Pekka Haaviston virkarikossyytteet perustuslakivaliokunnassa – ulkoministeri Haavisto tulee kuultavaksi asianajajansa kanssa

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
IS:

POLITIIKKA
Virkarikossyytteet perustuslakivaliokunnassa – ulkoministeri Haavisto tulee kuultavaksi asianajajansa kanssa
Poliisi sai heinäkuussa tutkintansa valmiiksi al-Holista ja Haavistosta, ulkoministeri vastaa nyt keskiviikkona perustuslakivaliokunnan jäsenten kysymyksiin.

Mika Lehto

15:11

ULKOMINISTERI Pekka Haavisto (vihr) joutuu keskiviikkona tosipaikan eteen. Haavisto menee perustuslakivaliokunnan kuultavaksi virkatoimien laillisuudesta al-Holin pakolaisleiriin liittyen.

Haavistolla on mukanaan ja apunaan asianajaja Markus Manninen, asianajotoimisto Hannes Snellmanilta.

– Haavisto on tammikuun jälkeen nyt ensi kertaa kuultavana, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) kertoi.

Miksi Haavistolla on asianajaja mukana? Onko se tavallista?

– Se täytyy tiedustella Haavistolta itseltään. En osaa sanoa. Hän on halunnut näin. Kun tällainen pyyntö tuli, emme nähneet sille estettä, että hän ottaa asianajan mukaansa, Ojala-Niemelä vastasi.

– Hänellä on nyt ensimmäistä kertaa mahdollisuus antaa vastine asiantuntijalausuntoihin, mitä on kertynyt matkan varrella, Ojala-Niemelä jatkoi.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelän mukaan valiokunta aikoo saada mietintönsä ulkoministeri Haaviston virkatoimien lainmukaisuudesta valmiiksi ensi kuun aikana.

Haavisto oli tammikuussa perustuslakivaliokunnan kuultavana. Sen jälkeen tapaus meni keskusrikospoliisin tutkittavaksi, tutkinta valmistui heinäkuun alussa, ja perustuslakivaliokunta on nyt ehtinyt perehtyä noin 1 000-sivuiseen poliisitutkintaan.

– Arvelisin, että valiokunnan jäsenillä on herännyt kysymyksiä, joita haluaa tarkentaa ja kysyä, Ojala-Niemellä totesi.

PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN kokouksessa keskiviikkona ei ole muuta aihetta kuin Haaviston virkatoimien lainmukaisuus.

Ensi viikolla valiokunnan kuultavaksi tulee vielä ex-oikeuskansleri Jaakko Jonkka.

– Jos valiokunnan jäsenillä on kuulemisen haluja, jokainen kivi ja kanto nyt käännetään. Jonkalla ei ollut mahdollisuutta tulla aikaisemmin. Kuullaan ministeriä ensin, ja ministerillä on mahdollisuus lausua myös Jonkan asiantuntijalausunnosta, Ojala-Niemelä kertoi.

Kun kuulemiset on kuultu, perustuslakivaliokunta alkaa laatia mietintöään siitä, onko Haavisto syyllistynyt virkarikokseen vai ei.

Ojala-Niemelä lupaili valmista noin kuukauden kuluttua.

– Pyrimme siihen, että mietintö on lokakuun aikana valmis, Ojala-Niemelä sanoi.

PROSESSI alkoi joulukuussa, kun IS oli kertonut ulkoministeri Haaviston ja konsulipäällikkö Pasi Tuomisen erimielisyyksistä al-Holin leirin suomalaisista.

Hallitus ei vielä tuolloin ollut tehnyt poliittista linjausta al-Holin suomalaisista.

Isis-leirillä Syyriassa oli kymmenkunta suomalaista naista ja heidän kolmisenkymmentä lastaan.

Tuominen kieltäytyi noudattamasta Haaviston lainvastaisiksi kokemiaan määräyksiä, ja hänet siirrettiin ulkoministeriössä syrjään tehtävistään ainakin al-Holiin liittyvissä asioissa.

Kymmenen opposition kansanedustajaa jätti joulukuussa perustuslakivaliokunnalle muistutuksen, jossa pyydettiin tutkimaan Haaviston toimien laillisuus al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamista koskevassa asiassa.

Nyt poliisitutkinnan jälkeen perustuslakivaliokunta laatii oman mietintönsä. Tämän jälkeen syytteen nostamisesta tai nostamatta jättämisestä päättää eduskunnan täysistunto.

Ministeriä vastaan voidaan nostaa syyte, jos tämä on tehtävässään olennaisesti rikkonut siihen kuuluvia velvollisuuksia tai menetellyt muutoin selvästi lainvastaisesti.

Jos eduskunta päättää nostaa syytteen, asia käsitellään valtakunnanoikeudessa.

LUE LISÄÄ KIRJOITTAJALTA
Mika Lehto
 

Yhteistyössä