Täi-tartunta :(

Löysin lapseltani täitä päästä. Siis onko totta että saivareet voivat säilyä elossa peräti viikon jossain vaatteissa tai muussa sellaisessa?! Miten hemmetissä sitä pääsee niistä eroon vaikka pesisikin suunnilleen kaikki petivaatteet, vaatteet yms.?! :headwall: Itse päätäihän kuolee jo vuorokaudessa parissa eli helppo nakki siihen verrattuna.. :/
 
Ostin apteekista jotain uutta täi tuotetta en nyt muista nimeä. Sitä laitettiin ja annettiin vaikuttaa tunti. Pesun jälkeen täi kammalla saivarit pois. Kampaamista tein vielä viikon ajan useita kertoja päivässä lapsille mutta onneksi saimme ne heti kuriin niin ei niitä sit enää tullut. Petivaatteet ja pipot ja kaiken mahdollisen pesin 60 ja sit kuivausrumpuun. Kannattaa olla huolelline sillä niistä pääsee. Kampaaminen täi kammalla on ehdoton ja se aine. KYsy apteekista sitä ainetta. Suhkutettava.
 
Apteekista ostamaan täishamppoota ja hiusten pesuun. Kotona liinavaatteet, petauspatjat, tyynyt, pipot, hiusponnarit (roskiin tai pesuun) kaikki mahdollinen mitä on käytetty pestä 60 asteessa (parituntia) tai pakkaseen.

Tässä artikkeli netistä..

Mikä avuksi, jos päässä
vilisee täitä?
Syksyisin päiväkodeissa ja kouluissa saattaa tavata kutsumattomia vieraita, nimittäin täi-loisia. Sinänsä epämiellyttävä otus on kuitenkin taltutettavissa huolellisella hoidolla. Täitä esiintyy ympäri vuoden, mutta piikki ajoittuu pipokauden alkuun syyskuulta marraskuulle. Lisäksi tartuntojen määrä vaihtelee vuosittain.

Opettajat ja terveydenhoitajat antavat kouluissa ennaltaehkäisevää tietoa täiden tarttumisesta. Kaulahuivit ja pipot on syytä säilyttää hihassa ja niitä ei kannata lainailla kavereiden kanssa, kuten ei myöskään hiusnauhoja tai -donitseja. Tavallisemmin täit kuitenkin tarttuvat suoraan päiden koskettaessa toisiaan, esimerkiksi lasten leikeissä. Mikäli ennaltaehkäisystä huolimatta täitä löytyy, kannattaa päiväkotiin tai kouluun ilmoittaa asiasta heti lisätartuntojen välttämiseksi.

Kouluissa täitartunnan ilmettyä myös tartunnan saaneen oppilaan luokkakaverit tarkastetaan ja annetaan hoito-ohjeet. Täitartunta voi olla oireeton, jolloin kutinaa ei esiinny. Luokkakavereiden olisi siis syytä hoitaa hiuksensa kertaalleen apteekista saatavalla täishampoolla. Kuitenkin turhia lääkehoitoja tulee välttää, sillä täit voivat kehittää resistenssiä pitkään käytetyille lääkkeille.

Apteekista saa asiantuntevaa apua sopivan shampoon valinnassa ja käytön suhteen. Shampoon lisäksi hoitoon on syytä liittää hiusten kampaaminen täikammalla sekä tilanteen seuranta tarkastamalla hiuspohja uudelleen noin kahden viikon kuluttua. Myös talouden muiden jäsenten hiukset on syytä hoitaa. Täisampoiden haittavaikutuksena saattaa esiintyä muun muassa ihon kutinaa. Raskauden ja imetyksen aikana käytöstä kannattaa neuvotella lääkärin kanssa, samoin aivan pienten lasten ollessa kyseessä.

Lääkehoidon jälkeen petivaatteet kannattaa pestä 60 C. Myös kuiva kuumuus (n. +80 C) ja pakkanen (n. -20 C) tuhoavat päätäin, esimerkiksi korvakuulokkeet voi pakastaa muovipussissa yön yli, jolloin päätäit ovat aamuun mennessä kuolleet.

Hiusten ja tekstiilien huolellinen hoito on ensiarvoisen tärkeää täiden nujertamisessa. Vanhakantaiset ajatukset täistä istuvat sitkeästi yhä tänäkin päivänä, kyse on kuitenkin tartuntataudista, ei hygienian puutteesta.

Täishampoot maksavat noin 60 - 70 markkaa merkistä riippuen.

Toimittaja
SARI KOSTET-KÄRKKÄINEN

 

Yhteistyössä