Siltamäkeläiset, kummitteleeko teillä?

  • Viestiketjun aloittaja meriantura
  • Ensimmäinen viesti
meriantura
Kuulin, että lähiö on rakennettu joukkohaudan päälle, johon on haudattu alueella olleen mestauspaikan uhreja. Vielä 50-luvulla kaivettu pienkerrostalojen alla olleelta hiekkakuopalta luita?! Hitto, onko totta, miten uskallatte asua siellä?
 
hmmI
Alkuperäinen kirjoittaja no:
Sellanen pikku ongelma tossa jutussa, että 50-luvulla ei ole kaivettu minkään kerrostalon alta yhtään mitään, kun Siltamäki on rakennettu 70-80-luvuilla.
no mikäs ongelma tuossa oli? varmaan tarkoitti että samalta paikalta, jossa talot nyt ovat on kaivettu. ja en osaa sanoa, en tunne paikkaa =)
 
ounou
Siltamäen aluetta kutsutaan yleisesti myös Siltamäki-Suutarilan alueeksi. Alueen varhaisimmat muinaislöydöt kertovat asutuksesta myöhäisemmältä kampakeraamiselta kaudelta, vuosilta 2500-2000 eaa. Vastapäätä Helsingin pitäjän kirkonkylää Keravanjoen toisella puolella sijaitseva Siltamäki on ollut vanhaa maanviljelysaluetta. Vuonna 1946 se liitettiin Helsinkiin, ja 1950-luvulta lähtien sinne on rakennettu pientaloalueita. Siltamäen keskeisimmän osan muodostaa kuitenkin 1960- ja 1970 -luvuilla rakennettu kerrostalolähiö.

Nimi Siltamäki johtuu Malmilta alkavan Kirkonkyläntien päässä olevasta Keravanjoen ylittävästä vanhasta kivisillasta, joka nykyisin on vain kevyen liikenteen käytössä. Tämä museoitu holvisilta on ollut olemassa ainakin 1700-luvun alkuvuosilta. Silta on kuulunut Helsingistä Hyrylän kautta Hämeenlinnaan kulkeneeseen vanhaan tiehen.

Siltamäen kaakkoispuolella sijaitsee Lestimäki, joka on ollut 1700-luvulla mestauspaikka. Silloin alue on ollut metsää kaukana kaupungista. Mestattavat kerättiin Töyrynummentien ja Kytöpolun risteyksen tuntumaan odottamaan vuoroaan. Ruumiit haudattiin Ödetsängeniin, Siltamäen ala-astetta vastapäätä olleelle hiekkakuoppa- ja peltoalueelle. [1]

Peltokyläntie 4:ssä sijaitsee Siltamäen palvelukoti. Sen päärakennus on valmistunut 1888 ja sen pihapiiri muistuttaa 1800-luvun lopun maatilaa. Siellä sijaitsee edelleen toiminnassa oleva hevostalli. Tila toimi pitkään köyhäinkotina. Siellä on toiminut myös kunnalliskoti, lastenkoti, mielisairasosasto (-1968), työlaitos, hoitokoti ja asuntola.[2][3]

Jalopeurantien ja Kaksostenpolun risteyksessä on Arvo Siikamäen tekemä alumiinipatsas Lepotauko 2 (1973). / wiki.
 
vierailija
Minä asuin Jousimiehentiellä 80- luvun lopussa ja 90-luvun alussa ja meillä kyllä tapahtui outoja asioita. En silloin tiennyt, että lähellä on 1700-luvun mestauspaikka, ei ollut nettiä silloin.
Ihmettilin jatkuvia outoja juttuja. Esimerkiksi tavaroita hävisi, vaikka asuin yksin. Jätin kotiin tultua avaimet aina eteisen puhelinpöydälle. Kun olin lähdössä ulos, avaimet eivät olleetkaan siinä missä piti. Etsin ja etsin kaikki mahdolliset paikat eikä vaan löytynyt. Hetken päästä ne olikin yhtäkkiä taas siinä puhelinpöydällä. Samaa tapahtui muidenkin esineiden kohdalla. Katossa oli kaksi mustaa viivaa, jotka eivät lähteneet pesemällä pois. Kun katsoi näitä viivoja, tuntui kuin ne olisivat liikkuneet. Tauluja putosi seinältä niin, että taulukoukku jäi seinään kiinni normaalisti eikä taulujen takana oleva lanka ollut katkennut, aivan kuin taulu olisi nostettu pois paikaltaan. Television kanavat vaihtuivat itsestään. Kun olin esim olohuoneessa, kuului vessasta ääni aivan kuin vesihana olisi ollut päällä. Kun menin katsomaan, niin ei ollut. Vaikka asuin yksin, tuntui koko ajan siltä etten ole yksin. Näin tuolla asuessani paljon painajaisunia. En ole niin palojn niitä nähnyt ennen enkä jälkeen tuolla asumisen. Taloyhtiön sauna oli kellarissa. Jostain syystä minua ahdisti aina mennä sinne, tunnelma oli jollain käsittämättömällä tavalla pelottava. Kun muutin sieltä pois, oli helpottunut olo. Asunto oli hyvä, minulla oli oma pieni pihakin. Paikka oli kaikin puolin hyvä, mutta nuo oudot tapahtumat asunnossani saivat olon tuntumaan epämiellyttävältä. Muualle muutettuani ei ole mitään vastaavaa tapahtunut. Sama televisiokin oli pitkään tuolta muuton jälkeen eikä kanavat enää itsestään vaihtuneet.
 

Yhteistyössä