Raparperi-murupiiras
2 munaa
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl maitoa
1 dl (100 g) voita sulatettuna
Päälle:
1/2 l raparperipaloja
1-1 1/2 dl sokeria
2 tl inkivääriä
Murut:
50 g voita tai leivontamargariinia
1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 dl vehnäjauhoja
1. Voitele irtopohjainen kakkuvuoka.
2. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
3. Vaahdota munat ja sokeri.
4. Lisää jauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauheen ja lopuksi maidon ja rasvan seos.
5. Kaada taikina vuokaan ja levitä sen päälle sokerilla ja inkiväärillä maustetut raparperipalat.
6. Sekoita vielä haarukalla kulhossa muruseos ja ripottele murut piiraan pintaan.
7. Kypsennä uunin alaosassa noin 30 minuuttia.
8. Jäähdytä piiras haaleaksi ja irrota vuoastaan.
9. Tarjoa sellaisenaan tai puolisulan vaniljajäätelön kanssa.
Isoäitini raparperipiirakka
Taikina:
2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 muna
1 dl sokeria
1 tl suolaa
n. ½ kg vehnäjauhoja
100 g margariinia tai voita
Pinnalle:
1 l raparperikuutioita
3 munaa
1 ½ dl maitoa tai kevytkermaa
¾ dl sokeria
1. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Sekoita joukkoon sokeri, muna, suola ja vehnäjauhot.
3. Lisää pehmeä rasva taikinaan.
4. Alusta kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
5. Kaulitse taikina uuninpannun kokoiseksi levyksi.
6. Jätä hieman taikinaa ristikoiksi piirakan pinnalle.
7. Siirrä taikinalevy leivinpaperilla peitetylle uunipannulle.
8. Anna levyn kohota puolisen tuntia.
9. Levitä raparperikuutiot pannulle.
10. Vatkaa munat, maito ja sokeri kevyesti keskenään.
11. Kaada seos piirakalle.
12. Tee taikinanauhoista piirakan pinnalle ristikko.
13. Voitele ristikko ja piirakan reunat munalla.
14. Kypsennä 225-asteisen uunin alaosassa noin 25 minuuttia.
Raparperi-kermaviilipiirakka
Pohja:
150 g margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Päällys:
5 dl pilkottua raparperia = n. 2 vartta
(muuta marjaa lisänä)
1 kermaviili
¾ dl sokeria
2 munaa
1 tl vanilliinisokeria
1. Sulata margariini.
2. Vaahdota margariini ja sokeri.
3. Lisää muna voimakkaasti vatkaten.
4. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauheet.
5. Sekoita päällysteen ainekset yhteen.
6. Voitele vuoka rasvalla ja ripottele päälle korppujauhoja.
7. Kaada ainekset vuokaan.
8. Paista uunissa 200 asteessa 25-30 minuuttia.
Maailman paras raparperipiirakka
2 munaa
4,5 dl sokeria
150 g sulatettua margariinia
4,5 dl piimää
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
3 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
Pinnalle:
- raparperi, mustikkaa, vadelmaa yms.
- jos laitat sekä raparperia ja mansikkaa niin laita mansikat vähän kauemmaksi muuten tulee vetinen pohja.
1. Riko munat.
2. Sekoita joukkoon sokeri.
3. Lisää sulatettu rasva.
4. Lisää piimä.
5. Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin.
6. Lisää jauhot muuhun seokseen.
7. Sekoita hyvin keskenään.
8. Kaada uuninpannuun ja ripottele päälle raparperit.
9. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
10. Nauti vaniljajätskin tai vaniljakastikkeen kera.