Kopsasin joskus jostain tämmöisiä ohjeita:
Vihannes-broileripata
150g broilerin fileesuikaleita
4dl tummaa riisiä
1pss maissia (tai 1-2 purkkia maissisosetta pienille vauvoille)
1/2 tuubia suolatonta tomaattisosetta
1 paprika
kuivattua basilikaa, paprikajauhetta ja pippuria mausteeksi
Keitä tai paista liha pannulla hiljalleen kypsäksi.
Keitä riisi kypsäksi kattilassa ohjeen mukaan. Keitä 10 min yli ohjeen että tulee oikein pehmeää riisiä.
Lisää kypsän lihan joukkoon vettä ja lisää pilkottu paprika ja maissi. Keitä hiljaa kunnes vihannekset pehmeitä. Lisää tomaattisose ja mausteet. Sekoita kaikki aineet kattilassa ja soseuta tarpeellinen määrä.
Jauheliharisotto
riisipuuro: (keitä ohjeen mukaan)
1,5 dl Nalle riisihiutaleita
5 dl vettä
kasvis: (lohko ja keitä kypsäksi)
3-4 porkkanaa
2 palsternakkaa
Jauheliha (murusta pannulla kypsäksi sipulin kanssa)
n. 150g jauhelihaa
1 sipuli
lisää kypsän jauhelihan joukkoon tomaattipyreetä ja timjamia
Sekoita kaikki valmiit aineet keskenään ja soseuta.
Kana-kasvisrisotto
150g broilerin jauhelihaa
5 dl tumama riisiä
50g tomaattipyreeta
3 rkl rypsiöljyä
3 isoa porkkanaa
2 dl vettä
2 pss herne-maissi-paprikaa
2 tl currya
1 tl tinjamia tai rakuunaa
Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Kuumenna pannulla jauheliha ja porkkanaraastetta öljyssä kunnes raaste pehmenee. Lisää curry, vihanekset, tomaattipyree ja vesi. Kiehuta hiljalleen 10 min. Keitä riisiä 10 min ohjeen ajan "yli" jotta se on aivan pehmeää. Sekoita kaikki aineet yhteen ja soseuta.
Lohirisotto
300g lohta
2 pss he-ma-paprikaa
2 rkl rypsiölyä
5 dl puuroriisiä
1 litra vettä
3 rkl tomaattipyreetä
tilliä
1-2 tl paprikajauhetta
ripaus valkopippuria
Keitä riisi "ylikypsäksi". Keitinvettä voi jäädä riisin joukkoon kastikkeeksi. Kuumenna lohisuikaleita n 10 min. Lisää paprikajauhe, tomaattipyree ja herne-maissi-paprika. Kuumenna vihannekset. Sekoita kaikki aineet ja mausta tillillä ja valkopippurilla. Soseuta.
POSSU-KASVISPATA
150g possun jauhelihaa
10cm pala purjoa
1 kesäkurpitsa
4 porkkanaa
5 perunaa
2 rkl rypsiöljyä
4 rkl vehnäjauhoa
4 dl perunoiden keitinlientä
2 tl rakuunaa
ripaus valkopippuria
2 rkl tomaattipyreeta
Kuori perunat ja leikkaa suikaleiksi. Leikkaa purjo renkaiksi, kesäkurpitsa kuutioiksi ja raasta porkkana raasteeksi. Paista jeuheliha kevyesti pannulla ja lisää kaikki kasvikset ja kuumenna kunnes kasvikset pehmenevät. Lisää 0.5 dl vettä ja hauduta 5 min. Keitä perunasuikaleet vedessä ja ota keitinlientä talteen ja suurusta sitä vesitilkkaan sekoitetulla vehnäjauholla. Sekoita yhteen kypsät perunasuikaleet, jauheliha-kasvisseos ja kastike ja mausta mausteilla. Soseuta.
OMENALLA MAUSTETTU POSSU
2-3 annosta
2 isoa perunaa
1 porkkana
omenalohko
pieni pala sipulia
2 rkl porsaanlihaa
1,5 dl vettä
1 tl rypsiöljyä
Pese, kuori ja lohko perunat, porkkana ja omena. Silppua kuorittu sipuli. Kuutioi lihapala ja laita se kiehuvaan veteen. Keitä 5 min. Lisää porkkananpalat ja sipulisilppu, keitä 5min. Lisää peruna- ja omenapalat. Anna kypsyä 10 min kunnes kasvikset pehmeitä. Soseuta ja lisää öljy.
PERUNAA JA PORKKANAA KALKKUNAKASTIKKEESSA
150g kalkkunajauhelihaa
2 rkl rypsiöljyä
5 perunaa
5 porkkanaa
2 sipulia
1 pss herne-maissi-paprikaa
5dl vettä ja 5 rkl venhäjauhoa
ripaus valkopippuria
tilliä
puolikkaan sitruunan mehu
Kuori perunat ja porkkanat, kuutioi ne ja keitä vedessä kypsiksi. Ota keitinvesi talteen. Silppua sipulit. Kuumenna sipulia ja jauhelihaa kunnes väri muuttuu vaaleaksi. LIsää 5 dl kasvisten keitinlientä ja suurusta kylmään vesitilkkaan sekoitetulla vehnäjauhoilla. Sekoita yhteen perunat, porkkanat, kastike ja he-ma-pa ja keitä muutama minuutti. Mausta. Soseuta.
OMENAINEN KALKKUNAKASTIKE 8KK
150g kalkkunasuikaleita
1 sipuli
1-2 hapanta omenaa
2 rkl öljyä
3 tl currya
2,5 dl vettä
1 rkl vehnäjauhoa
1 rkl sitruunamehua
salaattisipulia
Lisänä keitettyä, hienonnettua perunaa.
Silppua sipuli ja kuumenna pannulla sipuli ja kalkkunasuikaleet. Kuori omena ja kuutioi se. Lisää omenakuutiot pannulle, lisää curry ja kuumenna muutama minuutti. Lisää vesi ja suurusta vehnäjauholla, lisää sitruunamehu. Pienennä haarukalla tai sauvasekoittimella.
BROILERI-PASTAKEITTO 8KK
150 g broilerin rintafileetä
1 porkkana
2 perunaa
1 palsternakka
1 pieni sipuli
1/2 tl inkiväärijauhetta ja 1/2 tl paprikajauhetta
KAURAPASTAA (keitä 4 desiä pakkauksen ohjeen mukaan)
Leikkaa filee suikaleiksi. Keitä vedessä tai paista suikaleet pannulla kypsiksi. Kuori sipuli, palsternakka, perunat ja porkkana ja pilko pieneksi. Keitä vedessä kypsiksi. Lisää juureksien joukkoon keitetty/paistettu broileri. Anna kiehua noin 10 minuuttia, ja lisää joukkoon loput ainekset. Soseuta tai pienennä haarukalla riippuen miten karkeaa lapsesi syö.
LIHAPULLAT: Laita 1dl kaurahiutaleita turpoamaan veteen 10 minuutiksi. Lisää 1 kananmuna, 300g paistijauhelihaa, 2 rkl tomaattipyreetä, ripaus oreganoa ja paprikajauhetta. Taikinaan voi myös soseuttaa haarukalla 1-2- keitettyä perunaa tai raastaa porkkanan. Pyöritä palloiksi ja paista uunissa 175 astetta kypsiksi. Pieni haarukalla ja tarjoa perunasoseen kera.