Ruokaa aletaan säännöstelemään

  • Viestiketjun aloittaja ap
  • Ensimmäinen viesti
ap
Ruoka on liian vaikea pala säädeltäväksi päästökiintiöin
25.4.2009 20:00
A A Katja Kuokkanen
Kaikkea sitä voidaankin ilmastohössötyksen varjolla tehdä:-O


Helsingin Sanomat

Suomessa ruoka aiheuttaa jopa neljänneksen yksityisen kulutuksen hiilipäästöistä.

Eräs keino hillitä kuluttajien hiilipäästöjä on päästökiintiö. Se rajaisi jokaisen kuluttajan käyttöön tietyn määrän hiilidioksidipäästöjä.


Ruoka saattaisi kuitenkin olla liian kuuma peruna rajoitettavaksi henkilökohtaisin päästökiintiöin. Kiintiöin tyydyttäisiin rajoittamaan energiankulutusta ja lentämistä. Muut eniten ilmastopäästöjä aiheuttavista arkiaskareista ovat asuminen, liikenne ja matkustaminen.

"Energia on yksinkertainen tavara, jonka yksiköt on helppo laskea. Ruoassa yhden tuotteen hiilijalanjälki on valtavan monimutkainen. Lisäksi ruokaan liittyy valtavasti muita arvokeskusteluja, kuten terveellisyys ja se, kenellä on valta päättää, mikä on hyvää ruokaa", tiivistää tutkimusjohtaja Päivi Timonen Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Timonen oli yksi puhujista lauantaina Helsingissä järjestetyssä Sosiaalifoorumissa. Aihe oli Henkilökohtaiset päästökiintiöt - 2000-luvun ilmastopolitiikkaa?


Tähän asti lähes ainoa ympäristön kannalta merkittävä kulutusvalinta on Suomessa ollut jätteiden kierrätys. Se on selkeää ja helppoa verrattuna esimerkiksi asumisesta karsimiseen. "Suomessa ei ole normia, että urbaani, tiivis rakentaminen olisi hienoa. Kun arvot ovat nyt ihan toiset, muutos kyllä kestää."

Suomalainen ei Timosen mielestä ole laiska eikä tyhmä, vaan jokainen yksinkertaisesti pyrkii arjessaan onnellisuuteen ja tyytyväisyyteen.

"Henkilökohtaisten päästöoikeuksien hyväksyminen vaatii valtavan julkisen keskustelun. Ilman laajaa yhteiskunnallista hyväksymistä eduskunta ei voi hyväksyä tällaista lakia", Timonen toteaa.

Suomessa keskustelua henkilökohtaisista päästökiintiöistä vasta viritellään. Eniten asiasta on keskusteltu Britanniassa.

Henkilökohtaisilla päästöoikeuksilla yritetään tehdä jokaisen kuluttajan hiilipäästöt näkyviksi. Kiintiöillä voisi käydä kauppaa muiden kanssa. Saastuttavista tuotteista pitäisi esimerkiksi maksaa rahan lisäksi hiilimerkkejä.

"Onnistuessaan päästöoikeudet saisivat ihmiset esimerkiksi rakentamaan nollaenergiakortteleita", Timonen uskoo.
 
vieras
Söin tänään hernekeittoa purkista kiireessäni. Saastutan koko maailman ja mulla on vielä isän vanhat kumpparit jalassa puutarhatöidén jälkeen, joten jalanjälki on ainakin 44. En niinpaljon ymmärrä noista hiilareista vai mitä ne oli. Nyt varmaan ekoterroristit tulevat merkitsemään oveni ja olen seuraavalla siivousryhmän poistamislistalla.
 

Yhteistyössä