Risaleikkaus


Hei,
Meidän 6v tytölle olisi ensiviikolla aika nielu- ja kitarisaleikkaukseen. Syynä toistuvat ylätieinfektiot ja kuorsaus.

Nyt tietysti huolettaa kovasti miten leikkaus tulee menemään. Ja kuinka siitä toipuu.

Ottaisin kovasti mielelläni kommentteja ja kokemuksia vastaan =) .

 
Meillä 1.5 vuotiaalta laikattiin kitarisat.
Oltiin päiväkirurgisella osastolla. Aamulla laikattiin, klo 15 päästiin kotiin.Hyvin kaikki meni.
Illan lapsi oli kitiseväinen ja oli mielellään sylissä.
 
meillä leikattiin viisivuotiaalta toissakesänä sekä nielu, että kitarisat.
operoitiin päiväkirurgisella osastolla eli päästiin yöksi kotiin. Kitarisa leikkaus on helpohko ja siitä toipuminen nopeaa, mutta nielurisojen poisto isompi operaatio.

lapsi on hyvin kipeä toista viikka ja kannattaa syöttää kipulääkettä hoitajien ohjeen mukaan monta kertaa päivässä. lapsi ei siis voi mennä hoitoon yli viikkoon. Kipulääkkeen kanssa pärjättiin, mutta kyllä tuo poika vieläkin välillä muistelee sitä miten kipeä oli. paljon jäätelöä ja me pakastettiin kiisseliä, imeskeli mielellään niitä jääpaloja ja sai niistä jotain ravintoa kun ei oikein ruoka maistunut.

Mutta kysele lisää ikäl iinnostaa ja tsemppiä leikkaukseen ja siitä toipumiseen
 
Meidän 5-vuotiaalta leikattiin kuukausi sitten molemmat risat. Putket laitettiin viikkoa aiemmin polikäynnillä. Syynä leikkaukseen oli kuorsaus ja siihen liittyvät hengityskatkokset, sekä infektiokierre korva/nielutulehduksineen.
Leikkaus meni hyvin. Risat olivat lääkärin mukaan todella isot ja märkivät. Sairaalassa oltiin yön yli. Ensimmäiset pari päivää kurkku oli niin kipeä, ettei poika edes puhunut mitään. Kuitenkin joi ja söi hyvin. Kaupan valmiit sopat ovat hyviä ruokia, samoin eineksistä löytyy keittoja, joissa ei ole kokkareita. Jugurtit ja viilit myös maistuivat. Kipulääkettä annettiin säännöllisesti ekat 4 päivää, sitten vain jos valitteli kipua. Toisella viikolla pystyi jo syömään tavallista ruokaa hyvin hienonnettuna. Kipuaika kesti siis noin viikon.
Sairaslomaa annetaan vähintään viikko, mutta riippuu kai lääkäristä sekin. Aikuisille annetaan kahden viikon saikku.
Hyvin se menee. Jos lapsi ei syö kunnolla, niin muistakaa antaa runsaasti juomista. Ja juominen on muutenkin tärkeää. Lääkäri sanoi, että pitää juoda normaalia enemmän, niin limakalvot eivät kuivu ja kipua on vähemmän. Me annettiin yölläkin juotavaa. Ja muistakaa antaa kipulääke säännöllisesti ainakin muutamana ensimmäisenä päivänä. MEillä oli lisänä antibioottikuuri.

Pitää vielä lisätä, että kuorsaus meillä loppui kuin seinään. Toki ensimmäiset pari päivää kuorsasi kun leikkausalue oli turvoksissa. Mutta infektiot eivät loppuneet. Tiistaina oltiin taas lääkärissä kun tuli kuume ja raju, henkeä ahtauttava yskä. Eli tulehdus painuu heti keuhkoputkiin. Saatiin astmalääkitys ja tehtiin allergiatestit. Eli infektioiden syytä aletaan nyt etsiä allergioista.<br><br>
 
hyvin mnei meilläkin kitarisan poisto.siinähän kipu yleensä säteilee korviin eli ei pitäisi olla nilemiskipuja niinkuin nielurisojen poistossa.

tyttö oli jo illalla virkeä ja söi hyvin.seuraavana päivänä ei edes olis huomannut että oli jotain leikattu.
mutta kannattaa kipulääkitä 2 päivää säännöllisesti.
 

Kiitos kovasti vastauksista, etenkin Hinnin ja Minn-in vastauksista oli iso apu! Varsinkin nuo neuvot syömisistä oli tarpeen, itse olisin älynnyt varata vaan jätskiä pakastimen pullolleen :).

Olinkin kuullut, että tuo nielurisojen poisto on se ikävämpi juttu. Pitänee vaan olla tarkkana sen kipulääkkeen kanssa, että antaa varmasti tarpeeksi ja yrittää välttää ettei pitkitä lääkkeen antoa. Oletan, että lääkäri määrää jotain reseptilääkettä... Mutta käyn varulta kuitenkin apteekissa.

Itse olen tällä hetkellä työttömänä, mikä on helpotus tässä tilanteessa, niin ei ole mitään kiirettä toipumisen suhteen.

Kiitos vielä vastauksista, ja oikein mukavia talvipäiviä kaikille =) .
 

Hei vaan,

Nyt on leikkaus takanapäin ja ajattelin laitella kommentteja, jos jotakuta kiinnostaisi...

Itse leikkaus meni hyvin, samoin herääminen. Kipulääkettä sai heti ja osastolle pian heräämisen jälkeen.

Sitten alkoikin tökkimään. Ilmeisesti nukutuslääkkeet teki kovin pahan olon, ja tyttö oksenteli usein. Kipuja ei pahasti ollut. Outoa oloa vain valitteli.

Yksi yö oltiin sairaalassa, kotiutumisaamuna vielä tyttö oksensi. Sitten sai taas kipulääkettä, joka auttoi. Nyt ollaan siis kotona, ihanaa:).

Lääkityksen kanssa vielä ongelmia, pronaxen ei näyttäisi sopivan. Tekee pahan olon, yöllä taas oksensi ja nyt vaan nukkuu. Soittelin osastolle ja tarkistavat vielä lääkitystä. Pamol-F:n kanssa ei ongelmia, sopii hyvin ja auttaakin hyvin.

Toivottavasti tämä vielä iloksi muuttuu... =)
 
Mekin olemme menossa tytön 5-vee kanssa kita-ja nielurisaleikkaukseen ensi kuun alussa. Kahdesti jo jouduttu perumaan valkosoluarvojen taki, toivottavasti nyt onnistuu. Oli hyvä lukea myös toisten kokemuksista näin etukäteen.
 
Joo meilläkin on nyt sitten putkituksen yhteydessä nielurisaleikkaus edessä.

Joten kiva kuulla mitä on odotettavissa. Kitarisaleikkaus ei tehnyt kiepeäksi kuin yhdeksi illaksi mutta nielurisoista tulee viikon kotihoito ja senkin jälkeen vielä viikko ilman liikuntaa. Näin meille kerrottiin.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 27.01.2007 klo 19:17 MrsBird kirjoitti:
Joo meilläkin on nyt sitten putkituksen yhteydessä nielurisaleikkaus edessä.

Joten kiva kuulla mitä on odotettavissa. Kitarisaleikkaus ei tehnyt kiepeäksi kuin yhdeksi illaksi mutta nielurisoista tulee viikon kotihoito ja senkin jälkeen vielä viikko ilman liikuntaa. Näin meille kerrottiin.
Meillä ei kyllä olisi voitu viedä tarhaan viikon saikun jälkeen. Toisellakin viikolla syöminen oli hankalaa. Leipää tms ei kannattanut kuvitellakaan. Kaikki ruoat piti hienontaa ihan mössöksi. Meillä poika oli saikulla 2 viikkoa ja sitten vielä kolmannen viikon joululomalla.
 

Pakko oli vielä heittää kommenttia, kun tuo meidän tyttö on niin outo:). Eli kipulääkettä ei oo suostunut ottamaan enään pari päivää leikkauksen jälkeen. Eikä ole kipeä! Koko ajan juo mehua ja jäävettä. Syö vähän väliä: jugurttia, naminamia, pehmeää leipää, jopa nakkeja. Puhe kuulostaa vielä hassulta, ihana tuollainen pikkutytön piipitys :) .

Kun koko ajan on teroitettu sitä että pitää huolehtia kipulääkityksestä, kipuja on paljon ja pitkään. Niin meillä aivan toisin päin. Mikä tietysti ihana asia, huoli oli edeltäkäsin kova. Ja vieläkin on...

Eli nyt odotellaan kun ne peitteet alkavat irtoilla, silloin on odotettavissa kovaakin kipua. Myös verenvuodon mahdollisuus on olemassa. Että ei tässä vielä huolehimasta ja pelkäämästä pääse... :'( .
 
Hei,
Meillä leikkaus tänään, 6v poika myös. Kiva kuulla kokemuksia. Kylläpä jännittää miten menee. Lisäjännitystä aiheuttaa kun veljellä on kova yskä että jos se nyt on tarttunut ja sitten joutuisi yskimään kipeällä kurkulla :'( . Vielä ei toki oireita ole. Ja lisäksi jännittää kun on vielä hieman epäselvyyksiä allergioiden kanssa. Epäilyksen alla on että Pronaxen ei sopisi mutta ei varmuutta. Vaan kyllähän luulisi olevan muitakin tulehduskipulääkkeitä.

Määrättiinkö tytöllenne muuten antibioottikuuri lähtiessänne? Itse melkein toivoisin, sillä isoveljeltä kun leikatiin myös nielurisat saman ikäisenä kuutisen vuotta sitten, hänelle tuli samantien joku tulehdus nieluun (joskus käy kuulemma niin kun kurkkua 'möyhitään') niin paraneminen vähän pitkittyi sen takia. Tuosta leikkauksesta en paljoa muista muuta kuin että kovastihan nestettä annettiin, meillekkin neuvottiin silloin että herättää yölläkin juomaan ja antamaan kipulääkettä.

Tuo vuotovaara on myös pelottava juttu, mutta se on kai kuitenkin aika harvinaista lapsilla, olen kuullut.
 

Huomenia vaan Mari,

Ja kovasti onnea toimenpiteeseen! Meillä jännitettiin kovasti koko perheellä, mutta hyvinhän se sitten meni! Niin varmasti teilläkin!

Ei määrätty meille antibiootteja. Leikannut lääkäri tarkisti tytön nielun kotiin lähtiessä (siis seuraavana päivänä leikkauksesta) ja sanoi kaiken olevan kunnossa.

Mun käsitys on että sillä juomisella eli kurkun kosteana pitämisellä on olennainen merkitys noissa tulehdusjutuissa. Eli kuiva kurkku on alttiimpi tulehtumaan.

Meillä siis onneksi tyttö joi hyvin, syönyt ei alkuun häävisti.

Eli tsemppiä mukaan, leikkaus kyllä kannattaa!
 
infektiokierre
Meillä kolme lasta. Iältään 1,9v, 4v ja 6v. Kaikilta kolmelta vietiin risat lokakuussa älyttömän sairaskierteen takia.

Vanhimmalta leikattiin nielurisat ja kitarisat. Meni ihan ok vaikka kurkku olikin kipeä 3vk ajan niin että piti vain lepäillä sohvalla. Syöminen oli myös hankalaa. Mutta siihen loppu ainakin toistaiseksi kierre.

Keskimmäiseltä lapselta leikattiin myös nielurisat ja kitarisat. Hänelle vaihdettiin samalla korviin neljännet putket.... Siis uudet vanhojen tilalle, kun huonosti olivat paikoillaan. Hän oli todella kipeä leikkauksen jälkeen. Oksensi automatkan verta ja kuume nousi illalla. Oli todella huonovointinen ja kuume 39 kesti 3 vuorokautta, ennekuin antibiootti saatiin. Sitten alkoi toipumaan ja myös ollut siitä lähtien terveänä.

Nuorimmalta lähti vain kitarisat ja sai toiset putket korviinsa sai. Oli 2 tuntia toimenpiteestä ylhäällä ja juoksenteli pitkin heräämöä. Ei edes kipeä ollut.

Kannatan leikkauksia! Ainakin meitä auttoi!
 
Meille määrättiin leikkauksen jälkeen antibiootti ihan rutiininomaisesti. Aina sitä ei anneta, mutta aika usein kuitenkin. Kuumetta ei meillä tullut, oksenteluakin vain sairaalassa ekana iltana. Mutta siihen varautukaa, että se suu saattaa todella haista karmealle :$

Äidiltä muuten leikattiin nielurisat viikkoa myöhemmin kuin pojalta. Oli huomattavasti kipeämpi kuin poikani. Ja äidille tuli raastava yskä (astma taustalla) ja nielu kipeytyi uudelleen vaikka oli antibiootti. Joutui syömään toisen, vahvan kuurin myöhemmin. Sitten parani.
 
Leikkaus on nyt meilläkin ohi, kaikki meni hyvin. Aamulla yhdeksäksi mentiin ja päiväkirurgisella osastolta päästiin jo illalla viiden aikaan pois. Kipulääkettä kun on antanut nyt tasaisesti niin ei ole sekään päässyt äitymään pahaksi. Hieman ennen lääkkeenantoaikaa alkaa kyllä valittemaan kurkkua. Oksentaa piti silloin kerran osastolla ja sitten vielä kotona kerran. Sen verran oli päässyt verta vatsaan että ei ilman rauhoittunut. Nielurisat oli olleet kookkaat ja samalla leikattiin myös kitarisa jota oli aiemmasta leikkauksesta vielä jäänyt jälkeen, tai kasvoikos ne uudelleen. En muista.

Nyt vain on raukalla kauhea nälkä kokoajan ja säälittää kun ei voi antaa samaa ruokaa kuin muille ja hällä tekisi niin mieli syödä. Vaikea keksiä suolaista pehmeää ruokaa mitä saattaisi kylmänä syödä? Olisiko ajatuksia?

Ollaankos Kanaemolla jo kokonaan parannuttu? Tuliko kipeäksi katteiden irtoamisen aikaan?
 

Hei vaan Mari,

Ja onnea onnistuneen operaation johdosta :) .

Meillä oli sama homma syömisen suhteen, tytöllä oli kova nälkä kun kotiuduttiin, eikä kamalasti tykännyt makeaa syödä. Tein sitten nakkikeittoa jonka soseutin, mutta ei sekään oikein maistunut. Pehmeää leipää sitten söi mielellään, ja kylmää makaronia oikein pehmeäksi keitettynä. Tänään söi ekan kerran lämmintä ruokaa, nauhapastaa ja kanansuikaletta :D .

Hienosti on paraneminen mennyt. Just katottiin nieluun, eikä ole paljoa katteita jäljellä. On ollut hieman kipeäkin nyt katteiden irrotessa, mutta jospa pahin ois jo ohi. Meillä vielä pukkas "kriisin" päälle noiden särkylääkkeiden oton kanssa. Eli tyttö on sitä mieltä, ettei haittaa vaikka on vähän kipeä, lääkettä ei suostu ottaan :ashamed: . Kamalasti ei tässä tilanteessa viitti pakotellakaan, ja eipä tuota kipua ole kyllä paljoa ollut. Koko ajan syönyt ja juonut kuitenkin hyvin...

Nyt siis viikko leikkauksesta, ja hyvin on toivuttu, koko perhe B) . Teillekin nopeaa toipumista :flower: .
 
Heipähei,

Meillä hiukka tuli takapakkia paranemiseen, tosin ei mitään hätää, nyt jo taas aamulla ihan eri poika. Mutta kun tuossa toissa iltana jätimme ensimmäisen kerran etten yöllä antanut kipulääkettä, niin sehän oli aamulla 38,7 pojalla kuumetta. Soitimme sitten lääkäriin ja meinasivat että kyllä se pitää lääkekuuri nyt kuitenkin syödä ettei streptokokki siellä tee tuhojaan. Eihän siinä sitte muu auttanut kun lääke hakea.

Nyt on kurkku kyllä yhä kipeänä, mutta muuten virkku poika. Meillähän tulee huomenna viikko leikkauksesta nyt. Katteita näyttää olevan vielä ihan reilusti nielussa, joten ehkä tässä vielä pari-kolme päivää menee hissukseen. Mössöruoilla ollaan tähänasti tultu, se se ottaa tässä pojan luonnolle eniten. Mutta keksimme että kirjoittaa nyt sitten paperille kaikki mitä olisi halunnut tänä aikana syödä niin aletaan sitten listaa purkamaan ja syömään niitä järjestyksessä heti kun kurkku paranee. On jo pitkän listan kirjoitellut vihkoonsa, hampurilaista, sipsejä, turkinpippurikarkkeja jne jne :)

Mukava kuulla että teillä Kanaemo on paraneminen pitkällä, täällä perässä tullaan, kompuroiden mutta päättäväisesti :) Kiva kun poika ei enää kuorsaakkaan yöllä yhtään! Vielä kun tuon isännän sais hiljeneen... :/
 

Heissan,

Ja kiva kuulla että Marin väellä toipuminen etenee. Varmasti oli paikallaan tuo lääkekuuri, ois voinu olla ikävät seuraukset jos olisit jäänyt odottelemaan...

Mutta on ne tosissaan nopeita paraneen nuo tenavat! Meillä tytöltä nyt lähes kaikki katteet poissa ja punotus enään lievää. Ei voitu enään vastustaa vaan lauantaina oli "pakko" saunoa :) . Eikä onneksi seuraamuksia tullut. Keskiviikkona tulee kaksi viikkoa leikkauksesta, sehän se normi toipumisaika on, jippii =) .

Minäkin olen ihmetellyt tuota hiljaa nukkuvaa lasta, ennen kuorsasi kuin aikamiehet konsanaan. Nyt meillä kuorsaavat vain koirat =) .

Oli kyllä kaikin puolin oikea ratkaisu tuo leikkaus! Varsinkin kun se nyt on takanapäin :) .

Oikein pikaista toipumista ja aurinkoisia talvipäiviä!
 
meiltäkin leikattiin 4,5 vuotiaalta tytöltä, viime talvena kitarisat.
Valmistelin tytön leikkaukseen selittämällä tipan laittoon asti asiat. käytiin konkreettisesti läpi mitä tulee tapahtumaan. päiväkirurgisella mentiin. Ja laittoivat tipankin loppujen lopuksi vasta nukutuksessa. Herätyään lapsi oli todella pahoinvoiva. oksenteli paljon, meillä ei ollut mukana vaihto vaatteita, mutta mummo pääsi onneksi tuomaan ne. ( oli meillä vahtimassa pikkusiskoa) joten ne suosittelisin ottamaan mukaan. Taisi siinä äitikin saada hieman päälleen... kun tyttö sai pahoinvoiti lääkettä olo parani silmissä ja jo 20 min. päästä leikittiin täysiä.
:)
 

Yhteistyössä