Edellä aikaansa.
Yle - Uutuuskirja: Sanna Marin muutti mieltään Suomen Nato-jäsenyydestä tiedettyä aiemmin
Uutuuskirjan mukaan Marin alkoi keskustella lähipiirinsä kanssa Suomen Nato-jäsenyydestä yli puoli vuotta ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.
yle.fi
Uutuuskirjan mukaan Marin alkoi keskustella lähipiirinsä kanssa Suomen Nato-jäsenyydestä yli puoli vuotta ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.
"Entinen pääministeri Sanna Marin suunnitteli Suomen Nato-polkua jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.
Entinen pääministeri
Sanna Marin (sd.) muutti kantaansa Suomen Nato-jäsenyydestä jo hyvissä ajoin ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Näin kertoo tiistaina julkaistava toimittaja
Salla Vuorikosken kirja
Poikkeuksellinen pääministeri.
Kirjassa SDP:n silloinen ministeriryhmän sihteeri
Matti Niemi ja valtiosihteeri
Henrik Haapajärvi kertovat keskusteluista, jotka ajoittuvat kesään 2021.
– Sanna sanoi minulle, että hän on päätymässä johtopäätökseen, että Suomen tie on kohti Natoa. Hän kertoi ajattelevansa, että Suomesta pitäisi tehdä Naton jäsen, mutta se ei tulisi tapahtumaan kovin helposti tai nopeasti, Niemi kertoo teoksessa.
Kirjan mukaan keskeistä oli, miten SDP:n kanta asiassa saataisiin muutettua. Vastikään hyväksytyssä puolueohjelmassa korostettiin vielä Suomen sotilaallista liittoutumattomuutta.
Marin ja Niemi hahmottelivat keskustelussa, että puolue voisi muuttaa kantaansa puoluekokouksessa syksyllä 2023.
Niemi luonnosteli Powerpoint-tiedostoon askeleita projektin edistämiseksi. Tiedoston nimi oli Projekti Nipsu, koska Marinin kabinetti huvitti itseään muumimeemeillä ja Nipsun nimi alkoi samalla alkukirjaimella kuin Nato.
– Mietimme, ketkä olisivat keskeisiä henkilöitä puolueessa viemään tätä eteenpäin, Niemi kertoo kirjassa.
Sanna Marin ei itse antanut kirjaan haastattelua.
Kahdessa vaalikaudessa Natoon
Marinin hallituksen valtiosihteeri Haapajärvi muistelee myös Nato-keskustelua, joka käytiin pienessä porukassa kesällä 2021.
Keskustelun aiheena oli Nato-jäsenyyden aikataulu. Haapajärven arvio tuolloin oli, että liittyminen veisi kaksi vaalikautta.
– Sanna toivoi nopeampaa. Loppuarvio taisi olla se, että jäsenyys olisi noissa oloissa vaatinut kirjausta hallitusohjelmaan ja koko ulkopoliittisen johdon tukea - eli 2024 valittavan presidentin Nato-myönteisyyttä, Haapajärvi sanoo kirjassa."
Marin jää historiaan demaripoliitikkona, joka vei Suomen Natoon silloin kun Kokoomuksella ja presidentti Niinistöllä oli jänönen housuissa. Vahvan puolustuksen kannattajat saavat kiittää tästä Marinia.