Suomen työttömyys noussut koronakriisivuoden 2020 kesän lukemiin

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Iltalehti - Pääkirjoitus: Työttömyys riivaa Suomea
Laaja työttömyys on lähes 15 prosenttia. Ruma lukema tuppaa jäämään pienelle huomiolle, kun keskustelu pyörii työvoimapulan ympärillä, kirjoittaa Iltalehden Mika Koskinen.

Työttömyys lisääntyi kesäkuussa kaikissa ammattiryhmissä


Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) sekä Tilastokeskus tarjosivat tiistaina kylmiä lukuja Suomen työmarkkinoiden kehityksestä. Työttömyys kasvaa edelleen, työllisten määrä vähenee, ja työllisyysaste laskee.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan Suomessa oli kesäkuussa 242 000 työtöntä. Se on 31 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysasteen trendi oli 8,2 prosenttia. Suunta on ollut ylöspäin viime vuoden maaliskuusta, jolloin luku oli 6,8 prosenttia.

TEM:n työllisyyskatsauksen mukaan kesäkuussa vailla työtä oli 293 328 henkeä. Se 10,9 prosenttia työvoimasta. Yli 50 000 työttömän ero tilastojen välillä tulee siitä, että Tilastokeskuksen käyttämät ehdot työttömäksi määrittämiselle ovat tiukemmat kuin TEM:n kriteerit.

Tilastokeskus laskee työlliseksi esimerkiksi henkilön, joka on tutkimusviikolla tehnyt työtä vähintään tunnin palkkaa tai yrittäjätuloa saadakseen tai on työskennellyt palkatta perheenjäsenen omistamassa yrityksessä tai maatilalla.

Siksi TEM:n luvut antavat realistisemman kuvan Suomen työmarkkinoista kuin Tilastokeskuksen tuottamat viralliset luvut. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksessa työllisen ja työttömän määrittely noudattaa YK:n työjärjestön ILO:n suosituksia ja Euroopan unionin asetuksia, jolloin se on kansainvälisesti vertailukelpoinen.

Todellisuudessa TEM:n työttömyysprosentti ei sekään kerro koko totuutta Suomen työmarkkinoista.

Kun TEM:n tilastoimien työttömien päälle lasketaan työvoimapoliittisissa palveluissa olevat, kuten esimerkiksi julkiselle ja yksityiselle sektorille työllistetyt, starttirahan saajat, työvoimakoulutuksessa tai kuntouttavassa työtoiminnassa olevat 105 982 henkeä, saadaan niin sanottu laaja työttömyys. Kesäkuussa laaja työttömyys oli 399 000 henkeä, 29 400 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Laaja työttömyys oli kesäkuussa 14,9 prosenttia työvoimasta. Luku on hälyttävän suuri, lähes kehitysmaatasoa. Ruma lukema tuppaa jäämään pienelle huomiolle, kun keskustelu pyörii työvoimapulan ympärillä.

Samalla kannattaa muistaa sekin, että ulkomaalaisten työttömyys on kasvanut Suomessa voimakkaasti
. TEM:n tilastot kertovat, että työttömistä työnhakijoista oli ulkomaiden kansalaisia 46 700, mikä on 7 100 enemmän kuin edellisen vuoden kesäkuussa.

Ulkomaalaisista työttömistä työnhakijoista oli EU/ETA-maiden kansalaisia kesäkuun lopussa 10 600, eli työttömyys koskettaa erityisesti kolmansista maista tulevia. Työttömyysaste ulkomaalaisilla on 17,8 prosenttia.
 
vierailija
Työllisyystilanteen heikkeneminen jatkui toisella vuosineljänneksellä
Suomen työllisyystilanteen heikkeneminen jatkui huhti-kesäkuussa eli vuoden toisella vuosineljänneksellä.

MTV UUTISET – STT

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan uusien avointen ilmoitettujen työpaikkojen määrä romahti vuodentakaisesta.

Yhä useampi työvoiman ulkopuolella

Työvoiman ulkopuolella oli huhti-kesäkuussa reilut 1,2 miljoonaa ihmistä, mikä oli 21 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Avointen työpaikkojen määrä sukelsi
Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin kesäkuussa lähes 24 000 eli melkein 38 000 vähemmän kuin viime vuoden kesäkuussa.

Avoinna olleiden työpaikkojen määrä taas yli puolittui kesäkuussa vuodentakaisesta. Kaikkiaan kesäkuussa oli avoinna 60 100 työpaikkaa, mikä on 63 700 vähemmän kuin vuosi sitten.
Ministeriön mukaan myös esimerkiksi lomautettujen, pitkäaikaistyöttömien sekä nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden määrät nousivat kesäkuussa.
 
vierailija
vierailija
Koronasta, koroista, inflaatiosta, sodista ja Kiinasta.
..paskasta ankeuttavasta politiikasta joka on vienyt tulevaisuudenuskon sekä luottamuksen ja pieni- sekä matalatuloisilta ostovoiman. Itse luotuun ja paskojen päätösten aiheuttamaan verotulojen alenemiseen lisätään lääkkeeksi uusia paskoja päätöksiä, ja tilanne menee entistä huonommaksi.
 
vierailija
Miksi kauhukabinetti ottaa Ruotsista mallia, kun siellä työttömyys oli keväällä EU-maiden kolmanneksi pahin, nyt Suomi on päässyt kolmanneksi Espanjan ja Kreikan jälkeen ja Ruotsi taitaa olla neljäntenä EU-työttömyydessä.
 

Yhteistyössä