Suomelle synkkä käänne – ”Huomattavan negatiivinen kehitys” talousmittarin historiassa, Etla kertoo Suomi ottaa takapakkia talouden kilpailukyvyssä

vierailija
Päivän OrpoPurra: Suomelle synkkä käänne – ”Huomattavan negatiivinen kehitys” talousmittarin historiassa, Etla kertoo
Suomi ottaa takapakkia talouden kilpailukyvyssä.

Suomen sijoitus on pudonnut ”peräti neljä sijaa alaspäin” Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) yhteistyökumppanin IMD:n tuoreessa kansainvälisessä kilpailukykyvertailussa, Etla kertoi keskiviikkona.

Suomi sijoittui vertailussa nyt sijalle 15 eli sijoitus aleni vuoden 2019 tasolle.

Suomen tämän vuoden sijoitusta heikensi erityisesti taloudellinen menestyminen, jossa vajosimme sijalle 50. Parannusta tuli ainoastaan kansainvälisessä kaupassa. Kaikissa muissa 18 osa-alueessa Suomen sijoitus heikkeni viime vuodesta, Etla kertoo tiedotteessaan.

”Sijoitus vertailussa voi toki heittelehtiä yksittäisinä vuosina, mutta Suomen aseman heikkeneminen kahdessa vuodessa yhteensä seitsemän sijaa on jo huomattavan negatiivinen kehitys indeksin historiassa”, arvioi Etlan tutkija Ville Kaitila.


OrpoPurran kauhukabinetin oikeistotuhopolitiikka on luultuakin haitallisempaa.
 
vierailija
...bkt, investoinnit ja työttömyysaste kehittyivät heikosti”, Etla kertoo.

Hetkinen? Tarkoitetaan varmaan työllisyysastetta. Työttömyys kyllä kehittyi hyvin reippaasti tämän huppuhallituksen ansiosta ja onnistuttiin tärvelemään työllisyys nollille.
 
vierailija
Toveri on Kokoomuksen pahin sotakiihkoilija, Aaltolan lisäksi, eikä paljon jälkeen jää Valtonen ja Häkkänenkään. Kyllä ymmärrän jälkeen päin miksi Kekkonen piti Kokoomuksen yli 20 vuotta poissa hallituksesta, syy oli nimenomaan ulkopoliittinen. Hyvä olisi tänäkin päivänä, että ulkopolitiikan johto olisi muilla kuin Kokoomuksella, ei seuraa hyvää Suomelle kokoomuslaisten ulkopolitiikasta.
 
vierailija
Oikeisto: Marin-täti tuu pyyhkiin, meillä tuli jo kakka

Tosi kova talousoikeistolainen toteaa:

"Marinin hallitus ei todellakaan varautunut mihinkään , paitsi"
- vahvisti puolustusvoimia ehkä eniten sitten toisen maailmansodan
- liitti Suomen Natoon
- lisäsi poliisien määrää ja rahoitusta
- laati rajalain, jolla raja-asemat suljettiin
- vahvisti omavaraisuutta tukemalla ennätyksellisesti maataloutta
- antoi turvetuotannon jatkua varmistaakseen energiahuollon
- nosti energiaomavaraisuutta lisäämällä uusiutuvaa energiaa
- esti työvoiman ja osaamisen rapautumisen nostamalla työllisyysastetta
- paransi koulutusta


Nykyinen oikeiston paksumahojen ihannehallitus taas on:
- tuota ööö... siis... sehän on... laatinut rasisminvastaisen ohjelman ja erottanut pari ministeriään

Suunnitteilla on vielä:
- lopettaa turvetuotanto kokonaan
- lopettaa turkistuotanto
- tyhmistää kansa ja varmistaa kilpailukyvyttömyys teknistyvässä maailmassa laskemalla oppivelvoitetta
- tuottaa vielä lisää työttömiä
- ja sen jälkeen kurjistaa heidät toivottomaan tilaan

Hallitus on toki jo saanut aikaan laman ja ennätystyöttömyyden sekä tiputtanut maamme kilpailukykyä muutamilla pykälillä.

Jos Venäjällä olisi suomalainen paksumaha-oikeisto, se olisi jo hävinnyt Ukrainassa.

Osaako muuten kukaan kertoa, miksi saksalaisen kuninkaan valitsemiseksi perustettu puolue on edelleen olemassa vuonna 2024 ja on vieläpä pääministeripuolue maassa, joka on täysin tasavalta? Minä en kyllä tiedä kuin yhden syyn, ja se on sellainen, ettei sitä kehtaa lasten kuullen mainita.
 
vierailija
"Kaitilan mukaan Suomen taloutta ovat painaneet keskimääräistä enemmän korkotason nousun vaikutus investointeihin ja kulutukseen sekä Venäjän hyökkäyssodan vaikutus Suomen tavara- ja palveluvientiin."

Korkoihin ja Venäjän aloittamaan sotaan Suomi ei voi mitenkään vaikuttaa.

Oli muuten Paavo Lipponen (SDP) joka vei Suomen euroon ja siksi meillä on nyt korkeat korot.
 
vierailija
Tuotakaan romahdusta EI OLISI OLEMASSA ellei Sipilän ja OrpoPurran välissä olisi ollut hallitusta, joka piti kilpailukykyä korkealla. Romahduksessa palattiin porvarihallinnon lukemaan. Siis siihen, mihin Sipilä suomen jätti.

Se, että välillä meni hyvin, oli TÖITÄ ja menestyttiin menetti merkityksensä, kun tulos annettiin ulkomaille OrpoPurran toimesta. Ei täällä kannata tehdä työtä tai yrittää, sillä jos menestyy, niin porvari kyllä ottaa sen mikä on löysästi kiinni
 
vierailija
Huonoja asioita tapahtuu kun Kokoomus on hallituksessa. Vielä enemmän huonoja asioita tapahtuu kun hallituksessa on kaksi Kokoomusta ja toinen niistä on junttikokoomus eli persut. Siinä on sellainen katalyytti, joka maksimoi sen öyhöttävän kauppakoulukokoomuslaisuuden tuhovoiman, jota normaalisti maltillisemmat talousporvarit pystyvät pitämään aisoissa.
 
vierailija
Presidenttinä? Älä nyt höpöjä puhu.

Kertaapas vähän historiaa, jos olet niin nuori, ettet noita asioita muista ja tapahtuneita ymmärrä.

Ja tässä, autan sua vähän, tässä lamavuosien pääministerin haastattelu, jossa juuri mm. kertoo sen ajan korkotasosta.

"– Jos tarkoitetaan, kuten luulen, että olisi pitänyt käyttää enemmän rahaa (laman haittojen hoitoon), niin seuraava kysymys on se, että mistä se raha olisi otettu. Ei tule mieleen sellaista paikkaa, mistä sitä olisi saatu.

Aho sanoo kiertäneensä silloisen valtiovarainministerin Iiro Viinasen (kok) kanssa ”maailmalla etsimässä rahaa”.

– Korkotaso oli tuolloin korkea joka paikassa.

Aho sanookin, että tilanne on nyt ratkaisevasti erilainen, sillä nykyinen hallitus pystyy lainaamaan rahaa ja huomattavasti halvemmalla – Ahon hallituksella ei ollut tätä mahdollisuutta.

– Velan ottamisen rohkeuden puutteesta ei meitä voi syyttää. Sellaisesta puhuminen osoittaa, kuinka huonosti 90-luvun tilanne muistetaan.


Aho kokee, että asia voi olla myös sukupolvikysymys.

– Vaikka 1990-luvun tapahtumista on kirjoitettu paljon, on se ehkä huonosti tulkittu. Faktat eivät ole tulleet läpi ja historian valossa on jäänyt väärä käsitys.

Tällä Aho tarkoittaa, että 90-luvun lamaan ja hänen hallituksensa tekemiin päätöksiin ”suhtaudutaan edelleen tunteenomaisesti”.

– Ja se on ymmärrettävää."

 
vierailija
Presidenttinä. Maunon aikana presidentillä oli valta käsissään tehdä mitä haluaa.
Idiootiksi voisin sua haukkua, mutta ei se mihinkään johda. Jos sinua kiinnostaa asia, josta olet muodostanut mielipiteen, mutta et mitään ymmärrä, niin aloita lukemalla pari teosta.

Anttonen & Sipilä, suomalaista sosiaalipolitiikkaa ja Saari, näkymätön käsi.

Tuo Saari on aika paskaa ja sitä ei kannata siteerata missään. Eli lähteenä ei voi käyttää. Siitä kannattaa ottaa ennemminkin sellaista ajattelun pohjaa, joka antaa näkökulmia keskustelulle, Myös sellaiselle, jossa tuntuu, että ymmärttystä on aika vähän.

Tästä voit lähteä sitten parempaan ja asiaa tarkemmin käsittelevään aineistoon. Seuraavaa en suosittele lukemaan ennen noita paria aiempaa, sillä tämän ymmärtäminen vaatii pikkaisen perustietoja:

Holkerin hallituksen aika löytyy hyvin dokumentoituna neuvottelevana virkamiehenä toimineen Risto Rankin väitöskirjasta Haltia vai haltija? Harri Holkerin hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta.

Ranki teki erittäin hyvät muistiinpanot aikanaan hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksissa. Hän on siis kokoomuslainen itsekin, vaikka avaa varsin avoimesti kokoomuksen toimintaa tuossa ajassa. Lukemisessa on se huono puoli, että silmät avautuvat ja ei voi enää syyttää esim. vaikka Koivistoa, joten mieti vielä kerran, että haluatko tietää vai ainoastaan meuhkata.

Tämän lukemisen jälkeen kannattaa sukeltaa Sitran aineistoon. Mutta tuossa on jo yhdeksi viikoksi lukemista, joten jatketaan siitä sitten, kun sinulla on perusasiat tiedossa. Tuon jälkeen osaat vastata kysymykseen:

"Mitkä olivat viisi merkittävintä 90-luvun lamaan johtanutta syytä?"

Voit yrittää vastata lukematta. Vastaus "Koivisto" palauttaa sinut peruskouluun
 
vierailija
Korot olivat mainitsemillani vuosikymmeninä paljon korkeammat kuin nyt, esim. asuntolainoissa. Se on fakta se.
Vastauksesi korostaa erittäin suurta ymmärtämättömyyttä.

a) mihin suomalainen keskimäärin ottaa velkaa?
b) Mikä oli keskimääräinen takaisinmaksuaika tälle velalle 80- luvulla otetulla ja päättyneellä lainalla?
c) Kuinka paljon rahoituskulut kotitaloudelle ovat muuttuneet vertailtaessa aikaväliä 1980-1990 ja 2010-2020?

Noihin kun osaat vastata, niin et vaikuta ihan apukoululaiselta
 

Yhteistyössä