Siis kertokaa tuosta veriryhmästä...

  • Viestiketjun aloittaja myymä
  • Ensimmäinen viesti
myymä
Eli oliko se nyt niin, että O + oli ihan normaali, eikä vaadi toimenpiteitä raskauden aikana ja O - on jotenki huonompi juttu Right?

Mutta voiko siis tuo O+ jotenkin MUUTTUA miinukseksi??!
 
Ei voi muuttua. Ekassa raskaudessa ei yleensä ilmene ongelmia, mutta toisissa raskauksissa voi, jos sulla nyt oli +-verinen lapsi ja teidön veret sekottuis, kun sun elimistö alkais kehittää vasta-aineita, mutta sitä varten annetaan synnytyksen jälkeen miinusveriselle rokote, jos lapsi on ollu +.
 
Ei voi muuttua miinukseksi =) Jos sulla ois vaikka O-, niin sit vois tulla rhesus -immunisaatio, jos ei saa tarpeeksi nopeasti synnytyksen jälkeen anti-d immunoglobuliini piikkiä.. Joo en tiedä kuin nuo hienot sanat kirjotetaan :whistle:
 
http://www.verneri.net/yleis/tietoa-odottajille/tietoa-odottajille-sanasto.html

Rhesus negatiivinen (Rh-) tarkoittaa tilaa, jossa henkilön punasolujen pinnalla ei ole Rh-veriryhmäjärjestelmään kuuluvaa D-antigeenia. Suurimmalla osalla ihmisistä on veressään ns. Rhesus-tekijä, eli he ovat Rhesus-positiivisia. Jos Rhesus-tekijää ei ole, henkilö on Rhesus-negatiivinen. Jos sikiö onkin Rhesus-positiivinen, voi äiti alkaa kehittää vasta-aineita Rhesus-tekijää kohtaan. Toisin sanoen äidin elimistö tunnistaa "vieraan" itselleen sopimattoman tekijän, jota elimistö alkaa vastustaa. Yleensä tila pahenee ensimmäisen raskauden jälkeen. Tämän estämiseksi voidaan antaa Anti-D -pistos lapsivesinäytteen, istukkatutkimuksen tai synnytyksen yhteydessä. Jos myös lapsi on Rhesus-negatiivinen, mitään ongelmaa ei silloin synny.

http://www.huslab.fi/ohjekirja/2951.html

ABO- ja RhD-ominaisuudet säilyvät läpi elämän, minkä vuoksi veriryhmän määritys tehdään vain kerran. Poikkeuksen muodostavat kantasolujensiirron saaneet potilaat, joilla veriryhmä muuttuu luovuttajan ryhmän mukaiseksi, mikäli potilas ja luovuttaja ovat eri veriryhmää.
 
tiedän
Lukee kirjasta:
ABO-immunisaatio on nykyisin yleisin veriryhmäimmunisaation aiheuttama vastasyntyneen hemolyyttinen tauti. Yleensä kysymyksessä on O-äiti ja A-tai B-lapsi. ABO-immunisaatio ei ole ennustettavissa, koska se ei tule esille raskaudenaikaisessa veriryhmävasta-aineseulonnassa. Tauti on lievä ja hemolyysi hitaampi kuin Rh-immunisaatiossa.
Kirjasta: neonatalogia.
 
häh.
Alkuperäinen kirjoittaja memmu:
Voi muuttua miinukseksi.. siksi jokaisen raskauden alussa tarkistetaan toi positiivisuus/negatiivisuus.
just sen hemolyyttisen takia, että jos äiti on O- ettei se ala kehittää vasta-aineita sikiölle. Jos äiti on - ei se muutu yht äkkiä plussaks.
 

Yhteistyössä