Pistetään kasvisruoka pino pystyyn

Eli tässä aluksi muutama kasvisruoka.


Kasvislasagne

6 vihreää lasagnelevyä tai tuoretta pastalevyä
4 porkkanaa
1 kesäkurpitsa
4 keltajuurikasta
250 g pinaattia
Tomaattikastike:
800 g tomaattimurskaa
4 valkosipulinkynttä
2 sipulia
oreganoa ja basilikaa
1/2 tl paprikajauhetta
1 rkl punaviinietikkaa
Valkokastike:
6 rkl voita
6 rkl vehnäjauhoja
1 l maitoa
5 dl juustoraastetta
muskottipähkinää
valkopippuria
suolaa

1. Viipaloi kuoritut juurekset ja höyrytä melkein kypsiksi. Huuhdo pinaatti. Viipaloi kesäkurpitsa pitkittäin. Kiehuta ja valuta pinaatti sekä viipaloitu kesäkurpitsa.
2. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Kiehauta öljytilkan kanssa pannulla ja lisää tomaattimurska. Anna hiljalleen kiehua kunnes kastike on kiinteähköä. Mausta.
3. Valmista valkokastike. Sulata voi, lisää jauhot ja kiehauta. Lisää kuuma maito vähitellen koko ajan sekoittaen. Mausta kastike ja lisää joukkoon juustoraaste.
4. Voitele neliskulmainen vuoka ja levitä pohjalle kerros tomaattikastiketta sekä keltasävyiset juurekset. Nosta päälle kolme pastalevyä, sitten valkokastike ja vihreät kasvikset, juurekset ja valkokastike ja taas pastalevyt. Päällimmäiseksi loppu valkokastike.
5. Kypsennä noin tunti 200-asteisessa uunissa. Anna ruoan seistä hetki ennen tarjolle panoa, maut tasaantuvat sopuisiksi.


Kasvipaistokset

3 porkkanaa
pieni kesäkurpitsa
250 g ricottajuustoa
2 munaa
pala tuoretta inkivääriä
50 g mantelirouhetta
nippu silputtua rakuunaa
2 tl hunajaa
1 rkl oliiviöljyä
ripaus merisuolaa
ripaus mustapippuria

1. Raasta porkkanat ja kesäkurpitsa.
2. Paloittele juusto kulhoon ja vatkaa se pehmeäksi seokseksi munien kanssa.
3. Lisää joukkoon raastetut kasvikset, raastettu inkivääri, mantelirouhe, silputtu rakuuna, hunaja ja öljy sekoittaen.
4. Mausta seos suolalla ja pippurilla.
5. Lusikoi seos neljään voideltuun annosvuokaan. Kypsennä vesihauteessa 175 asteessa noin 40 minuuttia.


Kasvispata

100 g vihreitä villiparsoja
100 g pitkäpapua
100 g sieniä (olkisieniä tai siitaketta)
1 porkkana
1 vihreä paprika
pala inkivääriä
1 rkl öljyä
ripaus suolaa
2 rkl vettä
1 rkl vaaleaa soijaa
ripaus sokeria
valkopippuria

1. Pilko kasvikset ja sienet.
2. Kuumenna öljy wokissa ja pyöräytä kasvikset kukin laji kerrallaan. Mausta ja lisää vettä vain sen verran että kasvikset höyrystyvät. Jätä kasvikset rapeiksi.
 

KASVISPASTEIJAT
(16 kpl)

1 pkt (500 g) Sunnuntai Ruistaikinalevyjä

täyte:
3 1/2 dl tuoreita hienonnettuja suppilovahveroita, kanttarelleja tai herkkusieniä (120 g)
2 rkl Kultasula-rypsiöljyä
3 dl hienonnettua kaalia (100 g)
1 dl hienonnettua sipulia
2 1/2 dl karkeaa porkkanaraastetta (120 g)
1/2 prk Keiju Valkosipuli -tuorejuustoa (100 g)
1 tl kuivattua basilikaa
1/2 tl kuivattua timjamia
1/4 tl suolaa





1. Sulata ruistaikinalevyjä noin 10-15 minuuttia huoneenlämmössä ja leikkaa ne sitten puoliksi eli yhtä suuriksi neliöiksi.
2. Kuullota hienonnetut sienet pannulla rypsiöljyssä. Kun neste on haihtunut, lisää kaali, sipuli ja porkkana. Hauduta hetki. Ota pannu liedeltä, lisää joukkoon tuorejuusto ja mausteet. Tarkista maku. Jos käytät mausteina tuoreita yrttejä, määrä saa olla huomattavasti suurempi.
3. Jaa täyte taikinaneliöille. Taita ne kolmioiksi ja nipistä saumat haarukalla kiinni. Voitele munalla. Paista 225 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 15 minuuttia, kunnes pasteijat ovat saaneet kauniin värin.
 
Timber

LIHARUOKIA
Maksapasteija

* 350 g jauhettua maksaa (siivilän läpi)
* 1 kunnon sipuli haudutetaan 2 rkl:ssa voita
* 2 dl kermamaitoa
* 4 rkl korppujauhoa, turvotetaan
* 2 munaa
* 2 tl suolaa
* 1 tl sokeria
* 1 tl inkivääriä
* ½ - 1 tl valkopippuria
* 3 rkl anjovislientä + pari kalaa

Voitele vuoka + korppujauho. 2-kertainen voipaperi päälle. Vesihauteeseen n. 1½ tunniksi. Aluksi 200°, sitten 150°.

Kalakukko
Taikina:

* 2 dl vettä
* 2 rkl öljyä
* 2 tl suolaa
* 3 dl vehnäjauhoja
* 3 dl ruisjauhoja

Täyte:

* 300 g siankylkeä
* 1 kg muikkuja
* 3-4 mitallista suolaa
* 1 rkl riisiä

Tasoita kuori huolellisesti. Paista 3 tuntia 200°:ssa. Peitä kuori foliolla. Sitten 50°:ssa aamuun saakka. Kääri kasteltuun voipaperiin, folioon, muovipussiin, sanomalehteen ym.


Linnapaisti
Tarvitset:

* 1 kg naudan kokonaista kulmapaistia
* 1 sipuli
* 5 valkopippuria
* 5 maustepippuria
* vettä
* jauhettua valkopippuria
* suolaa
* 2 tl etikkaa

Ennen kulmapaistin paistamista pannulla anna sen ensin lämmetä ja hiero pintaan jauhettua valkopippuria ja suolaa. Ruskista liha. Laita se pataan mausteiden kanssa. Kaada pataan pannun huuhdeliemi ja jos tarvetta, niin lisää vettä vielä niin paljon, että paisti on liemen alla puoliksi. Lisää suolaa oman maun mukaan. Anna kiehua hiljalleen noin kaksi tuntia. Kääntele paistia kiehumisen aikana. Siivilöi liemi aj ota se talteen. Voitsuurustaa siitä herkullisen kastikkeen. Liha tarjoillaan siivutetuna. Linnapasitin kanssa sopii erinomaisesti esimerkiksi suolakurkut tai rosolli.


Kiinalaiset suikaleet
400 g naudan lihasuikaleita
Rapsiöljyä
1 prk (225 g) ananasviipaleita omassa liemessään
2 dl nestettä (ananasliemi + loput vettä)
1 porkkana
pala selleriä
1/2 purjo
1 paprika
3 rkl soijakastiketta
2 rkl tomaattisosetta
2 rkl fariinisokeria
1 rkl viinietikkaa
1 1/2 rkl ohrakasta tai maissijauhoja

1. Kuori ja suikaloi juurekset. Suikaloi purjo ja paprika.
2. Ruskista lihat laakealla pannulla kuumassa öljyssä muutamassa erässä.
3. Nosta lihat sivuun, lisää tilkka öljyä ja kääntele kasvissuikaleita öljyssä muutama minuutti.
4. Lisää lihat ja neste sekä mausteet. Hauduta 5-10 minuuttia.
5. Sekoita ohra tärkkelys tai maissijauhot tilkkaan kylmää vettä ja lisää suurus ohuena nauhana joukkoon koko ajan sekoittaen. Anna kiehua muutama minuutti.
6. Tarkista maku ja tarjoa keitetyn riisin kanssa.
 
Nokkosnyytit

5 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
3 munaa
1 tl suolaa

täyte:
3 dl kiehautettua nokkosta
2 rkl öljyä
2 tlk raejuustoa
1 muna
2 dl juustoraastetta (emmentalia, parmesania)
muskottipähkinää, hieman sokeria

päälle:
juustoraastetta

Valmista ohukaistaikina.
1. Vatkaa maito, jauhot, munat ja suola hyvin sekaisin.
2. Anna taikinan turvota puolisen tuntia.
3. Paista ohukkaiksi isolla paistinpannulla.
4. Hienonna nokkoset ja hauduta hetki öljyssä.
5. Lisää joukkoon raejuusto, muna ja juustoraaste.
6. Mausta raastetulla muskotilla ja ripauksella sokeria.
7. Tarkista suola.

Täytä ohukkaat, taita nyyteiksi ja pane voideltuun uunivuokaan.
1. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
2. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Raejuustopaistos

perunaa
porkkanaa
sipulia
raejuustoa
maitoa
mausteita (paprikajauhetta, mustapippuria, chiliä..)

1. Raasta tai viipaloi porkkanat ja perunat.
2. Lado uunivuokaan ensin kerros porkkanaa, sitten kerros sipulia, kerros raejuustoa ja mausteita ja sitten kerros perunaa.
3. Tee toinen samanlainen kerros.
4. Kaada lopuksi päälle maitoa.
5. Maidon ei tarvitse peittää ylimmäistä perunakerrosta.
6. Päälle voi ripotella hiukan korppujauhoa.
7. Paista uunissa 200C:ssä noin 40-50 minuuttia.

Kasvissosekeitto

perunaa
parsakaalia
kukkakaalia
purjoa
porkkanaa
sipulia
maitoa
yrttimaustetta
suolaa

1. Keitä vihannekset kypsiksi.
2. Siivilöi keitos ja ota liemi talteen.
3. Soseuta kasvikset.
4. Kaada takaisin kattilaan.
5. Ohenna keitinliemellä ja maidolla.
6. Mausta yrttimausteella.
7. Tarkista suola.

Peruna-selleripaistos

6-7 isoa perunaa
1/2 juuriselleriä
2 dl kevytkermaa + keitinlientä
1 muna
2-3 rkl voita tai margariinia
suolaa
hiven muskottipähkinää

1. Kuori ja keitä perunat ja sellerilohkot pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä.
2. Kaada keitinliemi talteen.
3. Soseuta perunat ja selleri.
4. Vatkaa soseeseen kevytkerma ja tilkka keitinlientä.
5. Lisää muna edelleen vatkaten.
6. Mausta sose voilla, suolalla ja muskottipähkinällä.
7. Lusikoi sose matalaan uunivuokaan.
8. Koristele pinta ja pudota muutama voinokare päälle.
9. Kypsennä uunissa 200 C:ssa noin 30 minuuttia.

Luomukasvissosekeitto

1 l vettä
n. 500 g luomukasviksia, esim. herneitä, porkkanaa, purjoa, sipulia, kukkakaalia, perunaa
1 1/2 - 2 tl suolaa
1-2 rkl luomuyrttimausteita
2-3 tl luomuhunajaa
1-2 dl luomukuohukermaa

1. Kiehauta vesi sekä suola.
2. Lisää kasvikset kiehuvaan kypsymisjärjestyksessä.
3. Keitä kasvikset kypsiksi.
4. Soseuta sauvasekoittimella ja mausta.
5. Kuumenna uudelleen, lisää kerma, mutta älä kiehauta enää.
6. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai yrttimausteita.
7. Tarjoa esim. luomusämpylöiden ja luomujuuston kera.

Raastepihvit
(maidoton, munaton)

3 dl tattari- tai hirssipuuroa
3 perunaa
2 porkkanaa
1 kesäkurpitsa
1/2 dl perunajauhoja
2 rkl öljyä
suolaa
mausteita maun mukaan

1. Raasta kesäkurpitsa sekä kuoritut porkkanat ja perunat.
2. Lisää joukkoon keitetty puuro.
3. Lisää perunajauhot, sekoita.
4. Lisää vielä öljy ja halutessasi mausteet.
5. Tarkista, että taikina on sopivan jähmeää, lisää tarvittaessa vettä tai perunajauhoja.
6. Taputtele uunipellille leivinpaperin päälle pihvejä.
7. Jätä pihvit aika pieniksi, jotta ne paistuisivat helpommin.
8. Paista pihvejä 225 asteessa ensin noin 20 minuuttia.
9. Käännä ne sitten lastalla.
10. Paista vielä noin 15 minuuttia väriä tarkkaillen.
11. Voit paistaa pihvit myös öljyssä pannulla tai ohukaispannulla.

Aurinkoinen kasvissosekeitto

1 l vettä
4 paloiteltua porkkanaa
2 paloiteltua perunaa
150 g paloiteltua kukkakaalia
5 cm pala paloiteltua purjosipulia
1 paloiteltu sipuli
½ pkt sulatejuustoa
1 kasvisliemikuutio
1 tl yrttimaustetta
suolaa
basilikaa, rakuunaa, chilijauhetta, mustapippuria
4 keitettyä kananmunaa

1. Lisää paloitellut kasvikset ja kasvisliemikuutio kiehuvaan veteen.
2. Keitä kasviksia noin 25 minuuttia kunnes ne ovat pehmenneet.
3. Soseuta kypsät kasvikset liemessään.
4. Mausta seos maun mukaan.
5. Lisää sulatejuusto.
6. Keitä keittoa välillä hämmentäen kunnes juusto on sulanut seokseen tasaisesti.

Täytetyt paprikat/tomaatit

Tomaatteja
paprikoita

täyte:
herkkusieniä
sipulia
muskottipähkinää
yrttimaustetta
aromisuolaa
valkoviiniä
pippuria
juustoraastetta

1. Koverra paprikat ja tomaatit.
2. Hienonna sipuli ja sienet.
3. Kuumenna niitä pannulla.
4. Ripottele päälle vehnäjauhoja.
5. Kaada päälle lämmintä maitoa niin että seoksesta tulee paksuhkoa.
6. Lisää mausteet ja täytä paprikat seoksella.
7. Päälle juustoraastetta.
8. Kypsennä uunissa 225 astetta 15-20 minuuttia.

Kreikkalainen salaatti

salaatinlehtiä
kurkkua
tomaattia
sipulia
fetajuustoa
omenaviinietikkaa
sokeria
pippuria

Vihannesrösti

sipuleita
porkkanaa
lanttua
paprikaa
öljyä
suolaa
mustaherukkamehua

1. Paloittele vihannekset paloiksi, kovimmat kuten lanttu ja porkkana hyvin pieniksi kuutioiksi.
2. Freesaa öljyssä kunnes ne pehmenevät.
3. Lisää suolaa ja loraus musteherukkamehua.
4. Anna hautua hetken.

Täytetyt kesäkurpitsat

kesäkurpitsoja

1. Halkaise kesäkurpitsat pitkittäin.
2. Koverra ne teelusikalla.

Täyte:
sipulia
purjoa,
tomaattia
valkosipulia
kukkakaalia
selleriä
mausteita
valkoviiniä
juustoraastetta

Valmista täyte kasarissa:
3. Kaada kasariin öljyä ja pehmitä aineksia varovasti.
4. Lisää pippuria, suolaa ja yrttimaustetta sekä viimeiseksi viiniä.
5. Täytä kurpitsat ja ripottele päälle juustoraastetta.
6. Kypsennä uunissa 200 asetta n. ½ tuntia tai folionyytissä grillissä.

Vihreä perunamuusi

1 kg perunoita
1 pss pakasteherneitä
maitoa/ keitinlientä
voita
suolaa
muskottipähkinää

1. Keitä perunat ja herneet.
2. Survo ainekset sekaisin ja vatkaa kuohkeaksi.
3. Tarkista suola.
4. Lisää ripaus muskottipähkinää.

Ryynätyt lantut

1 kg lanttua
1 dl siirappia
sulaa voita

1. Leikkaa lanttu kuutioiksi.
2. Paista voissa pannulla.
3. Siirrä kattilaan.
4. Lisää siirappi ja suola.
5. Anna kypsyä välillä käännellen.

Paprika-sienipaistos

Paprikoita
Siitakesieniä
Sipulia
Ruohosipulia
Persiljaa
Valkoviiniä
Pippuria
Voita/öljyä

1. Pilko ainekset lohkoiksi.
2. Paista oliiviöljy-voisekoituksessa ja mausta.

Kasvispaella

varsiselleriä
purjoa
sipulia
porkkanaa
kesäkurpitsaa
paprikaa
kaalia
retiisiä
papuja tomaattikastikkeessa
herkkusieniä
valkosipulia
öljyä
riisiä
kurkumaa
soijaa
yrttimaustetta
valkopippuria
mustapippuria
valkoviiniä

1. Kypsennä vihanneksia öljyssä esim. wok-pannulla.
2. Lisää pavut ja mausteet.
3. Kaada päälle riisiä ja lisää vettä.
4. Tarkkaile nesteen määrää, ettei paella pääse kuivumaan eikä se ole liian vetistä.
5. Kun riisit ovat kypsiä, on ruoka valmis.

Curryperunat

perunoita
currya
mustapippuria

1. Lohko perunat ohuiksi tikuiksi.
2. Paista niita öljyssä tai voissa.
3. Lisää curry jo alkuvaiheessa.
4. Lisää tilkka vettä.
5. Kiehauta.
6. Tarkista suola.
7. Anna hautua kannen alla kypsiksi.

 
Vihannesriisipata

1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 porkkana
1 lehtisellerin varsi
½ kesäkurpitsaa
2 rkl öljyä
3 dl riisiä
7 dl vettä
purkki tomaattipyreetä
suolaa, rakuunaa

1. Silppua sipulit.
2. Kuumenna öljy kattilassa.
3. Laita sipulit ja riisi kattilaan.
4. Kypsennä hetki.
5. Kaada vesi päälle.
6. Lisää pilkotut porkkanat.
7. Keitä kannen alla noin 10 minuuttia.
8. Lisää kuutioidut sellerinvarret, kesäkurpitsa sekä tomaattipyree.
9. Anna muhia.
10. Mausta suolalla ja rakuunalla.
11. Kypsennä vielä 10 minuuttia.

Nokkos-/pinaattikeitto

11 (tai 50g pakasteena) nokkosenlehtiä tai pinaattia
1 l kasvislientä
1 tl muskottipähkinää

1. Silppua pinaatti kiehuvaan liemeen. (Tuoreet nokkoslehdet ryöpytetään).
2. Keitä hetki ja mausta.
3. Tarjoa liemikupeista.
4. Halutessasi voit suurustaa keiton vehnäjauhoilla lisäämällä keittoon puoli lasillista kylmää vettä, johon on sotkettu reilu lusikallinen vehnäjauhoja.

Nopea kaalikeitto
8 litran keitto:

1 kaali
2 suurta sipulia
4 porkkanaa
1 sellerin varsi
2 tlk säilyketomaattia
2 tlk vihreitä papuja
2 vihreää paprikaa
2 kasvisliemikuutiota
tai (sipulikeittopussi)

1. Maustamiseen sopii esim. mineraalisuola, soijayrtit tai valkosipuli.

Kukkakaalisosekeitto

1 kpl kukkakaalia
sipulia silputtuna
2 dl perunoita silputtuna
valkosipulia
mustapippuria
0,5 lihaliemikuutioita
ruokakermaa
tuorejuustoa
maitojauhetta

1. Pilko kukkakaali kukinnot nupuiksi ja varret kuutioiksi.
2. Keitä melko vähässä vedessä.
3. Lisää sipulit ja perunat sekä liemikuutio ja muut kuumentamista kestävät mausteet.
4. Anna kiehua noin 15 minuuttia ja soseuta esim. sauvasekoittimella.
5. Jos haluat oikein hienon sosekeiton, puserra se siivilän läpi.
6. Lisää lopuksi yrttimausteet ja esim. 0,5 dl ruokakermaa.
7. Kermaa tms. ei tarvita paljon, sillä sosekeitto on muutenkin hämmästyttävän pehmeän makuista.
8. Nauti hyvän leivän kera.

Keitto kaalista

1 iso porkkana
(100 g selleriä)
1 sipuli
1 purjo
300 g keräkaalia
1 l vettä tai kasvislientä
1 ½ tl yrttisuolaa

1. Pese ja kuori porkkana (ja selleri).
2. Leikkaa ne suikaleiksi.
3. Huuhtele purjo ja kuori sipuli.
4. Leikkaa ne ja keräkaali suikaleiksi.
5. Kiehauta vesi ja lisää kasvikset.
6. Mausta yrttisuolalla.
7. Anna keiton kiehua noin 20 minuuttia, kunnes juurekset ovat pehmeitä.

· Voit lisätä keittoon noin 300 g jauhelihaa pieniksi palleroiksi pyöritettyinä. Liemi säilyy kirkkaana, jos keität lihapyörykät erikseen lihaliemessä.
· Keitosta saat nopeasti ruokaisamman lisäämällä siihen makkaraa, kinkkua tai tölkillisen valkeita papuja tomaattiliemessä.
· Voit lisätä ruokaan pienen tölkillisen tomaattisosetta tai, valkosipulia ja makaronia. Tarjoa keitto juustoraasteen kanssa.
· Vaihda keitossa oleva keräkaali paketilliseen pakastekalaa ja mausta keitto tomaattisoseella ja valkosipulilla.

Kasviskeitto

8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 porkkanaa
1 sipuli
pala juuriselleriä
2 perunaa
aromisuolaa ja päälle pilkottua persiljaa
(voikukan lehtiä)

1. Pilko vihannekset pieniksi kuutioiksi.
2. Kaada vettä niin paljon että vihannekset juuri peittyvät.
3. Kiehauta kypsäksi.
4. Voit soseuttaa keiton tai tarjota sen kirkasliemisenä.
5. Keittoon sopivat myös voikukan lehdet.

Punajuurikeitto

8 dl kasvislientä
2 sipulia
200 g säilykepunajuuria
ripaus aromisuolaa
tuoretta persiljaa
piparjuurta tuubista
smetanaa tai maustamatonta jogurttia

1. Kuumenna kasvisliemi kattilassa.
2. Lisää pilkottu sipuli.
3. Keitä kunnes sipulit ovat pehmeitä.
4. Lisää punajuurikuutiot ja keitä vielä hetki.
5. Mausta ja lisää piparjuurta makusi mukaan.
6. Kauho lautaselle.
7. Lisää päälle kruunuksi nokare smetanaa tai maustamatonta jogurttia makua pyöristämään.

Sipulikeitto

5 isoa sipulia
öljyä
1 l vettä
1 Knorrin basilika/timjami yrttikuutio
vaaleaa leipää ja juustoraastetta
lisää suolaa jos on tarpeen

1. Suikaloi sipuli ja kuullota sitä hetki öljyssä (ei saa palaa).
2. Lisää vesi ja yrttiliemikuutio.
3. Keitä 20 minuuttia.
4. Muserra vaalea leipä keiton joukkoon
5. Ripottele päälle Grosette Parmesan juustoraaste, joka on maustettu yrtillä.

 
Lemonmoon

Kasviskaalikääryleet


1 Keskikokoinen kaali
200 g Herkkusieniä
1 pss tai pkt Raakojakeittojuureksia
1 Valkosipulinkynsi
1 rkl Öljyä
1 tl Suolaa
1 rkl Oreganoa/Basilikaa
1/2 tlk Raejuustoa
50g Juustoraastetta
1 rkl Siirappia
3-5 dl Vettä


Valmistus:

Koverra kaalista kanta pois.
Nosta kaali kattilaan siivilässä kiehuvan veden päälle.
Anna hautua, kunnes lehdet irtoavat helposti.
Viipaloi herkkusienet.
Haihduta herkkusienistä turha neste pois.
Lisää joukkoon hiennonnetut keittojuurekset ja puristettu valkosipuli.
Hauduta 5-10 minuuttia.
Lisää tarvittaessa öljyä.
Mausta oreganolla ja suolalla.
Lisää jäähtyneeseen massaan raejuusto ja juustoraaste.
Jaa täyte kaalinlehdille.
Kääri lehdet kääryleiksi ja aseta kääryleet tiiviisti uunnivuokaan.
Kaada päälle siirappi ja vesi.
Valele kääryleitä liemellä muutaman kerran kypsennyksen aikana.
Anna hautua 175 asteessa 2 tunnin ajan.




Kasvispaistos

2 kesäkurpitsaa pitkittäin viipaloituna
2 munakoisoa pitkittäin viipaloituna
karkeaa suolaa
tilkka öljyä
5-6 kypsää tomaattia lohkoina
2 sipulia hienonnettuna
2-3 valkosipulinkynttä paloina
1/2 sitruunan raastettu kuori + 1 rkl mehua
1/2 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 tl oreganoa tai meiramia
1-2 tl basilikaa
3 munaa
2 1/2 dl ruokakermaa tai vastaavaa
1 rkl perunajauhoja
2 dl juustoraastetta

Lisäksi: feta-kasvissalaattia


Valmistus:

Levitä kesäkurpitsa- ja munakoisoviipaleet leivinpaperille, ripottele karkeaa suolaa päälle. Anna seistä 20-30 minuuttia. Kuivaa suola ja vesi pois talouspaperilla.

Hauduta tomaattilohkoja rasvassa pannulla sipulien kanssa 12-15 minuuttia. Mausta sitruunan kuorella ja mehulla, suolalla, pippurilla, oreganolla tai meiramilla ja basilikalla. Paista munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleet nopeasti kohtalaisella lämmöllä rasvassa pannulla. Laita voideltuun vuokaan puolet kesäkurpitsa- ja munakoisoviipaleista, tomaattiseos ja loput kesäkurpitsa- ja munakoisoviipaleet. Vatkaa munat, kerma, perunajauhot ja puolet juustoraasteesta sekaisin. Valuta seos vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Ripottele loppu juusto päälle ja paista vielä noin 15 minuuttia, kunnes munaseos on hyytynyt.




Mozzarellaperunat

400 g rosamunda-perunoita
50 g voita
1 rkl yrttisinappia
suolaa, valkopippuria
ripaus muskottipähkinää
limetin kuorta, raasteena
basilikaa, hienonnettuna
ruohosipulia, hienonnettuna
4 viipaletta mozzarella-juustoa


Valmistus:

Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi. Soseuta ja lisää sinappi, suolaa, pippuria, muskottipähkinää, limetin kuoriraaste ja hienonnetut yrtit. Jäähdytä sose ja muotoile siitä kostutetuin käsin kananmunan kokoisia palleroita. Laita jokaisen päälle mozzarella-viipaleet ja kuorruta uunissa, 225 asteessa, kunnes juusto on osittain sulanut ja kullanruskeaa.

 
Nopeaa papu-riisipataa

1-2 tuoretta chiliä
1 sipuli
1prk papuja tomaattikastikkeessa , mitkä tahansa käy
keitettyä riisiä

Poista chileistä siemenet, pilko chilit ja sipuli. Paistele kattilan pohjalla tilkassa öljyä, niin että sipulit pehmenee. Lisää pavut ja riisi. Ruoka on valmista kun riisit ja pavut lämpenee.
 
Briami (Kasvisruoka)


Ainekset:
300 g Munakoisoa
500 g Kesäkurpitsaa
5 kpl Perunoita
4 kpl Tomaattia
1 kpl Sipulia
1 kpl Paprikaa
2 kynsi/kynttä Valkosipulia
Suolaa
Mustapippuria
ripaus Pimentaa
2 kpl Laakerinlehtiä
Oliiviöljyä
nippu Persiljaa
ripaus Muskottia


Ohje:
Briamista on useita versioita, joissa kasvisten ainesuhteet vaihtelevat. Tätä ruokaa voikin valmistaa sen mukaan, minkä kokoisia kasvikset sattuvat olemaan (kuin myös mitä kasviksia sattuu olemaan saatavilla)!
Pese munakoisot ja poista kannat. Viipaloi ne noin sormenpaksuisiksi viipaleiksi ja lado lautaselle kerroksittain ja ripottele väliin reilusti suolaa. Aseta toinen lautanen päälle painoksi.(Voit käyttää myös isoa muovisiivilää, jonka alla on lautanen, johon neste valuu sekä siivilään mahtuva lautanen painoksi.) Anna olla vähintään puoli tuntia. Näin munakoisosta saadaan kitkerä neste pois ja maku paranee. Valutuksen jälkeen kuivaa munakoisot huolella talouspaperilla.
Paloittele sipuli, paprika ja tomaatit, joista poista kovat kannat. Pese ja kuori perunat ja lohko pitkittäin. Pese kesäkurpitsat ja poista myös kannat. Leikkaa saman vahvuisiksi siivuiksi kuin munakoisot. Halkaise munakoison ja kesäkurpitsan viipaleet (puolikuun muotoisiksi).
Kuumenna paistinpannu ja laita munakoison palat hieman ruskistumaan oliiviöljyyn.Asettele kaikki kasvikset vuorotellen vierekkäin laakeaan vuokaan tai uunipannulle niin, että munakoison ja kesäkurpitsan kuoret ovat ylöspäin ja leikkaussivu pohjaa vasten. Ripottele mausteet ja purista valkosipulin kynnet sekaan. Kaada päälle oliiviöljyä niin, että kasvikset kostuvat tasaisesti. Lisää vielä desin verran kuumaa vettä. Kypsennä uunissa 180-asteisessa lämmössä reilu tunti. Peitä ensimmäisen puolen tunnin ajaksi foliolla. Valmiin ruuan pinnalle ripottele runsaasti persiljasilppua.
Tarjolle leipää, fetaa ja oliiveja!


 
miiru
Nuudelisalaatti

4 annosta munanuudeleita
1 punasipuli
1 porkkana
250g minimaissia
½ kesäkurpitsaa
½ punainen paprika
öljyä paistamiseen

KASTIKE:

2rkl makeaa chilikastiketta
2rkl kiinalaista soijaa
1rkl raastettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
3 tippaa seesamiöljyä

*Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja raasta inkivääri.
Kuori valkosipulin kynnet. Sekoita makea chilikastike, soija ja inkivääriraaste. Puserra joukkoon valkosipulin kynnet.

*Kuori ja suikaloi sipuli ja porkkana. Leikkaa kesäkurpitsa ja parika suikaleiksi ja kuulota ne yhdessä minimaissin kanssa öljyssä.

*Sekoita nuudelit, kasvissuikaleet ja kastike. Ripottele päälle seesamiöljyä.
 
kasvisrisotto

8dl kasvisfondia
½ purjo
1 valkosipulinkynsi
½ chilipalko
1rkl voita
2dl avorioriisiä
100g marinoituja aurinko kuivattuja tomaatteja
1rkl voita
1½rkl parmesaanijuustoa raastettuna
suolaa ja pippuria

*Hienonna valkosipulinkynsi. Halkaise chilipalko pitkittäin, poista siemenet ja suikaloi. Suikaloi purjo.
Kuullota valkosipulia, purjoa ja chiliä voissa. Lisää riisi ja kuullota vielä hetki. Kaada kasvisfondi riisin päälle vähän kerrallaan. Sekoita kunnes neste on imeytynyt riiseihin. Alenna lämpöä.

*Hauduta noin 25 minuuttia. Lisää loput fondista vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. säästä muutama aurinko kuivattu tomaatti koristeluun ja hienonna loput.

*Nosta kattila levyltä. Kääntele risottoon parmesaanijuusto ja hienonnetut tomaatit. Mausta suolalla ja pippurilla. Koristele lopuksi aurinkokuivatuilla tomaateilla.
 

Yhteistyössä