Maidon korvaaminen maitoallergiselle
Alle 2-vuotiaille maito on keskeisin ruoka-aine energian, valkuaisaineiden muiden ravintoaineiden vuoksi. Maitoallergisille lapsille käytetään soijapohjaisia tai aminohappopohjaisia erityisäidinmaidonkorvikkeita lääkärin ohjeiden mukaan.
Yli 2-vuotiaille lapsille ja aikuisille maito korvataan soijatuotteilla, riisijuomalla, kaurajuomalla tai kookosmaidolla. Ne eivät vastaa ravintoarvoiltaan maitoa. (Tulossa lisätietoa maidon korvaavista tuotteista.)
Korvaavia tuotteita käytettäessä kiinnitettävä huomiota seuraavin seikkoihin:
Lapsille riittävä proteiinin saanti turvataan käyttämällä lihaa tai kalaa 4 -6 rkl päivittäin kahdella aterialla.
Energiansaanti turvataan käyttämällä 6-9 tl ruokaöljyä tai maidotonta 80 % margariinia.
Kalsiumin ja D- vitamiinin saanti turvataan kalsium ja D-vitamiinivalmisteilla.
Maidon korvaaminen ruoanlaitossa
Maidon sijasta voidaan käyttää mm.:
Ruoanvalmistuksessa maito voidaan korvata vedellä, maidottomilla liemivalmisteilla, hedelmä- tai kasvismehuilla, riisi-, soija-, kaura- tai kookosmaidolla.
Laatikkoruoissa, padoissa ja kastikkeissa voidaan käyttää korvaavia maitoja, kevyesti suurustettua lientä tai tomaattimurskaa.
Maitokeitot voidaan valmistaa kirkkaiksi, käyttää tomaattimurskaa tai korvaavia maitoja.
Ohukaisissa, pannukakussa, leivonnassa voidaan käyttää korvaavia nesteitä, vichyä, vettä, hedelmämehuja tai -soseita.
Puuroihin vettä, hedelmä- tai marjamehua, porkkanamehua.
Kermavaahtona voidaan käyttää soija- tai kaurakermaa tai maidotonta kreemiä.
Erityismaidonkorvikkeita voidaan käyttää ruoanvalmistuksessa