Menu
Kaksplus
VAUVAHAAVEET
Hedelmällisyys
Lapsettomuus
Adoptio
Ovulaatiolaskuri
RASKAUS
Raskaus viikko viikolta
Synnytys
Synnytystarinat
Raskauslaskuri
VAUVA
Imetys ja vauvan ruoka
Vauvan kehitys
Vauvan terveys
Nimikone
LAPSI
Lapsen kehitys
Lapsen terveys
Pituuslaskuri
PERHE-ELÄMÄ
Ruoka
Vaatteet ja varusteet
Koti
Vapaa-aika
Parisuhde
Työ ja raha
VANHEMMUUS
Kasvatus
Vanhemman terveys
Minun tarinani
LASKURIT
Ovulaatiolaskuri
Raskauslaskuri
Raskaus viikko viikolta
Kiinalainen syntymäkalenteri
Nimikone
Pituuslaskuri
PODCAST
KILPAILUT
BLOGIT
Menu
ETUSIVU
KESKUSTELUT
Aihe vapaa
Lapsen saaminen
Vauva ja taapero
Lapset ja teinit
Perhe-elämä
Seksi
Seksinovellit ja eroottiset tarinat
KÄYTTÄJÄT
OHJEITA
Kirjaudu
Rekisteröidy
Hae
Hae vain otsikoista
Käyttäjältä:
Hae vain otsikoista
Käyttäjältä:
Kaksplussan Keskustelupalsta
Kirjaudu
Kaksplus
VAUVAHAAVEET
Hedelmällisyys
Lapsettomuus
Adoptio
Ovulaatiolaskuri
RASKAUS
Raskaus viikko viikolta
Synnytys
Synnytystarinat
Raskauslaskuri
VAUVA
Imetys ja vauvan ruoka
Vauvan kehitys
Vauvan terveys
Nimikone
LAPSI
Lapsen kehitys
Lapsen terveys
Pituuslaskuri
PERHE-ELÄMÄ
Ruoka
Vaatteet ja varusteet
Koti
Vapaa-aika
Parisuhde
Työ ja raha
VANHEMMUUS
Kasvatus
Vanhemman terveys
Minun tarinani
LASKURIT
Ovulaatiolaskuri
Raskauslaskuri
Raskaus viikko viikolta
Kiinalainen syntymäkalenteri
Nimikone
Pituuslaskuri
PODCAST
KILPAILUT
BLOGIT
Aihe vapaa
Professori: Luulo lisäaineiden terveysriskistä on järjetön
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Vastaa viestiketjuun
Muistiinpanot
<p>[QUOTE=""www", post: 25652534"]</p><p>Tämä artikkeli kävi silmään, kun täälläkin asiasta koko ajan vouhkataan. Mä olen kyllä jo pitkään ajatellut asiasta samalla tavalla kun tää proffa...</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>Helsingin Sanomat:</p><p></p><p>Puolukka, porkkana ja parsakaali. Niissä kaikissa on lisäaineita. Vieläpä ihan niitä samoja, joita moni kyttää ruokapakettien kyljistä yrittäessään syödä terveellisemmin.</p><p></p><p>"Vaikka porkkanan väri olisi tehtaassa tehty, se on ihan sitä samaa väriä kuin mullassa kasvaneessa porkkanassa", havainnollistaa professori Marina Heinonen Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitokselta.</p><p></p><p>Ruokatrendien myllerryksessä luonnollisuudesta on tullut myyntivaltti. Ruisleivästä sanotaan "ei lisäaineita", leikkeleestä taas "ei natriumglutamaattia".</p><p></p><p>Heinosen mukaan on menty hakoteille. Hänen mielestään esimerkiksi puhdas väriaine on jopa turvallisempi kuin värillinen kasviuute, jota ei ole testattu.</p><p></p><p>"Mitä puhtaampana aine on käytössä, sitä turvallisempaa se on. Silloin tiedetään, ettei siinä ole mitään jäämiä", hän selventää.</p><p></p><p>Kuluttajien keskuudessa vellova lisäainepelko on Heinosen mukaan täysin aiheeton. Hän arvioi, että noin kaksi kolmasosaa lisäaineista esiintyy luonnossa tai ihmisen elimistössä. Aineet myös tutkitaan tarkasti.</p><p></p><p>"Viranomainen ei missään tapauksessa päästä markkinoille lisäaineita, jotka eivät ole turvallisia", hän sanoo.</p><p></p><p>Lisäaineitakaan ei kuitenkaan saa nauttia kohtuuttomia määriä. Tosin Heinosen mukaan ihmisen on hankala syödä niin paljon, että lisäaineita tulisi yliannos.</p><p></p><p>Ainoat poikkeukset ovat nitriitti ja bentsoehappo: lapset voivat saada liikaa nitriittiä nakeista ja bentsoehappoa mehuista.</p><p></p><p>Heinonen ei julistaisi pannaan edes valmisruokia. Hänen mielestään teollisuus pystyy jopa kotikokkia paremmin ravintosisällön muokkaamiseen terveyden kannalta parempaan suuntaan.</p><p></p><p>Tehtaan voi olla helpompi vähentää rasvan ja sokerin määrää kuin tapoihinsa pinttyneen kotikokin.</p><p></p><p>Luonnollinen ruoka on nyt in, mutta mihin sillä oikeastaan viitataan? Yksiselitteistä vastausta ei ole, huomauttaa professori Raija Tahvonen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta. Luonnollisuus on vaikea määritellä tieteellisesti, eikä sitä tunne lainsäädäntökään.</p><p></p><p>Tahvosen mukaan termi on lähtenyt liikkeelle mainonnasta. Useimmiten se viittaa säilöntäaineettomaan tai lisäaineettomaan ruokaan.</p><p></p><p>"Termin käyttö on tosi villiä. Ei kannata luottaa siihen että luonnolliseksi mainostettu tuote on mitenkään parempi kuin jokin toinen", hän sanoo.</p><p></p><p>VTT:n akatemiaprofessorin Kaisa Poutasen mukaan luonnollisuus liitetään menneisyyteen. Luonnollinen on jotakin, mitä on tehty hyvin kauan sitten.</p><p></p><p>"Missä muussa teknologiassa haikaillaan sellaista?" hän kysyy.</p><p></p><p>VTT:n Poutanen huomauttaa, että "luonnollisuushysteriassa" on unohdettu, että ihminen elää nyt toisenlaisessa yhteiskunnassa kuin muinoin. Elintavat ovat muuttuneet.</p><p></p><p>"Tiedämme, että luonnonvarat ovat rajalliset, tiedämme energia- ja ympäristöuhkat. On mietittävä, mikä on meille luonnollinen syömisen tapa nyt. Eihän se voi olla sama kuin kivikaudella", hän sanoo.</p><p></p><p>Poutanen epäilee, sopeutuisiko kuluttaja tilanteeseen, jossa lisäaineista luovuttaisiin. Kaikkia lempituotteita ei enää välttämättä olisikaan kaupoissa, kun esimerkiksi tuotteiden säilyvyys kärsisi.</p><p></p><p>Poutasen mukaan suurin ongelma suomalaisten ruokavaliossa on ylensyönti sekä liiallinen puhtaan sokerin ja liian vähäinen ravintokuidun saanti.</p><p></p><p>"On helpompi syyttää kaikesta lisäaineita kuin miettiä omaa vastuuta."</p><p></p><p>.</p><p></p><p>Lähde: <a href="http://www.hs.fi/msn/kotimaa/Professori+Luulo+lis%C3%A4aineiden+terveysriskist%C3%A4+on+j%C3%A4rjet%C3%B6n/a1305555490978">Professori: Luulo lisäaineiden terveysriskistä on järjetön - Ruoka - Kotimaa - HS.fi</a></p><p>[/QUOTE]</p>
[QUOTE=""www", post: 25652534"] Tämä artikkeli kävi silmään, kun täälläkin asiasta koko ajan vouhkataan. Mä olen kyllä jo pitkään ajatellut asiasta samalla tavalla kun tää proffa... Helsingin Sanomat: Puolukka, porkkana ja parsakaali. Niissä kaikissa on lisäaineita. Vieläpä ihan niitä samoja, joita moni kyttää ruokapakettien kyljistä yrittäessään syödä terveellisemmin. "Vaikka porkkanan väri olisi tehtaassa tehty, se on ihan sitä samaa väriä kuin mullassa kasvaneessa porkkanassa", havainnollistaa professori Marina Heinonen Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitokselta. Ruokatrendien myllerryksessä luonnollisuudesta on tullut myyntivaltti. Ruisleivästä sanotaan "ei lisäaineita", leikkeleestä taas "ei natriumglutamaattia". Heinosen mukaan on menty hakoteille. Hänen mielestään esimerkiksi puhdas väriaine on jopa turvallisempi kuin värillinen kasviuute, jota ei ole testattu. "Mitä puhtaampana aine on käytössä, sitä turvallisempaa se on. Silloin tiedetään, ettei siinä ole mitään jäämiä", hän selventää. Kuluttajien keskuudessa vellova lisäainepelko on Heinosen mukaan täysin aiheeton. Hän arvioi, että noin kaksi kolmasosaa lisäaineista esiintyy luonnossa tai ihmisen elimistössä. Aineet myös tutkitaan tarkasti. "Viranomainen ei missään tapauksessa päästä markkinoille lisäaineita, jotka eivät ole turvallisia", hän sanoo. Lisäaineitakaan ei kuitenkaan saa nauttia kohtuuttomia määriä. Tosin Heinosen mukaan ihmisen on hankala syödä niin paljon, että lisäaineita tulisi yliannos. Ainoat poikkeukset ovat nitriitti ja bentsoehappo: lapset voivat saada liikaa nitriittiä nakeista ja bentsoehappoa mehuista. Heinonen ei julistaisi pannaan edes valmisruokia. Hänen mielestään teollisuus pystyy jopa kotikokkia paremmin ravintosisällön muokkaamiseen terveyden kannalta parempaan suuntaan. Tehtaan voi olla helpompi vähentää rasvan ja sokerin määrää kuin tapoihinsa pinttyneen kotikokin. Luonnollinen ruoka on nyt in, mutta mihin sillä oikeastaan viitataan? Yksiselitteistä vastausta ei ole, huomauttaa professori Raija Tahvonen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta. Luonnollisuus on vaikea määritellä tieteellisesti, eikä sitä tunne lainsäädäntökään. Tahvosen mukaan termi on lähtenyt liikkeelle mainonnasta. Useimmiten se viittaa säilöntäaineettomaan tai lisäaineettomaan ruokaan. "Termin käyttö on tosi villiä. Ei kannata luottaa siihen että luonnolliseksi mainostettu tuote on mitenkään parempi kuin jokin toinen", hän sanoo. VTT:n akatemiaprofessorin Kaisa Poutasen mukaan luonnollisuus liitetään menneisyyteen. Luonnollinen on jotakin, mitä on tehty hyvin kauan sitten. "Missä muussa teknologiassa haikaillaan sellaista?" hän kysyy. VTT:n Poutanen huomauttaa, että "luonnollisuushysteriassa" on unohdettu, että ihminen elää nyt toisenlaisessa yhteiskunnassa kuin muinoin. Elintavat ovat muuttuneet. "Tiedämme, että luonnonvarat ovat rajalliset, tiedämme energia- ja ympäristöuhkat. On mietittävä, mikä on meille luonnollinen syömisen tapa nyt. Eihän se voi olla sama kuin kivikaudella", hän sanoo. Poutanen epäilee, sopeutuisiko kuluttaja tilanteeseen, jossa lisäaineista luovuttaisiin. Kaikkia lempituotteita ei enää välttämättä olisikaan kaupoissa, kun esimerkiksi tuotteiden säilyvyys kärsisi. Poutasen mukaan suurin ongelma suomalaisten ruokavaliossa on ylensyönti sekä liiallinen puhtaan sokerin ja liian vähäinen ravintokuidun saanti. "On helpompi syyttää kaikesta lisäaineita kuin miettiä omaa vastuuta." . Lähde: [url=http://www.hs.fi/msn/kotimaa/Professori+Luulo+lis%C3%A4aineiden+terveysriskist%C3%A4+on+j%C3%A4rjet%C3%B6n/a1305555490978]Professori: Luulo lisäaineiden terveysriskistä on järjetön - Ruoka - Kotimaa - HS.fi[/url] [/QUOTE]
Esikatsele
Nimimerkki
Varmistus
Kuinka monta kirjainta on sanassa KISSA?
Lähetä vastaus
Uusimmat
Luetuimmat
Kuumimmat
Uusimmat
Näytä kaikki
1.
”Meidät on myrkytetty!” – Japanissa massaprotesti koronarokotuksia ja WHO:ta vastaan
Tänään 00:36
vierailija
2 Viestiä
Aihe vapaa
2.
"Sisäministeri Rantanen vaatii uusia ratkaisuja EU-maahanmuuttopolitiikkaan: ”Maahanmuuton ongelmat tulleet kansalaisten silmille ympäri Eurooppaa”"
Tänään 00:00
vierailija
0 Viestiä
Aihe vapaa
3.
Mitä enemmän teet rikoksia, niin sitä pienemmän rangaistuksen siitä saa
Eilen 23:46
vierailija
0 Viestiä
Aihe vapaa
4.
Suomen valkoisen ruusun suurristi. Kolme pääministeriä on todettu arvottomiksi
Eilen 21:41
vierailija
3 Viestiä
Aihe vapaa
5.
Välimeren ruokavalio kerää jälleen ylistystä – merkittävää hyötyä naisille
Eilen 20:59
vierailija
18 Viestiä
Aihe vapaa
6.
Suomen Yleisradio käytti 10 000 000 euroa veronmaksajien rahoja uuteen uutisstudioonsa
Eilen 20:47
vierailija
2 Viestiä
Aihe vapaa
7.
Päivän OrpoPurra: Danske Bank ennakoi nyt, että Suomen työttömyysaste nousee tänä vuonna 8,2 prosenttiin
Eilen 20:44
vierailija
13 Viestiä
Aihe vapaa
8.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sulkee Meksikon ja Yhdysvaltain rajan
Eilen 20:33
vierailija
7 Viestiä
Aihe vapaa
Luetuimmat
1.
Yksi kuva näyttää Reissu-Sanna Marinin hurjan matkatahdin. Kerosiiniä palaa ja aukkoja tulee otsonikerrokseen 😢
Started by vierailija
Sunnuntai klo 08:34
Luettu: 403
Aihe vapaa
2.
50v Ivan Puopolo ottaa turpaan piliittisessa argumentoinnissa parikymppiseltä
Started by vierailija
Sunnuntai klo 16:58
Luettu: 390
Aihe vapaa
3.
Päivän video: Saksalaispoliisi kaatoi terrori-iskua estäneen - Sai puukosta niskaansa ja kuoli
Started by vierailija
Maanantai klo 16:07
Luettu: 263
Aihe vapaa
4.
Alkionsiirto ja raskaustesti
Started by vierailija
Maanantai klo 16:43
Luettu: 247
Lapsen saaminen
5.
Mitä sääntöjä teillä on nuorten seurustelukumppaneiden "yöpymisille"?
Started by vierailija
Maanantai klo 10:58
Luettu: 233
Aihe vapaa
6.
Uskovaiset on vaarallisia. ”Mies löi nyrkillä matkustajaa naamaan, palasi potkaisemaan. Ulkopuolelta mies huusi vielä, että pala helvetissä” 👹
Started by vierailija
Eilen 09:45
Luettu: 225
Aihe vapaa
7.
"Trump kätteli ja tervehti ihmisiä kävellessään kohti istumapaikkaansa ja sai yleisöltä valtavat suosionosoitukset."
Started by vierailija
Sunnuntai klo 13:38
Luettu: 198
Aihe vapaa
8.
"Massasiirtolaisuus on noussut eurooppalaisten nuorten suurimmaksi peloksi ilmaston ja ympäristön sijasta"
Started by vierailija
Sunnuntai klo 11:27
Luettu: 193
Aihe vapaa
Kuumimmat
Näytä kaikki
1.
Välimeren ruokavalio kerää jälleen ylistystä – merkittävää hyötyä naisille
Latest: vierailija
15 min sitten
Aihe vapaa
2.
Keinoja tukkeutuneen vessan pytyn avaamiseksi
Latest: vierailija
20 min sitten
Aihe vapaa
3.
Lähetä terveisesi kaipaamallesi ihmiselle yöketju
Latest: vierailija
45 min sitten
Aihe vapaa
4.
”Meidät on myrkytetty!” – Japanissa massaprotesti koronarokotuksia ja WHO:ta vastaan
Latest: vierailija
47 min sitten
Aihe vapaa
5.
Tavallistakin että kunnan terveystarkastaja on aika hampaaton?
Latest: vierailija
Tänään 03:19
Aihe vapaa
6.
miksi ihminen voi päättää ja luokitella mikä on tuhoeläin ja mikä ei
Latest: vierailija
Tänään 02:56
Aihe vapaa
7.
Hölmöläiset metsässä...
Latest: vierailija
Tänään 02:51
Aihe vapaa
8.
Ideoita, mitä tekisi tänään?
Latest: vierailija
Tänään 02:47
Aihe vapaa
Yhteistyössä
Aihe vapaa
Professori: Luulo lisäaineiden terveysriskistä on järjetön
Ylös
Bottom
+ Aloita uusi keskustelu