Saako jouluna valmistaa ja syödä

  • Viestiketjun aloittaja miten on
  • Ensimmäinen viesti
Ei makaroni ole karjalaisten perinneruokaa. Makaroni ylipäätään ei ole suomalaista perinneruokaa. Tähdennän vielä, että meillä tosiaan on suku Karjalasta, ja ensimmäistä kertaa täällä palstalla luin, että jotkut tekevät makaronilaatikkoa, jossa ei ole lihaa. Muistan kyllä lapsuudesta, että meillä tehtiin jotain makaronivelliä, mutta ei sekään ollut mitään karjalaista perinneruokaa. Kyllä se jotain ihme kotkotuksia oli silloin joskus 70-80-luvun vaihteessa.

Tämän löysin netistä:
"Makaroni on koneellisesti valmistettu pastalaji. Makaroni on muodoltaan lyhyt, ohut ja ontto putki. Suomessa makaronia on syöty jo 1800-luvulla, mutta mahdollisesti jo kauemminkin[1]. Vielä 1970-luvun alussa Suomessa oli kahta makaronilajia: kaarevaa sarvimakaronia ja suoraa, hiukan pitempää putkimakaronia, jota käytettiin etenkin hämäläisen makaronilaatikon (ilman lihaa) valmistamiseen. Tavallista sarvimakaronia käytetään esimerkiksi laatikoissa, paistoksissa, padoissa, keitoissa ja sellaisenaan kastikkeen kanssa.[2]
Makaroni on ensimmäisenä Suomeen levinnyt pasta ja sitä käytetään aineksena useissa ruokalajeissa, kuten makaronilaatikossa ja makaronivellissä. Sana on muunnos italian sanasta maccheroni, joka muualla tarkoittaa tiettyä pastalajia, mutta Calabriassa mitä tahansa pastaa."
 
Viimeksi muokattu:
Ei makaroni ole karjalaisten perinneruokaa. Makaroni ylipäätään ei ole suomalaista perinneruokaa. Tähdennän vielä, että meillä tosiaan on suku Karjalasta, ja ensimmäistä kertaa täällä palstalla luin, että jotkut tekevät makaronilaatikkoa, jossa ei ole lihaa. Muistan kyllä lapsuudesta, että meillä tehtiin jotain makaronivelliä, mutta ei sekään ollut mitään karjalaista perinneruokaa. Kyllä se jotain ihme kotkotuksia oli silloin joskus 70-80-luvun vaihteessa.

Tämän löysin netistä:
"Makaroni on koneellisesti valmistettu pastalaji. Makaroni on muodoltaan lyhyt, ohut ja ontto putki. Suomessa makaronia on syöty jo 1800-luvulla, mutta mahdollisesti jo kauemminkin[1]. Vielä 1970-luvun alussa Suomessa oli kahta makaronilajia: kaarevaa sarvimakaronia ja suoraa, hiukan pitempää putkimakaronia, jota käytettiin etenkin hämäläisen makaronilaatikon (ilman lihaa) valmistamiseen. Tavallista sarvimakaronia käytetään esimerkiksi laatikoissa, paistoksissa, padoissa, keitoissa ja sellaisenaan kastikkeen kanssa.[2]
Makaroni on ensimmäisenä Suomeen levinnyt pasta ja sitä käytetään aineksena useissa ruokalajeissa, kuten makaronilaatikossa ja makaronivellissä. Sana on muunnos italian sanasta maccheroni, joka muualla tarkoittaa tiettyä pastalajia, mutta Calabriassa mitä tahansa pastaa."
50-luvulla jo syötiin makaroonivelliä.
 
Lunatic
Alkuperäinen kirjoittaja Kärppänä heinälatoon;27640308:
Etkö? :) Munamaidolla makaronilaatikkoa?

Mä taisin olla ehkä 10 tai 12, kun oon ekan kerran saanut makaronilaatikkoa, jossa ON lihaa. Siihen asti meillä makaronilaatikko oli aina tota munamaitomakaronilaatikkoa (jossa ei lihaa ollut).
Oikea makaroonilaatikko nimenomaan on lihatonta.
Jotkut sekottaa näemmä makaronilaatikon lihamakaronilaatikkoon.
 
  • Tykkää
Reactions: toinen näkökulma
"hops"
Oikea makaroonilaatikko nimenomaan on lihatonta.
Jotkut sekottaa näemmä makaronilaatikon lihamakaronilaatikkoon.
Näköjään joo. Yllättävän monetkin.

Mun isoäitini ohjeella makaronilaatikkoon tulee makaroneja, maitoa, munia, suolaa ja sokeria. Päälle voi laittaa voinokareita, jos tahtoo. Sokeria tulee yllättävän paljon.

Lihamakaronilaatikko mausteineen ja lihoineen on IHAN eri asia. :)
 
Onpa mielenkiintoista lukea miten erilaisia kokemuksia ruoasta ihmisillä on. Karjalanpaisti esimerkiksi on ruoka, jonka olen mieltänyt arkiruuaksi, mutta se sopii yhtälailla juhlaruoaksi. Makaronilaatikko sen sijaan - oli sitten lihan kanssa tai ilman - on mielestäni sitä köyhäillistöruokaa, joka ei missään muodossa sovi juhlaan. Sitä voi syödä arkena, jos pitää pihistää senttejä, mutta juhlaruoan seassa koen sen suorastaan halventavaksi. Eikä tämä tarkoita sitä, että mollaisin makaronilaatikkoa tai niitä, jotka sitä syövät juhlaruokana. Tuohan on aivan mahtavaa :)
 
Mikä sitten on joulu/ juhlaruoan funktio? Toisille se on aina samaa ruokaa perinteisesti, ja pöydössö on ruokia, ehkä siksi, että niitä kuuluu siellä olla, vaikkei kukaan niistä erityisemmin pitäisikään.

Toisen juhlaruoka on toisen arkiruokaa, kuten Birgitte tuossa totesi. Millainen ruoka täytää joulupöytään pääsemisen kriteerit?
 
Käsittääkseni siihen makaronilaatikkoon laitetaan ripaus sokeria tai ainakin se on hieman makeaa. Se on oikeastaan ainoa meidän perheen jouluruoka, jota suostuin lapsena syömään. En tiedä olisiko sitä ollut tarjolla muuten.
 
Käsittääkseni siihen makaronilaatikkoon laitetaan ripaus sokeria tai ainakin se on hieman makeaa. Se on oikeastaan ainoa meidän perheen jouluruoka, jota suostuin lapsena syömään. En tiedä olisiko sitä ollut tarjolla muuten.
Olisiko joulumakaronilaatikko siis vastine noille makeille joululaatikoille (imelletty perunasose, lanttu, porkkana). Hetkellisesti tuli sellainen olo, että minähän kokeilen tuota tänä jouluna vastoin kaikkia ennakkoluulojani, mutta sitten hoksasin, että pojathan tunkisivat siihen läjäpäin ketsuppia ja koko jouluruokailu muuttuisikin samanlaiseksi ketsuppisodaksi kuin mikä tahansa pastaa tai makaronia sisältävä arkiruokailu : / Taidan siis jättää väliin. Yksi jouluruokien ilo on se, etteivät edes lapset tajua kinuta siihen ketsuppia...
 
"vieras"
Minun jouluuni kuuluu karjalanpaisti ja perunaiset karjalanpiirakat. Muu perhe ei niistä oikein välitä.

Olen aina kuvitetellut joululaulussa syötävän karjalanpaistia
..syövät paistia ja juovat lientä...
 
Aika imarteleva ajatus että joku tulee palstalta kysymään mitä saa joulupöytäänsä laittaa. Kertoo palstan suuresta vaikutusvallasta paljon.

:D
meidän joulupöydästä saattaa löytyä jopa

perunamuusia sitä paljon parjattua arkiruokaa, jota toisaalta jotkut
haluaisivat tarjolle toisten häihin, jotta lapsille löytyisi jotakin mielekästä...

Mutta se vaan on tuon kuopuksen lempiruokaa.. ja meidän joulupöytäkriteeristö, jota ei sinänsä edes ole, sisältää sen ainoan kriiteerin, että siellä on tarjolla ruokaa josta oikeasti tykätään. :xmas:
 

Yhteistyössä