Puheen oppiminen, ei yhtään sanoja :(

  • Viestiketjun aloittaja huolissaan
  • Ensimmäinen viesti
huolissaan
Järjellä tiedän, ettei ole syytä vielä huoleen, koska jokainen oppii omaan tahtiinsa....

Mutta siis onko muita joilla ei 1v 4kk ikäisellä (poika) ole yhtään sanaa? Omia juttuja kyllä kälättää, osoittelee ja ymmärtää tosi hyvin minusta vaikeitakin sanoja mutta se oma oikea puhe puuttuu.

Esikko on, ollaan juteltu paljon, luettu paljon ja varmasti saanut muutenkin paljon läheisyyttä jne. Suvussa ei ole tietojemme mukaan ongelmia puheen kehityksessä ollut. Eikähän vanhemmat muistakaan milloin esim. me vanhemmat opittu puhumaan. Kaikki muu kehitys ok, kävelemään lähti 10kk ja esim. motorisissa taidoissa ikäisiään edellä.

kaipaisin muitten kokemuksia ja jos jollain lapsella on ollut vastaava tilanne tässä iässä, milloin alkanut puhua. Ja oletteko muut huolissaan tän ikäisestä jolla ei vielä niitä sanoja ole?
 
Yleensähän sanotaan että oppii ensin joko kävelemään tai puhumaan, teidän poika on jo varhain kävellyt!
ja en olisi yhtään huolissaan, mulle ainakin sanottiin että 1,5vuoteen asti voi mennä ennen kuin sanoja tulee! jokainen kehittyy omaa tahtia ja jos vielä luette ja poika ymmärtää hyvin ei mielestäni ole hätää!
Meillä siis tyttö nyt 2,5v. Mutta hän oppi kävelemään vasta vuodenikäisenä ja ensimmäisen sanansa sanoi 1,5 vuotiaana. Itse olin myös aika huolissaan mutta neuvolatäti sanoi ettei tarvitse murehtia, koska tyttö ymmärsi kuitenkin kaiken mitä puhuttiin ja osoitti sormella tai ilmeellänsä mitä tahtoo...
Sittemmin niitä sanoja on tullut tosi tiuhassa tahdissa, että kirii muut kiinni
;)

 
Meidän kaksoset pian 1v5kk, tyttö ja poika, eikä kumpikaan sano vielä selviä sanoja. Siinä varmaan onkin syy miksi ne ei mun mielestä osaa vielä puhua, mutta kun ystäväni kuunteli tarkemmin niin tyttö selvästi tarkoittaa palloa pa-tavulla, kakkaa kaa-tavulla jne. Eli kaipa tuo siis osaa jotain puhua...itsekin olen odotellut niitä selviä sanoja.

Mutta ei siis tosiaankaan teillä syytä vielä huoleen, tiedän monia tuon ikäisiä jotka ei sano sanaakaan!

 
eva
Ei mitään hätää. Meillä kanssa keskityttiin ensin vain motoriseen kehitykseen, kuunteleminen ja puhuminen alkoivat kiinnostaa tyttöä selvästi vähän myöhemmin kuin useimmilla tuttavapiirin lapsilla. Ja kun ne sitten alkoivat kiinnostaa, niin eteneminen onkin ollut tosi vauhdikasta.

Lapsen kanssa on hyvä keskustella, ja jutella yhdessä vaikka kirjojen kuvista, että mitä sieltä löytyy. Puhetta voi houkutella opettelemalla ensin yhdessä eri eläinten ääniä (näin se kuulemma monilla alkaa), ja jos lapsi rupeaa käyttämään omia sanojaan (viittomia, vinkunoita, örähdyksiä tms. jotka selvästi tarkoittavat jotakin), häntä on hyvä rohkaista osoittamalla että hän tulee ymmärretyksi.

Meillä tuossa iässä sanoina käytettiin lähinnä puhaltamista (puu, kuuma, sattui) ja älämölöä päätä pyörittäen (sammakko laulaa dägädägädää). Pian alettiin käyttää sanojen ensimmäisiä tavuja, kerrallaan oli käytössä pari sanaa jotka vaihtelivat kiinnostuksen mukaan. Mutta kunnolla puhuminen alkoi noin 1v 8kk iässä. Yhtäkkiä sanoja vain alkoi ilmestyä, ne olivat kaksitavuisia tai pidempiäkin, ja vähitellen ne ovat hioutuneet lähemmäksi oikeaa ääntämysasua. Suunnilleen kuukaudessa tyttö puhui yhtä hyvin kuin naapurin lapsi, joka oli aloittanut järjestelmällisen sanojen käytön melkein puoli vuotta aikaisemmin.

Niin että tässäkin asiassa kukin etenee omaa tahtiaan. Alle kaksivuotiaan ei tarvitse vielä puhua, jos hän ymmärtää kieltä, pyrkii kommunikoimaan ja rallattelee omiaan, hän on todennäköisesti ihan normaali. :)
 
Huomasin, että teillä alettiin kävellä JO 10 kk iässä! Meillä neiti 1v 2 kk ja ei meinaakaan vielä kävellä. Kontattu on vasta kohta 2 kk. Meillä tuli ensimmäinen sana 10 kk iässä ja nyt sanavarasto on jo huima.

Älä murehdi siis yhtään! Kaikki oppii omassa aikataulussaan. Minäkin olin huolissani tuosta konttaamattomuudesta kauan ja vaikka meillä ei vielä kävellä, niin olen lopettanut stressaamisen.

=)
 
anjuusa
Meidänkään tyttö ei vielä tuossa iässä puhunut juuri mitään! Joskus tapaili joitakin sanan tapaisia, ja niitäkin vain pyydettäessä. Sitten hän alkoi 1v6kk iässä yhtäkkiä sanoa sanoja, ja niitä tuli tosi nopeasti 10-15 kpl. Nyt tyttö on 1v9kk ja sanoo välillä jo 2-3 sanan lauseita :D . Eli homma etenee hyvin nopeasti sitten, kun lapsi on siihen valmis - ihan sama juttu kuin liikkumaan oppimisen kanssa.
 
Ellu83
No ei ole mitään syytä huoleen. Ite lähin kävelemään 1v1kk ja en puhahtanutkaan ennen 2v. Oma poika 1v9kk kylläkin puhuu jo nyt 3-4 sanan lauseita ja kävelemäänki oppi ennen 1v synttäreitä.
Ei teillä ole mitään hätää, sillä ei vaan ole asiaa! =) Kyllä ne neuvolassa sanovat jos jotain sanomista on.
 
Ellu75
Samaa mieltä kuin edelliset. Meillä tyttö ei 1v 6kk iässä sanonut vielä sanakaan ja omaa höpötystäkin oli vähänlaisesti. Vauvanakaan ei ihmeemmin jokelellut. Ekat sanat tulivat sitten 1 v 7 kk iässä ja nyt 1 v 10 kk iässä tyttö puhuu jo 4-5 sanan lauseita ja sanavarasto on todella laaja. Eli tosi nopsaan puhe sitten kehittyi, kun sitä alkoi tulla. Nykyään tyttö sitten pälpättää ihan taukoamatta.

Kyllä se puhe sieltä ihan varmasti tulee, kun on sen aika... =)
 
Puheen kehitys on suureksi osaksi ohjelmoitu geeneihin, kyseessä ei siis ole mikään lahjakkuuden puute tms. Meillä poika esim sanoi useita sanoja 8 kk iässä, mutta kävelemään lähti vasta 1 v 2 kk iässä.

Vanha kansakin sanoo, että "kieli jää jalan alle" eli jos oppii aikaisin kävelemään, puhe tulee sitten myöhemmin.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 21.04.2007 klo 15:49 mamimami kirjoitti:
Huomasin, että teillä alettiin kävellä JO 10 kk iässä! Meillä neiti 1v 2 kk ja ei meinaakaan vielä kävellä. Kontattu on vasta kohta 2 kk. Meillä tuli ensimmäinen sana 10 kk iässä ja nyt sanavarasto on jo huima.

Älä murehdi siis yhtään! Kaikki oppii omassa aikataulussaan. Minäkin olin huolissani tuosta konttaamattomuudesta kauan ja vaikka meillä ei vielä kävellä, niin olen lopettanut stressaamisen.

=)

Meillä tismalleen samalla lailla kun teillä. Vasta vuosikkaana konttaamaan (tosin sit jo 1v2kk kävelemään) Eka sana oli kukka ja tuli 10 kk iässä ja nyt puhua pölpöttää jo vaik mitä!
Mutta tosiaan monet sanoo että sanat jää jalan alle. Eikä minusta mitään huolta ole, kyllä se puhekin sieltä vielä tulee! :hug: <br><br>
 
En tiedä oletko enää lukemassa vastauksia, mutta vastaanpa kuitenkin. Sanoisin, että ei mitään huolta! Meidän poika, myös esikoinen jolle on luettu paljon jo pienestä, ei sanonut sanaakaan vielä 1,5 -vuotis neuvolassa. En jotenki ite ollu mitenkään hirveän huolissani, koska oli ollut tosi hiljainen vauvanakin (siis jokeltelun suhteen:). Neuvolassa käskettiin ottaa yhteyttä, jos yhtään sanaa ei ole kaksivuotiaana. Poika alotti päiväkodin just tuolloin 1,5 -vuotiaana ja oppi parissa kuukaudessa muutaman sanan. Sen jälkeen on puheenkehitys ollu aivan valtaisaa eli nyt täyttää just kaks vuotta ja puhuu 3-4 jopa viiden sanan lauseita. Mukana on todella pitkiä yhdyssanojakin ja useimmat sanat on niin selkeitä että niitä ymmärtää muutkin äidin ja isän lisäksi :D . Hauskaa on että nyt hän lauleskelee ja runoilee pätkiä mitä ollaan koko hänen pieni ikänsä laulettu ja runoiltu yhdessä.

Kehtottaisin vain olemaan kärsivällinen - kyllä ne sanat vielä sieltä tulevat!
 
En sinuna olisi vielä huolissani! Meidän kolmonen on ollut aina maijamyöhäinen, tyttö oppi kävelemään vasta 1,5-vuotiaana ja nyt 2,5-vuotiaana sanoo vain muutaman selvän sanan (omaa kieltä on sitten sitäkin enemmän).

Saimme tytölle 2-vuotisneuvolasta lähetteen puheterapeutin arviointiin koska esikoisellani on dyspraksia, puheentuoton erityisvaikeus. (Esikoinen on jo 13-vuotias ja on puhunut jo monta vuotta ihan normaalisti.) Nyt tytön puheenkehitystä seurataan ja tulevaisuudessa hän saa mahdollisesti puheterapiaa.

Tärkeää on että lapsesi ymmärtää puhetta! 2-vuotiaan "pitäisi" sanoa kymmenisen sanaa selvästi, ja teillä on siihen ikään vielä pitkä aika :)
 
moi
meilläkin vähäsanainen poika. ikää nyt 1v11kk ja osaa sanoa kaksi sanaa "ei" ja "kissa" ja nämäkin oppi sanomaan kuukausi sitten. puhetta ymmärtää hyvin joten eiköhän tuo syksyyn mennessä opi sanomaan muutaman sanan lisää..
 

Yhteistyössä