Pikkulapsi ja telkkari?

  • Viestiketjun aloittaja mitkä säännöt
  • Ensimmäinen viesti
mitkä säännöt
Minkälaisia telkkarisääntöjä noudatetaan talouksissa, joissa on all 2-vuotiata? Onko telkkari aina kiinni lapsen ollessa paikalla? Vai voitteko itse katsoa keskusteluohjelmaa tai uutiset lapsen touhuillessa samassa huoneessa? Minkä ikäinen lapsi on saanut katsoa telkkarista lastenohjelmia? Miten usein ja paljonko? Miten olette valikoineet kyseiset ongelmat?

Minä olen hämännyt satunnaisesti 10-kuista viiden minuutin rauhallisella piirrosanomaatiolla kynsien leikkaamisen ja lääkevoiteiden levittämisen ajan, ja siitäkin on morkkis. Teoriassa olisin sitä mieltä ettei alle 2-vuotiaan tartte katsoa telkkaria ollenkaan, mutta niin vain huomaan joskus katsovani jotain keskusteluohjelmaa, jota toki samassa tilassa leikkivä tai imetettävä lapsikin välillä vilkaisee. Sammutan kyllä telkkarin jos lapsi alkaa sitä oikeasti katsoa, ja mennään leikkimään jotain muuta, mutta jos hän touhuilee lattialla ja vilkaisee välillä telkkua niin saatan katsoa rauhassa.
 
"hmmm"
kyllä meillä katsotaan äitin ja isin ohjelmia (toki joku järki siinä, ei tietenkään mitää K -ohjelmia silloin kun lapsi hereillä) ei toki kokoaikaa telkkari päällä... meillä lapsi jo isompi, enkä kyllä muista milloin alkoi lastenohjelmia enemmän seurata, mutta yritän pyrkiä siihen ettei yli 2h päivässä katsoisi....
 
Meillä ei ole telkkaa, siis sellasta josta näkyisi telkkakanavat. Mutta isommat, 8v ja 5v, kattovat
lastenohjelmia dvdltä ja kyllä tuo vähän vajaa 2v joskus siinä kans istuu ja kattoo. Mutta harvemmin. Ei sitä vielä sillai kiinnosta kuin korkeintaan jos joku fröbelin palikat tulee tai titinalle.
 
"asd"
Meillä ei olla katsottu ollenkaan aikaisemmin telkkaria kun lapsi on hereillä. Mutta nyt lapsi 1v5kk ja on ekan kerran kipeä kuumetta ja räkätauti eikä se oikein ole suostunut olemaan paikallaan (pieni koti). Pyytää ulos yms. niin nyt on keksitty että katsotaan muumeja niin malttaa olla rauhallisesti.

Aikaisemmin suhtauduin negatiiivisesti telkkarin katsomiseen, mutta nyt tuli sellainen olo että mitäs tuo haittaa. Katsotaan varmaan jatkossakin 10-15min pätkiä silloin tällöin vaikka ei olisikaan kipeä.
 
meillä 1,5 vee kyllä kattoo telkkaria silloin tällöin, meillä ku se on päällä kokoajan :D Muumit katotaan ja jopa katsotaan niitä tietokoneelta :D Pikkukakkosta arkisin, mutta kyllähän sen järki sanoo ettei tuon ikänen jaksa seurata lastenohjelmia, tuskin siitä haittaa on jos silloin tällöin viisminuuttia sitä töllöä kattelee. Sitten meiän tyttö rakastaa kivoja musiikkivideoita, ja hui osa taitaa olla K-13 kamaa ;) tietty eri asia jos se pentu tuijottaa telkkaria monta tuntia.. Aika ihme lapsia jos jaksavat keskittyä niin yhteen asiaan.. toki jos ei muuta touhuamista oo..
 
"..."
Meillä 1v2kk saa katsoa päivässä n. 15 minsaa pikkukakkosta, joita olen äänittänyt. Eipä tuo yleensä jaksa sitä varttiakaan keskittyä sitä katsomaan, yleensä vain sen tunnuksen katsoo ja jos on joku lastenlaulu meneillään.
Taustalla äiti ja isä katsovat joskus telkkaria, mutta pidän huolen, että tulee vain jotain "hidasta" ohjelmaa. Eli juuri esim. keskustelua tai joku komediasarja tms, missä ei tapahdu liikaa.
 
"Heh"
Meillä telkkari on suurimman osan päivästä auki. En ole huomannut mitään ongelmia asian suhteen. Isommat lapset eivät edes välitä töllätä telkkua, vaikka se on lapsesta asti ollut vapaassa käytössä (tai ehkä juuri sen takia se ei kiinnosta). Jonkun leffan katsovat silloin tällöin, muuten puuhaavat muita juttuja. Olisin kylläkin rajoittanut telkkarin aukioloa, jos olisin huomannut siitä olevan jotain haittaa. Illalla en tietenkään ole antanut katsoa väkivalta yms. aikuisten leffoja.
 
"vieras"
Jos perheessä on telkkari usein auki, niin lapset eivät kiinnitä siihen juurikaan huomiota. Jos telkkari on auki vain harvoin lyhyitä aikoja, niin lapset seuraavat sitä kiinnostuneena tarkasti, vaikka sieltä tulisi esim. politiikkaa.
 
liuta
Kyllä meillä lapset on alle 2v saannut katsoa lastenohjelmia. Ei tuntitolkulla, mutta pätkän silloin toisen tällöin. Esim kun teen ruokaa. Mä nyt en vaan halua tuon ikäistä kuuman hellan lähelle kun kokkaan ja toisaalta en tykkää siitäkään että joutuisin lapselle sanomaan joka välissä "odota, äiti tulee kohta...odota,odota,odota". Ja kyllä, lapsi on toisinaan mukana ruuanlaitossa, mutta vaikkapa lihan ruskistaminen, ei se ole alle 2v hommaa. Suoriudun tuosta ruuanlaitosta nopeamminkin kun lapsosilla on sen hetken jotain mukavaa seurattavaa.

Samoin kipeänä. Jos lapsi on kipeäkipeä niin päivä menee tuntuvasti rattoisammin kun katsotaan ikäiselle sopivaa lasten ohjelmaa. Siis miun sylissäni.

Mutta aikuisten ohjelmia EI katsota. Se on ehdoton ei. Tosin meillä hyvin vähän muutenkaan telkaa katsotaan aikuisten toimesta, täällä maalla on ihan tarpeeksi muuta aktiviteettia joten ohjelmat rajoittuu puoli ysin uutisiin ja mahdollisesti 21 alkavaan sarjaan.
 
tässä jotain
Miksei pikkulapsi saisi katsoa TVtä?
Koska pienen lapsen aivot ei hahmota kuvaa samalla tavalla kuin isomman, vaan television katselu vähänkään vilkkaamman ohjelman kanssa on sitä, että katse kohdustuu vain hervotonta tahtia pisteestä toiseen ja se voi aivokemian tasolla "stressata" lasta. Tai sitten jos telkkaria katsotaan paljon, ongelma on sisällöltään lapselle sopimatonta (uhkaavaa, aggressiivista, näitä löytyy lastenohjelmistakin), tv korvaa vuorovaikutusta tai sitä käytetään "huonoon hämäämiseen" (esim. tv:n edessä ruokailu).

Mutta iälle sopivat ohjelmat iälle sopivina annoksina ei ole haitallisia. Joskaan alle 2-2,5-vuotias ei myöskään hyödy telkkarista mitään (ei esim. opi, ei osaa liittää telkkarissa nähtyä "opetusta" oikeaan elämään), mutta vanhemmat saattaavat hyötyäkin ;)

Lähteenä joitain vuosia sitten luetut artikkelit ja asialliset dokumentit, joita en sen yksilöllisemmin enää muista :D
 
"vieras"
no kun olen yrittänyt, Muumeilla, Fröbelinpalikkadevarilla, ei kiinnosta muutamaa katsetta kauempaa, on "liukasliikkeinen" poika ja ihan tosissaan olis kiva, et joskus hetkeks pysähtyis, ikää siis kohta 1,5v... :D
Meillä tykkäsi pienempänä katsella netistä noita BabyTV:n animaatioita, esim.:

El Bebe y la Ballena - YouTube
Baby Giants - Animals - YouTube
Baby Giants - See II - YouTube

Pikku kakkosen sivuilta Taikuri Savinen oli kanssa aika kova sana aikanaan.
 
"vieras"
Alkuperäinen kirjoittaja tässä jotain;26590127:
Joskaan alle 2-2,5-vuotias ei myöskään hyödy telkkarista mitään (ei esim. opi, ei osaa liittää telkkarissa nähtyä "opetusta" oikeaan elämään), mutta vanhemmat saattaavat hyötyäkin ;)
Tästä on kyllä pakko olla eri mieltä. Kohta 2v. lapseni on jo pitkään toistellut lempisarjansa tekemisiä ihan arkisissa tilanteissa, halusi mm. pestä kastuneen unilelunsa kun tämä piirroshahmokin niin teki, kiikutti sen koneeseen ja paineli nappuloita. Eilenkin leikki jotain monsteria, sanoi olevansa kuin se piirroshahmo.
 
Meidän 2-vuotias tyttö on myös oppinut vaikka mitä Pikku kakkosesta. Saa katsoa sen joka päivä. Pidän myös telkkaria auki itselleni muutenkin, esim. kun joudun kanniskelemaan itkuista vauvaa. Ei silloin huvita mistään ikkunasta tuijotella.

On hyvä tiedostaa television katsomisen riskit, mutta ei se mikään saatana ole.
 
  • Tykkää
Reactions: Dongxi ja _Pigeon_
tässä jotain
[QUOTE="vieras";26590184]Tästä on kyllä pakko olla eri mieltä. Kohta 2v. lapseni on jo pitkään toistellut lempisarjansa tekemisiä ihan arkisissa tilanteissa, halusi mm. pestä kastuneen unilelunsa kun tämä piirroshahmokin niin teki, kiikutti sen koneeseen ja paineli nappuloita. Eilenkin leikki jotain monsteria, sanoi olevansa kuin se piirroshahmo.[/QUOTE]

Joo, tää oli jostain (asiallisesta) dokkarista. Siinä esiteltiin 2-3 tutkimusta aiheesta ja sit tehtiin pieni "koe", eli näytettiin X ikäiselle lapselle miten telkkarissa tavara piilotettiin sohvan taakse, ja ohjelman näyttämisen jälkeen lapsi vietiin välittömästi huoneeseen jossa "tv-ohjelma" oli kuvattu (eli sama huone, sama sohva ja sohvan takana sama mieleinen asia), ja vasta yli 2-vuotiailla alkoi olla haju että sinne sohvan taakse voisi kurkata -> johtopäätös oli, että lapsi ei hahmota / yhdistä näkemäänsä oikeaan elämään. Mutta siis ko. koe oli löyhistä löyhin ja enkä luonnollisestikaan muista niitä oikeita tutkimuksia joihin siinä viitattiin, joten ei minua kukaan järkevä tässä uskokaan :D En tiedä uskonko itsekään, mutta näin olen kuullut väitettävän.
 
"Annika"
Meillä aikuiset ei katso juuri muuta kuin uutisia tai urheilua lasten ollessa hereillä. Pikkukakkosta katsotaan n puoli tuntia päivittäin, meillä on ruoka klo 17 ja syönnin jälkeen tv avataan. 1,5 vuotias ei jaksa sitä kauaa katsoa, ehkä 10 min ohjelmasta riippuen. 3v sen sijaan jaksais vaikka kuinka kauan.. Eipä tulis mieleenkään että pitäis pikkukakkosen ajaksi mennä pienemmän kanssa toiseen huoneeseen kun isompi sitä katsoo..
Tuon lisäksi katsotaan joskus netistä piirrettyjä, lähinnä silloin kun mun on pakko saada jotain tehtyä ja lapset on villillä päällä.. Teletapit on oikeastaan ainut millä tuon pienemmän saa lukittua siihen tietokoneen ääreen, muita ei juuri pitkään jaksa katsoa..
Pikkukakkonen on siitä kiva että ne ohjelmat soveltuu varmasti pienillekin, toisin kuin esim muumissa on pelottavia kohtia ja sitä katsoessa melkeen vanhemman pitää olla vieressä, jos eo tiedä jakson sisältöä.

Olen samaa mieltä siitä että alle 2v ei hyödy tv:stä mitään. Mutta pienestä määrästä, esim 30min per päivä, ei varmasti haittaakaan ole.
 
No ei ole ikinä tullut mieleenkään että telkkarin pitäis olla kiinni jos pieniä lapsia talossa:O Telkkari liki aina auki ja katsovat mitä katsovat,en ala sekunttikello kädessä kyttäämään montako minuuttia nyt ketäkin on sitä katsonut. Ja eipä noista mitään häiriintyneitä mummonpotkijoita ole tullut vaikka tv onkin vapaasti ollut auki.
 

Yhteistyössä