Puhutaan paljon iloisesta opiskelijaelämästä ja huolettomasta bailaavasta nuoruudesta, mutta tosiasiassa parikymppisen elämä on yhtä suurta ahdistusta ihan normaalillekin ihmiselle (vaikka olisi siis normaalista ongelmattomasta perheestä lähtöisin), sillä parikymppisellä on paineta opiskelun suhteen, usein on rahahuolia, ehkä asuntohuolia, pitäisi löytää elämänkumppani ("se oikea"), pitäisi saada hyvä kesätyöpaikka, pitäisi päästä uraputkeen, pitäisi hankkia lapsia jne jne.
Se, että olet huolestunut asioista, kuvastaa ehkä osaltaan myös sitä, että kykenet tuntemaan syvällisestikin. Herkkyyden huonona puolena on usein se, että myös ne negatiiviset asiat tuntuvat hirmuisen painavilta.
Olen itsekin ollut joskus se kakskymppinen, jolla oli kova kiire sitoutua. Ei se ollut elämäni mies, mutta halusin niin kovasti itsenäistyä (muutin lapsuudenkodista suoraan avoliittoon). Halusin lapsia, halusin prinsessahäät, halusin jotakin sellaista elämää, johon kuului kunnollinen aviomies, kaksi lasta, koira, omakotitalo ja farmariauto. Ei siinä sinällään ole mitään vikaa haluta turvallista keskivertoelämää, mutta ongelma tulee siinä vaiheessa, jos se kaiken ydin eli parisuhde ei perustukaan rakkaudelle, kunnioitukselle, hyvälle vuorovaikutukselle, arvostukselle ja sille, että kumpikin haluaa olla toiselle se ainoa oikea. Rakastaminen kun on nimenomaan sitä, että tahtoo saada suhteen toimimaan. Minä yritin väkisin, epäonnistuin, masennuin, erosin ja opettelin itsenäisen naisen elämää vasta sitten, kun sitä omilla jaloilla seisomista olisi pitänyt yrittää jo kymmenen vuotta aiemmin.
Se, että peruskoulun ja lukion (tai ammattikoulun) ystävyyssuhteet kariutuvat, on täysin normaalia. Pitkät välimatkat, panostaminen parisuhteeseen ja opiskelu/työ vie aikaa. Tunnustan itsekin, että ystävinä ovat edelleen vain ne, jotka ovat jaksaneet sietää sitä, että tapaamme vain kerran vuodessa ja meilailemme satunnaisesti. Nyt, kun lapset ovat isompia, tapaamiset ovat hieman lisääntyneet.
Hylätyksi tulemisen pelko on pienen lapsen pahin pelko. Sen vuoksi ei saisi vanhemmatkaan käyttää kiristyskeinona sitä, että jos et nyt tottele, niin saat jäädä siihen kiukuttelemaan, koska minä lähden pois ja jätän sinut. Koska ihmiset eivät tajua sitä, niin siitä voi tulla lapselle aikamoisia traumoja. Kun siihen vielä lisää sen, että hylätyksi ja torjutuksi voi joutua aikuisenakin, niin vaatii hirmuisesti itseltä uskoa siihen, että olen hyvä eikä minun tarvitse tehdä ikäviä asioita vain siksi että toinen haluaa. Naisilla on muutenkin tyypillistä kova halu miellyttää miestä, joten jos mies hyväksikäyttää naisen hyväntahtoisuutta (ja vielä jos lisäksi nainen pelkää jättämistä), lopputulos ei ole naiselle hyväksi. Se, että sinut on hylätty lapsena monta kertaa, ei voi olla vaikuttamatta sinuun, mutta kuten aiemmin totesin, paljon on merkitystä sillä, millaiseksi haluat itse kasvaa henkisesti. Jos päätät vähä vähältä luottaa itseesi enemmän ja arvostaa itseäsi enemmän, huomaat, ettei se ole ihan helppoa muuttaa vanhoja ajatusmalleja, mutta pystyt siihen, sillä sen avulla elämästäsi tulee iloisempaa ja nautinnollisempaa. Jos et arvosta itse itseäsi, et todennäköisesti myöskään pysty ottamaan vastaan miehen arvostusta sinua kohtaan. Jos arvostat itseäsi, et anna kenenkään kohdella sinua kynnysmattona, vaan pystyt pitämään puolesi ja kykenet tasa-arvoiseen suhteeseen, jossa sinulla on tilaa olla nainen ja miehellä tilaa olla mies.
Hyvistä miehistä ollaan aina kiinnostuneita. Hyvä esimerkki on kummipoikani, joka on todella söpön näköinen ja jo nyt vähän päälle 10-vuotiaana parikin tyttöä kiistelee siitä, kumpi saa olla hänen tyttöystävänsä!!! Minusta sinulla ei tosiaankaan ole mikään kiire sitoutua. Eikö olekin parempi keskittyä opiskeluun kuin että väkisin yrittäisit tehdä itsesi tyrkylle jollekulle, josta et välitä? Kyllä niitä parisuhteita päättyy aina ja vastaavasti on niitä nuoria miehiä, jotka eivät halua sitoutua, mutta aika tekee tehtävänsä ja he kypsyvät ja jossakin vaiheessa haluavatkin perustaa perhettä. Ei siis ole mitään tiettyä ikää, johon mennessä nainen ei enää olisikaan kiinnostava. Itse asiassa paljon suurempi riski on miehellä päätyä ikisinkuksi kuin naisella. Tosin naiset ehkä ovat nirsompia ja valitsevat mieluummin sinkkuuden kuin huonon parisuhteen...
Minusta osoitat harvinaista kypsyyttä, että tiedät jo aika hyvin mitä parisuhteelta haluat. Myös se on hienoa, että osaat olla itsenäinen etkä todennäköisesti parisuhteessa liikaa takertuisi epätoivon vimmalla mieheen. Minusta hyvä parisuhde on sitä, että vaikeina hetkinä ollaan toisen tukena ja hyvinä hetkinä jaetaan iloa. Hyvässä parisuhteessa on tilaa vanhoille ja uusille ystäville, omille harrastuksille yms ilman, että heti pitää epäillä toista ihmistä.
On olemassa eräs vitsi, jossa on lista, mitä nainen haluaa mieheltä. TUo lista on kymmeniä kohtia käsittävä (esim. miehen pitää olla huomaavainen, hellä rakastaja, muistaa syntymäpäivät jne). Miehen vaatimuslista sisältää kolme kohtaa: ole alasti, tuo kaljaa ja ole hiljaa. Siinä on hitunen totuutta. Yksi tärkeä syy, miksi moni mies haluaa parisuhteen on se, että mies saa siinä säännöllisesti seksiä. En väitä, etteikö nainenkin seksiä halua. Kyllä minä ainakin ajattelen, että seksi on paitsi tapa purkaa seksuaalisia paineita niin myöskin oiva keino osoittaa, miten rakastaa toista. Silloinhan nimenomaan puhutaankin RAKASTELUSTA jossa on tunteet mukana erona pelkkään panoon.
Joskus ei vain ole hyvää tuuria ihmissuhteissa. Hyvä ystäväni oli lähes kolmekymppiseksi asti sinkkuna, vaikka ulkonäkö oli ihan tavallinen ja luonne aivan ihana. Hän ei yrittänyt parisuhdetta saada aikaiseksi väkisin, vaan keskittyi sitten enemmän opiskeluun ja työhön. Kun sitten vihdoin oikea mies löytyi, hän pääsi kiinni haaveilemiinsa asioihin kuten perheeseen ja rakkauteen.
Olen ainakin itse pyrkinyt kehittämään itseäni paremmaksi ihmiseksi. Ei siksi, että olisin parempi tyttöystävä jollekin miehelle vaan ihan oman itseni takia. Huomaan, että olen saanut lisää itsetuntoa, surkeasta seksielämästä ilman mitään nautintoa on tullut kohtuullista (onneksi on yhä aikaa vuosi toisensa jälkeen kehittyä sillä saralla...), pystyn pitämään puoliani esim. työpaikalla jne.
Ulkonäön osalta sanoisin sen, että mitä nuorempi ihminen on kyseessä, sitä enemmän hän arvostaa ulkonäköä. Kun ikää tulee lisää, sitä ymmärtää, että ulkonäkö on kuorta, jota on kiva katsoa, mutta esimerkiksi hyvän parisuhteen kannalta ulkonäkö on toissijaista. Minusta kuitenkin itseluottamus, iloinen olemus ja sen vaikutelman antaminen, että viihdyt kehossasi on tärkeintä. Et pysty saamaan pidempiä sääriä tai toisenmallisia kasvoja, joten ei kannata tuhlata energiaa sellaisiin asioihin, joita ei voi muuttaa. Oman kokemukseni mukaan ystäväpiirissäni eniten miesseuraa ovat saaneet iloiset, herkästi hymyilevät naiset!!! Kyse ei siis ole kauniista ulkonäöstä, vaan siitä, että mies mieluummin hakeutuu sellaisen naisen seuraan, joka näyttää viihtyvän kuin että nainen näyttää siltä kuin suunnittelisi itsaria.
En ole mikään psykologi, joten en osaa antaa mitään niksejä siihen, mitä tarkalleen ottaen sinun tulisi tehdä. Tiedän vain itse sen, mitä MINÄ olen tehnyt ja mistä asioista omassa elämässäni on ollut apua, jotta olen saanut muokattua elämästäni minulle parempaa ja mielekkäämpää. Onneksi vaikka on aikuinen, niin on koko loppuikä aikaa kehittyä ja kasvaa henkisesti.