Muroleivät
Perusmurotaikina:
200 g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
Maustevaihtoehtoja:
1 tl vaniljasokeria
yhden sitruunan tai appelsiinin raastettu kuori
100 g raastettua mantelimassaa
100 g jauhettuja manteleita tai pähkinöitä
1 dl kookoshiutaleita
1. Sekoita pehmeä margariini, sokeri ja kananmuna.
2. Lisää jauhot ja anna taikinan tasaantua puolisen tuntia jääkaapissa.
3. Leivo taikinasta haluamasi makuisia ja mallisia pikkuleipiä.
4. Juhlia varten kannattaa tehdä kaksinkertainen annos perustaikinaa, joka jaetaan kahteen osaan ja maustetaan eri tavoin.
5. Kun lisäät taikinaan jauhettuja manteleita, pähkinöitä tai kookoshiutaleita, riittää 1 dl perunajauhoja.
MUUNNOKSIA:
Hilloparit
1. Kauli taikina ohuehkoksi levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla tai lasilla kakkusia.
2. Paista ne vaalean ruskeiksi 200-asteisessa uunissa viitisen minuuttia.
3. Anna jäähtyä, levitä pohjalle hilloa ja aseta kaksi leipästä vastakkain.
4. Leivät voi koristaa seulotulla tomusokerilla tai tomusokerikuorrutuksella.
5. Ohje on sama kuin appelsiinipitkon kuorrutteessa.
Vadelmaviipaleet
1. Taikinaksi sopii hyvin mantelimassalla maustettu taikina.
2. Leivo taikinasta parin sormen paksuinen pötkö.
3. Tee pötkön keskelle vako ja täytä se hillolla.
4. Paista vajaa kymmenen minuuttia 200-asteisessa uunissa ja leikkaa pötköt heti uunista ottamisen jälkeen vinoneliöiksi.
Mantelipalat
1. Taikinaksi sopii hyvin joko mantelimassalla tai jauhetulla mantelilla maustettu murotaikina.
2. Leivo taikinasta parin sormen paksuinen pötkö.
3. Voitele se munalla ja ripota päälle raesokeria ja mantelirouhetta.
4. Paista 200-asteisessa uunissa vajaa kymmenen minuuttia.
5. Leikkaa heti uunista ottamisen jälkeen vinoneliöiksi.
Pähkinäpyöröt
1. Taikinaan voi lisätä jauhettua pähkinää.
2. Leivo taikina pötköksi, jaa pieniksi paloiksi ja pyöritä palat pallosiksi.
3. Pyörön keskelle kuoppa, voitele munalla ja aseta kuoppaan pähkinä.
Mantelisydämet
1. Kauli perusmurotaikina, mantelimassalla tai mantelijauheella maustettu taikina ohuehkoksi levyksi.
2. Ota levystä sydänmuotilla paloja, voitele ne munalla ja ripota päälle raesokeria ja mantelirouhetta.
Ässät
1. Leivo perusmurotaikina ohuiksi pötköiksi, jaa ne muutaman sentin pituisiksi paloiksi ja kierrä pellille s-kirjaimen muotoon.
2. Jos haluat, voi tangot kieritellä ennen muovaamista kanelisokerissa.
3. Paista 200-asteisessa uunissa viitisen minuuttia.
Sitruunavannikkeet
1. Mausta perusmurotaikina raastetulla sitruunankuorella.
2. Pursota pikkuleipäpursottimen läpi renkaiksi.
3. Paista 200-asteisessa uunissa viitisen minuuttia.
4. Jos haluat, voit sivellä valmiille vannikkeille tomusokerikuorrutusta.
5. Ohje sama kuin appelsiinipitkon kuorrutteessa.
Suklaakukat
1. Pursota murotaikina kukkasiksi.
2. Paista 200-asteisessa uunissa viitisen minuuttia.
3. Korista sulatetulla suklaalla.
Hevosenkengät
1. Pursota haluamallasi tavalla maustettu murotaikina hevosenkengän muotoon.
2. Paista viitisen minuuttia 200-asteisessa uunissa.
3. Korista kastamalla pikkuleivän päät sulaan suklaaseen.
Kaurakeksit
2 dl isoja kaurahiutaleita
75 g margariinia
1 muna
1,5 dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1. Sulata margariini ja kaada kaurahiutaleiden päälle. Älä sekoita!
2. Anna jäähtyä!
3. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi
4. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin
5. Sekoita kaikki aineet varovasti esim. haarukalla nostelemalla.
6. Nostele lusikalla pellille pieniä kasoja(leviävät tosi paljon)
7. Paista 175 c, aikaa ei mummon ohje kerro, mutta kyllä sen huomaa kun näyttävät hyviltä...
AURA-piparit
noin 90 kpl
Piparitaikina
1 1/2 dl siirappia
2 dl sokeria
250 g Valio voita
1/2 rkl piparkakkumaustetta
1/2 tl suolaa
2 munaa
2 tl soodaa
10 dl vehnäjauhoja
Täyte
1 pussi (150 g) AURA murua
1. Mittaa siirappi, sokeri, voi, piparkakkumauste ja suola kattilaan.
2. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos on tasaista ja kiiltävää.
3. Anna seoksen jäähtyä.
4. Vatkaa munat joukkoon puuhaarukalla.
5. Lisää sooda-jauhoseos ja sekoita taikina tasaiseksi.
6. Anna kovettua kylmässä.
7. Jaa taikina kolmeen palaan.
8. Kauli palat 25 x 40 cm levyiksi.
9. Ripottele pinnalle juustomurut.
10. Rullaa kuten kääretorttu.
11. Leikkaa noin 1/2 cm:n viipaleiksi ja nostele pellille leikkauspinta ylöspäin.
12. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 8-10 min.
13. Tarjoa piparirullia esim. glögin kanssa tai kahvipöydässä.
a. Sopivat myös jouluisiksi ruokalahjoiksi.
Piparitaikina
150 kpl
2 dl siirappia
2 tl kanelia
1 tl maustepippuria
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
250 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
1 muna
1 dl kuohukermaa
2 tl soodaa
10-11 dl vehnäjauhoja
Lisäksi
vehnäjauhoja leivontaan
1. Kuumenna kattilassa kiehuvaksi sokeri, siirappi ja mausteet.
2. Nosta kattila levyltä.
3. Sulata joukkoon rasva.
4. Lisää muna ja kerma.
5. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
6. Sekoita ja pidä viileässä yön yli.
7. Jaa taikina kahteen osaan.
8. Pane toinen pala viileään ja kauli toinen levyksi jauhotetulla leivinpöydällä.
9. Paina muotilla piparikuviot vieri viereen. Mitä vähemmän väliin jää taikinaa sen parempi. Ylimääräisen taikinan voit muotoilla palloksi ja kaulita uudelleen levyksi.
10. Tee piparkakkuihin halutessasi reiät koristenauhaa varten. Käytä apuna valmista muottia tai terävää veistä.
11. Nostele piparit leivinpaperille uunipellille.
12. Paista 200 asteessa noin 5 minuuttia. Menettele samoin toisen taikinaosan kanssa.
Koristelu tomusokerilla
2 dl tomusokeria
1 valkuaisen
Lisää näyttävyyttä pipareihin saat kun koristelet ne paiston jälkeen Sokerikuorrutetta voit myös ostaa valmiina. Lisäksi tarjolla on runsas valikoima erilaisia strösseleitä ja kakunkoristeita, joiden kiinnittämiseen kuorrute on oivallinen apu.
Minttusuklaapikkuleivät
2 ½ dl vehnäjauhoja
¾ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
125 g margariinia
¾ dl sokeria
3 rkl kaakaojauhetta
6 kpl Marianne-karkkeja
1 tl vanilliinisokeria
1. Hienonna karamellit.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Nypi rasva jauhoihin sekä lisää joukkoon karkinmurut.
4. Sekoita mukaan sokeri ja kaakaojauhe.
5. Sekoita taikina tasaiseksi.
6. Anna jäähtyä jääkaapissa.
7. Muotoile tanko ja jaa 24 osaan.
8. Pyöritä palloiksi.
9. Paista 180 asteessa noin 12 minsaa, kannattaa vahtia ettei pala.
Mariannekeksit
40-50 kpl
200 g voita
2 dl sokeria
2 rkl siirappia
1 muna
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl kaurahiutaleita
4 dl vehnäjauhoja
n. 160 g Marianne-karamellejä
1. Vaahdota rasva ja sokeri.
2. Lisää siirappi ja muna koko ajan vatkaten.
3. Rouhi makeiset monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa.
4. Sekoita yhteen vaniljasokeri, leivinjauhe, kaurahiutaleet, vehnäjauhot ja karamellirouhe.
5. Lisää kuivat aineet taikinaan.
6. Nostele taikinasta kahdella lusikalla pieniä nokareita leivinpaperilla vuoratulle pellille.
7. Paista 180 asteessa n. 10-12 min
Kauralastut 1
75 g margariinia
1 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 rkl kermaa
2 rkl siirappia
1/4 tl leivinjauhetta
1. Sulata rasva kattilassa.
2. Sekoita joukkoon muut ainekset.
3. Nostele taikinasta lusikalla kokkareita leivinpaperille.
4. Jätä lastuille reilusti tilaa, ne leviävät paistuessaan.
5. Paista lastuja uunin keskiosassa 200:ssa asteessa noin 5 minuuttia.
6. Anna niiden jäähtyä hetki ennenkuin nostat ne pelliltä.
Mantelileivät
25 kpl
200 g voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria
1 muna
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelirouhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Pinnalle:
Kuorittuja manteleita tai värillistä raesokeria
1. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää muna sekä vehnäjauhot, joihin sekoitettu mantelirouhe, leivinjauhe, vaniljasokeri.
3. Tee taikinasta kaksi tankoa ja leikkaa ne 25 osaan.
4. Pyörittele taikinapalat palloiksi, litistä niitä hieman ja paina niihin manteli tai värillistä raesokeria.
5. Paista 200 asteen uuninlämmössä 12-15 min, noin ehkä kymmenenkin minuuttia riittää.
Rasvattomat kauralastut 2
n. 30 kpl
2 ½ dl Myllyn Paras Pikakaura+kuitu hiutaleita tai
3 dl Myllyn Paras Pikakaurahiutaleita
½ dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 1/4 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl appelsiinimehua
1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Lisää kananmuna ja mehu, sekoita nopeasti tasaiseksi.
3. Ota taikinasta lusikalla heti pieniä nokareita leivinpaperille uunipellille hyvin erilleen toisistaan.
4. Leivinpaperia voi sivellä kevyesti öljyllä, jotta kaurakeksit irtoavat paperista.
5. Paista 225 asteisen uunin keski- tai toiseksi ylimmällä tasolla 5-7 min.
Kauralastut 3
100 g voita tai margariinia sulatettuna
3 dl kaurahiutaleita
2 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 muna
(1 dl rusinoita)
1. Ainekset sekoitetaan ja nostellaan pellille nokareita (reilu ruokalusikallinen) riittävän kauas toisistaan.
2. Paistetaan 200 asteessa kunnes ovat kullanruskeita (=pari minuuttia).
3. Anna lastujen jäähtyä ennen kuin nostat ne pelliltä.
Kauralastut 4
n. 35 kpl
75 g margariinia
1 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 rkl kermaa
2 rkl siirappia
1/4 tl leivinjauhetta
100 g italialaiset yrtit -tuorejuustoa
1. Sulata rasva kattilassa.
2. Sekoita joukkoon muut ainekset.
3. Nostele taikinasta teelusikalla kokkareita leivinpaperille.
4. Jätä lastuille reilusti tilaa, ne leviävät paistuessaan (katso kuva alla).
5. Paista lastuja uunin keskiosassa 200 °C:ssa n. 5 min.
6. Anna niiden jäähtyä hetki, ennen kuin nostat valmiit lastut pelliltä.
Kauralastut 5
(25 annosta)
125 g Flora Leivontamargariinia
2 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
1 kpl kananmunaa
2 rkl Vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1. Sulata rasva ja kaada se kulhossa olevien kaurahiutaleiden päälle, sekoita ja anna turvota hetki.
2. Sekoita joukkoon sokeri, kananmuna ja jauho-leivinjauheseos.
3. Nosta taikinasta teelusikalla nokareita öljytylle leivinpaperille.
4. Paista uunissa 170 °C:n lämpötilassa 6-8 minuuttia.
5. Lastut leviävät paistuessaan reilusti, joten jätä tilaa.
6. Anna pikkuleipien jäähtyä pellillä hetki, nosta paistolastalla kaulimen päälle ja taivuta lastuksi.
Muuta!
Jos haluat koristella kauralastut, kasta niiden toinen reuna puolittain sulatettuun taloussuklaaseen. Jäähdytä.
Minttusuklaiset pikkuleivät 2
35 kpl
2 1/2 dl voita tai margariinia
1 3/4 dl fariinisokeria
1 1/4 dl sokeria
1 muna
1 tl vaniljasokeria
5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1 tl soodaa
135 g minttusuklaata pieninä paloina
2 1/2 dl valkoista suklaata rouhittuna
1. Lämmitä uuni noin 200 asteeseen.
2. Vatkaa voi, sokerit, muna ja vaniljasokeri suuressa kulhossa sähkövatkaimen keskinopeudella vaaleaksi ja kuohkeaksi.
3. Lisää jauhot, kaakaojauho, sooda ja suola ja sekoita hitaalla nopeudella pehmeäksi taikinaksi.
4. Lisää minttusuklaa ja valkosuklaarouhe.
5. Nostele taikinasta kahdella teelusikalla nokareita leivinpaperin päälle pellille noin viiden sentin päähän toisistaan.
6. Paista pikkuleipiä 8-10 minuuttia eli kunnes ne ovat kiinteitä.
7. Pikkuleipien pitää olla aivan kylmiä ennen pakkaamista.
Estherin pikkuleivät
200 g hilloa (esim. vadelmaa)
250 g pehmeää voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria
1 dl vaniljakastike jauhetta
Vatkaa aineet keskenään ja lisää
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1. Jaa taikina kahteen osaan ja tee niistä tangot.
2. Leikkaa molemmat tangot noin 15 palaan.
3. Laita palat paperivuokiin pellille ja paina keskelle pieni kuoppa, johon laitetaan hillo.
4. Paista 175 asteessa 8 - 10 minuuttia.
Hanna-tädin pikkuleivät
500 g (6,6 dl) perunajauhoja
4 munaa
250 g (vajaa 3 dl) sokeria
500 g voita
250 g (vajaa 3 dl) sokeria
600 g (reilu 9 dl) vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1. Vatkaa perunajauhot, munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Vaahdota eri astiassa voi ja sokeri, sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin.
3. Yhdistä kaikki aineet keskenään.
4. Paista 175 asteessa kullan ruskeiksi.
Herraskartanon pikkuleivät
(n. 60 kpl)
200 g Sunnuntai-margariinia
3 dl fariinisokeria
2 munaa
4 dl Sunnuntai-vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl mantelirouhetta
100 g taloussuklaata
Koristeluun:
kuorittuja manteleita
1. Vatkaa margariini ja fariinisokeri vaahdoksi.
2. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
3. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan, samoin mantelirouhe ja pieniksi rouhittu suklaa.
4. Leivo taikinasta kolme tankoa.
5. Jaa tangot 20 osaan ja pyörittele ne palloiksi.
6. Paina jokaiseen pikkuleipään mantelin puolikas.
7. Paista 200 asteessa uunin keskitasossa n. 10 minuuttia.
Hiutalekeksit
250 g kaura-, ohra-, vehnä- tai ruishiutaleita
150 - 200 g vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2½ dl maitoa
150 g voita tai margariinia
1 rkl sokeria
1. Hiutaleet pannaan illalla maitoon likoamaan.
2. Seuraavana päivänä lisätään sulatettu voi tai margariini, sokeri ja jauho leivinjauheineen.
3. Taikina vaivataan nopeasti, kaulitaan, pistellään ja muodostetaan kekseiksi, jotka voidellulla pellillä kypsennetään kohtalaisessa uuninlämmössä (mie paistan 175-180 asteessa).
4. Tarjotaan voileipäkekseinä.
Myslikeksit
100 g margariinia
5 dl Pirkka-mysliä
1 dl sokeria
3 rkl maitoa
2 rkl siirappia
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1. Sulata margariini.
2. Lisää margariinin joukkoon nopeasti mysli, sokeri, maito, siirappi ja vehnäjauhe-leivinjauheseos.
3. Sekoita hyvin.
4. Nostele taikinasta leivinpaperin päälle lusikalla nokareita.
5. Jätä leviämisvaraa.
6. Paista keksejä 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Suklaakeksit (Chocolate chip cookies)
200 g margariinia
1tl vaniljasokeria
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
4,5 dl jauhoja
1 tl leivinjauhoja
1 tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
4 dl (suklaalevy) tummaa suklaata pieninä
1. Sekoita huoneenlämpöinen margariini, vaniljasokeri, sokeri ja fariinisokeri tasaiseksi.
2. Lisää munat ja sekoita tasaiseksi
3. Lisää jauhot, leivinjauhot, suola ja kaurahiutaleet.
4. Lisää suklaanpalat.
5. Muokkaa pieniksi palloiksi pellille. Ei niin väliä minkä näköisiä ne on!
6. Paista 225C 8-10min.