattain hän totesi Ukrainan tuottavan tänä vuonna peräti 100 000 pitkän kantaman asetta. Tavallisia FPV-rynnäkködrooneja ja tiedusteludrooneja Ukraina tuottaa jopa 4 000 000 tänä vuonna.
Uusimpana uutuutena Zelenskyi on tiedottanut jopa 3 000 kilometrin päähän ulottuvasta droonista. Sen lentoreitille voisivat ulottua esimerkiksi Murmanskin lentokentät kuin Novosibirskin alueen öljylaitoksetkin.
Venäläisten lennokkikauhu kasvaa: Ukraina iskee etulinjassa jo 40 kilometrin syvyyteen
Moskovan mediassakin puhutaan Ukrainan lennokkien suorituskyvystä.
https://tass.ru/armiya-i-opk/23547809
Ukrainan lennokkien on sanottu aiheuttavan jo jopa 70 prosenttia Venäjän tappioista rintamalla. Monien lähteiden mukaan Ukrainalla on selvä etulyöntiasema etenkin etulinjassa käytössä olevista lennokeista.
Nyt asiasta puhutaan yllättävän avoimesti jo Venäjän valtion mediassakin.
Uutistoimisto TASS varoittaa tästä löytyvässä jutussa ukrainalaisten ottaneen käyttöön lähes koko rintamalinjalla FPV-lennokkeja, joiden kantama on liki 40 kilometriä.
Sotilasasiantuntija Vitali Kiselev kertoo jutussa, että lennokeissa käytetään useita erilaisia laukaisimia. Tavanomaisen kosketuslaukaisimen lisäksi lennokit on hänen mukaansa varustettu mikrofonilla, joka ”kuuntelee tilannetta ja laukaisee sitten” ja liiketunnistimella. Lisäksi lennokkeihin on venäläisten mukaan asennettu 90 gramman muoviräjähde 72 tunnin sytyttimellä ja pysähtymistunnistimella.
Viimeisessä on käytännössä kyse ansasta. Rintamalta tulevien väitteiden mukaan lennokkipulasta kärsivät venäläiset pyrkivät uudelleenkäyttämään pudonneita Ukrainan laitteita.
Ukrainan sodan kommentaattorina tunnettu amerikkalainen puolustusasiantuntija ja entinen Yhdysvaltain puolustusministeriön virkamies Trent Telenko sanoo X:ssä uutisten entistä pidemmän kantaman lennokeista merkitsevän, että Ukraina pystyy nyt kiistämään Venäjän kuljetusten lisäksi myös kranaatinheittimien ja tykistön toimintaa etulinjassa.
Venäläisillä on kerrottu olevan jo ennestään suuria vaikeuksia rintaman huollon kanssa, koska kaikki ajoneuvot joutuvat nykyisessä uhkaympäristössä niin herkästi lennokkien kohteiksi.
Trent Telenko arvioi lennokkikehityksen tekevän amerikkalaisen tykistön vanhanaikaiseksi pitkän kantaman raketinheittimiä lukuun ottamatta.
Ei silloin olla etulinjassa, vaan kaukana ja turvassa. Sen sijaan hyökkääjän on pakko tulla droonimuurin läpi miehittääkseen alueita, joten tappiot saattavat nousta kymmenkertaisiksi, jolloin asukasluvultaan tai panssarikalustoltaan paljon suuremmankin valtion ylivoima niissä kyykkää.
Ukraina tuottaa ohjusten, lennokkien, haupitsien, tykistöammusten, miinojen, robottiaseiden jne. lisäksi JO huimat 5 miljoonaa rynnäkkö-FPV-droonia vuodessa, joten jokaiselle Venäjän sotilaalle, pansaariajoneuvolle ja tykistöaseelle riittää niitä monta. Tuotanto on vieläpä hurjassa kasvussa, joten jokaista vihollista vastaan on pian kymmeniä tai satoja drooneja. Alkaa olla itsemurha tunkeutua Ukrainan alueille ja millainen tahansa sotavoima kulutetaan nopeasti loppuun.