Juhannusaatto
Aamupala
Muhkeat aamiaispannukakut
20-25 pientä pannukakkua
3 3/4 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
1 muna
1 prk (200) g kermaviiliä
2 dl maitoa
2 rkl voita
paistamiseen voita
Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Vatkaa toisessa kulhossa muna, kermaviili, maito ja voi. Sekoita kuivat aineet niiden joukkoon. Anna taikinan turvota mielellään n. tunti ennen paistamista. (Taikinan voi tehdä jo edellisenä iltana ja säilyttää jääkaapissa peitettynä.) Paista keskilämmöllä voilla haluamasi kokoisia, paksuhkoja lettuja. Tarjoa esim. marjojen kanssa. Lisäksi voit tarjota aamupalalla kahvia, teetä, kaakaota, leipää, kiisseliä yms.
Lounas
Kasvisvaihtoehto
Tomaatti-linssikeitto
6 annosta
1 rkl voita
1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
10 dl vettä
2 dl punaisia linssejä
1 1/2 kasvisliemikuutiota
1 tlk (400-500 g) tomaattimurskaa
1 tlk (n. 400 g) valkoisia säilykepapuja
1 prk (200 g) Valio fraîchea (välimeren maut)
Sulata voi kattilassa. Kuullota siinä hienonnettu sipuli ja puristetut valkosipulin kynnet. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kasvisliemikuutiot ja lävikössä juoksevalla vedellä huuhdotut linssit. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä n. 15 min. Lisää tomaattimurska ja valutetut pavut. Jatka hauduttamista n 25 min. Lisää fraîche, kuumenna ja tarkista maku.
Liharuokavaihtoehto
Jauheliha-sienipihvit
8-10 kpl
400 g paistijauhelihaa
1 tl suolaa
1 tl pippurisekoitusta
1 muna
1/ prk (1 dl) ruokakermaa
1/2 dl korppujauhoja
2-3 dl esikäsiteltyjä metsäsieniä
1 sipuli
1 rkl voita
Jogurtti-kapriskastike
1 prk (200 g) ruokajogurttia
2 rkl kaprista
1/2 tl rakuunaa
1 tl sokeria
Esikäsittele sient ja hienonna ne. (Jos suolasieniä, kiehauta suola pois.) Sekoita jauhelihaan mausteet, muna, kerma ja korppujauhot. Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Paista sienet ja sipuli pannulla voissa. Yhdistä seos jauhelihataikinaan. Muotoile taikinasta pihvejä. Paista ne pannulla tai uunipellillä leivinpaperin päällä 250 asteessa n. 15 min. Sekoita kastikkeen aineet. Tarjoa pihvejä kastikkeen, perunamuusin ja puolukkasurvoksen kanssa.
Kalavaihtoehto
Viikonlopun kalasalaatti
6 annosta
300 g kylmäsavulohta
n. 6 kpl (400 g) perunaa keitettynä
n. 3 kpl (200 g) porkkanaa keitettynä
2 dl vihreitä papuja keitettynä
4 kananmunaa
1/2 punasipulia renkaina
2 dl oliiveja
1 dl basilikaa
1 ruukkusalaatti
Kastike
5 rkl öljyä
2 rkl sitruunamehua
1 tl sinappia
1/8 tl mustapippuria
1/8 tl suolaa
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
Pese ja keitä perunat ja porkkanat kypsiksi. Keitä kananmunia 7 minuuttia. Jäähdytä kaikki. Kuori ja viipaloi perunat ja porkkanat. Paloittele kananmuna. Kuori ja viipaloi punasipuli. Paloittele kylmäsavulohi. Asettele salaatti tarjolle. Revi pohjalle salaatinlehtiä, nostele sekaisin perunoita, porkkanoita, papuja, kalapaloja, kananmunaa, punasipulia, oliiveja ja basilikaa. Sekoita salaatinkastike ja tarjoile kalasalaatin kanssa.
Päiväkahvi
Kesäinen mansikka-raparperitorttu
8 annosta
400 g valmista murotaikinaa
Täyte:
1 tlk (250 g) maitorahkaa
1 kananmunaa
1 dl vispikermaa
3/4 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
2 rkl appelsiinimarmeladia
1 dl mantelilastuja
n. 8 dl raparperipaloja
5 dl mansikoita
Pinnalle mantelilastuja.
Sulata murotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Voitele 23x30 cm kokoinen vuoka, esim. Teema-vuoka. Taputtele sulanut taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita keskenään rahka, muna, kerma, sokeri ja vanilliinisokeri. Lisää joukkoon vielä appelsiinimarmeladi ja mantelilastut.. Levitä vuokaan raparperinpalat ja mansikat. Kaada päälle rahkaseos ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista 200 asteessa alimmalla tasolla noin 35 minuuttia.
Päivällinen
Grillaamaan! Grilliin voit koota kaikkea seuraavaa niin kasvis-, kala- kuin lihasyöjillekin. Jos sää ei salli grillaamista, ruoat voi valmistaa sisällä uunissa.
Lämpimät kasvis-juustonyytit
5 annosta
2 pussia (á 300 g) kruunukasviksia tai nuppuvihanneksia
pala purjoa tai nippu kesäsipulia
1/2 tl suolaa
1/2 pak (125 g) maustettua sulatejuustoa
1 dl ruokakermaa
Koristeluun persiljaa
Hienonna purjo tai kesäsipulit. Kuutioi juusto. Leikkaa viisi reilua folio- ja leivinpaperipalaa. Aseta leivinpaperipalat folioiden päälle. Lisää vihannekset kerroksittain, ripoita väleihin suolaa. Lisää juustokuutiot. Lorauta nyytteihin sulkemisvaiheessa kerma. Hauduta grillissä, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää koristeeksi pinnalle nyyttien avaamisen jälkeen hienonnettua persiljaa.
Liha-, kana- ja kalavaihtoehto
Voit grillata kaupan valmiiksi marinoituja lihoja kokonaisina tai koota niistä vartaita.
Vartaat
Vartaisiin voit laittaa esim. erilaisia juustoja, kasviksia, vihanneksia, lihapaloja. Esim. mozzarella, kirsikkatomaatit, maissisiivuja, paprika, herkkusieniä, sipulia. Mausta vartaat ripottelemalla päälle suolaa ja mustapippuria ja pirskottamalla vartaiden päälle hieman esim. oliiviöljyä.
Kurkku-fetasalaatti
6 annosta
1 kurkku
1 pussi (200g) pakasteherneitä
1/2 dl tilliä hienonnettuna
1 pak (180 g) fetakuutioita
1 ruukku jääsalaattia
Kastike
1 prk (200 g) kermaviiliä
mustapippuria myllystä
1/2 rkl sinappia
1 tl sokeria
2 tl sitruunamehua
ripaus suolaa
1/2 dl hienonnettua tilliä
Kuutioi kurkku. Yhdistä sulaneet herneet ja tilli keskenään. Valuta feta. Revi huuhdottu, valutettu salaatti tarjoiluastiaan kerroksittain muiden aineiden kanssa. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja tarjoa erikseen salaatin kanssa.
Iltapala
Salami-juustocrostinit
n. 40 kpl
1 patonki
n. 1/2 prk (250 g) yrttimaustettua tomaattimurskaa
1/2 pak (75 g) pepperonikestomakkaraa viipaleina
1 ruukku basilikaa
1-2 pak (200-400 g) mozzarellaa viipaleina
mustapippuria myllystä
Leikkaa patonki 1 cm:n viipaleiksi. Lado ne leivinpaperille pellille. Paahda 250 asteessa 2-3 min eli kunnesviipaleet ovat saaneet hiukan väriä. Levitä tomaattimurska patonkiviipaleille. Laita päälle pepperoniviipale ja basilikan lehti. Nosta päällimmäiseksi kokonainen tai puolitettu mozzarellaviipale. Rouhi päälle mustapippuria. Kuumenna 1-2 min. grillivastuksen alla tai ylälämmöllä uunissa 250 asteessa, kunnes juusto pehmiää. Tarjoa hiukan jäähtyneenä juoman kanssa.
Juhannuspäivä
Aamupala
Bagelit
bageleita eli vesirinkeleitä tarvittava määrä (1 per henkilö)
tuorejuustoa
salaatinlehtiä
lihaleikkeleitä tai graavilohta tai kasviksia
tuoretta tilliä
Halkaise vesirinkelit ja voitele tuorejuustolla. Täytä valitsemillasi aineksilla. Tarjoile esim. maitokahvin kanssa.
Lounas
Juhannuskeitto eli punainen hera
Juhannuskeittoa voi jossakin ostaa valmiina torilta, mutta voit keittää sen myös itse. Aloita keittäminen niin aikaisin kuin mahdollista, esim. 12 tuntia ennen syömistä.
5 l punaista maitoa (siis rasvaista maitoa)
1 rkl juustonjuoksutinta
sokeria
suolaa
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi kattilassa. Lisää juustonjuoksutin ja sekoita hyvin. Säädä lä,pö miedolle. Laita kansi kattilan päälle ja odota niin kauan, että juusto menee kokkareiseksi (n. 10 min.) Sekoita ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä niin kauan, että keitto alkaa punertamaan. Älä polta pohjaan. Lisää lopuksi maun mukaan hieman sokeria ja suolaa.
Päivällinen
Uudet perunat vihreässä kastikkeessa
n. 1 l keittetyjä uusia perunoita
tillinvarsia
noin 1/2 tl suolaa
Kastike:
1 nippu varhaissipulia varsineen
1 dl maitoa
200 g sulatejuustoa
noin ½ dl hienonnettua tilliä
muutama kierros valkopippuria myllystä
noin 1/4 tl suolaa
Keitä pienehköt perunat lähes kypsiksi tillillä ja suolalla maustetussa vedessä.
Kaada vesi pois ja anna perunoiden kypsyä ja kuivahtaa kannen alla. Hienonna sipulit ja leikkaa sipulin varret ohuiksi viipaleiksi. Kuullota sipulisilppua öljyssä miedolla lämmöllä hetki. Lisää sipulin varret ja anna niiden pehmentyä hetki. Lisää maito ja sulatejuusto ja sekoita kunnes juusto on sulanut ja seos on tasaista. Mausta tillillä, valkopippurilla ja suolalla. Jos kastike on liian paksua, lisää tilkka maitoa. Sekoita lopuksi joukkoon keitetyt uudet perunat. Voit tarjota halutessasi kastikkeen myös erikseen.
Voit tarjoilla lisäksi kalaa tai lihaa. Esimerkiksi sillit ovat hyviä uusien perunoiden kanssa.
Päiväkahvi
Juhlava mansikkakakku
20 annosta
Kakkupohja:
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
1 dl appelsiinitäysmehua
Mansikkatäyte:
500 g mansikoita
1/2 dl vettä
250 g hillosokeria
Vaniljakastike:
2 dl maitoa
2 dl kermaa
1/4 dl sokeria
1/2 dl maissitärkkelystä
2 munankeltuaista
2 tl vanilliinisokeria
3 rkl appelsiinimarmeladia
Pinnalle ja koristeeksi:
4 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1/2 - 1 l tuoreita mansikoita
Voitele ja korppujauhota 3 l:n kakkuvuoka. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos sihdin läpi taikinaan nopeasti sekoittaen. Kaada kakkutaikina vuokaan ja paista 175 asteessa alimmalla tasolla noin 30 min. Tarkista kakun kypsyys. Kumoa kakku leivinpaperille ja anna jäähtyä. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaa (siivuta). Mittaa täytteen mansikat ja vesi kattilaan. Kuumenna, kunnes marjat höyryävät. Kaada joukkoon hillosokeri koko ajan sekoittaen. Keitä 10 min. rauhallisesti sekoittaen. Jäähdytä. Vaniljakastiketta varten mittaa kattilaan maito, kerma, sokeri, maissitärkkelys ja keltuaiset. Kuumenna ja sekoita huolellisesti, kunnes kastike kiehahtaa. Jäähdytä. Mausta vanilliinisokerilla ja marmeladilla. Kostuta kakkulevyt niin, että kostutat alinta alinta vähiten. Levitä pohjalevylle mansikkahilloa ja vaniljakastiketta. Täytä toinen väli samoin. Jätä noin 2 dl mansikkahilloa myös kakun päälle. Pane kakku hetkeksi kevyen painon alle. Vaahdota kerma ja mausta sokerilla ja vanilliinisokerilla. Sivele kansilevy päältä mansikkahillolla ja levitä päälle mansikat. Pursota kermavaahto reunoille koristeeksi. Säilytä jääkaapissa tarjoamiseen asti.
Iltapala
Muurinpohjaletut
20 kpl
2 dl ohrajauhoja
1, 5 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1 1/2 tl suolaa
1 l punaista maitoa
margariinia tai voita paistamiseen
Vatkaa jauhot, munat ja suola kylmään maitoon. Anna taikinan turvota mielellään pari tuntia. Paista siitä muurinpohjapannussa mahdollisimman ohuita, suuria räiskäleitä. Tarjoa makeiden tai suolaisten lisäkkeiden kanssa joko pääruokana tai jälkiruokana. Sopivia suolaisia lisäkkeitä ovat esimerkiksi tahnat, salaatit ja sienimuhennos.
(Ohjeet olen koonnut Kodin ruokavuosi-vihkosista, Yhteishyvän Ruoka-lehdestä, internetistä, K-ruokakaupat ohjelehtisistä.)
Aamupala
Muhkeat aamiaispannukakut
20-25 pientä pannukakkua
3 3/4 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
1 muna
1 prk (200) g kermaviiliä
2 dl maitoa
2 rkl voita
paistamiseen voita
Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Vatkaa toisessa kulhossa muna, kermaviili, maito ja voi. Sekoita kuivat aineet niiden joukkoon. Anna taikinan turvota mielellään n. tunti ennen paistamista. (Taikinan voi tehdä jo edellisenä iltana ja säilyttää jääkaapissa peitettynä.) Paista keskilämmöllä voilla haluamasi kokoisia, paksuhkoja lettuja. Tarjoa esim. marjojen kanssa. Lisäksi voit tarjota aamupalalla kahvia, teetä, kaakaota, leipää, kiisseliä yms.
Lounas
Kasvisvaihtoehto
Tomaatti-linssikeitto
6 annosta
1 rkl voita
1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
10 dl vettä
2 dl punaisia linssejä
1 1/2 kasvisliemikuutiota
1 tlk (400-500 g) tomaattimurskaa
1 tlk (n. 400 g) valkoisia säilykepapuja
1 prk (200 g) Valio fraîchea (välimeren maut)
Sulata voi kattilassa. Kuullota siinä hienonnettu sipuli ja puristetut valkosipulin kynnet. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kasvisliemikuutiot ja lävikössä juoksevalla vedellä huuhdotut linssit. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä n. 15 min. Lisää tomaattimurska ja valutetut pavut. Jatka hauduttamista n 25 min. Lisää fraîche, kuumenna ja tarkista maku.
Liharuokavaihtoehto
Jauheliha-sienipihvit
8-10 kpl
400 g paistijauhelihaa
1 tl suolaa
1 tl pippurisekoitusta
1 muna
1/ prk (1 dl) ruokakermaa
1/2 dl korppujauhoja
2-3 dl esikäsiteltyjä metsäsieniä
1 sipuli
1 rkl voita
Jogurtti-kapriskastike
1 prk (200 g) ruokajogurttia
2 rkl kaprista
1/2 tl rakuunaa
1 tl sokeria
Esikäsittele sient ja hienonna ne. (Jos suolasieniä, kiehauta suola pois.) Sekoita jauhelihaan mausteet, muna, kerma ja korppujauhot. Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Paista sienet ja sipuli pannulla voissa. Yhdistä seos jauhelihataikinaan. Muotoile taikinasta pihvejä. Paista ne pannulla tai uunipellillä leivinpaperin päällä 250 asteessa n. 15 min. Sekoita kastikkeen aineet. Tarjoa pihvejä kastikkeen, perunamuusin ja puolukkasurvoksen kanssa.
Kalavaihtoehto
Viikonlopun kalasalaatti
6 annosta
300 g kylmäsavulohta
n. 6 kpl (400 g) perunaa keitettynä
n. 3 kpl (200 g) porkkanaa keitettynä
2 dl vihreitä papuja keitettynä
4 kananmunaa
1/2 punasipulia renkaina
2 dl oliiveja
1 dl basilikaa
1 ruukkusalaatti
Kastike
5 rkl öljyä
2 rkl sitruunamehua
1 tl sinappia
1/8 tl mustapippuria
1/8 tl suolaa
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
Pese ja keitä perunat ja porkkanat kypsiksi. Keitä kananmunia 7 minuuttia. Jäähdytä kaikki. Kuori ja viipaloi perunat ja porkkanat. Paloittele kananmuna. Kuori ja viipaloi punasipuli. Paloittele kylmäsavulohi. Asettele salaatti tarjolle. Revi pohjalle salaatinlehtiä, nostele sekaisin perunoita, porkkanoita, papuja, kalapaloja, kananmunaa, punasipulia, oliiveja ja basilikaa. Sekoita salaatinkastike ja tarjoile kalasalaatin kanssa.
Päiväkahvi
Kesäinen mansikka-raparperitorttu
8 annosta
400 g valmista murotaikinaa
Täyte:
1 tlk (250 g) maitorahkaa
1 kananmunaa
1 dl vispikermaa
3/4 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
2 rkl appelsiinimarmeladia
1 dl mantelilastuja
n. 8 dl raparperipaloja
5 dl mansikoita
Pinnalle mantelilastuja.
Sulata murotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Voitele 23x30 cm kokoinen vuoka, esim. Teema-vuoka. Taputtele sulanut taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita keskenään rahka, muna, kerma, sokeri ja vanilliinisokeri. Lisää joukkoon vielä appelsiinimarmeladi ja mantelilastut.. Levitä vuokaan raparperinpalat ja mansikat. Kaada päälle rahkaseos ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista 200 asteessa alimmalla tasolla noin 35 minuuttia.
Päivällinen
Grillaamaan! Grilliin voit koota kaikkea seuraavaa niin kasvis-, kala- kuin lihasyöjillekin. Jos sää ei salli grillaamista, ruoat voi valmistaa sisällä uunissa.
Lämpimät kasvis-juustonyytit
5 annosta
2 pussia (á 300 g) kruunukasviksia tai nuppuvihanneksia
pala purjoa tai nippu kesäsipulia
1/2 tl suolaa
1/2 pak (125 g) maustettua sulatejuustoa
1 dl ruokakermaa
Koristeluun persiljaa
Hienonna purjo tai kesäsipulit. Kuutioi juusto. Leikkaa viisi reilua folio- ja leivinpaperipalaa. Aseta leivinpaperipalat folioiden päälle. Lisää vihannekset kerroksittain, ripoita väleihin suolaa. Lisää juustokuutiot. Lorauta nyytteihin sulkemisvaiheessa kerma. Hauduta grillissä, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää koristeeksi pinnalle nyyttien avaamisen jälkeen hienonnettua persiljaa.
Liha-, kana- ja kalavaihtoehto
Voit grillata kaupan valmiiksi marinoituja lihoja kokonaisina tai koota niistä vartaita.
Vartaat
Vartaisiin voit laittaa esim. erilaisia juustoja, kasviksia, vihanneksia, lihapaloja. Esim. mozzarella, kirsikkatomaatit, maissisiivuja, paprika, herkkusieniä, sipulia. Mausta vartaat ripottelemalla päälle suolaa ja mustapippuria ja pirskottamalla vartaiden päälle hieman esim. oliiviöljyä.
Kurkku-fetasalaatti
6 annosta
1 kurkku
1 pussi (200g) pakasteherneitä
1/2 dl tilliä hienonnettuna
1 pak (180 g) fetakuutioita
1 ruukku jääsalaattia
Kastike
1 prk (200 g) kermaviiliä
mustapippuria myllystä
1/2 rkl sinappia
1 tl sokeria
2 tl sitruunamehua
ripaus suolaa
1/2 dl hienonnettua tilliä
Kuutioi kurkku. Yhdistä sulaneet herneet ja tilli keskenään. Valuta feta. Revi huuhdottu, valutettu salaatti tarjoiluastiaan kerroksittain muiden aineiden kanssa. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja tarjoa erikseen salaatin kanssa.
Iltapala
Salami-juustocrostinit
n. 40 kpl
1 patonki
n. 1/2 prk (250 g) yrttimaustettua tomaattimurskaa
1/2 pak (75 g) pepperonikestomakkaraa viipaleina
1 ruukku basilikaa
1-2 pak (200-400 g) mozzarellaa viipaleina
mustapippuria myllystä
Leikkaa patonki 1 cm:n viipaleiksi. Lado ne leivinpaperille pellille. Paahda 250 asteessa 2-3 min eli kunnesviipaleet ovat saaneet hiukan väriä. Levitä tomaattimurska patonkiviipaleille. Laita päälle pepperoniviipale ja basilikan lehti. Nosta päällimmäiseksi kokonainen tai puolitettu mozzarellaviipale. Rouhi päälle mustapippuria. Kuumenna 1-2 min. grillivastuksen alla tai ylälämmöllä uunissa 250 asteessa, kunnes juusto pehmiää. Tarjoa hiukan jäähtyneenä juoman kanssa.
Juhannuspäivä
Aamupala
Bagelit
bageleita eli vesirinkeleitä tarvittava määrä (1 per henkilö)
tuorejuustoa
salaatinlehtiä
lihaleikkeleitä tai graavilohta tai kasviksia
tuoretta tilliä
Halkaise vesirinkelit ja voitele tuorejuustolla. Täytä valitsemillasi aineksilla. Tarjoile esim. maitokahvin kanssa.
Lounas
Juhannuskeitto eli punainen hera
Juhannuskeittoa voi jossakin ostaa valmiina torilta, mutta voit keittää sen myös itse. Aloita keittäminen niin aikaisin kuin mahdollista, esim. 12 tuntia ennen syömistä.
5 l punaista maitoa (siis rasvaista maitoa)
1 rkl juustonjuoksutinta
sokeria
suolaa
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi kattilassa. Lisää juustonjuoksutin ja sekoita hyvin. Säädä lä,pö miedolle. Laita kansi kattilan päälle ja odota niin kauan, että juusto menee kokkareiseksi (n. 10 min.) Sekoita ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä niin kauan, että keitto alkaa punertamaan. Älä polta pohjaan. Lisää lopuksi maun mukaan hieman sokeria ja suolaa.
Päivällinen
Uudet perunat vihreässä kastikkeessa
n. 1 l keittetyjä uusia perunoita
tillinvarsia
noin 1/2 tl suolaa
Kastike:
1 nippu varhaissipulia varsineen
1 dl maitoa
200 g sulatejuustoa
noin ½ dl hienonnettua tilliä
muutama kierros valkopippuria myllystä
noin 1/4 tl suolaa
Keitä pienehköt perunat lähes kypsiksi tillillä ja suolalla maustetussa vedessä.
Kaada vesi pois ja anna perunoiden kypsyä ja kuivahtaa kannen alla. Hienonna sipulit ja leikkaa sipulin varret ohuiksi viipaleiksi. Kuullota sipulisilppua öljyssä miedolla lämmöllä hetki. Lisää sipulin varret ja anna niiden pehmentyä hetki. Lisää maito ja sulatejuusto ja sekoita kunnes juusto on sulanut ja seos on tasaista. Mausta tillillä, valkopippurilla ja suolalla. Jos kastike on liian paksua, lisää tilkka maitoa. Sekoita lopuksi joukkoon keitetyt uudet perunat. Voit tarjota halutessasi kastikkeen myös erikseen.
Voit tarjoilla lisäksi kalaa tai lihaa. Esimerkiksi sillit ovat hyviä uusien perunoiden kanssa.
Päiväkahvi
Juhlava mansikkakakku
20 annosta
Kakkupohja:
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
1 dl appelsiinitäysmehua
Mansikkatäyte:
500 g mansikoita
1/2 dl vettä
250 g hillosokeria
Vaniljakastike:
2 dl maitoa
2 dl kermaa
1/4 dl sokeria
1/2 dl maissitärkkelystä
2 munankeltuaista
2 tl vanilliinisokeria
3 rkl appelsiinimarmeladia
Pinnalle ja koristeeksi:
4 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1/2 - 1 l tuoreita mansikoita
Voitele ja korppujauhota 3 l:n kakkuvuoka. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos sihdin läpi taikinaan nopeasti sekoittaen. Kaada kakkutaikina vuokaan ja paista 175 asteessa alimmalla tasolla noin 30 min. Tarkista kakun kypsyys. Kumoa kakku leivinpaperille ja anna jäähtyä. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaa (siivuta). Mittaa täytteen mansikat ja vesi kattilaan. Kuumenna, kunnes marjat höyryävät. Kaada joukkoon hillosokeri koko ajan sekoittaen. Keitä 10 min. rauhallisesti sekoittaen. Jäähdytä. Vaniljakastiketta varten mittaa kattilaan maito, kerma, sokeri, maissitärkkelys ja keltuaiset. Kuumenna ja sekoita huolellisesti, kunnes kastike kiehahtaa. Jäähdytä. Mausta vanilliinisokerilla ja marmeladilla. Kostuta kakkulevyt niin, että kostutat alinta alinta vähiten. Levitä pohjalevylle mansikkahilloa ja vaniljakastiketta. Täytä toinen väli samoin. Jätä noin 2 dl mansikkahilloa myös kakun päälle. Pane kakku hetkeksi kevyen painon alle. Vaahdota kerma ja mausta sokerilla ja vanilliinisokerilla. Sivele kansilevy päältä mansikkahillolla ja levitä päälle mansikat. Pursota kermavaahto reunoille koristeeksi. Säilytä jääkaapissa tarjoamiseen asti.
Iltapala
Muurinpohjaletut
20 kpl
2 dl ohrajauhoja
1, 5 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1 1/2 tl suolaa
1 l punaista maitoa
margariinia tai voita paistamiseen
Vatkaa jauhot, munat ja suola kylmään maitoon. Anna taikinan turvota mielellään pari tuntia. Paista siitä muurinpohjapannussa mahdollisimman ohuita, suuria räiskäleitä. Tarjoa makeiden tai suolaisten lisäkkeiden kanssa joko pääruokana tai jälkiruokana. Sopivia suolaisia lisäkkeitä ovat esimerkiksi tahnat, salaatit ja sienimuhennos.
(Ohjeet olen koonnut Kodin ruokavuosi-vihkosista, Yhteishyvän Ruoka-lehdestä, internetistä, K-ruokakaupat ohjelehtisistä.)