https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/08/11/kaliforniassa-kahvipakkauksiin-laitetaan-syopavaroitus-pitaisiko-meidankin
Yhdysvalloissa Kalifornian osavaltiossa tehtiin viime keväänä oikeuden päätös, jonka mukaan kahvipakkauksiin pitää siellä jatkossa laittaa
syöpävaroitus kahvin sisältämän akryyliamidin vuoksi.
Taustalla on Kalifornian osavaltion laki, jonka mukaan tuotteeseen pitää lisätä varoitus, jos se sisältää mahdollisesti terveydelle haitallisia ainesosia, siis mahdollisesti syöpää aiheuttavia tai esimerkiksi lisääntymiselle haitallisia kemikaaleja.
Suomalaisten ruokavaliossa kahvi on yksi isoimmista akryyliamidin lähteistä – yksinkertaisesti siksi, että juomme sitä niin paljon. Pitäisikö siis huolestua?
Akryyliamidi on kemiallinen yhdiste, jota muodostuu kahvia paahdettaessa. Samaa yhdistettä muodostuu myös muihin elintarvikkeisiin valmistuksen yhteydessä. Erityisesti sitä muodostuu silloin, kun tärkkelyspitoisia elintarvikkeita kuten perunaa tai leipää friteerataan, paistetaan tai paahdetaan korkeassa lämpötilassa.
Kyseessä on siis sama aine, josta varoteltiin muutama vuosi sitten erityisesti paahtoleivän, perunalastujen ja ranskalaisten yhteydessä. Paahtoleivän ja ranskanperunoiden
akryyliamidipitoisuus kasvaa sen mukaan, mitä tummemmaksi leipä tai ranskalaiset paahdetaan tai paistetaan.
Yllättäen kahvin kohdalla tummapaahtoinen kahvi sisältää vähemmän akryyliamidia kuin vaaleapaahtoinen – ja nimenomaan näin päin. Tämä johtuu siitä, että akryyliamidia muodostuu erityisesti kahvin paahtamisen alkuvaiheessa. Kun paahtamista jatketaan pidemmälle, jo muodostunut akryyliamidi alkaa korkeissa lämpötiloissa hajota ja sen pitoisuus kahvissa pienenee.