Soijavalmisteita 1 vuotta täyttäneelle??

Pojalle sopii Nutri Soija ja allergologi sanoi, että voitaisiin vähitellen kokeilla muitakin soijavalmisteita.

Nyt kaipaan vinkkejä 1-vuotiaalle maitoproteiiniallergikolle sopivista soijavalmisteista =)

"Soijaviidakossa" huomasin mm. että Alpron maustamaton jogurtti (500g) sisältää hapatteita nimeltä "S. thermophilus" ja "L. bulgaricus" Mitä ihmettä ne ovat?? Ovatko ne maitohappobakteereja? Sisältävätkö ne maitoproteiinin jäämiä? Tuotteesta sanotaan nettisivuilla, että se on laktoositon. Maidottomuudesta ei ollut mainintaa.

Millaisia kokemuksia on kaupan soijavalmisteista (jogurtit, ruoanlaittocremet yms.) käytöstä maitoallergikolle? Merkkejä, tuotetietoja ja kokemuksia kaivataan =)
 
Meidän 1 v 3 kk tytär juo GoGreenin maustamatonta soijamaitoa (ei lisättyä suolaa eikä sokeria). Se ei siis ole mikään apteekkituote. Lääkäri oli sitä mieltä, että yli vuoden ikäinen pärjää kaupan maidoilla, jos kasvu on ollut normaalia ja ruokavalio on muuten monipuolinen.

Ruuanlaitossa meillä käytetään kaura- ja soijakermaa, rasvana öljyä tai laktoositonta Keijua (sininen pakkaus). Leivonnassa voi käyttää laktoositonta Sunnuntaita (hopeinen pakkaus). Noissa laktoosittomissa rasvoissa ei siis ole myöskään maitoproteiinia. Täytekakun päälle voi laittaa vaahtoutuvaa GoGreenin vispikermaa (soijapohjainen).

Itse en ole jukurtteja tyttärellemme antanut, koska niissä ei yleensä ole kalsiumia. Tai jos on, niin on myös lisättyjä vitamiineja ja siksi tuotetta ei sitten suositella alle 3-vuotiaille (lukee pakkauksen kyljessä).

Ymmärtääkseni missään soija-, kaura- tai riisivalmisteissa, jotka on tehty korvaamaan vastaavia maitotuotteita, ei ole maitoproteiinia. Koska nehän on tehty nimenomaan korvaamaan maitotuotteet esim. juuri maitoallergisille.
 
Kisu75: kiitos kommenteista! Jokin järki mullakin sanoi, että eihän niissä soijatuotteissa voi olla maitoa... Sitten jostain herää joku epäilevä tuomas, kun luin Alpron nettisivuja, joissa mainitaan tuotteiden laktoosittomuudesta, joka ei ole tarkkaan ottaen sama asia kuin maidottomuus.

Tuo on kyllä tosi yleistä, että valmistajat sanovat tuotteiden olevan laktoosittomia, vaikka ne ovatkin käytännössä maidottomia. Selkeintä olisi laittaa tuotetietoihin maininta myös maidottomuudesta mikäli näin on.... Esim. Fazer mainitsee leipätuotteistaan selkeästi laktoosittomuuden ja maidottomuuden. Pisteet tälle yritykselle! Toisinaan olen ollut yhteydessä valmistajiin/maahantuojiin ja kysellyt maidottomuusasian, jos on ollut epäselvää.

Alpron valmistaja korostaa esim. maustamattoman jogurtin purkin kyljessä tuotteen olevan 100 % vegetaarinen. Soijatuotteet ovat kasvisruokailijoiden suosiossa, joten tuotteiden tuotetiedot ja mainonta korostavat usein "vegetaarisuutta". "Maidottomuus" ei liene myyntivaltti valmistajan mielestä :LOL:

Alpron maustamaton jogurtti käy ymmärtääkseni pienemmillekin. Siihen voi lisätä lapselle sopivaa marjaa/hedelmää. Alpron maustetuissa jogurteissa on lisättyjä vitamiineja ja niissä on mainittuna se 3 vuoden ikäraja.

"S. thermophilus" ja "L. bulgaricus" ovat ymmärtääkseni maitohappobakteereja? Googlasin ne, ja tämän ymmärryksen sain... Elikkä käytännössä ei pitäisi olla maitoa. Jotkut maitohappobakteerit kyllä tosin voivat sisältää pieniä maidon jäämiä.

Kiitos myös noista leivontaan ja ruoanlaittoon tulleista vinkeistä. Rypsiöljy meillä on jo käytössä öljylisänä. Pojalla on sen verran kapeahko ruokavalio, että meillä on toistaiseksi pojan ja muun perheen ruoat erikseen. Pikkuhiljaa edetään allergioiden rajoissa (osittain) yhteisiin ruokiin kunhan kokeiluilla saadaan pojan kiinteiden valikoimaa laajemmaksi ja silloin on enemmän mahdollisuuksia. Noista antamistasi tuotetiedoista on hyötyä, kiitos :flower:

Onko muuten niin että Sinisen Keijun lisäksi Sininen Flora on maidoton? Jostain luin että Sininen Flora olisi paremman makuinen kuin Sininen Keiju.
 
Aika monissa soijajogurteissa on lisätty vitamiineja eikä niitä siksi suositella alle 3 v:lle. Minä annan tuolle 2.5 v maitoallergiselle pääosin kauramaitopohjaisia valmisteita, koska hän ei ole kaura-allergikko. Ja tuolla linjalla on menty siitä asti, kun maitoallergia diagnosoitiin 1+ v:nä, mitään korvaavia ei ole ollut käytössä, koska hän ei reagoinut ÄM:n kautta vähäiseen maitoproteiinin määrään.
 
Alpro Soja vanukkaita olen antanut sekä Alpro Soja mustikkajogurttia (muut ko. valmistajan maustetut jogurttivalmisteet eivät ole sopivia alle 3-vuotiaille lisättyjen vitamiinien vuoksi). Yosa-kaurajogurtit on kans meillä käytössä.
Lisäksi olen käyttänyt GoGreen -tuotteita, sekä soija- että kaurapohjaisia.
 
Mun tyttö on 1 vuotiaasta asti käyttänyt Alpro soijaa. Kysyin lääkäriltä ja ravitsemusterapeutilta voiko niitä käyttää kun lukee että ei alle 3 vuotiaille. Selvittivät asiaa ja sanoivat että voi. Teksti kuulemma pitää olla kun on lisätty niitä samoja vitamiinejä joita maidossa on.
 

Yhteistyössä