Toimitus kysyy: Vinkkisi vauvan pukemiseen?

Hei,

teemme Kaksplussaan juttua vauvan pukemisesta ja kaipaisimme kokemuksianne seuraavista aiheista:
1. Minkälaiset vaatteet toimivat kokemuksesi mukaan parhaiten ihan pienellä, entä vähän isommalla vauvalla, miksi? (vinkki voi koskea esim. materiaaleja, tiettyä vaatemallia tai -kappaletta, mekanismia, hankintapaikkaa jne.)
2. Minkälaiset vauvanvaatteet eivät toimi/eivät toimineet käytössä, miksi?
3. Miten vauvan pukeminen onnistui kätevimmin? (pukemispaikka, pukemistapa, pukemisjärjestys, itkevän vauvan pukemisesta selviytyminen jne.)?

Kaikkiin kysymyksiin ei tarvitse vastata, vain ajatuksia herättäviin. Kommentoi tähän ketjuun. Kiitokset!

Toimitaja Nina Erho,
Kaksplus
 
1. Ihan pienellä parhaita ovat sellaiset vaatteet mitkä saa mahdollisimman auki, eli kietaisubodyt mm. ja toppavermeistä sellaiset missä on edessä 2 vetoketjua ettei pienen käsiä ja jalkoja tartte taivutella ja survoa.

2. Vauvanvaatteista jäävät meillä käyttämättä lähes poikkeuksetta collegepaidat, housuja sentään jonkun verran pidettiin. Käytännössä kaksiosaiset setit eivät toimi, jää selkä paljaaksi ja tulee ruttua ja myttyä ja liikaa saumoja selän alle jne.

3. Olen pituusrajotteinen ( :D ) joten helpointa on ollut pukea vauvojakin sängyn päällä tai ihan lattialla. Hoitopöydät on liian korkeita yleensä. Pukemisjärjestyksellä ei sinänsä ole väliä eikä pienet huudot ja itkut haittaa, useimmat vauvat eivät tykkää kun puetaan ja vätlätään. Isompia lapsia olen tykännyt pukea ihan sylissä.
 
Mun vinkkini on, että hiukan isot vaatteet on helpompi pukea kuin 'juuri oikean mittaiset'- tietysti vaatteella ja vaatteella on eroa.

Kaikkein epäkäytännöllisimmiksi osoittautuivat paidat ja kaikkein parhaimmiksi bodyt, itse pidin todella kätevinä kietaisumallisia vaatteita (mies ei :D).

Kaikki söpöt ja kuniit mekot muuttuivat erittäin epäsuosituiksi vaatteiksi kun lapsi oppi konttaamaan ja tuiskahteli kumolleen polvien jumittaessa helmaa. Eivät ne tosin kovin käytännöllisiä olleet pienemmälläkään- aina kurtussa selän alla.

Nykyajan potkuhousut osoittautuvat hivenen kummallisen mallisiksi- leveyttä riitti ihan hirmuisen paljon (joskin kestovaipat mahtuivat hyvin alle)- 70- luvun retropotkarit istuivat ohkaisill alapsilla mukavan napakasti yllä.

Itse on koskaan oppinut luontevasti pukemaan vauvaa sylissä vaan joko hoitopöydällä, lattialla, sängynpäällä tms.
 
Viimeksi muokattu:
1) Mielestäni parhaimpia ovat olleet body ja puolipotkuhousut. Siihen sitten lisäksi tarpeen mukaan collegehousut (tai muut vastaavat) ja vetoketjullinen pusero/takki. Ulkovaatteista pienelle parhain on yksiosainen eli haalari. Sukkia, hanskoja ja pipoja tarpeen mukaan.

Isommalla puolipotkarit jääneet pois ja tilalle tulleet ihan normaalit housut ja sukat. Bodyjen lisäksi käytössä erilaiset hihattomat ja hihalliset paidat sekä puserot. Ulkopukuna pääasiassa haalari.

2) Potkuhousut! Eivät vaan sopineet koskaan esikoiselle, kun selän ollessa sopiva oli lahjetta ihan liikaa ja kun taas lahje olisi ollut sopiva, niin selän pituus ei riittänyt.

Myöskään paidat eivät olleet kauhean käytännöllisiä ihan pienellä, kun ne nostaessa olivat aina "korvissa". Normaalit puserot olivat hankalampia kuin vetoketjulliset, joten ne jäivät aika pitkälti käyttämättä, kun mieluummin otti sen vetoketjullisen version.

3) Pukeminen tapahtuu hoitopöydällä, sohvalla ja sylissä. Ihan pientä pääasiassa hoitopöydällä tai sohvalla ja isompaa sylissä. Tosin sylissä olen molempia pukenut ihan vastasyntyneestä asti tilanteen vaatiessa.

Meillä ei pukeminen ole vielä ollut kovin hankalaa. Itkuraivareita ei ole oikeastaan ollut. Joskus ei maltettaisi pukea, mutta varmoilla otteilla ja mahdollisimman ripeästi on homma onnistunut aika helposti.

Pukemisjärjestys sama kuin aikuisellakin. Ensin alusvaatteet (body tai body + puolipotkarit) sitten sukat, housut ja pusero. Viimeisenä päällysvaatteet ja kengät.
 
Mä peesailen aika lailla kaikessa ummelwladia, meilläkin on body+puolipotkarit tai body+housut ja sukat ehdottomasti käytetyimmät vaatteet ja tosiaan päälle tarvittaessa vetoketjullinen college tai neule. Sen vielä lisäisin, että mieluiten ilman huppua! Miksi nykyään niin monissa vetoketjullisissa collegeissa vauvoilla on se huppu? Se on mun mielestä tosi hankala esim. haalarin alla tai nukkumaan tai kaukaloon laitettaessa. Jos sen hupun jättää alas, se painaa niskaa, jos sen panee päähän, vauva ei näe sivulle.

Meilläkin jäi lähes kaikki peruspotkuhousut ihan käyttämättä. Tuntui, ettei ne olleet ikinä oikean kokoisia. Ja sitten, kun meidän vauva ei oikeen tosta pukemisesta oo koskaan piitannut, tuntuu helpommalta vaipan vaihdon yhteydessä ottaa housut vaan vyötäröstä alaspäin pois, ettei tartte sinne yläkroppaan kajota ollenkaan.

Tavalliset paidat on jääneet melkein käyttämättä kanssa. Se on yläkropassa se body ja tarvittaessa vetoketjullinen paita tai neule tai villatakki.

Pukemisjärjestyksestä sen verran, että pipo laitetaan aina ihan viimeisenä, ihan just ennen lähtöä, auttaa vähän kuumuuden kestämiseen sisällä, jos joutuu esim. vaatteissaan hetken odottelemaan.
 
"sari"
1) Parhaiten toimivat kietaisubodyt! Ihan ehdottomia vaipasta karkailevan maitokakan kanssa :)
Puolipotkarit ovat myös todella käteviä käytössä.
Kietaisubodeissa kiinnitysmekanismina kyljissä mieluiten nepparit - narut tuntuivat olevan varsinkin miehelle kovin hankalat sitoa ja monasti kainalosta naru aukesi itsestään vauvaa nosteltaessa.
Materiaali olisi hyvä olla mahdollisimman joustavaa (tai sitten vaatekoko isohko), helpottaa pukemista.
Ainakin tutalla olen nähdyt bodyja, joissa haaruksen nepit tulevat tuohon etupuolelle suht korkealle. Tosi helppo pukea!
Housut+sukat -yhdistelmässä housut, joissa on tiukat ja korkeat nilkan resorit - sukat pysyvät paremmin jalassa.

2) Meillä jäivät käyttämättä tiukasta collegekankaasta valmistetut paidat. Jos koko on nafti tai juuri istuva niin tuollaista ei saa vauvan päälle kovinkaan helposti.
Venekaulukselliset (?) bodyt; kaula-aukko on kaikissa tuollaisissa ollut meillä ihan liian iso, liikaa paljasta ihoa jää näkyville.

3) Itkevä esikoinen puettiin useimmiten sylissä, lunkimpi kakkonen hoituu parhaiten hoitopöydällä :)
 
"äippä"
1. Minkälaiset vaatteet toimivat kokemuksesi mukaan parhaiten ihan pienellä, entä vähän isommalla vauvalla, miksi? (vinkki voi koskea esim. materiaaleja, tiettyä vaatemallia tai -kappaletta, mekanismia, hankintapaikkaa jne.)

Ihan pienellä vauvalla tärkeintä oli se, että vaate oli oikean kokoinen. Pientä vauvaa on vaikea käsitellä ylisuurissa vaatteissa, nostaessa vaatteet luisuu ja vaikea hahmottaa missä esim. vauvan kainalo siinä vaatemytyssä on. Tärkeää oli myös se, että vaatteessa ei ollut vetoketjuja tai nappeja jotka olisivat hanganneet vauvan ihoa esim. kaulapoimusta tai selän alla. Saumat ja pesulaput myös mahdollisimman pieniä ja pehmeitä. Tykkäsin käytössä esim. kietaisubodyista ja leveäresorisista velourhousuista. Liikkumaan opettelevalla vauvalla taas ei saanut vvatsan puolella olla vetoketjuja tai taskuja, koska ne tuntuvat epämiellyttäviltä, eivätkä innosta liikkumaan. Lahkeista napitettavat vaatteet ovat käteviä ihan pienellä, jolta vaippaa vaihdetaan usein, mutta kun pottaharjoittelut alkaa, niin auki roikkuvat puntit ovat tiellä.

2. Minkälaiset vauvanvaatteet eivät toimi/eivät toimineet käytössä, miksi?

Esim. napilliset farkut eivät vaan yksinkertaisesti ole vauvan jalkaan sopivat, eivätkä muutenkaan housut, joissa vyötäröllä ei ole resoria/leveää kuminauhaa. Myös vaatteet, joissa oli paljon pieniä nappeja koin hankaliksi. Mies vihasi napitettavia kietaisubodeja, koska ei tajunnut mikä nappi kuuluu minnekkin, paremmin suosiossa olivat ns. kirjekuorikauluksella olevat bodyt, joissa napit oli vaan haaroissa, mutta pääntie silti riittävän joustava.

3. Miten vauvan pukeminen onnistui kätevimmin? (pukemispaikka, pukemistapa, pukemisjärjestys, itkevän vauvan pukemisesta selviytyminen jne.)?

Parhaiten vauvan saa puettua sylissä niin, että itse istuu ja pitää vauvaa reisien päällä.
 
"MiMeira"
Hei,

teemme Kaksplussaan juttua vauvan pukemisesta ja kaipaisimme kokemuksianne seuraavista aiheista:
1. Minkälaiset vaatteet toimivat kokemuksesi mukaan parhaiten ihan pienellä, entä vähän isommalla vauvalla, miksi? (vinkki voi koskea esim. materiaaleja, tiettyä vaatemallia tai -kappaletta, mekanismia, hankintapaikkaa jne.)
2. Minkälaiset vauvanvaatteet eivät toimi/eivät toimineet käytössä, miksi?
3. Miten vauvan pukeminen onnistui kätevimmin? (pukemispaikka, pukemistapa, pukemisjärjestys, itkevän vauvan pukemisesta selviytyminen jne.)?

Kaksplus
Kietaisubodyt kivoja ihan vastasyntyneiden kanssa, mutta muutenkin bodyt ihan ykkösiä. Muiden asujen kanssa pidän lyhythihaista/hiatontabodya alla ja sitten paita-housut yhdistelmä. Meillä kaikki potkupuvut ja puolipotkarit ovat olleet turhia, esikoisella oli pitkä selkä, jolloin jos se mitta oli ok, oli punttia liikaa. Ja nuorin inhoaa niitä jalkaosia, liikuttelee varpaitaan koko ajan pois sieltä "pussista", joten niistä luovuttu heti.
Esikoista sai pukea vaikka miten, hoitopöydällä jne, ei ongelmia. Tämä nuorin on sitten toista maata... Huutaa kun riivatti sen hetken kun puetaan ja vaippaa vaihdetaan. Muuten ei haittaa mut jos selälleen kellautetaan niin huhhei huutoa.
 
1. Meillä on kaksikiloisina keskosina syntyneet kaksoset, joiden pukemisen piti alusta asti sujua mahdollisimman nopeasti, jotta kehon lämpötila ei ehdi laskea eikä vauvan käsittelyyn kuluisi pitkiä aikoja. Kaikkein parhaiten toimivat kietaisubodyt! Napit tai sitomisnauhat, ei sen väliä, mutta kietaisumalli on tärkeää, jotta ei tarvitse pujottaa mitään pään ylitse. Lisäksi hihojen kannattaa ehdottomasti olla kääntöhihat, koska käsiin pitäisi muuten aina olla erikseen tumput. Jalkoihin potkuhousut tai puolipotkuhousut, kummat vaan käy, kunhan jalkaterät ovat umpinaiset, ettei tarvi laittaa sukkia (putoavata AINA). Päälle sitten tarvittaessa vielä esim. toiset potkuhousut tai potkupuku. Ulos mentäessä toppapussi tai -puku hupulla, mieluiten kääntöhihat tai umpinaiset hihat. Jalkoihin toppatöppöset, ja käsiin toppakinttaat, joissa on vetoketju sivulla eikä peukalonpaikkaa (nämä oli ihan mahtavat!).
Yöllä kaikkein kätevin on potkupuku, jossa mahdollisimman alas asti menevät napit, esim. toiseen jalkaterään asti, helpottaa ja nopeuttaa vaipanvaihtoa!

2. Hankalia ovat kaikki housut tai potkuhousut, joissa on avonaiset jalkaterät. Sukat tippuvat yksinkertaisesti joka kerta. Paita + housut -yhdistelmässä selkä jää aina paljaaksi kun vauva vähänkin kiemurtelee. Kovin tiukat päänyli pujotettavat bodyt saavat herkemmän vauvan huutamaan pää punaisena tikahtumaisillaan.

3. Kahden pienen vauvan (miksei yhdenkin itkevän!) pukemisen pitää tapahtua mahdollisimman nopeasti, joten koko ulkovaatekerta eli fleece-kankainen välihaalari, (kevyt)toppapuku, villasukat, toppatöppöset, toppakinttaat, aluslakki ja pipo ovat kaikki samassa kasassa käärittynä toppapukuun valmiina vaunukopassa. Kannan mytyn sohvalle tai lattialle, levitän niin että välihaalari on auki toppapuvun päällä, asetan vauvan siihen päälle ja alan pukea :) Näin ei tarvitse etsiä vaatteita eri paikoista ja miettiä, mitä vielä tarvitaan.
 
Ihan pienellä vauvalla on helppo käyttää toppahaalarin sijaan turvakaukaloon asennettavaa lämpöpussia. Vauvan voi laittaa sisävaatteissa koppaan ja vetoketju vain kiinni!! Pussi kestää kovaakin pakkasta. Pussin ansiosta vauvan kanssa lähteminen on nopeaa ja kun vain käväisee lämpimämmässä tilassa esim kaupassa, vetoketjua on helppo avata ettei vauva läkähdy! :) meillä toimii ainakin ja olen superkiitollinen toppapussin kekaijälle!
 
  • Tykkää
Reactions: Leenuliinukka
Vaatteet päälle!
Pikkuvauvalla mieluisimmat vaatteet olivat vain vähän pukemista vaativat: pitkähihaine body alle ja potkuhousut päälle. Kaikki mekot, kivat T-paidat ja muut "koristevaatteet" jäivät laatikon pohjalle, koska ei tosiaankaan tehnyt mieli pukea päälle mitään ylimääräistä.

Jos vaate ei kestänyt 60 asteen pesua, se ei ollut lastenvaate. Piste. Pikkuvauvat näyttävät kuvissa suloisilta ja puhtailta, mutta käytännössä puklut, pissat, kakat sun muut värittävät vauvan vaatekertoja päivittäin.

Pikkuvauvan pukeminen onnistui kätevimmin, kun kasasi koko vaatekerran ensin pinoon lattialle/sohvalle/sängylle ja sitten koitti suoriutua pukemisoperaatiosta mahdollisimman nopeasti. Pukeminen ei aina miellytä vauvoja, joten on ihan turha piinata hiiiiitaaaaiillla liikkeillä ja ylivarovaisella näpertelyllä. Reilusti vaatteet vain päälle, beibi syliin ja menoksi!
 

Yhteistyössä