Tarkottaako psykosomaattisuus sitä, että..

  • Viestiketjun aloittaja Kysymys
  • Ensimmäinen viesti
Non compos mentis
Ei nyt ihan niinkään. Ehkä enempi sitä, että holistisesti ajatellen ihmistä ei voi jakaa osiin nimeltä keho ja mieli, vaan nämä ovat toisistaan erottamattomat osat. Näin ollen henkilö voi olla kipupotilas, vaikka kehon fyysinen näkyvä ja tunnusteltava vamma olisikin hoidettu näennäisesti kuntoon. Kipu on todellinen, ei mielen kehittämä harha, mikä taas olisi mielenterveydellinen ongelma.
 
---
Kyllä voi olla oikeasti sairas.. eli esim. stressi oireilee vaikka mahakipuna tai päänsärkynä, kivut siis todellisia, vaikkei niille mitään fyysistä selitystä löydetä.
 
konversiohäiriö
Ei eroa välttämättä muuten, kuin että oireet eivät vaurioita elimistöä mitenkään. Hoidetaan usein mielialalääkkeillä, terapialla ja stressin vähentämisellä. Usein jo tieto siitä ettei elimellistä vikaa ole, helpottaa potilasta. Usein vaikeissa tapauksissa on taustalla traumaattisia kokemuksia. Potilas ei siis mitenkään teeskentele oireita (usein ei meinaa aluksi uskoa, että on tutkittu kunnolla, vaan tahtoo toisen mielipiteen jos selittävää elimellistä syytä ei löydy).
 
Kysymys
Sama henkilöhän voi olla sekä "oikeasti" sairas, mutta myös psykosomaattisesti sairas. Siinähän saattaa käydä ja on varmasti käynytki, että monet vakavienkin sairauksien epämääräiset oireet laitetaan psykosomaattisuuden piikkiin.
 

Yhteistyössä