Perintövero luovutusvoittoveroksi, voi nostaa pienien perintöjen verotusta, alentaa suurien

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Perintövero luovutusvoittoveroksi, voi nostaa pienien perintöjen verotusta, alentaa suurien

Nythän alle 20 000 euron perintö on veroton. Orpo ja Purra taas pienen ihmisen puolella nostamalla näiden perintöveroja ja näin alentamalla suurten perintöjen verotusta. Uskomatonta kansan vastaista tuhopolitiikkaa.
 
vierailija
Perintövero luovutusvoittoveroksi, voi nostaa pienien perintöjen verotusta, alentaa suurien

Nythän alle 20 000 euron perintö on veroton. Orpo ja Purra taas pienen ihmisen puolella nostamalla näiden perintöveroja ja näin alentamalla suurten perintöjen verotusta. Uskomatonta kansan vastaista tuhopolitiikkaa.
Luovutusvoittoverolta välttyy kun ei myy.
 
vierailija
vierailija
Tätä perintöveron poistaminen tarkoittaisi monelle tavalliselle suomalaiselle
Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen arvioi, että perintöveron poistaminen voisi johtaa tavallisen suomalaisen kannalta outoon tilanteeseen.

Jos uudistus toteutuu, käytännössä perinnöstä ei jatkossa joudu maksamaan veroa, ellei perittävää omaisuutta myy.

Tavallisen suomalaisen omaisuus on hyvin usein kiinni asunnossa.

Kun ihminen kuolee, asunto siirtyy perillisille, jotka maksavat siitä tällä hetkellä perintöveron. On kuitenkin hyvin tavallista, että asunto myydään, jotta perintö voidaan jakaa rahana.

– Jos perillisiä on useita, omaisuuden realisointi voi olla jopa ainoa järkevä tapa jakaa perintö, Lehtinen sanoo.

Jos perintövero korvattaisiin luovutusvoittoverolla, asunnon myymisestä saadusta voitosta joutuisi maksamaan veroa. Seurauksena voisi Lehtisen mukaan olla tavallisen suomalaisen perillisen näkökulmasta ikävä kehitys.

– Perintövero yleensä on selkeästi kuitenkin edullisempi kuin täysi luovutusvoittovero, Teemu Lehtinen sanoo.

59% ei nykyään maksa perinnöistään lainkaan veroa alle 20 000 euron perinnöt, ja suurin osa lopuistakin perintöjen saajista vain satasia tai joitakin tonneja.

Luovutusvoittoveroa maksat taas 30% tai 34%, joten perinnön verotus näilläkin jopa tuplaantuisi helposti. Vain varakkaimmat suurimpien perintöjen saajat hyötyisivät.

 
vierailija
Työryhmä tyrmäsi perintöverosta luopumisen

"Selvityksen mukaan perintöveron korvaaminen luovutusvoittoverolla laskisi verotuloja.

Perintöveron korvaaminen luovutusvoittoverolla ei olisi kansantalouden näkökulmasta perusteltua, toteaa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) keskiviikkona julkaistu selvitys.

– Muutos ei kiihdyttäisi merkittävästi talouskasvua. Verotulot kuitenkin laskisivat huomattavasti, sanoo VATT:n selvitystyöryhmää vetänyt johtava tutkija, tutkimusohjaaja Tuomas Matikka tiedotteessa.

VATT selvitti valtiovarainministeriön pyynnöstä perintöveron korvaamista perintönä saadun omaisuuden luovutusvoittojen verotuksella. Selvityksen teko on kirjattu hallitusohjelmaan.

Selvityksen mukaan perintöveron korvaamiselle luovutusvoittoverolla löydy perusteita taloustieteellisestä tutkimuksesta."



Suomen pitäisi muutenkin kannustaa ahkeraa työn tekemistä, ei maaten saatujen ansiottomien tulojen veronalennuksia, aikana jolloin veropohjaa on rapautettu ja maa velkaantuu tämän takia kovaa vauhtia.
 
vierailija
Alle 20 000 euron perinnöt ovat nykyään verottomia ja näitä on 59% perinnöistä, lopuistakin perinnöistä suurimmasta osasta maksetaan perintöveroa vain satasia tai joitakin tuhansia euroja. Luovutusvoittovero (30% tai 34%) koskisi myös näitä pieniä nykyään verottomia perintöjä. Suurien perintöjen saajat hyötyisivät ja siksihän kokoomus ja persut tätä muutosta ovat halunneet.
 
vierailija
Varallisuuden keskittyminen on jatkunut – varakkain kymmenys omistaa Suomessa nyt yli puolet nettovarallisuudesta
Varallisuuden keskittyminen on jatkunut Suomessa, kertoo Tilastokeskus. Nettovaroiltaan varakkain kymmenys omisti 52 prosenttia koko nettovarallisuudesta vuonna 2023. 50 prosentin raja ylittyi nyt ensimmäistä kertaa tilastohistoriassa, joka alkoi vuonna 1987.

Varakkaimmassa kymmenesosassa eniten eläkeläisiä ja palkansaajia

Nettovaroiltaan varakkaimman kymmenesosan kotitalouksista 42 % oli eläkeläistalouksia ja 40 % palkansaajatalouksia vuonna 2023. Seuraavaksi suurin ryhmä varakkaimmassa kymmenesosassa olivat yrittäjätaloudet, joita oli 16 % varakkaimman kymmenesosan kotitalouksista. Kotitalouden sosioekonominen asema on sen viitehenkilön eli suurituloisimman henkilön sosioekonominen asema.

Kaksi vähävaraisinta kymmenystä poikkeavat rakenteeltaan sekä muista kymmenyksistä että toisistaan. Vähävaraisimmasta kymmenyksestä palkansaajatalouksia oli yli puolet (53 %) ja opiskelijatalouksia oli 23 %. Työttömiä kotitalouksia ja eläkeläiskotitalouksia oli opiskelijatalouksia vähemmän eli yhteensä 16 % vähävaraisimman kymmenyksen kotitalouksista.

Toiseksi vähävaraisimmassa kymmenyksessä opiskelijoita oli vain 7 % kotitalouksista ja työttömiä kotitalouksia ja eläkeläiskotitalouksia enemmän eli yhteensä 51 % kymmenyksen kotitalouksista. Palkansaajatalouksien osuus oli puolestaan kolmannes (34 %), joka oli vähemmän kuin missään muussa nettovarallisuuskymmenyksessä.

Velallisten kotitalouksien osuus on suurin vähävaraisimmassa kymmenyksessä ja pienin toiseksi vähävaraisimmassa kymmenyksessä.
 
Harmillinen päätös. Itselläni tilanne, että perin metsää. Nyt sitten on pakko hakata, että saa perintöveron maksuun. Muuten olisin voinut antaa metsän vain kasvaa ja olla siellä muidenkin ilona ja marjastusmaina, mutta jostain se raha niihin veroihin on otettava, joten metsää sileäksi sitten.
 
vierailija
Juuri näin. Nykyisin aivan pienistä perinnöistä ei mene veroa ollenkaan ja vähän suuremmista menee tosi alhainen vero, rintaperillisillä 7 prosenttia. Vähän suuremmasta perinnöstä 10 prosenttia jne.
Jos perintövero poistetaan, niin pienestäkin perinnöstä joutuu maksamaan luovutusvoittoveron, joka onkin sitten luokkaa 30-34%. Luovutusvoittoveroa ei joudu maksamaan, jos ei myy perittyä taloa, metsää tms. Tavallinen ihminen yleensä joutuu myymään, jotta saa perinnön jaettua sisarustensa kanssa tai muuten käytettyä esim. velkojensa maksuun. Vain varakkailla on mahdollisuus olla myymättä.
Jos perintövero poistetaan, niin rikkaat voivat siirtää kaiken omaisuutensa aina vain sukupolvelta toiselle maksamatta koskaan mitään. Tavalliset ihmiset taas joutuvat maksamaan moninkertaista veroa nykyiseen perintöveroon verrattuna.
Näin juuri. Kun yhdet sisarukset perivät vanhempiensa asunnon ja vaatimattoman kesämökin, he myyvät ne saadakseen perinnön jaettua ja joutuvat maksamaan - menettävät ison osan perinnöstään siis luovutusvoittoveron muodossa. Toisen perheen sisarukset perivät vanhempiensa asunnon lisäksi kymmenen sijoitusasuntoa ja kaksi kesähuvilaa, ja heidän on helppo saada jättiomaisuus jaettua. He eivät maksa mitään, ja alkavat saada samantien lisää voittoja niistä sijoitusasunnoista, ja lisäksi he saivat ilmaiseksi kesähuvilat.

Reilu kerho?

Osa pienituloisista on tietysti niin tyhmiä, että he tuijottavat vain sitä heille lankeavaa ehkä viiden tonnin perintöveroa ja kokevat "voittavansa" jotain, jos se poistetaan. Sitten he Kokoomusta äänestämällä ja perintöveron poistoa kannattamalla pelaavat itseään moninkertaisesti rikkaampien pussiin ja oman etunsa vastaisesti.
 
vierailija
Elinkeinoelämän keskusliitto aloitteineen on tämän hetken merkittävin yhteiskunnallinen vaikuttaja. Media nielee ja levittää tämän rikkaiden etua ajavan järjestön propagandaa, kuten jatkuvasti esilläpidettävää perintöveron poistoa.
 
vierailija
Kohtahan perillisten verotus kiristyy todella reippaasti, kun melko kohtuullinen perintövero korvataan luovutusvoittoverolla, joka on yleensä vähintään kaksinkertainen.
 
vierailija
Rikkaimpaan kymmenykseen pääsee Suomessa kun omistaa rivarinpätkän. Ja Hesari kirjoittaa miljoonaomaisuuksista, ihan kuin se olisi joku ongelma. Ei hyvää päivää tätä kommunismia!
Kyllä siihen VÄHÄN enemmän vaaditaan kuin "rivarinpätkä". Aika harva rivitaloasunto, edes pääkaupunkiseudulla saati muualla, on yli 550 k€ arvoinen.
 
vierailija
Kohtahan perillisten verotus kiristyy todella reippaasti, kun melko kohtuullinen perintövero korvataan luovutusvoittoverolla, joka on yleensä vähintään kaksinkertainen.
Eilen Purra Hesarin haastattelussa sanoi, ettei tämä hallitus esitä perintöveron poistoa tilanteessa, jossa puolustusmenot kasvavat. Päin vastoin tarvetta olisi verojen korottamiselle.
 
vierailija
Osa saa huikean kilpailuedun kun istuvat vain valmiiseen pöytään asunnot, sijoitusasunnot ja kymmenien tai satojen tuhansien rahapotit käsissään - ilman mitään omaa työpanosta.

Samaan aikaan toisaalla: itse kituuttamalla lapsuutensa viettänyt ja matalapalkkatöitä opiskun ohessa painanut joutuu vielä maksamaan itse ansaitsemistaan työtuloista 50% rajaveroasteella ansiotuloveroja jos pääsee yltämään edes keskituloiseksi.

Se kestää noin 20-25 vuotta saada edes se oma pieni rupuasunto maksettua raskaasti verotetulla työtulolla vs perintöä saanut joka sai saman heti startissa plus kaiken muun varallisuuden päälle tekemättä mitään ja miedolla höyhenenkevyellä verotuksella raskaalla työllä ansaittujen työtulojen verotukseen verrattuna!
 
vierailija
Perintöoikeus on vain jäänne sukuoikeuksista. Koska nykyinen perustuslaki lähtee yksilöoikeuksista, ei enää sukujen oikeuksista, tulisi koko perintöoikeus lakkauttaa perustuslain vastaisena. Perustuslaki lähtee siitä, että vain elävillä on oikeuksia. Eläessään ihminen (yksilö) voi tehdä omaisuudellaan mitä tahtoo (ympäristöä / maata ) lukuunottamatta. Kuolleilla ei ole oikeuksia, koska eivät ole eläviä yksilöitä, joten ei kuollut voi määrätä mitä omaisuudelle kuoleman jälkeen tapahtuu. Perintöoikeus on yksinkertaisesti yksilön perusoikeuksien vastaista, koska ei kuollut ole elävä yksilö.
 
vierailija
En ole koskaan ymmärtänyt, miksi perintöverosta pitäisi luopua. Sehän on ilmaista rahaa saajalleen. Kerron esimerkin. Mulla on mökki ja sijoitussalkku. Jos ei olisi perintöveroa, saisi mahdollinen lapsi ne ilmaiseksi. Minä taas olen sijoittanut ja kun pian ne myyn, joudun maksamaan myyntivoitosta n.30% myyntivoittoveroa.

Miksi joku lapsi saisi ne ilman veroa, vaikka ei ole laittanut tikkua ristiin omaisuuden hankkimiseen?
 
vierailija
Perintöoikeus on vain jäänne sukuoikeuksista. Koska nykyinen perustuslaki lähtee yksilöoikeuksista, ei enää sukujen oikeuksista, tulisi koko perintöoikeus lakkauttaa perustuslain vastaisena. Perustuslaki lähtee siitä, että vain elävillä on oikeuksia. Eläessään ihminen (yksilö) voi tehdä omaisuudellaan mitä tahtoo (ympäristöä / maata ) lukuunottamatta. Kuolleilla ei ole oikeuksia, koska eivät ole eläviä yksilöitä, joten ei kuollut voi määrätä mitä omaisuudelle kuoleman jälkeen tapahtuu. Perintöoikeus on yksinkertaisesti yksilön perusoikeuksien vastaista, koska ei kuollut ole elävä yksilö.
100% perintövero! Jokainen vaurastukoon omin ansioin kuten kapitalismi mainostaa!
 
vierailija
Mieti itse mitä tapahtuisi, jos perintöoikeus poistettaisiin. Se olisi periaatteessa turhan ahneuden loppu. Kukaan ei haalisi omaisuuttaa yli oman tarpeen vaan se olisi kannattavampaa jakaa lähipiirin kanssa mahdollisimman tasan. Samoin kuin osakesalkku kannattaa hajauttaa riskien minimoimiseksi.
 
vierailija
Kevään budjettiriihessä alempia alveja nostetaan ylös ja sähkövero nousee. Voi olla jotain muutakin pikkukivaa nostoa tiedossa.
Valmistautukaa veronkorotuksiin ja ostovoiman heikkenemiseen taas jälleen kerran.
 

Yhteistyössä