Saksanpaimenkoirasta

Eli mietitään sopivaa rotua meidän perheeseen, jos keväällä tulis meille sitten koira vauva :D
Kokemusta koirista on, nyt jo edesmenneestä rotikka pojastamme.
Millanen koiruus tuo sakemanni on? Tarviiko miten toimintaa, eli virikkeitä paljonkin? vai riittääkö ns, normaali touhuaminen?
Onko jääräpää vai selviääkö normaalilla koulutuksella?
Kaikki tieto tervetullutta! =)
 
noh sakemanni tarvitsee kyllä toimintaa. viettiä löytyy. miun mielestä on ihan koiran luonteesta, onko helposti koulutettava, mutta miun mielestä kun pennusta asti rupeaa kouluttamaan, pitäisi olla helppoa. kannattaa kysellä kennelistä palveluskoiraliitosta yms. huonosti koulutettu sakemanni ei ole kovin kiva.
moni ottaa tuommoisen koiran munanjatkeeksi ja sitten tulee pitovaikeuksia kun ei ole aikaa tarpeeksi tai huonosti koulutettu
 
No meillä rotikka oli välillä aika jääräpää. Pennusta asti sitäkin koulutettiin, ei tulis mitään sitten isompana jos ei osaa käyttäytyä.
Oon kyllä koittanu etsiä netistä tietoo sakemannista, mutta hyvähän se ois kuulla kyseisen rodun omistajiltakin millasia ovat.
Ei olla kuitenkaan vielä lyöty lukkoon sitä minkä rotunen ois, muutama rotu on mistä sitten pitäis valita.
 
näppis
Tai no enään vaan yks, mutta historiasta löytyy useampia sakemanneja. Ollut mun lempirotu pikkulikasta =)

Jokainen koira ollut oma yksilönsä, kaikkein mieluisin tuo nykynen uros. Esim. osa tykännyt lapsista ja toisista elukoista, osa taas ei voinut sietää lapsia...Nartut taipusampia huomattavasti, urokset aika juntturoita. Ja kovasti touhua meillä tarvinneet kaikki, pitkiä lenkkejä ja koulutusta. Harrastettu paljon sillon aikanaan, nykysin eläkkeellä noista jutuista.

Jos otat sakemannin, saat hienon kaverin. Paljon se vaatii mutta paljon se antaa. Kamalan tärkeänä pitäsin oikean kasvattajan löytämistä! Eli hän tietää millasia pentunsa ovat, ja kun itse tiedät mitä haluat, voit (yrittää) varmistua että saat mieluisen koiran!
 
Saksanpaimenkoira on aktiivinen palveluskoira. Se ei missään tapauksessa ole sohvakoira ja jos seurakoiraa etsii, kannattaa tutkailla muita rotuja. Eli jos haluat _koiran_ moneen menoon ja sinulla on tarjota sille riittävän aktiivinen elämä, niin sakemanni saattaa olla varteenotettava vaihtoehto.

Sakemanni vaatii vähintään onnistuneen peruskoulutuksen ja kotikoirallekkin tulisi tarjota riittävästi toimintaa. Jos se ei saa tarpeeks tekemistä, niin aivan varmasti tuhoaa kodin, haukkuu yksinään ja keksii muuta "ei niin mukavaa" tekemistä.

Kannattaa mennä katselemaan saksanpaimenkoiraliiton sinua lähimmän alaosaston treenejä. Sieltä saat jonkinlaista käsitystä minkälaista koirasta oikein haaveilet. http://www.spl.fi/

Jotkut yksilöt on jääräpäitä ja jotkut taas pehmeitä lapasia. Riippuu todella paljon koirasta...
Yleistäen sakemannit on enemmän jääriä, mutta paimenkoirina ne on tervejärkisen ihmisen helppo kouluttaa yhteiskuntakelpoiseksi.

Täältä löytyy myös faktaa sakemanneista... http://sensuroitu.net/spk/info/

Kasvattajista vielä. Tässä rodussa on valitettavan paljon mätämunia kasvattajia ja täältä katsomalla saat jotain osviittaa, mistä sitä pentua ei kannata hankkia http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx
Jotkut kasvattajat saattavat jopa valehdella (ehkä tietämättömyytään?) koirien linjoista.

Eli jos pentueita on pienellä aika välillä paljon,-vanhemmilla ei ole koetuloksia tai jalostukseen käytetyt nartut on alle 2-vuotiaita, niin kannattaa unohtaa. Kannattaa myös kiinnittää vahempien lonkka-ja kyynär indexeihin huomiota (100 on rodun keskiarvo ja aina parempi että indexit on yli sadan).

Uskon voivani auttaa jos sinulle tulee jotain kysymyksiä mieleesi, joten rohkeasti yv:tä vain tulemaan. =)

Edit* Kun kerta palveluskoira sinua kiinnostaa, niin pistänpä vielä Palveluskoiraliiton sivut näytille. Vasemmassa kulmassa on lajiesittelyt.http://www.palveluskoiraliitto.fi/liitto.htm
 
heipä hei!
Hienoa rotua olet suunnitellut! Meidän koira tuli perheeseen lapsemme ollessa 11kk ja kaikki on sujunut aivan mahtavasti! Puhunkin lasta ja koiraa aina "kaksosina" =)

koiramme siis saksanpaimen... oppi pentuna perustottelevaisuuden nopeasti ja on muutenkin todella miellyttämishaluinen. Vauhtia tietysti vielä on koirallakun ikää 2v, mutta ei mielestäni ole tarvinnut mitenkään superpaljon toimintaa.. viihtyy kyllä melkein sohvaperunanakin ;)

tietysti niinkuin rodussa kun rodussa on ne omat yksilönsä, kaikki omia persoonia, mutta suosittelen ko. koirarotua lämpimästi. Itsellä ei ole mitään pahaa sanottavaa, ja jos sinulla on rotikka ollut, niin varmasti pärjäät myös sakemannin kanssa.

nyt sitten vaan pennun etsintään ;)
 
Meilla on ollut seka rottweilereita etta saksanpaimenkoira. Saksanpaimenkoira on aktiivisempi ja tarvitsee enemman toimintaa kuin rottis. Kouluttaminen oli helppoa : sakemannilla nayttaisi olevan suurempi tarve miellyttaa isantaansa kuin rotikalla. Saksanpaimenkoira on selkeasti yhden isannan koira, kun taas rottweilerilla voi olla useampi `samanarvoinen` isanta. Saksanpaimenkoira paimentaa mielellaan laumaansa :esim. kavelyllakin yrittaa pitaa koko perheen koossa ja huolestuu, jos joku jattaytyy jalkeen. Saksanpaimenkoira myos vetaa hihnassa mielellaan... Nama edella olevat ovat siis minun kokemuksia noista kahdesta rodusta eivatka mitaan yleisia totuuksia !
 
No, toi meiän sakemanni on kyllä varsinainen seurakoira ja sohvaperuna....Sisällä ei tee muuta ku kulkee mun perässäni (perskärpänen) ja ulkona käy syömässä kissanruuat....
Eipä juuri muuta...
Palloilla se leikkii sisällä niin,et yks on suussa ja toisella pelaa futista etukäpälillä...
Kova vinkumaan ja näkee hämärässä/pimeessä aaveita joita haukkuu....
 
N28
Eli mietitään sopivaa rotua meidän perheeseen, jos keväällä tulis meille sitten koira vauva :D
Kokemusta koirista on, nyt jo edesmenneestä rotikka pojastamme.
Millanen koiruus tuo sakemanni on? Tarviiko miten toimintaa, eli virikkeitä paljonkin? vai riittääkö ns, normaali touhuaminen?
Onko jääräpää vai selviääkö normaalilla koulutuksella?
Kaikki tieto tervetullutta! =)

Se vähän riippuu. Itselläni on -09 syntynyt sakemanni narttu ja on ollut pennusta asti arka (EI ole hakattu tms..) ja oman tiensä kulkija. Pentuna oli helppo. Ikää karttuessa hieman jääräpäinen.

Luulisin sinun pärjäävän normaalilla koulutuksella. Toki koirasta riippuen. On niitä helppoja ja jääräpäisiä.

Täältä kannattaa lukea sakemanneista: http://www.spl.fi/component/edocman/?task=document.viewdoc&id=32&Itemid=0 sekä Suomen Kennelliiton sivuilta / googlesta
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Itselläni ollut rotikka kans ja tätä nykyä sakemanni :D aivan ihana tapaus, on kyllä aika jääräpää, ei meinaa totella paitsi tiettyjä ihmisiä eli niitä, jotka touhuavat sen kanssa :D

Tarvitsee tosi paljon liikuntaa ja virikkeitä ettei koko ajan juokse kämppää ympäri, aika hankala lapsiperheeseen jos on pieniä lapsia, ei meinaa aika ja hermot riittää kaikilla.

Kunnolla koulutettuna aivan ihana koira, mutta miinuksenä tietysti tuo puupäisyys, ylienergisyys jos ei ole aikaa ja aika usein takajalat kasvaa vinoon :/ meidänkin ricolla on takajalat kasvanut vinoon joka on normaali haitta sakemanneilla, ja on mennyt lonkka pari kertaa sijoiltaan.

Muuten aivan ihana, suojelee uusia perheen tulokkaita ja on oikein lojaali, suosittelen jos jaksaa kouluttaa ja touhuta paljon ja käydä pitkeillä lenkeillä :) Ja ei saa tietty unohtaa, että jos uros kasvaa liikaa, siitä tulee VALTAVA. Niinkuin meidän Ricosta :)
 
Viimeksi muokattu:
Itselläni on ollut sakemanneja. Ne eivät osaa hirveesti ajatella itsenäisesti. Ne paLvoo ohjaajaansa(omistajaa). Niiden aivot ovat omistaja. Eli odottavat jatkuvaa ohjausta esim. koulutustilanteessa/toiminnassaan. Helppoja kouluttaa. Tarvitsevat erittäin paljon toimintaa kuten muutkin koirat ja varsinkin palveluskoiriin luokitellut rodut. Itse en rotikkaa tunne, niin en voi verrata siihen.
Hankinnassa kannattaa satsata aikaan. Ei heti ensimmäisestä lähimmästä pentueesta kannata ottaa pentua. Kannattaa tehdä töitä pennun etsimiseen. Ota yhteyttä rotuyhdistyksen pentuvälitykseen. Käy katsomassa rotuyhdistyksen sivuja.

TERVEHERMOINEN sakemanni sopii loistavasti lapsiperheeseen. On todella luotettava rotu. HUOM! tervehermoinen oltava!! Käy katsomassa myös koulutustilaisuuksia, koska siellä näkyy ero hermostoissa. Ota kunnolla selvää vanhemmista ja mahdollisista jälkeläisistä.
 
Viimeksi muokattu:

Yhteistyössä