Perussuomalaiset ja Putinin Venäjä ovat kavereita

vierailija
Monessa asiassa perussuomalaisten ja Putinin Venäjän politiikka ja mielipiteet ovat yhteneväiset. Molemmat esimerkiksi vähättelevät tai kieltävät ilmastonmuutoksen.

Venäjän talous nojaa fossiiliseen energiaan ja siitä saatuihin vientituloihin. Öljy- ja kaasutulot ovat talouden perusta. Hiiltäkin kaivetaan.

Perussuomalaiset ovat henkisesti sitoutuneita fossiiliseen bensaan ja dieseliin. Sähköautoja vastustetaan. He eivät ilmeisesti ole kuulletkaan, että biokaasu on jo tätä päivää ja tulevaisuudessa ovat myös synteettiset polttoaineet tulossa. Itä-Suomessa moni perussuomalainen muistelee kaiholla aikoja, jolloin rajan takaa sai tankattua alle euron litrahinnalla dieseliä ja bensaa.

Kohtuus kaikessa. Mielestäni vähän ajavan eläkeläisen ei tule turhaan autoa vaihdella. Parempi ajaa käypä peli loppuun, kuin käyttää luonnonvaroja uuden tekemiseen.

Venäjän nykyhallinto ja perussuomalaiset pelkäävät ja vierastavat tuuli- ja aurinkoenergian kasvua. Venäjän hallinnolle energiasiirtymä on elämän ja kuoleman kysymys. Vientitulot vähenevät. Perussuomalaisille tuuli- ja aurinkoenergian vieroksuminen on nostalgiaa ja muutosvastarintaa. Puoluejohdolle se on taktinen kysymys. Vastustamalla välttämätöntä muutosta voidaan kalastella peräpeiliin katsovia.

Ydinenergia
Venäjä ja perussuomalaiset vannovat ydinvoiman nimeen. Perussuomalaiset eivät ole huomanneet kuinka riippuvaisia monet vanhat ydinvoimalat ovat venäläisestä polttoaineesta. Miten Loviisa 1:n ja Loviisa 2:n polttoaine saadaan korvattua länsimaisella polttoaineella? Nykyiset sopimukset venäläisen toimittajan kanssa ovat voimassa vuoden 2027 ja 2030 loppuun asti. Uuden toimittajan löytyminen lännestä ei ole läpihuutojuttu (Tuula Laatikainen, Kauppalehti 4.1.2024).

Venäjällä on hallussaan lähes 50 prosenttia maailman uraanin rikastuskapasiteetista, mutta sen markkinaosuus on 20–25 prosenttia (Kauppalehti 27.11.2022). Jos uutta ydinvoimaa rakennetaan suuremmassa määrin, ollaan äkkiä naimisissa Venäjän kanssa polttoainetoimituksissa.

Venäjän etu on mahdollisimman hajanainen ja heikko EU.

Perussuomalaiset haluavat lisää ydinvoimaa. Kuka sen maksaa? Yksityinen pääoma karttaa ydinvoimaa. Se sijoittaa tuuli- ja aurinkovoimaan. Ydinvoimassa tarvitaan valtiota maksajaksi. Nyt Englannissa rakenteilla olevien Hinley Point reaktorien kustannukset ovat karanneet. Rakentaminen alkoi vuonna 2018. Hinta-arvio oli 21 miljardia euroa. Valmistuminen on siirtynyt vuodesta 2027 vuoteen 2030 tai sen jälkeen. Hinta-arvio on nyt lähes 40 miljardia ( Tuula Laatikainen, Kauppalehti 25.1.2024).

Mitähän loppulasku mahtaa olla? Vertaa kokemuksiin Olkiluoto kolmosesta. Ydinvoiman kannatus on usein lähellä uskonnollista herätystä. Eletään toiveajattelussa.

Venäjä, perussuomalaiset ja EU
Venäjän etu on mahdollisimman hajanainen ja heikko EU. Perussuomalaiset kannattavat myös heikkoa ja hajanaista Euroopan Unionia tai ainakin ovat kannattaneet. Itse kannatan Euroopan liittovaltiota. Se mahdollistaa pärjäämisen aggressiivisen Venäjän, autoritäärisen Kiinan ja demokratiassa horjuvan Yhdysvaltojen kanssa.

Perussuomalaisuus on peräpeiliin katsomista, pelkojen luomista ja poliisivaltion ihannointia. Suomi ja suomalaisuus saa kuolla vaikka sukupuuttoon, kunhan vain ollaan puhdasverisiä. Esimerkiksi sopii vaikka Jussi Halla-ahon ehdotus syntyperäisen Suomen kansalaisuuden vaatimisesta kansanedustajilta ja ministereiltä. Vennamolaisuudesta on kuljettu pitkä matka.

Suomessa on suuri joukko elinkeinoelämän ihmisiä ja yrityksiä, jotka ovat luomassa Suomelle menestystarinaa fossiilittomasta energiasta ja sen mahdollistamasta uudesta teollisuudesta. Kun tämä kehitys etenee, se auttaa suuresti saamaan kansantalouden tasapainoon. Järki on pidettävä kädessä ja pää kylmänä. Kansanedustajien on hillittävä liiallista rahanjakoa. Samalla on muistettava ympäristön sanelemat reunaehdot.

Perussuomalaisten olo hallituksessa on sotkenut välttämätöntä energiasiirtymää. Hallituksen ajattelun ja tekemisen kahlitseminen pilkuntarkkaan hallitusohjelmaan on saanut maan asiat täysin sekaisin. Toivottavasti se siitä selviää. Mielestäni olisi parempi mennä eteenpäin ilman perussuomalaisia, vaikka porvarillisen vähemmistöhallituksen voimin.
 

Yhteistyössä