julkaistu 20.01.
Lasten ja nuorten huostaanotot lisääntyvät vuosittain. Suurin osa nuorista voi hyvin, mutta huonosti voivat voivat aikaisempaa huonommin. Monentasoisissa perheissä vanhemmuus on hukassa.
Viime aikoina nopeasti tehtävät huostaanotot ovat olleet kasvussa, sanoo erityissosiaalityöntekijä Jaana Kivistö Helsingin kaupungin Pihkapuiston arviointi- ja vastaanottoyksiköstä.
- Kutsun niitä nopeiksi asiakkuuksiksi, koska sekä lastensuojelun asiakkuus että lapsen tai nuoren sijoitus meillä alkaa samanaikaisesti eikä nuoresta ole ollut sosiaalitoimessa tietoa aikaisemmin.
- Niissä tilanteet ovat yleensä aika rajuja, kun sekä nuoret että perheet voivat pitää kulisseja pystyssä. Nuori voi pärjätä koulussa, hän hoitaa ehkä harrastukset, vanhemmat eivät ehkä huomaa ja sitten, kun sitä apua lähdetään hakemaan, taustalla voi olla raju päihteiden ja kovien aineiden käyttö. Kaikki meidän nuoret käyttävät kannabista, alkoholia rajusti, niin että juodaan isoja määriä kirkasta viinaa, sitten voi olla suonensisäistä käyttöä, amfetamiinia, jonkin verran subutexia ja ekstaasia.
Uutta on viime aikoina ollut erityissosiaalityöntekijä Jaana Kivistön mukaan se, että huostaanotetut nuoret eivät juuri enää palaa kotiin, vaan heidät sijoitetaan uusiin perheisiin ja laitoksiin.
Syrjäytyneitä nuoria arvioidaan olevan arvioijasta riippuen 20 000 - 100 000.
Liian varhain aikuistuvat lapset
Sosiaalityön professori Leo Nyqvist Turun yliopistosta sanoo, että pohjoismaisen vertailun mukaan suomalaislapset aikuistuvat aikaisemmin kuin muualla Pohjoismaissa.
- Se voidaan nähdä ongelmaisena kehityksenä silloin, kun mukaan tulee myös lapsille sopimattomia aikuismaisia käyttäytymismalleja, joihin kuuluvat päihdekoeilut ja seksielämän aloittaminen liian varhain.
- Yksi lastensuojelussa näkyvä ilmiö on, että seksisuhteet alkavat varhain. Ei ole tavatonta, että tyttö on 15, jopa nuorempikin ja poika paljon vanhempi, jopa yli 20. Tytöillä ei silloin henkinen kehitys ole fyysisen kehityksen tasolla. Se on minusta tytöille liian varhaista, sanoo Nyqvist.
Vanhemmuus heikkoa ja lapset päättävät
Lastensuojelussa törmätään myös yhä useammin siihen, että vanhemmuus ei ole riittävää, jotta lapsi voisi turvallisesti kasvaa kotona. Vanhemmat lipsuvat ja lapset käyttävät päätösvaltaa, joka kuuluisi perheissä aikuisille. Nämä perheet voivat olla yhtä hyvin keskiluokkaisia kuin moniongelmaisia.
- Vanhemmat voivat tuntea suurta avuttomuutta, kun lapsi pelaa netissä aamutunneille eikä jaksa sitten enää lähteä kouluun, sanoo professori Nyqvist.
- Lapsi saa silloin perheessä niin paljon sananvaltaa, että vanhemmat yrittävät pitää suhteita yllä ja taipuvat lapsen pyyntöihin ja lapsi sitten ohjaa sitä perhe-elämää. Tämä roolien vaihtuminen ei ole missään tapauksessa hyväksi, koska lapsi tarvitsee turvallista aikuista ja vanhemman pitää olla se, painottaa professori Leo Nyqvist.
Viinaa ja katumuspillereitä lapsille
- Esimerkkejä lasten ohjailusta ovat, kun vanhemmat hakevat esimerkiksi nuorille alkoholia ja äiti hakee tyttärelleen ehkäisy- tai katumuspillereitä. Vanhemmuus on silloin heikkoa ja hampaatonta. Tämän huomaa usein, kun nuori sijoitetaan kodin ulkopuolelle ja elämä alkaa tasaantua, huonot kaverisuhteet jäävät pois ja koulunkäynti sujuu, sanoo Nyqvist.
Lasten ja nuorten huostaanotot ovat lisääntyneet vuosittain noin tuhannella, huostaanotettujen määrä lähenee nyt 18 000. Luku on kaksinkertaistunut 90-luvun alusta. Asiantuntijat korostavat sitä, että suurin osa nuorista voi hyvin, mutta pahoinvoivat nuoret voivat entistä huonommin.
YLE Uutiset / Helena Ala-Mettälä