Tässä pari wienereiden ohjetta!
Wienerit
2 dl maitoa
1 muna
1/2 dl sokeria
1/4 tl suolaa
2 rkl Kultasula-rypsiöljyä
1 ps Sunnuntai-kuivahiivaa
6 - 7 dl Sunnuntai-vehnäjauhoja
Kaaviloimiseen:
100 - 150 g Sunnuntai-margariinia
Täyte: paistonkestävää omena- tai vadelmamarmeladia
Koristeluun: sokerivesikuorrutetta
Ohje:
1. Mittaa kylmä neste kulhoon. Lisää muna, sokeri, öljy ja jauhot, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Älä vaivaa taikinaa, sekoita vain sen verran että aineet sekoittuvat.
2. Anna taikinan levätä viileässä 10-15 minuuttia.
3. Kauli taikina pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä hieman pehmeä margariini 2/3 taikinalevylle. Taita taikina kolmeen osaan, ensin rasvaton osa rasvalla peitetyn osan päälle. Anna taikinan levätä kylmässä 10-15 minuuttia.
3. Kauli taikina taas suorakaiteenmuotoiseksi levyksi ( n. 20 x 25cm) ja taita kolmeksi. Toista kauliminen ja taittelu 3-4 kertaa ja anna taikinan levätä kaulimisen välillä ja lopuksi jääkaapissa n. 15 minuuttia.
4. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
5. Kauli taikina 40 x 40cm suuruiseksi levyksi. Jaa levy 9 x 9 cm:n kokoisiksi neliöiksi. Käännä neliöiden kulmat keskelle. Nosta wienerit leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota liinan alla n. 30 minuuttia.
6. Voitele munalla ja laita neliöiden keskelle lusikallinen marmeladia.
7. Paista uunin keskitasossa noin 10-15 minuuttia. Koristele jäähtyneet wienerit kokerivesikuorrutteella.
Wienereiden perusohje
50 g hiivaa, 2½ dl kylmää maitoa, 1/2 tl suolaa, 3 rkl sokeria, 1 muna,
n. 500 g ( 7½ dl ) vehnäjauhoja
Kaavilointiin: 250 g voita tai margariinia, 2 rkl vehnäjauhoja.
1. Liuota hiiva kylmään maitoon ja lisää suola, sokeri, vatkattu muna ja puolet jauhoista. Sekoita tasaiseksi puukauhalla ja alusta sitten loput jauhot
vähän kerrallaan. Taikinan on oltava joustavaa, mutta melko löysää.
2. Kaaviloi taikina kevyesti jauhotetulla alustalla n. 40 x 40 cm:n levyksi.
Leikkaa kylmä voi yhtä suuriksi paloiksi taikinan pinnalle ja ripottele ohut kerros jauhoja voin päälle.
3. Käännä taikinan reunat sisäänpäin voin päälle joka puolelta siten että
voi tulee tavallaan pakettiin.
4. Kaaviloi taikinaa painellen halutun kokoiseksi. Kun voi alkaa näkyä,
taita levy uudelleen. Kaaviloi näin yhteensä 3-4 kertaa. Jäähdytä taikinaa
jokaisen kaavilointikerran jälkeen 10- 20 min.
5. Muotoile taikinasta wienereitä. Nosta ne leivinpaperilla päällystetyille kylmille pelleille. Kohota leivinliinan alla viileässä paikassa noin 20 min. Kypsennä ohjeen mukaan. Nosta valmiit wienerit varovasti pelliltä ja jäähdytä ristikolla
Vaniljakiisselin ohjeitakin olisi, mutten uskalla luvata niiden paistonkestävyyttä, laitan niitä kuitenkin.
Täyte / Vaniljakiisseli: 2 dl maitoa 2 rkl sokeria 1 rkl perunajauhoja 1 keltuainen 1 tl vanilliinisokeria ----- 75 g voita 1/2 dl toimusokeria Sekoita maito, sokeri, perunajauhot ja keltuainen kattilassa. Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli kiehahtaa. Anna jäähtyä välillä hämmentäen. Lisää vanilliinisokeri. Vaahdota pehmeä voi ja tomusokeri keskenään ja vatkaa seos vaniljakiisselin joukkoon.
vaniljakiisseli.
2 kpl keltuaisia
2 rkl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
3 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
Sekoita kaikki ainekset kattilaan ja laita liedelle. Kiehauta ylös koko ajan sekoittaen. Jäähdytä kiisseli.