Siis sairaanhoitajaksi opiskelleet, pitääkö tissit näyttää kurssilla?

  • Viestiketjun aloittaja oikeesti?
  • Ensimmäinen viesti
klklklllk
Meinaat, että lääkärit tai hoitajat ei ole itse koskaan potilaan asemassa..?
Ainakin hoitajakoulutuksessa opiskellaan paljon nimenomaan tunnepuoleen liittyviä asioita ja todellakin käydään läpi potilaiden tuntemuksia ja ajatellaan asioita muutenkin nimenomaan potilaslähtöisesti.

Sitäpaitsi on hiukan eri asia olla potilaana tuntemattomalle hoitajalle kuin luokkakaverille...
Aika harva on ollut sellaisessa kaikkein haavoittumimmassa potilaan asemassa, jossa ollaan ihan hoitajien, lääkäreiden armoilla pestävänä, vessatettavana/katetroitavana/vaipoissa, syötettävänä, käänneltävänä... Se on aika erilainen potilaan rooli kuin sellainen jossa valitetaan kurkkukipua työterveyslääkärille.
 
"äiti"
Siis EKG:n otossako ei voi olla rintsikat päällä??? Siis oikeesti, miten ne muka haittaa sen ottamista... ei kai niitä tisseistä oteta.

On tuo silleen vähän inhottava juttu, jos jollakin (kuten mulla opiskelijana) oli vanhat kulahtaneet rintsikat aina päällä kun ei varaa ostaa uusia, niin voi olla todella nolo paikka olla siinä potilaana sitten omille luokkakavereille.
 
"vieras"
[QUOTE="äiti";22906239]Siis EKG:n otossako ei voi olla rintsikat päällä??? Siis oikeesti, miten ne muka haittaa sen ottamista... ei kai niitä tisseistä oteta.

On tuo silleen vähän inhottava juttu, jos jollakin (kuten mulla opiskelijana) oli vanhat kulahtaneet rintsikat aina päällä kun ei varaa ostaa uusia, niin voi olla todella nolo paikka olla siinä potilaana sitten omille luokkakavereille.[/QUOTE]
Ei oikeestaan voi, koska johtojen pitäs olla suorassa, etteivät lähde irti. Ja ne menee just siihen rintsikoiden alle keskelle ja toisen tissin alle ja kainalon alle, joten noup. Ylävartalo pitää olla paljaana, että saa kunnolla otettuu.
 
Aika harva on ollut sellaisessa kaikkein haavoittumimmassa potilaan asemassa, jossa ollaan ihan hoitajien, lääkäreiden armoilla pestävänä, vessatettavana/katetroitavana/vaipoissa, syötettävänä, käänneltävänä... Se on aika erilainen potilaan rooli kuin sellainen jossa valitetaan kurkkukipua työterveyslääkärille.
No eikös vaikka synnytys ja sektio ole sellaisia, missä voi olla aikalailla lääkärien ja hoitajien armoilla... Ja ne on aika tavallisia. ;)
 
jlklkl
No eikös vaikka synnytys ja sektio ole sellaisia, missä voi olla aikalailla lääkärien ja hoitajien armoilla... Ja ne on aika tavallisia. ;)
Onhan ne osalla sellaisia (jotkut pullauttaa vauvan pihalle ja kävelevät reippaina muutaman minuutin päästä) Mutta synnytys on kuitenkin sitten taas lähtökohtaisesti niin erilainen tapahtuma kuin vaikava sairaus, että siinäkin ollaan eri tavalla potilaana. Synnytys on yleensä tuloksensa vuoksi postiivinen tapahtuma, jossa ei olla yleensä samalla tavalla nöyryytetyssä ja alastomassa asemassa kuin sairauden runtelemana. Monet eivät synnytyksen jälkeen enää muistakaan mitään negatiivisia asioita vaan kaikki kipu ja muu unohdetaan. Todella vaikeat synnytykset ovat eri asia ja niiden vuoksi voidaan olla potilaan roolissa pidempäänkin.
 
Me otimme toisiltamme verinäytteitä ja sen lisäksi harjoittelimme toisiimme pistämistä (ihon alle ja lihakseen) sekä kanylointia. Pesut ja katetroinnit harjoittelimme nukelle, sen sijaan syötimme ja juotimme toisiamme.
 
"viivi"
Kyllä EKG otettiin meillä yhdessä lääkisopiskelijoiden kanssa, ryhmät oli kyl pieniä, ja kun kone raksutti laitettiin pyyhe rintojen päälle, ihan normaalia eikä kyllä traumoja jääny, ammatti-ihmisiähän siellä koulutetaan.
 
äshoo
Meillä ainaki kouluaikana oltiin tissit paljaina juuri EKG harjoittelussa. Kolmen oppilaan pienryhmissä menimme sermin taakse opettajan valvontaan... ja kerran oltiin ilman paitaa luokassa ihan yleisesti kun sydänääniä/keuhkoja kuunneltiin, mutta silloin sai olla rintsikat päällä...
 
dddd
Itse lh, ja jopa meidän piti harjoitella EKG:n ottoa toisiltamme. Pareittain oltiin opettajan kanssa sermin takana. Mun mielestä aika pirun nöyryyttävä tapa "opettaa". Joissain kouluissa kuulemma menivät vanhainkotiin tms ja kysyivät vapaaehtoisia potilaita "koekaniineiksi".

Myös pesuissa piti olla uimapuvussa/alusvaatteissa, sekin nöyryyttävää koko luokan edessä.
 
Näin
[QUOTE="vieras";22905699]No ei, mutta mites esim. ekg:n ottoa harjottelet liivit päällä??[/QUOTE]

Meillä yksi riisui ylävartalonsa paljaaksi ekg ottoa varten. Oli kummallinen tilanne katsella opiskelijakaveria siinä kaikkien keskellä rinnat paljaana.
 
Me ei edes ekg:n ottoa harjoiteltu toisilta, tuskin koulussa oli edes toimivaa laitetta! Pesuja ei todellakaan.

Toisille harjoiteltiin tietysti pistämiset im., sc., ja ihoon, kanylointi harjoiteltiin myös. Verinäytteitäkin otettiin toisilta. Siinäpä ne.
 
[QUOTE="vieras";22906260]Ei oikeestaan voi, koska johtojen pitäs olla suorassa, etteivät lähde irti. Ja ne menee just siihen rintsikoiden alle keskelle ja toisen tissin alle ja kainalon alle, joten noup. Ylävartalo pitää olla paljaana, että saa kunnolla otettuu.[/QUOTE]

Suurin syyhän on se, että kaarituet jos on metallia tekee käyrään häiriötä, niin että sitä on lääkärin aika vaikea tulkita. Kaikki häiriöt pitäis pystyä minimoimaan... Toisekseen ne lätkät tulee sellaselle alueelle, että jokatapauksessa liivit on tiellä... tai siihen ei sitten saisi hyvin kytkettyä johtoja.
 
sh
meillä kans yhden luokkakaverin aikana otettiin juuri ekg:nottamisen ajaksi rintaliivit pois. Ei suinkaan koko luokan. Katetrointia ei todellakaan harjoitella toisilla, sehän olis jo valtava infektioriski, saati sitten ettei kukaan halua näyttää alapäätään luokkakavereille ja vielä työntää sinne jotain letkua.

Mutta pakaraan pistettiin useaan otteeseen ja kanyloitiin myös. Ne vähän niinkun kuuluu kun itsekin saa pistää muita. Samoin kun jotkut verenpaineen mittaukset yms :)

Ei ne silti ole pahoja tilanteita, itse oli kiusaantuneempi kun piti antaa toisen tehdä itselle jalkahoito...Eikä niitä montaa kertaa ole, hei koulut säästää...Reippaasti vaan hakuun :D
 

Yhteistyössä